Andalusië

De Reis

A ESP3614Deze zuidelijke provincie van Spanje is een ware schatkamer van kunst en architectuur. Vanwege zijn ligging aan de zuidgrens van Europa kenmerkt Andalusië zich door een eeuwenlange uitwisseling van culturen en religies. Deze diversiteit komt goed naar voren in de prachtige steden Sevilla en Córdoba, waar we op zoek gaan naar bekende en minder bekende parels. Tussendoor zakken we langs de rivier de Guadalquivir af naar de Atlantische kust. Hier vinden we de mooiste en afwisselendste landschappen van West-Andalusië.

Programma

Andalusie

dag 1, di 06-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Sevilla, waar we drie nachten verblijven. ’s Avonds diner in het hotel.

dag 2, wo 07-03

Vandaag maken we middels een wandeling kennis met de stad en zien we de rivier Guadalquivir, Sevilla’ s reden van bestaan, alsmede het monumentale centrum en de oude Joodse wijk. Uiteraard ontbreekt een bezoek aan de imposante gotische kathedraal niet. De Giralda-toren en de Hof van de Sinaasappelbomen verraden dat hier ooit de hoofdmoskee van Sevilla stond. In de middag wandelen we naar het moderne project Metropol Parasol – een architectonisch hoogstandje – en naar het Palacio de las Dueñas, het paleis van de hertogin van Alva. Tapas-diner in een lokaal restaurant.

dag 3, do 08-03

We gaan naar het tentoonstellingsterrein van 1929. Hier vervolgen we onze weg te voet naar het centrum van Sevilla, door het schitterende park María Luisa en de pleinen Plaza de España en Plaza de América. We wandelen door de tabaksfabriek en via de Jardines de Murillo terug naar het centrum. Het Alcázar, het koninklijk paleis van Sevilla, is beroemd vanwege zijn ongeëvenaarde tuinen, waarin de Moorse invloeden goed zichtbaar zijn. ’s Avonds genieten we van een goede flamencovoorstelling en een diner in het elegante restaurant El Alabardero.

dag 4, vr 09-03

We rijden vanuit Sevilla naar het aan de kust gelegen Cádiz, waar we een stadsrondrit maken. Na de koffiepauze op het plein van het stadhuis wandelen we door het gezellige centrum en nemen we een kijkje bij de kathedraal en in de markthal, waar vlees, groenten, fruit en vooral veel verse vis worden aangeboden. Onderweg zien we diverse mooie pleinen en parken. Vanaf de veerboot van Cádiz naar Rota hebben we een prachtig uitzicht op beide steden, over de baai van Cádiz, de Atlantische Oceaan én de indrukwekkende nieuwe brug over de baai. We overnachten tweemaal in Rota. Beide avonden dineren we in het hotel.

dag 5, za 10-03

In het nabijgelegen Jerez de la Frontera maken we een ontspannen wandeling door het sfeervolle centrum, langs de Moorse burcht, de kathedraal en de markthal. Ook bewonderen we het samenspel van ruiter en paard tijdens een voorstelling van de Koninklijke Andalusische Rijschool. Na een bezoek met proeverij aan een gerenommeerde sherrybodega keren we terug naar Rota.

dag 6, zo 11-03

Vertrek vanuit Rota richting Sanlúcar de Barrameda. Bij de monding van de rivier Guadalquivir steken we per veerpont over naar het befaamde nationale park Doñana. Met safaribusjes verkennen we dit prachtige natuurgebied tot aan het bezoekerscentrum El Acebuche. Aan de rand van het park ligt het bedevaartsoord El Rocío, waar de witte Mariakapel schitterend afsteekt tegen de nog ongeasfalteerde zandwegen in dit dorp. Op zondag heerst hier een gezellige sfeer. Via het klooster van La Rábida, vanwaar Columbus op 3 augustus 1492 vertrok, rijden we naar de Parador Mazagon, die een schitterend uitzicht biedt over het omringende landschap en de kust. Hier dineren en overnachten we.

dag 7, ma 12-03

’s Ochtends maken we een wandeling in de Dehesa de Abajo, gelegen tussen Doñana en de rijstvelden van de Guadalquivir. In dit vogelrijke gebied zien we onder meer flamingo’s en een van de grootste ooievaarskolonies van Europa. Ook de zeldzame Iberische lynx komt er voor. De lunchpauze brengen we door in het mooie stadje Carmona. Na aankomst in Córdoba wandelen we over de oude Romeinse brug naar het centrum en langs de moskee naar ons hotel voor de laatste drie nachten. Diner in een lokaal restaurant.

dag 8, di 13-03

Te voet ontdekken we de kronkelige straatjes van de judería van Córdoba, de oude Joodse wijk. Daarbij slaan we de synagoge niet over. Ook zien we de mystieke moskee-kathedraal van Córdoba: de Mezquita. Uitgebreid bezoek van het complex onder leiding van een Engelstalige gids. In de middag genieten we van de schitterende tuinen van Córdoba behorend bij het Alcázar van de christelijke koningen. Dit kasteel stamt uit de veertiende eeuw. Het is gebouwd op de resten van bouwwerken van eerdere heersers en heeft ruim vijf hectare aan prachtige tuinen. Vanavond is het diner op eigen gelegenheid.

dag 9, wo 14-03

Een stadswandeling door het minder bekende Córdoba. Via het schitterende Plaza de la Corredera bereiken we het Paleis van Viana. Dit paleis was eeuwenlang het verblijf van de adellijke families van de stad en kenmerkt zich door twaalf bloemrijke en welriekende patio’s. De middag is ter vrije besteding. We sluiten ons verblijf in Córdoba af met een gezamenlijk diner in een van de mooiste restaurants van de stad: Bodegas Campos.

dag 10, do 15-03

Transfer naar de luchthaven van Sevilla voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Sevilla en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
06-03-2018: Amsterdam - Sevilla,16.55 - 19.50 uur
15-03-2018: Sevilla - Amsterdam, 12.35 - 15.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Andalusië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In de steden zullen we veel bezienswaardigheden te voet bereiken. Voor grotere afstanden staat de touringcar ter beschikking.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis vindt plaats in luxe en comfortabele viersterrenhotels of gelijkwaardig. Alle kamers zijn ruim en voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun mooie locatie of vanwege hun strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. De diners vinden plaats in de hotels of in nabijgelegen restaurants.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
In en rondom het nationale park Doñana maken we een aantal korte wandelingen van circa 1,5 uur op over het algemeen goed begaanbare paden. Men moet daarbij bedacht zijn op soms wat stenige paden. Goed schoeisel is dus vereist. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programma-onderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Weer

Begin maart is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Andalusië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Het is mogelijk dat er af en toe een bui valt. De natuur is in het voorjaar schitterend met veel bloemen. Onze reisperiode beoogt ook samen te vallen met het begin van de bloeiperiode van de duizenden sinaasappelbomen die deze regio sieren. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Giel Rutten

drs. Giel Rutten

Bioloog en beëdigd gids in Andalusië. Vertrok na zijn studie naar Spanje en heeft sindsdien veel liefde voor de regio ontwikkeld. Heeft reeds menige Labrys-groep op kundige wijze ‘zijn’ Andalusië laten beleven als een ware don de gente.