Beleef het Rome van... • Ontdek de Eeuwige Stad aan de hand van gerenommeerde Rome-kenners

De Reis

A ITA3455

Labrys Reizen biedt u de unieke mogelijkheid om Rome van binnenuit te beleven. Op deze reis ondergaat u de Eeuwige Stad onder de deskundige leiding van gerenommeerde Rome-kenners. Zij belichten ieder hun eigen visie op de stad vanuit hun specifieke achtergrond.
Rome maakt het zijn inwoners soms lastig, maar de stad zal na de soms kritische, doch altijd liefdevolle verhalen van Andrea Vreede, Stijn Fens, Rosita Steenbeek en Antoine Bodar een bijzondere plek in uw hart krijgen. Bent u al eerder in Rome geweest, dan legt ons programma ongetwijfeld nog meer lagen van de stad voor u bloot. En voor wie er voor het eerst komt, vormt deze reis een intensieve kennismaking die naar meer smaakt. 

Nota bene

De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat één diner inbegrepen is; de lunches, de overige diners en de fooien zijn niet inbegrepen. In samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Programma

dag 1, ma 11-11

Directe lijnvlucht met Alitalia van Amsterdam naar Rome en aansluitend transfer per touringcar naar het hotel in het centrum van Rome, waar we vijf nachten verblijven. Eerste oriënterende stadswandeling. ’s Avonds dineren we gezamenlijk in een restaurant.

dag 2, di 12-11

Het Rome van Andrea Vreede, oud-correspondente van het NOS-Journaal. Ze neemt ons mee naar het Romeinse Rijk (de republiek en de keizertijd) en trekt parallellen met de moderne Italiaanse politiek. Caesar, Augustus, Aldo Moro, Berlusconi, Renzi en de nieuwe "populistische" leiders van Vijfsterrenbeweging en Lega belanden voor het voetlicht en komen tot leven in scherpe observaties. We wandelen rond in het politieke en religieuze centrum van het oude Rome, waar talloze resten getuigen van de glorietijd van weleer.
’s Middags wandelen we door de bloeiende Joodse wijk. Vervolgens steken we de Tiber over en beëindigen we de dag in het levendige Trastevere.

dag 3, wo 13-11

Het Rome van Stijn Fens, journalist. In de ochtend duiken we bij de Sint-Jan van Lateranen en de San Clemente de geschiedenis in, met aandacht voor de eeuwige strijd tussen keizer en paus, tussen het wereldse en het geestelijke, en daarmee hebben we de kern van Rome te pakken. Na de lunch lopen we met Stijn rond Vaticaanstad, met onderweg volop ruimte voor anekdotes en uitleg en natuurlijk aandacht voor highlights als het Sint-Pietersplein. Maar ook de treinrails van het Vaticaan komen aan bod.

dag 4, do 14-11

Het Rome van Rosita Steenbeek, schrijfster. Zij ontvangt de groep op de plek waar ze woont, bij Sint-Juliaan-der-Vlamingen, in de buurt die geheel gebouwd is op het theater van Pompeius. Ze laat zien waarom Rome haar zo boeit. Tijdens de wandeling besteedt ze onder meer aandacht aan de religie en gebruiken in het oude Rome. Ook vertelt ze over markante Romeinen, zoals Valentina, die behalve kok ook tombarola (grafrover) en fiumarola (Tiberschuimster) is en model stond voor een hoofdpersonage in Steenbeeks boek Schimmenrijk.

dag 5, vr 15-11

De ochtend is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een van de vele musea en monumenten in de stad. In de namiddag bezoeken we de kerk van Antoine Bodar, priester. Hij heet ons welkom in ’zijn’ kerk: de Nederlands-Duitse Santa Maria dell’Anima in het hart van de stad. We krijgen een toelichting op de lange en roerige geschiedenis van deze kerk en tevens op de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder het graf van de enige Nederlandse paus, Adrianus VI.

dag 6, za 16-11

In de loop van de ochtend vertrek per touringcar naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht Rome - Amsterdam.

Nota bene

De inhoud en de volgorde van het dagprogramma zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en vice versa met Alitalia. De vluchttijden zijn:
11-11-2019: Amsterdam - Rome, 12.00 - 14.10 uur
16-11-2019: Rome - Amsterdam, 14.05 - 16.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfer van de luchthaven naar het hotel en vice versa maken wij gebruik van een moderne, comfortabele touringcar. Veruit het grootste deel van het programma leggen we te voet af. Een goede conditie is dan ook van belang (meer informatie onder het kopje ‘Zwaarte van de reis’). In sommige gevallen maken we gebruik van de metro. Een enkele maal wordt er een touringcar ingezet om de groep te vervoeren naar een programmaonderdeel. Na afloop van elk programmaonderdeel staat het eenieder vrij op eigen gelegenheid gebruik te maken van taxi’s. Deze zijn ruim beschikbaar in Rome en de kosten zijn lager dan in Nederland.

Hotel en maaltijden

U verblijft in een comfortabel en centraal gelegen viersterrenhotel. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. Vanuit het hotel kunnen nagenoeg alle bezienswaardigheden te voet bezocht worden.
Het diner op de eerste avond is bij de reissom inbegrepen en reserveren wij in een lokaal restaurant nabij het hotel.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De eerste helft van november is qua temperatuur een prima reisperiode voor een culturele reis naar Rome: we mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). ’s Nachts koelt het af. Een regenbui is niet uit te sluiten.
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

Antoine Bodar

Antoine Bodar

Priester. Hij heet ons welkom in zijn ’eigen’ kerk: de Nederlands-Duitse Santa Maria dell’Anima.

Stijn Fens

Stijn Fens

Is al jarenlang dé Vaticaankenner van het dagblad Trouw. Hij publiceerde een aantal boeken over de katholieke kerk en is als reisleider regelmatig in Rome.

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek

Schrijfster. Sinds 1985 woonachtig in Rome, de stad die zo’n belangrijke rol speelt in haar werk.

Andrea Vreede

Andrea Vreede

Freelancejournalist, tolk-vertaalster en archeoloog. Ze werkte jarenlang als correspondent voor het NOS Journaal, wat haar tot een ware Italië-deskundige heeft gemaakt.