In 2 of 3 dagen langs de Romeinse limes in Nederland en/of Duitsland

Het afgelopen schooljaar was het voor veel scholen niet mogelijk om de traditionele reis naar Italië te ondernemen. Wat hadden we al die leerlingen deze excursie gegund! Maar wat niet is kan nog komen. Labrys Reizen gunt iedere leerling ook in deze bijzondere tijden een klassieke reis. Daarom ontwikkelden we een mooi alternatief dichter bij huis. Want reken maar dat de Romeinen ook in de Lage Landen actief zijn geweest!

De Neder-Germaanse limes, ofwel de buitengrens van het Romeinse Rijk, volgde de toenmalige Rijnloop. Van Valkenburg in Limburg langs Utrecht tot aan Katwijk in Zuid-Holland, in de loop van de tweede eeuw ontstond langs de Romeinse limes in het huidige Nederland en Duitsland een systeem van wachtposten, legerplaatsen en zelfs badgebouwen. Opgravingen hebben resten van forten, torens en infrastructuur blootgelegd; hier en daar zijn scherven en munten teruggevonden. Veel tastbare sporen in het landschap zijn er niet, maar er gaan geruchten dat er nog veel verborgen forten in de Nederlandse grond liggen...

Labrys Reizen biedt je school de mogelijkheid om een 'Romereis' te maken in eigen land, met zo veel mogelijk klassieke elementen en natuurlijk het lekkerste Italiaanse eten en drinken. We organiseren een Romeinse reis door Nederland, speciaal voor jullie leerlingen op maat gemaakt. Een reisje langs de oude limes, per touringcar of trein of zelfs per fiets, in combinatie met een rondleiding in enkele grotere en kleinere musea is een uitstekende manier om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Wat dachten jullie van Museum Het Valkhof in Nijmegen of het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden? Of maak een omweg naar Heerlen en bekijk de restanten van het Romeinse badhuis aldaar.

Heb je wat meer tijd, dan kun je overwegen de grens over te steken en ook een deel van de Duitse limes te verkennen. In Xanten en Keulen is veel interessants te zien. En in de bossen rond Bonn kunnen jullie op zoek naar goed herkenbare sporen van de laatste Romeinse bouwfase: een wal met een greppel en wachttorens.

Bij een Italiaanse reis hoort, ook in de Lage Landen, natuurlijk het genot van de Italiaanse keuken. Labrys Reizen kan voor jullie lunches en/of diners in Italiaanse restaurants regelen. Maar ook een picknick behoort tot de mogelijkheden. Maken de leerlingen liever zelf hun maaltijd klaar? Samen met een echte pizzaiolo kunnen ze aan de slag in een workshop ‘pizza maken’. Tijdens stadswandelingen of fietstochten is een stop voor een echte gelato natuurlijk wel een verplichting!

Kortom, ook in Nederland ligt een ‘Italiaanse reis' binnen handbereik. Samen met je school bespreken we graag de mogelijkheden. De rit per touringcar of trein, een fietstocht, misschien zelfs een bezoekje aan het strand of workshops in musea en restaurants: Labrys Reizen kan het allemaal voor jullie regelen. Bel of mail ons snel voor een offerte met programma!