We kijken terug op een geslaagde middag speciaal voor schoolleiders, reiscoördinatoren en docenten.

Nu er even niet kan worden gereisd is dit hét moment om te kijken hoe we deze traditie op een duurzame en inclusieve manier kunnen voortzetten. Op maandag 12 april werd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het volgende twee uur durende programma uitgezonden:

deel I: de inclusieve reis

Correspondente Andrea Vreede vertelt vanuit Rome over inclusiviteit (of de weinige voorbeelden daarvan) in de rijke Romeinse geschiedenis en inclusiviteit in het Rome van nu. Mét voorbeelden van wat je daar vandaag de dag op Rome-reis met je leerlingen van kunt zien.

deel II: de duurzame reis

Diverse experts delen inspirerende ideeën over hoe je de klassieke schoolreis duurzamer kunt opzetten:

Tom Rankin is architect en woont al 20 jaar in Rome. Met zijn platform Sustainable Rome onderzoekt hij wat het erfgoed in de Eeuwige stad ons kan leren over het thema duurzaamheid. Vanuit zijn passie voor steden en archeologie belicht hij monumenten vanuit nieuwe invalshoeken. De voertaal van deze presentatie is Engels.

Marianne Baas is docent Klassieke talen op het Dr. Nassau College. Met haar idee voor ‘De Romereis nieuwe stijl’ laat zij zien hoe de klassieke reis op een duurzamere wijze ingevuld kan worden. Met als resultaat: een Grand Tour door het Romeinse rijk!

De Nederlandse Iris de Brouwer woont al meer dan 15 jaar in Napels. Met haar organisatie Local in Napels organiseert zij tours die buiten de gebaande paden gaan, waaronder een ‘Anti-Maffia tour’. Samen met Giuseppe Renzuto Iodice deelt zij de missie om reizigers de stad van de Napolitanen met andere ogen te laten zien.

Aansluitend was er gelegenheid is om vragen te stellen aan de panelleden tijdens een Q&A.

De livestream vond plaats tijdens de Week van de Klassieken en kreeg veel enthousiaste reacties.

Heb je vragen? Stel ze ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.