Azerbeidzjan • Land van eeuwige vlammen

De Reis

B AZE4294

Azerbeidzjan heeft een boeiende geschiedenis en spannende architectuur. Het land ligt aan de uiterste rand van Europa en kent enorme tegenstellingen. De invloed van de langdurige overheersing door het Russische Rijk en vervolgens de Sovjetunie is niet alleen te zien aan de alom aanwezige corruptie, maar ook aan het laïcistische karakter van de samenleving. Van de momenteel zeer snelgroeiende economie profiteren vooral met het staatshoofd bevriende families. Daardoor kent het land enorme tegenstellingen.
Bakoe wil mee in de vaart der volkeren. Megalomane nieuwbouw moet aantonen hoe kosmopolitisch de stad is. Honderd jaar geleden was dit niet anders. Rond de authentieke en prachtig gerestaureerde citadel verrezen toen indrukwekkende herenhuizen van rijke oliebaronnen. Buiten de stad lijkt het alsof we in vroegere eeuwen terechtkomen: we zien voorchristelijke zoroastrische vuurtempels, Albaanse kerken uit de eerste eeuw van onze jaartelling en imponerende islamitische moskeeën, medressen en mausolea.
Tijdens onze rondreis ontdekken we ook de schitterende en diverse natuur van het land.

Nota bene

Labrys Reizen organiseert deze reis i.s.m. HOVO Nijmegen. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit goed aan bij de tweedaagse cursus 'Kaukasus’, die Peter van Nunen op 22 en 23 januari 2019 geeft. Zie de website van HOVO Nijmegen voor meer informatie. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

Programma

Azerbeidzjan reisroute

dag 1, di 18-06

Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Bakoe via Istanboel en transfer naar ons hotel, waar we viermaal overnachten. We komen te laat aan voor een diner. Daarom is er voorzien in een snack en wat te drinken op onze kamers.

dag 2 en 3, wo 19 en do 20-06

De hoofdstad Bakoe telt 284 dagen zon per jaar, maar kent wel veel wind. Het Perzische bad koebe betekent dan ook ‘geslagen door de wind’. We bekijken de oude en de nieuwe stad. Het is heerlijk slenteren door Itsjeri Sjeher, de fraai gerestaureerde middeleeuwse citadel met haar smalle steegjes en vele terrasjes en cafés. We zien er de moskee met minaret, de karavanserai, de Maagdentoren en het paleis van de Sjirvans. Buiten de muren, in Bajir Sheher, wandelen we langs de imposante herenhuizen uit de eerste gouden olieperiode. We bezoeken de voormalige villa Taghijev, nu het Historsich Museum, in Italiaanse neorenaissancestijl en de villa van Moechtarov, in Frans-gotische stijl. De ‘Vlammentorens van HOK’ zijn vanaf elke straathoek zichtbaar. De drie moderne wolkenkrabbers stellen elk een vlam voor en vormen samen het logo van de stad - drie vlammen. Het Gajdar Alijev Centrum is muziekcentrum en museum ineen. De bekende architect Zaha Hadid tekende voor het bijzondere, fluïde ontwerp. Het Museum voor Moderne Kunst is traditioneler; de steeds wisselende tentoonstellingen zijn bezienswaardig. De Laan der Martelaren confronteert ons met de moderne geschiedenis. Ze herinnert aan het hardhandig neerslaan door het Sovjetleger van een antisovjetbetoging in 1990. Meer dan 150 inwoners kwamen daarbij om het leven. Indien mogelijk wonen we op een van de avonden in Bakoe optioneel een concert bij.

dag 4, vr 21-06

Dagexcursie naar het schiereiland Apsjeron. Azerbeidzjan betekent letterlijk ‘land van vuur’, een verwijzing naar plekken waar gas uit de bodem ontsnapt en soms spontaan ontbrandt. We bezichtigen de Atesjgah-vuurtempel, de eeuwig brandende Janar Dag en het Mardakan-fort. Onderweg zien we de talloze olievelden en jaknikkers langs de kust van de Kaspische Zee. Indien het geopend is bezichtigen we tussen de boortorens de Villa Petrolea, het woonhuis van de familie Nobel.

