Bretagne • land van Armor en Argoat

De Reis

A FRA4470Bretagne, een land van tradities en legenden, zoals die over koning Arthur. De Keltische wortels verklaren de mystieke sfeer die nog te voelen is. We bezoeken karakteristieke plaatsen die ons een goed beeld geven van de geschiedenis en de diversiteit van de streek. Daarbij verdelen we onze aandacht tussen Armor, de Keltische benaming voor ‘land van zee’ en Argoat, het ‘land van bos’. De oerbossen hebben plaats gemaakt voor cultuurland, omzoomd door bomen en muurtjes en onderbroken door bossen en heidevelden. Aan de kust wisselen zandstranden, kleine baaien met rotsen en kliffen elkaar af. De getijdenverschillen zijn spectaculair. Ook de Bretonse keuken komt aan bod, met verse vis en zeevruchten en specialiteiten als galettes, kouign-amann en cider.

Programma

Bretagne reisroute

dag 1, vr 06-09

Rechtstreekse middagvlucht naar Rennes en transfer naar het centrum van Rennes, waar we twee nachten verblijven.

dag 2, vr za 07-09

Vandaag verkennen we deze elegante stad. Ondanks een verwoestende brand in 1720 bleef een deel van de middeleeuwse vakwerkhuizen bewaard. De leeggevallen plekken werden ingevuld met statige gebouwen in renaissance- en classicistische stijl. Een wandeling voert ons langs de vijftiende-eeuwse Portes Mordelaises, de typisch Bretonse Saint-Germain en de negentiende-eeuwse kathedraal van Saint-Pierre, waar we een blik werpen op het fraaie zestiende-eeuwse Vlaamse altaarstuk. De abdijkerk Notre-Dame-en-Saint-Melaine is nog deels romaans. De aangrenzende Jardin du Thabor omvat een prachtige botanische tuin en een rozentuin. In het Musée des Beaux-Arts zien we werk van Leonardo da Vinci, Botticelli, Rubens, De la Tour, Caillebotte en Picasso. De avond is ter vrije besteding.

dag 3, zo 08-09

We rijden vroeg naar de Golf van Morbihan, ‘De kleine zee’. We maken een stop in de bloemenstad Vannes voor een koffie en een wandelingetje door het fraaie centrum met kenmerkende vakwerkhuizen. Vanaf het schiereiland Quiberon varen we over naar Belle-Île-en-Mer, het grootste van de Bretonse eilanden. Tussen grillige kliffen liggen inhammetjes met zandstranden. Monet kwam hier graag schilderen. Le Palais, waar we aanmeren, is een aangenaam plaatsje met pittoreske huisjes. Boven alles uit torent de vesting van de bekende militaire bouwmeester De Vauban. We varen vroeg in de avond terug en rijden naar ons hotel te Carnac.

dag 4, ma 09-09

Carnac is een van de belangrijkste prehistorische sites ter wereld. Er staan duizenden menhirs in evenwijdige rijen. We bekijken ook een van de hier gelegen grafheuvels. Het Musée de Préhistoire schenkt vooral aandacht aan de neolithische periode, toen de megalieten werden geplaatst. Indien de tijd het toelaat, betreden we even de kerk van Saint-Cornély, gewijd aan de lokale heilige van gehoornde dieren. ’s Middags rijden we naar het idyllische Pont-Aven, bekend vanwege Gauguin en de andere schilders van de School van Pont-Aven, die het moderne stadsleven ontvluchtten en op zoek waren naar een primitieve manier van leven en werken. Vanuit pension Gloanec trokken ze met hun schildersspullen naar het Bois d'Amour. Boven het bos bevindt zich de kapel van Trémalo. Het polychrome kruisbeeld is door Gauguin vereeuwigd in Le Christ jaune. We wandelen een stukje en genieten van het landschap dat nog steeds vele kunstenaars inspireert. Eén overnachting nabij Quimper.

dag 5, di 10-09

We verkennen het historische centrum van Quimper, Kemper in het Bretons, waar twee rivieren samenvloeien. De herenhuizen uit de zestiende en de zeventiende eeuw zijn schilderachtig, evenals het faience, dat hier al sinds 1690 vervaardigd wordt. De kathedraal van Saint-Corentin, de mooiste gotische kerk van Bretagne, is met een lichte knik ingepast in de al bestaande bebouwing. Het interieur is licht en kleurrijk met fraaie glas-in-loodramen. Een typisch Bretons fenomeen zien we in het natuurpark van Armorique: de enclos paroissiaux, ommuurde kerkterreinen, waar de werelden van de levenden en de doden samenkomen in de vorm van kerk, begraafplaats, knekelhuis en een of meerdere calvaires. Deze stenen calvariebergen bestaan soms uit wel tweehonderd beelden, zoals in Pleyben. Rit naar Lannion voor twee overnachtingen.

