Sinds 1 maart 2021 is het Mausoleum van Augustus weer geopend voor publiek.

Wat een fantastisch bericht! Eindelijk heeft het hek aan de overkant van de Ara Pacis, waar de leerlingen altijd tegenaan leunden, weer een ingang. De nogal verwilderde put achter het hek die de Piazza Augusto Imperatore vormt, werd in de afgelopen jaren aangepast om er een plein van te maken dat zijn naam weer waardig is. 

Oud-collega Malve Falk vertelt: "Ik mag mezelf tot de gelukkigen tellen die het mausoleum al een keer van binnen hebben mogen zien. Tijdens mijn stage bij het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome in 2014 ging het terrein voor de open-monumenten-dag vroeg op een heiige zondagochtend in maart open. Met een hele groep archeologen, oud-historici en latinisten in opleiding ging ik mee. Om 9 uur was de rij bij het hek al lang – kennelijk waren er veel mensen blij met deze kans. Bij binnenkomst werden we even stil van de dimensies. De pracht en praal die dit monument ooit moet hebben uitgestraald, begon me pas duidelijk te worden toen ik op het niveau van de ingang, dus op de bodem van de put, stond. De archeologen en historici in het gezelschap konden me gelukkig uitleggen hoe het mausoleum is opgebouwd en in welke hiërarchie de imperator en zijn familie hier werden begraven. Ook na de periode van het keizerrijk heeft dit mausoleum een bewogen en spannende geschiedenis. Eigenlijk vertelt het als geen ander hoe de Romeinen hun eigen geschiedenis in de afgelopen twee millennia aan-, af-, op- en verbouwden. Het was een heel indrukwekkend bezoek aan het toen nog niet gerestaureerde monument."

Sinds 2007 waren er al plannen voor een grote restauratie en nieuwe openstelling van het monument, maar die leken niet goed van de grond te komen. Dankzij steun van de Fondazione TIM kon er de afgelopen jaren hard worden gewerkt aan het behoud en de toegankelijkheid. En nu is het dan eindelijk zo ver! De stichting TIM heeft daarnaast een website over de geschiedenis van het monument van de bouw tot de blootlegging onder de fascisten in 1934: www.mausoleodiaugusto.it/en/

Voor de inwoners van Rome zal de entree gratis zijn, voor toeristen bedraagt de entree € 4,- p.p. (plus € 1,- reserveringskosten).

We kunnen niet wachten tot we de eerste verhalen van schoolgroepen horen over het bezoek aan dit nieuwe pareltje in het centrum van Rome!