dag 5 en 6, za 22 en zo 23-06

Per touringcar en fourwheeldrive rijden we de hoge Kaukasus in. Het landschap is hier ruig en spectaculair. We bezoeken Khinalug, op 2300 meter hoogte, een geïsoleerd bergdorpje waar de bewoners nog hun eigen taal spreken. De huizen staan dicht op elkaar tegen steile hellingen; het dak van het ene huis is het terras of de tuin van het andere. We dalen weer af naar Guba en steken vandaar over naar Qırmızı qesebe, het Rode Dorp. Naar verluidt is dit het enige volledig Joodse dorpje buiten Israël. De inwoners spreken Berg-Hebreeuws, een oude Iraans-Perzische taal. Het dorp werd in de eerste helft van de achttiende eeuw gesticht met toestemming van de kan van Guba, om de Joden in zijn rijk een plek te geven waar ze vrij en zonder angst voor vervolging konden leven. In de loop van de tweede middag keren we terug naar Bakoe.

dag 7, ma 24-06

Rit door een bebost berglandschap naar Sjamachy. Onderweg bekijken we het Diri Baba Mausoleum en de Zeven Graven van het Yeddi Gumbaz Mausoleum. Sjamachy werd voor het eerst vermeld door de Griekse geograaf Claudius Ptolemaeus als Kamachia. In de middeleeuwen was het de hoofdstad van het kanaat Sjirvan. De Vlaamse franciscaan en ontdekkingsreiziger Willem van Rubroeck moet de stad in volle glorie hebben aanschouwd op zijn terugreis uit het Mongoolse rijk. Aardbevingen en verwoestingen door krijgsheren hebben van de oude gebouwen weinig heel gelaten, maar de nieuwe moskee is de moeite waard. We maken een laatste stop in het pittoreske dorpje Lahıc - een belangrijk centrum voor Azerbeidjaans handwerk, vooral koperslagers. Vervolgens rijden we naar ons hotel bij het Meer van Qabala.

dag 8, di 25-06

Aan het Meer van Qabala lag vroeger de hoofdstad van Kaukasisch Albanië. Hoewel er weinig tastbaars rest, is het aangenaam wandelen over de opgravingen en langs de ruïnen. In het verstilde landschap staan ook de twee trapeziumachtige gebouwen van een Darjal-radarstation, een van de zeven oude radarstations waarmee de Sovjets meenden alle vijandige raketten tegen te kunnen houden. We zien ze van veraf liggen. Vervolgens rijden we door naar de historische stad Sjeki, waar we twee nachten verblijven.

dag 9, wo 26-06

In Sjeki nemen we de tijd voor het Koninklijke Zomerpaleis van de Sjeki-kans. Het is bekend om zijn prachtige fresco’s en glas-in-lood. In het nabijgelegen Kisj vinden we de oudste kerk van de Kaukasus, daterend uit de eerste eeuw na Christus. In Tangyt ligt het lichaam van Hadzji Moerat begraven. Zijn hoofd bevindt zich in de Kunstkamera in Sint-Petersburg. Deze plaatselijke warlord – voor sommigen een verrader, voor anderen een held - is bekend uit de verhalen van Lev Tolstoj.

dag 10, do 27-06

Een mooie rit voert ons langs het zoutmeer van Acinohur en het Mingecevir-stuwmeer naar Hajikand. Dit kuuroord op een van de mooiste plekken van het land trok vroeger hoge partijleden. In de hotels en villa’s worden sinds ruim twee decennia vluchtelingen uit Nagorno-Karabach opgevangen. Drie overnachtingen in Gandzja, na Bakoe de grootste stad van Azerbaijan.

dag 11, vr 28-06

Gandzja was een belangrijk knooppunt en handelscentrum aan de Zijderoute. Het is ook de geboorteplaats van Nizami, een van de grootste Perzische dichters. Zijn verhalen worden uitgebeeld in een beeldenrij. Uiteraard bezoeken we ook Nizami’s mausoleum. Verder zien we de Sjah Abbas-moskee, de karavanserai, het badhuis en de Russisch-orthodoxe kerk, nu een theater. We maken diepgaander kennis met Nizami tijdens een lezing of poezië-avond.

dag 12, za 29-06

Via de Duitse wijnroute rijden we naar Göygöl, ook wel Helenendorf geheten, aan het prachtige gelijknamige meer. Zwaben bouwden hier vanaf 1819 dorpjes en cultiveerden het land voor wijnbouw. Die stortte echter in onder Stalin, nadat de Duitsers waren gedeporteerd. In de stad staan nog een Lutherse Johanniskirche en enkele houten huizen van Duitse kolonisten. Op een nabijgelegen kerkhof liggen Duitse krijgsgevangen die meebouwden aan de Mingecevir-stuwdam.