dag 6, wo 11-09

's Ochtends verkenning van de oude bisschopsstad Tréguier, die een van de populairste heiligen van Bretagne, Saint-Yves, of Ivo, als patroonheilige heeft. In de gotische kathedraal Saint-Tugdual wordt zijn schedel bewaard. 's Middags ontdekken we de aantrekkingskracht van de côte de granit rose. Al sinds de tijd van de impressionisten komen kunstenaars hier voor de feeërieke panorama’s en vissersbootjes. Tijdens onze gezamenlijk lunch ontdekken we de culinaire geneugtes van de zee. Terug in het marktplaatsje Lannion heeft u tijd om wat rond te dwalen. De avond is vrij.

dag 7, do 12-09

Via de ruïneuze gotische abdij van Beauport rijden we naar Saint-Malo, onze laatste overnachtingsplaats. Een imposante omwalling domineert nog steeds het voormalige eiland, vernoemd naar de Welshe missionaris Maclou. We bezichtigen het oude centrum met zijn smalle kaseienstraatjes en de twaalfde-eeuwse kathedraal Saint-Vincent. In het kasteel leren we over roemruchte zeelui die kolonies stichtten en als door de staat gesteunde piraten buitenlandse schepen kaapten. Op een rotsig schiereiland voor de kust ligt het imposante fort van Saint-Malo.

dag 8, vr 13-09

Op de grens met Normandië bezichtigen we de Mont-Saint Michel. De granieten rots met abdij staat met recht op de Werelderfgoedlijst. Volgens de legende stichtte de heilige Aubert in 708 op aanwijzing van de Aartsengel Michaël de eerste kerk op de rots, die toen nog door bossen werd omringd. Een jaar later spoelde een stormvloed het omliggende land weg en bleef een eiland over. De huidige abdij kent drie niveaus, met de kerk als letterlijk hoogtepunt. Het romaanse schip opent op een flamboyant-gotisch koor met enorme steunberen. In de loop van de middags rijden we naar het vissersplaatsje Cancale, waar u met zicht op de baai, de oesterbanken en de Mont-Saint Michel kunt genieten van een niet al te laat diner en kunt proeven van de al sinds de Romeinse tijd befaamde oesters.

dag 9, za 14-09

Bijtijds vertrek naar de luchthaven van Rennes, vanwaar onze vlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rennes v.v. per Air France. De vluchttijden zijn:
06-09-2019: Amsterdam - Rennes, 16.30 - 17.55 uur
14-09-2019: Rennes - Amsterdam, 09.50 - 11.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer in Frankrijk wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

We verblijven gedurende deze reis grotendeels in comfortabele, centraal gelegen viersterrenhotels. Op dag vier verblijven we in een karakteristiek viersterrenhotel in een oud kasteel. In Lannion verblijven we in een goed driesterrenhotel, ons inziens het beste ter plaatse. De kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
We eten afwisselend in de hotels en in lokale restaurants. Er wordt steeds voldoende tijd ingeruimd voor de maaltijden op eigen gelegenheid.
Bretagne is omringd door de zee. De Bretonse keuken kent dan ook een keur aan verse vis en zeevruchten, waaronder de oesters van Cancale en de Sint-Jacobsschelpen van de noordkust. Daarnaast vindt men er specialiteiten als zoute crêpes, hartige galettes, de Bretonse ‘boterkoek’ kouign-amann, gemaakt met gezouten boter. De appelrijke streek is uiteraard ook bekend om haar cider, maar we vinden er ook bier, whisky en de honinglikeur chouchen.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens deze wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De klim naar de kerk bovenop de Mont-Saint Michel is onderdeel van ons bezoek en gaat geleidelijk, in een rustig tempo.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De eerste helft van september is zeer geschikt voor een culturele reis naar Frankrijk. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur rond de 20 ˚C. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht.
Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Marian van Caspel-van Til

drs. Marian van Caspel-van Til

Kunsthistorica. Vanuit haar bedrijf Kunst in Verbinding geeft ze lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst, waarbij ze graag het een met het ander verbindt.

drs. Raphaël Rijntjes

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.