Napels en Campanië

De Reis

A ITA1060De Golf van Napels had alles wat een rijke Romein kon verlangen: prachtige baaien, eilandjes voor de kust om de stilte te zoeken, en natuurlijk een mild klimaat. De welgestelden woonden in het chique Herculaneum, maar ook andere plaatsen in het vruchtbare vulkanische gebied van de Vesuvius, zoals Pompeji, waren drukbevolkt. Groot was dan ook de klap toen in 79 na Christus diezelfde Vesuvius deze steden en villa’s volledig liet verdwijnen. Sensationeel was de ontdekking ervan in de achttiende eeuw. Sindsdien bezoeken reizigers het gebied op hun grand tour. Daarbij speelde Napels, ideaal gelegen aan het water, een grote rol. Volgens Goethe kon een mens die Napels had gezien nooit meer treurig zijn. Er is nadien veel veranderd, maar nog altijd fascineert de stad door haar schitterende kunstcollecties en indrukwekkende kerken en door de vitaliteit die in de dichtbevolkte binnenstad overal voelbaar is. Napels leeft!

Programma

dag 1, ma 08-04

Directe lijnvlucht Amsterdam-Napels en transfer naar het hotel in het centrum van de stad, waar we vijf nachten verblijven. Na aankomst korte, oriënterende stadswandeling.

dag 2, di 09-04

We wandelen door het centrum van Napels en zien de San Domenico, de Dom en de opgravingen onder de San Lorenzo. ’s Middags bezoek aan het Museo di Capodimonte met de schilderijencollectie van de familie Farnese. Hier hangen werken van onder anderen Titiaan, Masaccio en Botticelli.

dag 3, wo 10-04

Via het graf van Vergilius in het Parco Virgiliano rijden we naar Pozzuoli. Hier bekijken we het Romeinse amfitheater met zijn ondergrondse gangen. Na bezichtiging van de archeologische collectie van het Castello di Bacoli gaan we naar de idyllisch gelegen opgraving van Cumae, waar de sibille vanuit een onderaardse grot haar orakels gaf. Hier kwam Aeneas aan op zijn zoektocht naar het Avondland.

dag 4, do 11-04

Het Museo Nazionale in Napels bezit een onovertroffen collectie Romeinse beelden, mozaïeken en fresco’s. We zetten onze verkenning van de stad voort met een bezoek aan het Certosa di San Martino, een fraai kartuizer klooster, gelegen op de Vomero-heuvel. We nemen een kijkje bij metrostation Via Toledo, naar men zegt het mooiste metrostation van Europa.

dag 5, vr 12-04

De ochtend is gewijd aan een aantal bijzondere kerken en kapellen: de Cappella Sansevero met de prachtige Cristo Velato; de Purgatorio ad Arco met zijn crypte; en de Pio Monte della Misericordia met Caravaggio’s schildering van de Zeven Werken van Barmhartigheid. De middag is vrij.

dag 6, za 13-04

We bezoeken de opgraving van Herculaneum. Dankzij een intensief restauratieprogramma is deze site nu een bezoek meer dan waard. Huizen, openbare gebouwen en delen van een heiligdom zijn goed toegankelijk. Via de Vesuvius rijden we naar het hotel in Pompeji voor de laatste vier overnachtingen.

dag 7, zo 14-04

Vanuit Sorrento varen we naar Capri, waar we naar de Romeinse Villa Iovis wandelen, het paleis van keizer Tiberius. Natuurlijk genieten we ook van de natuur en de sfeer op dit prachtige eiland.

dag 8, ma 15-04

Tijdens een uitgebreide rondwandeling maken we kennis met de opgraving van Pompeji. Net als in Herculaneum krijgen we hier een goed beeld van het leven in een Romeinse stad.

dag 9, di 16-04

In het charmante stadje Ravello bezoeken we de Dom en de Engelse tuinen van Villa Cimbrone. In Paestum harmoniëren de drie Griekse tempels volmaakt met hun groene omgeving. Het museum is beroemd door zijn grafschilderingen.

dag 10, wo 17-04

Na bezichtiging van een van de fraaie Romeinse villa’s die Campanië rijk is, rijden we naar de luchthaven van Napels voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Napels en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
08-04-2019: Amsterdam - Napels, 12.20 - 14.40 uur
17-04-2019: Napels - Amsterdam, 16.45 - 19.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De excursies en transfers worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Napels wordt een deel van het programma te voet afgelegd.

Hotels en maaltijden

Zowel in Napels als in Pompeji wordt verbleven in een viersterrenhotel. Alle inbegrepen diners worden gereserveerd in lokale restaurants en trattoria’s.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel en een goede conditie zijn vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Ook moet af en toe, bijvoorbeeld op de Vesuvius en op Capri, geklommen worden. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

In april mogen we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Zo heeft hij vele reizen geleid naar Rome, Florence, Venetië en al die plekken die Italië tot het cultuurland bij uitstek maken. Hij leidt wederom ook onze reis naar Iran.