Armenië en Georgië • Op ontdekkingstocht in de zuidelijke Kaukasus

De Reis

A ARM2956

De Zuidelijke Kaukasus behoort tot de minst bekende regio’s van Europa. Toch liggen in Georgië en Armenië de hoogste bergtoppen van ons werelddeel, vind je er de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur en wonen er uiterst gastvrije mensen.
Op deze reis bieden we u de mogelijkheid uitgebreid kennis te maken met deze twee prachtige landen, die ook nog eens de eerste christelijke naties ter wereld zijn. Kaukasus-kenner Karel Onwijn bereist deze regio al meerdere decennia. Gedurende de gehele reis wordt hij geassisteerd door Engelstalige gidsen.

NB Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de gelijknamige cursus 'Op ontdekkingstocht in de Zuidelijke Kaukasus'.

Programma

Armenie Georgie kaartje

dag 1, di 15-05

Indirecte lijnvlucht naar de Armeense hoofdstad Jerevan. We komen te laat aan voor een diner. Daarom is er voorzien in een verpakte broodmaaltijd en wat te drinken op onze kamers.
 
dag 2, wo 16-05

In de loop van de morgen beginnen we met een oriënterende stadsexcursie in Jerevan, dat met zijn gezellige terrasjes een mediterrane indruk maakt, maar wel met sterke oriëntaalse invloeden. We gaan naar het monument Moeder Armenië, dat in zuidelijke richting uitkijkt op de mythische berg Ararat; het manuscriptenmuseum Matenadaran; het museum van de Armeense Genocide, dat is gewijd aan de genocide op de Armeniërs aan het begin van de twintigste eeuw. Er wordt hier prachtige muziek ten gehore gebracht. Een deel van de middag is ter vrije besteding.
Op een van de avonden in Jerevan is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).

dag 3, do 17-05

We bezichtigen het nabijgelegen mooie Etsjmiadzin-complex. Hier resideert sinds de vijftiende eeuw de katholikos, het hoofd van de Armeense Kerk, en het is hét centrum voor gelovige Armeniërs. Het straatbeeld wordt bepaald door in het zwart geklede monniken-priesters. Als we geluk hebben, horen we Armeense religieuze gezangen. We bezoeken ook de Sint-Hripsime-kerk aan de rand van de stad, gebouwd op de plek waar de heilige het martelaarschap vond onder Tridates. Op de terugweg zien we de intrigerende ruïne van de ronde kerk van Zvartnots. Zowel Etsjmiadzin als Zvartnots staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de middag gaan we naar het Nationale Kunstgalerij, met een van de mooiste verzamelingen Armeense en Russische schilderkunst. Wie wil kan in plaats daarvan op eigen gelegenheid naar het ernaast gelegen Geschiedenismuseum gaan, met zijn waardevolle archeologische en etnografische verzamelingen.

dag 4, vr 18-05

Dagexcursie met als eerste doel Khor Virap. Dit klooster biedt een fabelachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Ararat net over de grens in Turkije. De 5000 meter hoge berg lijkt hier tastbaar dichtbij en is onlosmakelijk verbonden met het oude Bijbelse verhaal over de ark van Noach. We rijden zuidoostwaarts door een steeds woester landschap naar het onlangs gerestaureerde en prachtig gelegen klooster Noravank. Dit was eens toonaangevend in de boekverluchting en biedt een schitterend panorama op de omringende bergen. Na een barbecue-lunch in de bergen rijden we naar het wijnplaatsje Areni, waar we de lokale wijnen proeven.

dag 5, za 19-05

Hoog boven een prachtig kloofdal ten oosten van Jerevan ligt de Romeinse tempel van Garni. Het is de enige bewaard gebleven Romeinse tempel in Armenië. Op het voormalige burchtterrein zijn de fundamenten blootgelegd van een middeleeuwse centraalbouwkerk en er zijn goed bewaarde mozaïeken in een badhuis gevonden. Het klooster Geghard is mooi gelegen aan het einde van het dal. Het gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte klooster heeft meerdere kerkruimten en talloze chatsjkars. Dit zijn stèles met Armeense kruisen in reliëf. Speciaal voor onze groep is er een a-capellaconcert van voorchristelijke liederen in het klooster. We lunchen in de buurt van Garni en leren er lavasj maken. In de loop van de middag zijn we terug in het hotel. Er is tijd voor een wandeling of een terrasje. U kunt ook de overdekte markt en de Vernisage-handwerkmarkt verkiezen of meegaan naar het huismuseum van componist en dirigent Aram Chatsjatoerjan.

