Architectuurreis Zuid-Engeland

De Reis

A GBR4152Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

De Victoriaanse kunstcriticus John Ruskin verklaarde dat '…belangrijke landen hun autobiografie in drie handschriften opschrijven: het boek van hun daden, het boek van hun woorden en het boek van hun kunst; het enige betrouwbare van de drie boeken is het laatste.'
Wat is er karakteristieker voor Engeland dan het prehistorische Stonehenge, de kathedraal van Salisbury, de colleges van Oxford en de tuinen van Stourhead? Op deze reis maken we kennis met de unieke Engelse cultuur.
De indrukwekkende steencirkel van Stonehenge fascineert nog steeds vele mensen: hoe is deze gemaakt en wat is de betekenis? Salisbury bezit een gave gotische kathedraal, die Engelse stoerheid tegenover Franse verfijndheid plaatst. Op een relatief klein oppervlak is in Oxford een overdaad aan bijzondere architectuur uit elke historische periode te zien: de universiteitsgebouwen, de ronde Radcliffe Camera, de gotische Christ Church en de ijzeren boogconstructies van het Victoriaanse University Museum. Geen bezoek aan Engeland zonder aandacht voor tuinen! In het park Stourhead kunt u zich heerlijk 'om de tuin laten leiden' door de geënsceneerde natuur die nooit tweemaal dezelfde aanblik heeft. Geïnspireerd door Franse en Italiaanse landschapskunst wilde de eigenaar, Henry Hoare, een driedimensionaal schilderij maken.

Programma

dag 1, di 21-05

Directe lijnvlucht naar London Heathrow en transfer naar de universiteitsstad Oxford. We verblijven twee nachten in een hotel aan de rand van de oude binnenstad, met de prachtige architectuur al overal zichtbaar. Een eerste stadswandeling leidt ons onder meer langs de beroemde Radcliffe Camera – in de stijl van Palladio – en het Christ Church College, een van de grootste colleges van Engeland. De grote zaal en het trappenhuis werden wereldberoemd door films als Brideshead Revisited van Evelyn Waugh, Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll en recentelijker de filmserie over Harry Potter. De zestiende-eeuwse kathedraal van Christ Church is gebouwd in de stijl van de Normandische architectuur. Gezamenlijk welkomstdiner in de stad.

dag 2, wo 22-05

We krijgen een rondleiding door de gebouwen van New College, waar de vele architectuurstijlen vanaf de veertiende eeuw goed zichtbaar zijn. De neogotiek bestuderen we in het prachtige gebouw van het Natural History Museum, met zijn indrukwekkende hal. Voor een uitstapje in de wereld van de kunst gaan we naar het gerenommeerde Ashmolean Museum, met een collectie variërend van Egyptische mummies tot hedendaagse kunst. We dineren vanavond wat later, zodat wie wil nog de Evensong in de Christ Church Cathedral kan bijwonen.

dag 3, do 23-05

Het barokke Blenheim Palace werd gebouwd door John Churchill, de eerste hertog van Marlborough en de vader van Winston Churchill. Omgeven door een prachtig landschapspark toont het een ware grandeur in een stijl die in Engeland weinig werd gebruikt. In de middag rijden we naar Salisbury voor de laatste twee overnachtingen. We maken een middagwandeling door de oude binnenstad en bezoeken daarbij de statige kathedraal van Salisbury. Door de relatief korte bouwtijd van zestig jaar is het een van de weinige middeleeuwse kathedralen die uitsluitend in één stijl zijn gebrouwd: de vroeg-Engelse gotiek. Gezamenlijk diner.

dag 4, vr 24-05

Iets ten noorden van Salisbury ligt het megalithische monument van Stonehenge, gebouwd in het derde millennium vóór Christus. Het prehistorische bouwwerk roept nog altijd veel vragen op bij onderzoekers en bezoekers. Bij het landgoed Stourhead besteden we uitgebreid aandacht aan de beroemde Engelse tuinarchitectuur. De tuin kent veel verwijzingen naar landschapschilderijen en mythologie. Afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 5, za 25-05

Op onze laatste dag doen we Winchester aan, met zijn beroemde twaalfde-eeuwse kathedraal. Hierin zijn zowel kenmerken uit de Normandische architectuur als uit de gotiek te vinden. Opmerkelijk is het glas-in-lood van de West Window. Nadat het in 1642 kapotgeslagen was, werden de stukken in willekeurige volgorde teruggeplaatst, met een soort pique-assiette-mozaïek als resultaat. Aansluitend transfer naar Londen en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Londen en vice versa per KLM. De vluchttijden zijn:
21-05-2019: Amsterdam - Londen, 10.15 - 10.45 uur
25-05-2019: Londen - Amsterdam, 18.35 - 20.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Groot-Brittannië is het één uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Zuid-Engeland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

In Oxford en Salisbury verblijft u in het comfortabele viersterrenhotels aan de rand van de historische binnenstad. De kamers zijn allen voorzien van een eigen badkamer.
De diners zullen afwisselend in het hotel en in lokale restaurants plaatsvinden.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Zuid-Engeland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam voor stadsbezoeken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Engelse munteenheid is de Britse pond. Pinautomaten zijn in Engeland in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Bij het opnemen van Britse ponden in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Joris van Sleeuwen

drs. Joris van Sleeuwen

Studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, met specialisatie moderne geschiedenis, en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, met als afstudeerrichting moderne architectuur. Al meer dan 25 jaar geeft hij les in kunst- en architectuurgeschiedenis en verzorgt hij lezingen. Organiseert dagexcursies naar bijzondere bouwprojecten en musea en leidt reizen naar cultuursteden in Europa.