Reisblog

Omdat we even niet naar de Eeuwige Stad kunnen, hebben we hier een paar leuke Rome-tips voor thuis verzameld. Buon divertimento!

Rome is vermaard vanwege zijn eenvoudige, maar zeer smakelijk en voedzame keuken. En op een lege maag cultuur snuiven is natuurlijk geen goed idee. Daarom adviseert collega Hanneke, die langere tijd in Rome woonde en verslingerd is aan de Romeinse keuken, een echte Romeinse dis: bucatini alla carbonara. Natuurlijk zónder room!
Voor 4 personen:
400 g bucatini (of andere lange pasta als spaghetti)
100 g pancetta
5 eieren
olijfolie
ca. 50 gram pecorino
Kook de pasta in ruim water met zout. Snij de pancetta in kleine blokjes en bak deze in de olie. Ondertussen kluts je 3 hele eieren, 2 eidooiers en de pecorino met wat versgemalen peper naar smaak door elkaar met een vork. Giet de pasta af. Zet het vuur uit en meng de pasta, de pancetta en het eiermengsel door elkaar. Dit mag niet op het vuur, want dan gaar je het ei te ver door! Deze pasta is erg lekker met een stevig glas rode wijn. Buon appetito!

Zet met dit smakelijke bord pasta op schoot vooral een goede film op. Rome heeft in het verleden vaak genoeg op het witte doek gefigureerd. Maar gelukkig zijn er ook een paar schitterende films waar de stad zelf het onderwerp is. Collega Malve woonde en werkte een tijdje in Rome. Zij is een groot fan van Paolo Sorrentino’s 'La Grande Belleza'. Malve: "Wat is dit een adembenemend mooie en bij vlagen hilarische film! Naast een ode aan de klassieker 'La Doce Vita' van Fellini en Mastroianni is deze productie ook een eerbewijs aan de eeuwige schoonheid van Rome zelf. Zelfs een tochtje langs de grijze oevers van de Tiber wordt esthetisch! Als kijker volg je hoofdpersoon Jeb Gambardella, ooit een succesvol schrijver, op de voet, en wat volgt is een kleurrijke parade van Romeinen en de meest oogverblindende locaties."
Kijk je liever naar een wat luchtigere film? Dan adviseert Malve met veel plezier Woody Allen’s 'To Rome with Love'. "Al was het maar omdat de beroemde Italiaanse acteur en regisseur Roberto Benigni een rolletje speelt in deze film. Als ik naar zijn rubberen gezicht kijk, moet ik al glimlachen. In de film lopen vier verhaallijnen door elkaar heen, die gaan over dagelijkse besognes zoals relatieproblemen en werkstress. Maar dat alles gefilmd in een zonovergoten Rome waar de straatjes in Trastevere er prachtig bij liggen en de bougainville overal uitbundig bloeit. Fantastisch om je even weer in Rome te wanen."

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse antieke geschiedenis, zijn spannende boeken over keizers, consuls en slaven natuurlijk altijd een aanrader. Schrijfster en Labrys-reisleider Willemijn van Dijk schreef vorig jaar Het wit en het purper, een historische roman over het leven van een vrijgelaten slaaf in het Rome van keizer Claudius. Het boek biedt een geweldig inzicht in de intriges aan het keizerlijk hof, de gebruiken uit die tijd en het politieke gekonkel. Ze werd ermee genomineerd voor De Inktaap 2019, de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, en won de BNG Literatuurprijs 2020.

Haal daarna bij de traiteur in je eigen buurt een goede panettone in huis (de traditionele Italiaanse cake met gedroogde vruchtjes erin, die met de feestdagen wordt gegeten) en klik achter je laptop of tablet door naar de site van de Scuderie del Quirinale. Het afgelopen jaar vierde men in Rome de vijfhonderdste sterfdag van renaissancekunstenaar Rafael (1483-1520), volgens de Italianen een van de grootste kunstenaars aller tijden. Dit voorjaar werd een enorme overzichtstentoonstelling georganiseerd en al weken voor de opening waren de meeste tickets uitverkocht. Helaas moest de tentoonstelling, na slechts drie dagen open te zijn geweest, weer dicht vanwege corona. Op de site van de Scuderie is een fraai filmpje te zien met een virtuele wandeling langs de verschillende kunstwerken die van heinde en verre naar Rome werden gebracht. Kies je voor de Engelse versie (klik hier) of voor de Italiaanse (klik hier)?

Reizen jullie in 2021 weer met ons mee naar Rome? Bel of mail voor een offerte!