dag 6, zo 20-05

We gaan op weg naar het groene noorden, ook wel het Zwitserland van Armenië genoemd. Langs bergen van obsidiaan, zwart vulkanisch glas, rijden we naar het op 1900 meter hoogte gelegen Meer van Sevan. We lopen de heuvel op naar kerkjes uit de achtste eeuw en maken met wat geluk kennis met de Georgische misdienst. Na de lunch rijden we naar het schitterend gelegen klooster Haghartsin met enkele kerken en een bijzondere refter uit de dertiende eeuw. Overnachting in Dzoraget.

dag 7, ma 21-05

Onderweg naar de Georgische grens staat het klooster van Haghpat op het programma. Het dateert uit de periode van de tiende tot de dertiende eeuw en behoort tot de belangrijkste cultureel-religieuze centra van Armenië, waar veel kennis ontwikkeld is. Na de lunch rijden we door naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Vanwege wegwerkzaamheden kan dit langer duren dan gebruikelijk, maar er is geen alternatief. Indien de tijd het toelaat, maken we na aankomst een korte wandeling door de schilderachtige oude stad, zien we de Sioni-kathedraal en proeven we de sfeer in de oude Anchiskhati-basiliek. Op een van de avonden in Tbilisi bieden we de gelegenheid om een concert of opera bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).

dag 8, di 22-05

We beginnen de ochtend met een oriënterende rondrit per touringcar door Tbilisi en aanschouwen de hoofdstad vanaf een hoger punt. We wandelen door de gezellige wijk Kala naar het Georgische Nationale Museum, waar we vele voorwerpen vinden uit de voorchristelijke tijd. Er zijn vondsten uit het legendarische Kolchis in West-Georgië, waar de Griekse mythe van de zoektocht naar het Gulden Vlies door Jason en de Argonauten is gesitueerd. Ook lopen we naar de afdeling die handelt over Georgië tijdens de periode van de Sovjetbezetting (1921-1991). De kleine maar fijne Nationale Galerij heeft een drietal zalen met negentiende- en twintigste-eeuwse Georgische kunst. We maken er kennis met de Georgische nationale schilder Niko Pirosmani.

dag 9, wo 23-05

We rijden naar de prachtig op een heuvel gelegen Djvari-kerk uit de zesde en de zevende eeuw. Deze is bepalend voor de ontwikkelingen in de architectuur van Georgië en Armenië en verbonden met allerlei legenden. Mtscheta is een oude hoofdstad en een van de belangrijkste steden voor het Georgisch christendom. Ook bezichtigen we de Svetitschoveli-kathedraal. Volgens Georgische overlevering is hier de lijkwade van Christus begraven en zal Christus op de Dag des Oordeels op deze plek de mensheid in het Georgisch toespreken. Via het nonnenklooster Samtavro rijden we in noordelijke richting naar Ananuri, een schitterend gelegen fort. We rijden over de roemruchte Georgische militaire hoofdweg. Twee overnachtingen in Gudauri, op 2000 meter hoogte.

dag 10, do 24-05

We rijden met jeeps over de Kruispas met het hoogste punt op 2379 meter. Om ons heen doemen drie- en vierduizenders op. Deze pas werd pas in de negentiende eeuw per postkoets bedwongen. We rijden naar Kazbek en verder omhoog naar het schitterend gelegen Kerkje van de Drie-eenheid. Op de achtergrond biedt de berg Kazbek van ruim 5000 meter een magnifiek schouwspel. We gebruiken de lunch bij een familie thuis. Op de terugweg bekijken we het eeuwenoude kerkje van Sioni en de daarnaast gelegen wachttoren. Dit bijzondere gebied werd pas in de negende eeuw gekerstend en nog steeds zijn sporen van oudere religies terug te vinden in zogenaamde chatti´s, heiligdommen aan de kant van de weg.

