Andalusië • Een cultureel drieluik

De Reis

A ESP3604Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Deze zuidelijke provincie van Spanje is een ware schatkamer van kunst en architectuur. Vanwege de ligging aan de zuidgrens van Europa kenmerkt Andalusië zich door een eeuwenlange uitwisseling van culturen en religies. Deze diversiteit komt goed naar voren in de prachtige steden Sevilla, Córdoba en Granada, waar we op zoek gaan naar bekende en minder bekende parels. Tussendoor reizen we langs de mooiste en afwisselendste landschappen, waarbij behalve voor de drie cultuursteden ook aandacht zal zijn voor de natuurpracht die we onderweg aanschouwen.

Programma

dag 1, di 12-11

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Sevilla, waar we drie nachten verblijven.

dag 2, wo 13-11

Middels een wandeling maken we kennis met de stad: we zien de rivier Guadalquivir, Sevilla’s reden van bestaan, alsmede het monumentale centrum en de oude Joodse wijk. Uiteraard ontbreekt de imposante gotische kathedraal niet. De aanwezigheid van de Giralda-toren en het Sinaasappelbomenhof verraadt dat hier ooit de hoofdmoskee van Sevilla stond. ’s Middags bezoeken we het koninklijk paleis, het Alcázar, beroemd vanwege de vele Moorse invloeden die in de tuinen zo goed zichtbaar zijn. De namiddag is ter vrije besteding, waarna we in de vroege avond in het Flamenco Museum een voorstelling bijwonen. Na afloop wandelen we via het moderne project Metropol Parasol naar El Rinconcillo voor een diner in dit oudste restaurant van de stad.

dag 3, do 14-11

Dagexcursie met een diversiteit aan mooie landschappen. We gaan naar de Sierra de Aracena en brengen een bezoek aan drie fraaie oorden: het kasteel Aracena, het bedevaartsoord Peña de Arias Montano en de bijzondere moskee van Almonaster la Real. Na een gezamenlijke lunch in Linares de la Sierra terugrit naar Sevilla.

dag 4, vr 15-11

Vanaf het terrein van de wereldtentoonstelling van 1929 wandelen we door het schitterende park María Luisa en langs de bekende pleinen Plaza de España en Plaza de América. In de late ochtend zetten we koers naar Córdoba. Onderweg bekijken we de olijfoliefabriek Basilippo en stoppen we bij het schitterend gelegen Carmona, waar we kunnen genieten van het uitzicht over de Andalusische velden. In de namiddag alvast korte wandeling door het centrum van Córdoba, waar we tweemaal overnachten.

dag 5, za 16-11

Te voet ontdekken we de kronkelige straatjes van de judería van Córdoba, de oude Joodse wijk. Uiteraard bezichtigen we ook de Mezquita, de mystieke moskee-kathedraal. De schitterende tuinen bij het Paleis van Viana zijn een bezoek meer dan waard. Dit paleis was eeuwenlang het verblijf van de adellijke families van de stad en kenmerkt zich door twaalf bloemrijke en welriekende patio’s.

dag 6, zo 17-11

We laten de stad Córdoba achter ons en volgen een mooie landschappelijke route door de olijfboomgaarden van de provincies Córdoba en Jaen. Hier zijn we getuige van een fraaie monocultuur met miljoenen olijfbomen. Tijdens een stop in Úbeda wandelen we langs paleizen, kerken, kloosters én de Sinagoga del Agua, die we binnengaan. Het buurstadje Baeza bezit een bijzondere kathedraal. In de namiddag bereiken we Granada, waar drie overnachtingen zijn.

dag 7, ma 18-11

Een prachtige wandeling leidt ons door de oude Moorse wijk met een aantal interessante monumenten, waaronder het stadspaleisje Dar al-Horra uit de veertiende eeuw. Het uitkijkpunt San Nicolas biedt een mooi zicht op het Alhambra. In de binnenstad staat de koningskapel Capilla Real, waar de Katholieke Koningen Ferdinand en Isabella begraven liggen.

dag 8, di 19-11

Vandaag staan het indrukwekkende Alhambra en het buitenpaleis Generalife in de schijnwerpers. Lokale gids Berthus de Boer leidt ons rond. Hij is behalve landschaps- en tuinarchitect ook gediplomeerd gids met Granada als specialiteit en kan als geen ander zijn fascinatie voor de Moorse architectuur en cultuur met ons delen. De middag is vrij.

dag 9, wo 20-11

Rit per touringcar naar Málaga. Onderweg bezoeken we een mooi dorpje voor een wandeling en is er gelegenheid te lunchen bij het strand. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Sevilla per Transavia en van Málaga naar Amsterdam per Vueling.
De vluchttijden zijn:
12-11-2019: Amsterdam - Sevilla, 16.50 - 19.45 uur
20-11-2019: Málaga - Amsterdam, 16.00 - 19.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Andalusië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In de steden zullen we veel bezienswaardigheden te voet bereiken. Voor grotere afstanden staat de touringcar ter beschikking.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis vindt plaats in luxe en comfortabele viersterrenhotels of gelijkwaardig. Alle kamers zijn ruim en voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun mooie locatie of vanwege hun strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. De diners vinden plaats in de hotels of in nabijgelegen restaurants.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Weer

Medio november is een zeer geschikte periode voor een rondreis in Andalusië. De temperatuur is over het algemeen zeer aangenaam te noemen met een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC in Sevilla. Hoewel het in de zon heerlijk vertoeven is, valt in deze periode ook een regenbui te verwachten.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Giel Rutten

drs. Giel Rutten

Bioloog en beëdigd gids in Andalusië. Vertrok na zijn studie naar Spanje en heeft sindsdien veel liefde voor de regio ontwikkeld. Heeft reeds menige Labrys-groep op kundige wijze ‘zijn’ Andalusië laten beleven als een ware don de gente.