Met het oog op Caravaggio

De Reis

A ITA3171Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Michelangelo Merisi da Caravaggio was een schilder met een bijzonder talent, maar ook een herrieschopper. Veel van wat we over zijn korte leven weten, is afkomstig uit politierapporten en rechtbankverslagen. In luttele jaren ontwikkelde Caravaggio zich in Rome tot een eigenzinnig schilder, zowel verguisd als geliefd. Hij is beroemd om zijn chiaroscuro, zijn subtiel en dramatisch spel met licht en donker. Deze reis voert u langs vrijwel alle schilderijen van de meester in Rome en Napels, steden die sinds zijn tijd in uiterlijk weinig zijn veranderd. We zien de indrukwekkende werken in palazzi, musea en kerken. En passant komen we ook in aanraking met tijdgenoten en navolgers.

Nota bene

Deze reis is georganiseerd in het kader van de tentoonstelling 'Utrecht, Caravaggio en Europa', die van 16 december 2018 t/m 24 maart 2019 is te zien in het Centraal Museum te Utrecht. Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtste Caravaggisten naast hun Europese collega's zien: Italianen als Caravaggio, Bartolomeo Manfredi en Orazio Gentileschi, Spanjaard Jusepe de Ribera, Fransen als Nicolas Régnier en Simon Vouet en Vlamingen Gerard Seghers en Theodoor Rombouts. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u hier.

Programma

dag 1, ma 22-04

Directe lijnvlucht Amsterdam - Rome en transfer naar het centraal gelegen hotel, waar we vier nachten verblijven. Aansluitend maken we een verkennende stadswandeling langs plekken waar Caravaggio rond 1600 heeft gelopen en gewerkt, zoals de Piazza Navona en het Palazzo Giustiniani.

dag 2, di 23-04

We starten vandaag met Caravaggio’s schilderijen over het leven van Mattheus in de San Luigi dei Francesi en de Madonna van de Pelgrims in de Sant’Agostino. Vervolgens wandelen we langs de Via della Scrofa richting de Santa Maria del Popolo en vergelijken we de schilderijen van Petrus en Paulus met het altaarstuk van Annibale Carracci, Caravaggio’s tijdgenoot. De dag eindigt met een bezoek aan de Galleria Doria Pamphilj.

dag 3, wo 24-04

De Galleria Borghese bezit maar liefst zes schilderijen van Caravaggio; bij twee daarvan kunnen we de schilder zelf aankijken. ’s Middags bezoeken we de prachtige collectie van het Palazzo Barberini. Hier hangt een indrukwekkend schilderij van Judith en Holofernes en werk van Giovanni Baglione, een ware caravaggist. Ook zien we een enorme plafondschildering van Pietro da Cortona.

dag 4, do 25-04

We beginnen de dag in de Capitolijnse Musea. Nadat we de pinacotheek met een mooie collectie uit de renaissance en de barok hebben bezocht, kunt u op eigen gelegenheid het prachtige Romeinse beeldhouwwerk bewonderen. In de middag gaan we op kerkenpad en treffen we tijdgenoten en navolgers van Caravaggio aan in de kerken Il Gesù, Sant’Andrea della Valle, Chiesa Nuova en Sant’Ignazio.

dag 5, vr 26-04

In de Santissima Trinità dei Pellegrini zien we werken van tijdgenoten van Caravaggio. Hierna steken we de Tiber over naar Trastevere en bezichtigen de schilderijencollectie in het Palazzo Corsini. Caravaggio’s Johannes de Doper is hier omgeven door werken van diverse tijdgenoten. Na de gezamenlijke lunch transfer richting het hotel te Napels waar we twee nachten verblijven.

dag 6, za 27-04

Vandaag staat de Pio Monte della Misericordia op het programma. De kerk werd opgericht door zeven Napolitaanse notabelen voor ‘hulp aan de ongelukkigen’ en is vooral beroemd om Caravaggio’s sublieme Zeven Werken van Barmhartigheid. Aansluitend gaan we naar het Palazzo Zevallos Stigliano, dat een mooie collectie Napolitaanse kunst huisvest met als middelpunt de Marteling van de Heilige Ursula, het laatste schilderij van de hand van de meester. De middag is ter vrije besteding.

dag 7, zo 28-04

Uitgebreid bezoek aan de topcollectie van Museo di Capodimonte. Naast de Geseling van Caravaggio is er ook aandacht voor het werk van Luca Giordano, Titiaan en Rafaël. In de middag transfer naar de luchthaven van Napels en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome per Alitalia en van Napels naar Rome per Transavia. De vluchttijden zijn:
22-04-2019: Amsterdam - Rome, 12.05 – 14.15 uur
28-04-2019: Napels - Amsterdam, 16.15 – 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage tot 20 kilo en handbagage tot 8 kilo inbegrepen.
NB Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van Alitalia en Transavia verwijzen we u naar www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden

Vervoer ter plaatse

De transfers op de eerste en laatste dag en het vervoer van Rome naar Napels wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Rome en Napels zelf worden de onderdelen te voet bereikt. Uiteraard kunt u ervoor kiezen gebruik te maken van een taxi of van het openbaar vervoer.

Hotels en maaltijden

In zowel Rome als Napels gaan we uit van een verblijf in comfortabele en centraal gelegen viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Voor alleengaanden gaan we uit van tweepersoonskamers-voor-alleengebruik.
De maaltijden vinden plaats in lokale restaurants en trattoria’s.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u tijdens de reis de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind april is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Rome en Napels. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC. Een regenbui is niet uit te sluiten

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

Bert Steensma

Bert Steensma

Docent kunst en beeldende vorming aan het Stedelijk Gymnasium Leiden. In die hoedanigheid heeft hij een jarenlange ervaring opgedaan als organisator en begeleider van studiereizen naar Rome en Florence. Heeft een grote liefde voor de Italiaanse cultuursteden en speciaal voor de renaissancekunst.