dag 11, vr 25-05

Vanuit Gudauri volgen we de Georgische Militaire Hoofdweg terug en rijden we naar het wijnland van Kachetië. In het oude Ninotsminda-klooster zien we een van de oudste klaverbladkerken van Georgië. Het landgoed Tsinandali was ooit eigendom van de zeer invloedrijke negentiende-eeuwse prins Aleksander Chavchavadze en zijn vrouw prinses Salome Orbeliani. Dezen stonden bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen buitenlandse en Russische schrijvers en kunstenaars, onder wie Dumas, Poesjkin en Lermontov. We lunchen op een wijngoed, waar we uiteraard eersteklas Georgische wijnen kunnen proeven. Daarna rijden we naar Telavi, waar we overnachten.

dag 12, za 26-05

We beginnen de dag in wat de oude koningsstad Gremi was, dat net als Sighnagi aan een tak van de Zijderoute lag. De zestiende-eeuwse citadel en de Kerk van de Aartsengelen zijn ons bezoek waard. De kerk combineert traditionele Georgische met Iraanse elementen. Het Bodbe-nonnenklooster huisvest het graf van de heilige Nino. Dankzij haar werd Georgië in de vierde eeuw christelijk. Vervolgens rijden we door naar het mooi gerenoveerde en ommuurde stadje Sighnagi waar we een klein, maar rijk museum met etnografische en archeologische verzamelingen bekijken (indien geopend). Hier hangt ook een aantal schilderijen van de ons reeds bekende Niko Pirosmani. Daarna rijden we terug naar Tbilisi. Vandaag dineren we laat.

dag 13, zo 27-05

In de ochtend is er een kerkdienst in de grootste kathedraal van Georgië, de Tsminda Sameba-kathedraal in Tbilisi. ’s Middags bent u vrij. 's Avonds is er een afscheidsdiner in een goed, traditioneel Georgisch restaurant.

dag 14, ma 28-05

In de vroege ochtend directe vlucht van Tbilisi naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

Er zijn op het moment van publiceren geen directe lijnvluchten van Nederland naar Armenië. We maken gebruik van indirecte lijnvluchten van Amsterdam naar Jerevan per KLM/Air France en een directe lijnvlucht van Tbilisi naar Amsterdam per Georgian Airways. De vluchttijden zijn:
15-05-2018: Amsterdam - Parijs , 09.30 - 10.45 uur
15-05-2018: Parijs - Jerevan, 13.20 - 19.55 uur
28-05-2018: Tbilisi - Amsterdam, 06.20 - 09.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Armenië en Georgië is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

We maken de rondreis met goede touringcars. De hoofdwegen in Armenië en Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. Enkele minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig. Daartegenover staat dat het daar relatief rustig rijden is.

Hotels en maaltijden

U verblijft in uitstekende viersterrenhotels. In Jerevan, Tbilisi en Telavi zijn deze centraal gelegen, in de overige plaatsen bevinden ze zich juist aangenaam in het groen. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
De Armeense en Georgische keuken zijn uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees.
Met name Georgië heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.

Weer

De tweede helft van mei is een geschikte reisperiode. Het is na de kou en vóór de hitte. Hoewel er af en toe een bui kan vallen, is er doorgaans veel zon. We mogen rekenen op een gemiddelde temperatuur overdag in Armenië rond de 25 °C, in Georgië ligt de temperatuur gemiddeld enkele graden lager. Maar ook in de Kaukasus wordt het weer tegenwoordig minder voorspelbaar.

Grensdocumenten

Visa zijn niet vereist. Uw paspoort dient geldig te zijn tot ten minste zes maanden na terugkeer, dus t/m 28 november 2018.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Armeense munt is de dram; de Georgische de lari. Geld heeft u nodig voor vier maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Karel Onwijn

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen over deze landen. Hij schreef diverse boeken, waaronder Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.