Reisblog

Om thuis alvast in Griekse sferen te komen, vind je hier enkele leuke en lekkere tips voor leerlingen, docenten én ouders.

Collega Maaike adviseert Griekenlandreizigers, maar eigenlijk iedereen die (opnieuw) kennis wil nemen van de Griekse mythologie de boeken Mythos, Helden en het recent verschenen Troje van de Britse presentator, komiek, acteur en schrijver Stephen Fry. Maaike: "Ik had niet gedacht dat überhaupt iemand het nog zou aandurven de Griekse mythologie en legendes opnieuw te vertellen. Maar Stephen Fry gaat de uitdaging aan en slaagt met slag en wimpel! Zijn schrijfstijl is meeslepend en humoristisch. Vooral zijn beschrijving van de diverse persoonlijkheden en het taalgebruik van de Olympische goden is geweldig."

Alexander de Grote is een van de bekendste Grieken aller tijden, al zullen sommigen misschien liever zeggen dat hij een beroemde Macedoniër is. Op de site van de BBC is de podcastserie 'In our Time' te beluisteren, waar een episode gewijd is aan de militaire en politieke successen van deze grote generaal en landveroveraar. Het gesprek, waar verschillende docenten en professoren van Britse universiteiten aan meewerken, wordt geleid door historicus, journalist en schrijver Melvyn Bragg. Voor leerlingen die het Engels goed machtig zijn, een razend interessant gesprek om eens te beluisteren. Beluister de podcast hier.

We hoeven gelukkig niet te wachten totdat we daadwerkelijk weer naar Griekenland mogen reizen om van de heerlijke Griekse keuken te kunnen genieten. Projectmanager Dora kookt ook in Nijmegen regelmatig gerechten uit haar vaderland. "Ik maak graag κολοκυθοκεφτέδες oftewel courgetteballetjes. Het recept komt van de Jamie Oliver van Griekenland, Akis Petretzikis. Klik hier om het recept te bekijken met grappig Engels op z’n Grieks!" Wie van de leerlingen bakt de lekkerste balletjes?

En als de courgetteballetjes klaarstaan, zet dan vooral de film 'O Brother, Where Art Thou', eens op, geregisseerd door de vermaarde Coen-brothers. Onze directeur Rien is een groot fan van alles wat de Coen-brothers maken en met name deze film blijft volgens hem een feest om naar te kijken. Deze geweldige filmkomedie, met George Clooney in de hoofdrol, is gesitueerd in het Amerikaanse zuiden van de jaren dertig maar werd gebaseerd op de omzwervingen van Odysseus, zoals verhaald door Homerus. Cyclopen, sirenen, blinde zieners: het komt allemaal op symbolische wijze aan bod, afgewisseld door folksongs en bluesmuziek.

Reizen jullie in 2021 weer met ons mee naar Griekenland? Bel of mail voor een offerte!