dag 13, zo 30-06

Lange rit door de steppe naar het nationale park Gobustan. Hier bevinden zich meerdere moddervulkanen en rotstekeningen van tien- tot dertigduizend jaar oud. Ze staan op de Werelderfgoedlijst. We bezoeken ook het bijbehorende, interessante museum. Net voor we Bakoe binnenrijden bezichtigen we nog de Bibi Heybat–moskee, met zicht op het oudste offshore olieveld van het land en een interessant verhaal.
Twee nachten in Bakoe.

dag 14, ma 01-07

Vrije tijd in Bakoe. Er zijn meerder musea die een bezoek waard zijn, maar u kunt ook rustig wat rondslenteren en de stad verder ontdekken. Uw reisleider doet graag suggesties.

dag 15, di 02-07

Indirecte lijnvlucht van Bakoe naar Amsterdam via Istanboel.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Bakoe v.v. via Istanboel per Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
18-06-2019: Amsterdam - Istanboel, 11.10 - 15.40 uur en Istanboel - Bakoe, 17.25 - 21.05 uur
02-07-2019: Bakoe - Istanboel, 13.10 - 15.20 uur en Istanboel - Amsterdam, 18.30 - 21.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland en in Azerbeidzjan is het twee uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Azerbeidzjan wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 5 en 6 maken we gebruik van fourwheeldrives. De hoofdwegen zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig, maar bieden vaak fraaie uitzichten. Bovendien is het daar relatief rustig rijden.

Hotels en maaltijden

U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de o.i. beste hotels ter plaatse. Houdt er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De stopcontacten zijn gelijk aan de Nederlandse. U hebt dus geen verloopstekker nodig.
De inclusieve maaltijden vinden plaats in de hotels of lokale restaurants. Twee lunches worden aangeboden in de vorm van een lunchpakket. De Azerbeidzjaanse keuken is door de eeuwen heen beïnvloed door de kent Turkse, Georgische en Centraal-Aziatische keuken. Plov (pilaf) en gegrild vlees in de vorm van kebab en sjasliek komen in allerlei varianten voor, evenals maaltijdsoepen zoals de ovenbereide piti. Er wordt veel met gedroogde vruchten en noten gekookt.
De nationale drank is (gezoete) zwarte thee. Alcohol (bier, wijn en wodka) worden op veel plaatsen ook geschonken, maar niet overal.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en we diverse stadswandelingen maken. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kledingvoorschriften

Bij het betreden van een Russisch-orthodoxe kerk of een moskee dienen de armen en benen bedekt te zijn. Vrouwen dienen ook hun hoofd te bedekken.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor reizigers uit West-Europa, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden. In sommige laaggelegen plattelandsgebieden bestaat er een gering Malaria-risico. Mocht u bepaalde medicijnen gebruiken, dan heeft u wellicht een doktersverklaring nodig. Raadpleeg ook uw huisarts of de GGD over deze zaken; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.
Kraanwater moet u niet drinken. U krijgt elke dag 1 fles water van de reisleiding.

Weer

De tweede helft van juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Azerbeidzjan. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 28 ºC. Er kan af en toe een buitje vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Azerbeidjzan is een e-visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 2 januari 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Azerbeidjzan moet tevoren in Nederland door een e-visum worden aangevraagd. Deze zorg zal u uit handen worden genomen door de Labrys Reizen. De kosten hiervoor zijn reeds opgenomen in de reissom. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

De Azerbeidzjaanse munteenheid is de manat (AZN). U kunt in Bakoe geld pinnen. Ook sommige andere grote plaatsen hebben pinautomaten, maar deze accepteren lang niet altijd buitenlandse passen. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. U kunt ook contante euro’s of dollars bij een banken of wisselkantoor wisselen. Buitenlandse hotelketens, grote supermarkten en restaurants accepteren ook de gangbare internationale creditcards (met pincode).
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Azerbeidzjan. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Concertbezoek

Tijdens ons verblijf in Bakoe is het wellicht mogelijk om een concert (of andere voorstelling) bij te wonen op eigen gelegenheid. Labrys Reizen kan dit t.z.t. voor u boeken (onder voorbehoud van beschikbaarheid). We sturen u tijdig een overzicht van de mogelijkheden. De reisleiding kan desgewenst ook ter plaatse nog assisteren bij het verkrijgen van kaartjes.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels, en een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theater-regisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op de culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.