In de voetsporen van generaal Arminius

Afgelopen schooljaar strooide corona roet in het eten voor veel leerlingen en scholen: het was niet mogelijk om de traditionele klassieke reis naar Italië te maken. Geen gladiatorengevechten in het Colosseum, geen wagenrennen in de Circus Maximus en geen archeologische musea vol voorwerpen uit het roemruchte Romeinse Rijk. Maar niet getreurd! Labrys Reizen zet alles op alles om leerlingen en docenten alsnog een klassieke reis te laten maken, dichter bij huis en met net zoveel Italiaanse en Romeinse ingrediënten.

De Romeinen stonden bekend als een volk met expansiedrift. Hun zucht naar nieuwe territoria bracht hen helemaal naar de Lage Landen. De Neder-Germaanse limes, oftewel de buitengrens van het Romeinse Rijk, volgde de toenmalige Rijnloop en loopt door Nederland van Katwijk via Utrecht naar Valkenburg, en dwars door Duitsland langs Bad Homburg en Regensburg. De Romeinen probeerden in eerste instantie heel Germanië aan hun gezag te onderwerpen. Héél Germanië? Nee! Enkele Germaanse stammen, onder leiding van de beroemde generaal Hermann, ook wel Arminius genoemd, boden dapper weerstand tegen de Romeinse overheersing. Tijdens de roemruchte Varusslag in 9 na Christus werden drie Romeinse legioenen door hen verslagen. Het gebied boven de Rijn bleef daarna Germaans.

Labrys Reizen biedt je school de kans om een 'Italiëreis' te beleven in Duitsland, met veel klassieke elementen en natuurlijk het lekkerste Italiaanse eten en drinken. We organiseren, speciaal voor jullie leerlingen, een volledig op maat gemaakte Romeinse reis in de voetsporen van de Romeinen én de Germanen!

Lang was de exacte locatie van de beroemde Varusslag onbekend. Tot zo’n dertig jaar geleden bij Kalkriese, ten noorden van Osnabrück, zeldzame sporen van een veldslag werden blootgelegd. Er is een museum geopend dat een interactieve kennismaking biedt met de wereld van toen, de persoon Arminius en het verloop van de slag. In het archeologisch park is een deel van een Germaanse verdedigingswal zichtbaar.

Een bezoek aan Kalkriese is uitstekend te combineren met de stad Detmold. Hier staat een meer dan levensgroot standbeeld van de dappere Germaanse generaal. Labrys Reizen reserveert desgewenst een goede jeugdherberg, zodat er tijd genoeg is om de limes over te steken naar de Romeinse zijde en een bezoek te brengen aan Xanten. In het archeologisch park zijn een tempel, een herberg en een amfitheater gedeeltelijk herbouwd. In het museum is een rondleiding mogelijk. Maak ook een korte stop in Birten en aanschouw het amfitheater aldaar.

Labrys Reizen zorgt voor een uitgewerkt programma en regelt alle reserveringen. En natuurlijk kunnen we Italiaanse lunches en diners verzorgen. Als de voorkeur uitgaat naar een echte ‘Germaanse’ maaltijd, is dat ook mogelijk! Of gaan jullie liever picknicken? Tijdens een stadswandeling of fietstocht maken we uiteraard een stop voor echt Italiaans ijs. Samen met je school bespreken we graag de details van een ‘Germaans-Romeinse reis'. Bel of mail ons snel voor een offerte met programma!