Directeur Roel Geukemeijer reisde mee met de eerste schoolgroep naar Italië.

Het schooljaar is weer van start gegaan met volle klassen en gelukkig zijn ook de reisbeperkingen opgeheven voor een groot deel van Europa. Toch spelen er bij scholen meer aspecten mee in de overweging om een schoolreis te maken: kan het inhoudelijke programma wel gerealiseerd worden; wat is het protocol wanneer een deelnemer tijdens de reis coronagerelateerde klachten krijgt; welk scenario treedt in wanneer het land van bestemming tijdens de reis van kleurcode geel naar oranje wijzigt? Op deze en andere vragen rond het reizen in deze periode zijn gelukkig heldere antwoorden te geven. Die hoef je natuurlijk niet zelf te verzinnen: wij helpen je daarbij. En dat maakt dat enkele schoolgroepen inmiddels weer daadwerkelijk op reis zijn gegaan, na een goede voorbereiding en met inachtneming van de nodige maatregelen.

Directeur Roel Geukemeijer reisde mee met de eerste schoolgroep naar Italië en hij ondervond al snel dat ook in deze tijd een educatieve groepsreis zeer wel mogelijk is: nagenoeg alle musea, sites en kerken zijn gewoon geopend en goed toegankelijk. Op sommige plaatsen dien je wel rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Bijvoorbeeld: in enkele musea worden beperkte aantallen bezoekers tegelijkertijd toegelaten en dien je de groep dus op te splitsen in subgroepen. Dat heeft overigens ook een positieve uitwerking: omdat er op die plaatsen beduidend minder mensen in de museumzalen aanwezig zijn, kun je de kunstwerken beter bewonderen. Natuurlijk moeten er op diverse plaatsen mondkapjes worden gedragen: in het vliegtuig, in de touringcar, maar ook in kerken en musea. Waar het coronamaatregelen betreft als het dragen van een mondkapje en het houden van afstand, kunnen wij Nederlanders overigens een voorbeeld nemen aan veel andere Europeanen.

Op veel bestemmingen, zoals bijvoorbeeld in Rome of in Athene, zijn op dit moment veel minder toeristen dan anders. Wat met name opvalt, is de totale afwezigheid van grote groepen toeristen achter reisleiders met vlaggetjes. En zo maak je een unieke schoolreis naar een plek met weinig andere toeristen en beleeft daardoor de bestemming intenser dan ooit!

Docenten sturen ons vanuit de verschillende bestemmingen dan ook dolenthousiaste berichten:
'Wij genieten hier enorm! Na drie bloedwarme dagen een regendagje, beetje pech met een regenfront dat over Rome trok. Maar geen rij bij de Sint-Pieter en van binnen was de kerk bijna leeg. Ook de Vaticaanse Musea waren onvoorstelbaar rustig. De leerlingen genieten ook enorm, we zijn allemaal zo blij dat we hier zijn. Morgen Tivoli!'

'We hebben hier in Griekenland een superreis! De plekken waar we komen zijn heel rustig en het weer is goed. De reis verloopt soepel hoewel sommige leerlingen het voor elkaar kregen om heel dicht bij het hotel te verdwalen:-).'

Meer weten over het maken van een educatieve groepsreis naar Italië, Griekenland of een van de andere bereisbare landen in deze bijzondere tijd? Vragen over protocollen, richtlijnen en praktische aandachtspunten met betrekking tot het reizen naar en in het betreffende land? Neem dan contact met ons op!