Reisblog

We kunnen niet wachten om weer naar Barcelona, Madrid of Sevilla te gaan! Gelukkig kunnen we ook thuis genieten van allerlei moois van Spanje.

In 2019 werd op de VPRO de reisserie 'Brieven aan Andalusië' uitgezonden. Journalist Stef Biermans verhuisde vanuit Nicaragua met zijn gezin vanwege het oplaaiende geweld naar Andalusië. Aan de hand van brieven aan de inwoners probeert Stef zijn weg in dit deel van Spanje te vinden en Andalusië beter te leren kennen. Gebruiken, tradities, maatschappelijke problematiek en de vluchtelingenkwestie: het komt allemaal aan bod. Een prachtige serie om Andalusië beter te leren kennen en over de schouder van een moderne vluchteling mee te kijken. Klik hier om de serie terug te kijken. 

Salvador Dalí is een van de beroemdste Spaanse kunstenaars aller tijden. In Figueres, op een kleine twee uur rijden van Barcelona, werd op zijn aandringen het Dalí Theater en Museum gebouwd. Aan zelfverzekerdheid heeft het deze surrealistische kunstenaar met de beroemde snor nooit ontbroken. Het theater-museum biedt een wervelende multimediale ervaring van heel Dalí’s geesteswereld en staat van onder tot boven vol met kunstwerken en installaties van zijn hand. Op de officiële site van het museum kun je doorklikken naar een meer dan geweldige virtuele tour door het gehele complex. Overal staan bordjes met achtergrondinformatie, links naar filmpjes over Dalí’s werkwijze en opdrachten om zelf als kunstenaar aan de slag te gaan! Klik hier.

Met de Hollandse kou en regenbuien is het lastig je een Spaanse zomer voor te stellen. Toch adviseert collega Elle, fervent thuiskok, nu toch vooral een echt Spaans, zomers recept klaar te maken. "Zet de verwarming aan, leg alvast een dekentje klaar op de bank en maak dan in een handomdraai dit heerlijke dessert. Ooit volgde ik op een bloedhete dag in Sevilla een kookcursus. Daar leerde ik dit typisch Spaanse dessert te maken, dat vooral geserveerd wordt bij speciale gelegenheden. Sorbete de limón al cava, citroensorbet met cava. Het wordt soms ook geserveerd als tussengang om de smaakpapillen te neutraliseren. Het recept kán niet simpeler! Mix 1 liter citroen(sorbet)ijs met 300 ml cava (of een scheutje meer, naar smaak). Serveer in een champagneglas en garneer met een muntblaadje. Perfect voor de feestdagen! ¡Buen provecho!"

Met een glas Sorbete de limón al cava in de hand is het heerlijk wegkijken bij de tiendelige serie 'Genius: Picasso' van National Geographic, waarin de rol van de oudere Picasso met verve wordt gespeeld door Antonio Banderas. In deze serie kijk je mee met de strubbelingen in Picasso’s jonge jaren in Parijs, afgewisseld met Picasso als oudere, triomferende kunstenaar die in Zuid-Franse villa’s woont en deel uitmaakt van ’s werelds beau monde. Kijk je liever iets fantasievollers? Dan is het duistere sprookje 'El Laberinto del Fauno', ook wel 'Pan’s Labyrinth', van de beroemde regisseur Guillermo del Toro een echte aanrader. Deze schitterend vormgegeven film speelt zich af in het fascistische Spanje van generaal Franco en volgt de kleine Ofelia, die met haar zwangere moeder naar het huis van haar stiefvader verhuist. Deze stiefvader is een boosaardige kapitein in het leger van Franco, die hardvochtig optreedt tegen de rebellen in het bos. Ofelia ontmoet in haar eenzaamheid allerlei fantasiewezens en wordt onmiddellijk herkend als een verloren gewaande prinses. Wat volgt is een parade van wonderlijke én angstaanjagende figuren en locaties, terwijl Ofelia drie opdrachten probeert te vervullen om zo onsterfelijkheid te verkrijgen.

Museum Catharijneconvent in Utrecht is een van de gewaardeerde partners van Labrys Reizen. Vorig jaar werd daar de prachtige tentoonstelling 'North & South' gehouden, over bijzondere middeleeuwse religieuze kunst uit Catalonië en Noorwegen. Een tentoonstelling die alom bewondering opriep en bejubeld werd door pers en bezoekers. In samenwerking met Museum Catharijneconvent organiseerden wij begin dit jaar een speciale reis naar onder andere het Museo Episcopal te Vic in Catalonië om zo in de voetsporen van middeleeuwse pelgrims te treden. Wil je even terugkijken naar de tentoonstelling en de unieke objecten die er werden getoond? Hier vind je een filmpje van het museum te Vic, waar de tentoonstelling na Utrecht naartoe reisde.
Labrys Reizen heeft op kantoor nog een exemplaar van de fraaie catalogus. De eerste lezer die reageert, mag zich de nieuwe eigenaar noemen! Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. 'Catalogus North & South', en wie weet vind je de catalogus binnenkort op de deurmat!

Reizen jullie in 2021 weer met ons mee naar de mooiste steden van Spanje? Bel of mail voor een offerte!