Het Byzantijnse paasfeest

De Reis

A GRC1062Pasen is voor de Grieken het hoogtepunt van het jaar en dit wordt met veel tradities en ceremonies gevierd. Maar ook voor bezoekers uit andere landen is het heel speciaal om tijdens de Goede, of zoals de Grieken zeggen, Grote Week de eeuwenoude gezangen en rituelen bij te wonen. In de kloosters en de kerken is de orthodoxe, op Byzantijnse leest geschoeide liturgie indrukwekkend om mee te maken. Een bezoek aan Griekenland in deze tijd van het jaar vormt dan ook een unieke ervaring.
Tijdens deze reis, die twintig jaar lang veel belangstelling trok en nu op verzoek wordt herhaald, wordt uitgebreid achtergrondinformatie gegeven over de invloed van de Byzantijnse instellingen en godsdienst. Er is ook ruimte voor bezinning en voor het genieten van tochten door schitterende natuurgebieden.

Nota bene

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO. Drs. Hein L. van Dolen heeft in het najaar van 2018 de cursus 'Byzantium' gegeven aan de HOVO Nijmegen en de HOVO Utrecht (locatie Amersfoort). Deelname aan de HOVO-cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

Programma

dag 1, ma 22-04

Lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de 'hoofdstad van het noorden'. Transfer naar het hotel in het centrum van de stad, waar we twee nachten verblijven.

dag 2, di 23-04

Op ons programma staan enkele Byzantijnse kerken, zoals de Hosios David en de Hagios Dimitrios-kathedraal. We zien prachtige fresco’s in de kloosterkerk Hagios Nikolaos Orphanos en wandelen langs de resten van de bouwwerken van Galerius, de laatste heidense keizer. In de middag bezoek aan het vermaarde Museum voor Byzantijnse Cultuur. Tot besluit is een wandeling gepland langs het monument van Alexander de Grote en de Witte Toren.

dag 3, wo 24-04

Na bezichtiging van het Archeologisch Museum verlaten we Thessaloniki. In het stadje Veria wordt de oude kathedraal bekeken en de plaats bezocht waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken. Ook is er tijd voor het Byzantijns Museum. Hierna begeven we ons naar het Prespes-reservaat. Hotel in het rustieke dorpje Hagios Germanos.

dag 4, do 25-04

Vandaag staan de Prespes-meren centraal. Daar zijn kerken te zien die teruggaan tot de tiende eeuw en bevindt zich een uniek natuurgebied met zeldzame planten en dieren. Met goed weer maken we een boottochtje vanuit het vissersdorp Psarades. Busrit naar Kastoria voor één overnachting. ‘s Avonds is er gelegenheid om bij de plechtigheden ter ere van Witte Donderdag aanwezig te zijn.

dag 5, vr 26-04

In de kloosterkerk Panagia Mavriotissa wonen we de kruisafneming bij. Na de lunch bekijken we in Kastoria het Byzantijns Museum met een interessante collectie iconen. Onder begeleiding van een bewaker van dit museum zien we een aantal kerken met bijzondere Byzantijnse architectuur en boeiende muurschilderingen. ‘s Avonds wonen we de epitaphios-processie bij. Twee overnachtingen in het dorpje Kastraki, aan de voet van de steile rotsen van Meteora.

dag 6, za 27-04 

Een mooie tocht door het groene Pindos-gebergte. De sprookjesachtige kloosterkerk van Doliana, gelegen in een uitgestrekt dennenwoud, staat vandaag centraal. Hierna gebruiken we in de bergen een traditionele warme lunch die bij deze paasdagen past. Bezichtiging van de kerk Kimisis tis Theotokou in Kalambaka. Rond middernacht is er gelegenheid om een paasmis bij te wonen. 

dag 7, zo 28-04 

Imposant zijn de kloosters van Meteora, hoog verheven boven de vlakte van Thessalië. In Pyli bevinden zich een eeuwenoude boogbrug en de Porta Panagia, een kerkje uit de dertiende eeuw met zeldzame mozaïeken. Busrit naar Delphi, waar we overnachten.

dag 8, ma 29-04

Het tempelterrein en het Archeologisch Museum in Delphi vormen het begin van deze afwisselende dag. Na een mooie rit bereiken we het befaamde klooster van Hosios Loukas. De laatste twee nachten verblijven we in het centrum van Athene.

dag 9, di 30-04

In de ochtend brengt de bus ons naar het kloostertje van Kaisariani. Vervolgens brengen we een bezoek aan de uitgebreide collectie van het Byzantijns en Christelijk Museum, dat wereldfaam geniet. Tot slot van deze reis bekijken we zo mogelijk enkele Byzantijnse kerkjes in de Plaka.

dag 10, wo 01-05

Directe lijnvlucht van Athene naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki per Aegean Airlines en een directe lijnvlucht van Athene naar Amsterdam per Transavia. Op de heenreis wordt uw bagage tijdens de overstap in Athene automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
22-04-2019: Amsterdam - Athene, 12.00 - 16.15 uur en Athene - Thessaloniki, 18.00 - 18.55 uur
01-05-2019: Athene - Amsterdam, 12.20 - 14.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. Een boottochtje in het grote Prespa-meer is ook in de reis opgenomen.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis vindt in de regel plaats in comfortabele viersterrenhotels. In het dorp Hagios Germanos maken we gebruik van een landelijk hotel. Het driesterrenhotel in Kastoria ligt mooi aan het meer. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. Op enkele avonden dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. Op paaszaterdag bieden we u bovendien een warme lunch aan.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en de opgravingsterreinen oneffen zijn. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Eind april is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 tot 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 24,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.