Exclusieve groepsreis Zuidwest-Tibet

Zuidwest-Tibet • Van Lhasa naar de heilige berg Kailash

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Op deze reis maakt u kennis met adembenemende landschappen, Tibetaanse vormen van boeddhisme en veelsoortige pelgrimage. We reizen van Lhasa door het hoogland ten noorden van de Hoge Himalaya westwaarts. De apotheose van de reis vormt de vanouds voor velen heilige berg Kailash. Onderweg vinden we belangrijke cultuurhistorische monumenten en kunst van topkwaliteit. Naast de cultuur krijgt het spectaculaire landschap onze speciale aandacht. Tijdens ons verblijf aan de voet van de berg Kailash zult u zich verbazen over allerlei pelgrims: boeddhisten, jaïns, hindoes en bön. Grotten, heuveltoppen en andere landschapsaspecten spelen voor hen een hier belangrijke religieuze rol.
We leren het aride hoogland nog beter in perspectief zien zodra we de zuidzijde van de Himalaya bereiken. Via het milde microklimaat van het weelderig begroeide Gyirong dalen we af naar de groene valleien over de grens. De Kathmandu-vallei vormt het hart van Nepal. De aardbeving van 2015 heeft hier veel schade aangericht, maar de oude binnensteden van wat ooit drie onafhankelijke stadstaten waren, zijn grotendeels gerestaureerd of bewaard gebleven. De paleizen, hindoetempels en stoepa’s hier, gekenmerkt door hun combinatie van fraai metsel- en houtsnijwerk, vormen een waardige afsluiter van deze reis.

NB 1 De reis staat gepland op de data 8 tot en met 28 augustus 2021. Gezien de huidige omstandigheden houden wij er rekening mee dat deze reis mogelijk dan nog geen doorgang kan vinden. We verplaatsen de reis in dat geval naar augustus 2022. U kunt u alvast uw interesse voor deze reis kenbaar maken, ook indien uw interesse alleen uitgaat naar vertrekdata in 2022.

NB 2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Gedurende de reis zal hij geassisteerd worden door lokale, Engelstalige gidsen.

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, zo 08-08

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar de Chinese metropool Chengdu.

dag 2, ma 09-08

Transfer naar ons hotel in de binnenstad. Na aankomst geeft uw reisleider een korte inleiding op de reis onder het genot van een drankje.

dag 3, di 10-08

In 1986 werden nabij Chengdu schatten ontdekt die getuigen van een beschaving uit de twaalfde eeuw vóór onze jaartelling. De enorme maskers en bizarre beelden zijn door het British Museum zelfs van groter belang genoemd dan het Terracottaleger bij Xi'an. Na dit modern opgezette museum maken we een wandeling door de sfeervolle buurt van de Wenshu-tempel en gaan we naar een van de theehuizen waar de stad bekend om is. In de avond wonen we een voorstelling bij van de wonderbaarlijke face changing-opera.

dag 4, wo 11-08

Vroeg in de middag vliegen we van Chengdu naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Deze stad is de laatste twee decennia sterk gegroeid, maar de oude kern is nog steeds fantastisch. We verblijven de komende drie nachten in een centraal gelegen, aangenaam hotel.

dag 5, do 12-08

We bezichtigen vandaag hoogtepunten van de stad. Pelgrims, soms met een bizarre uitdossing, komen van heinde en verre om in de Jokhang te bidden. Deze tempel geldt als de heiligste van Tibet. Het gebied rond de tempel biedt een kleurrijk straatbeeld. Binnen kijkt u uw ogen uit naar de beelden, verlicht met boterlampjes, en de prachtigste schilderingen op thangka's en op de wanden. Het Potala-paleis is majestueus gelegen op zijn enorme rots. Het heeft tientallen, soms duistere zalen en tempelruimten vol schitterende wandschilderingen en beelden. Het Potala vormt een boeiend contrast met het onbekende maar o zo heilige tempeltje vlak daartegenover. En vanaf Pabongka heeft u uitzicht over de gehele vallei en de stad zelf. Ons diner wordt aangekleed met Tibetaanse zang en dans.

dag 6, vr 13-08

Aan de rand van Lhasa liggen twee belangrijke kloosters. Drepung is het grootste van de Tibetaanse kloostercomplexen en werd gesticht in 1416. Meerdere dalai lama’s hadden er hun residentie. Als op een middeleeuwse universiteit kunnen de monniken zich specialiseren in verschillende aspecten van de leer der geelkappen in vier colleges of dratsangs. We zien hoe een en ander is opgebouwd en een rondgang of kora om het klooster voert langs boeddhistische rotsschilderingen en reliëfs. In Sera, het tweede grote klooster, zien we hoe kunstige mandala’s worden gemaakt van gekleurd zand en hoe de sutra’s worden gedrukt. We hopen in de tuinen van het Norbulinka-paleis ook een van de debatten bij te wonen, die vanouds in een feestelijke sfeer worden gehouden tussen geleerde monniken tijdens het jaarlijke Shoton ofwel Yoghurtfestival.

dag 7, za 14-08

Voorzien van een lunchpakket verlaten we Lhasa. We rijden door een adembenemend berglandschap langs het ‘turkooizen meer’ en over enkele passen van ongeveer 5000 meter hoogte naar het gezellige stadje Gyantse. Daar bezoeken we in het Palcho-klooster de wonderbaarlijke stoepa Kumbum met zijn honderden, trapsgewijs gestapelde kapellen die symbool staat voor de boeddhistische kosmos. Veel van de oorspronkelijke beelden zijn beschadigd tijdens de Culturele Revolutie, maar de vijftiende-eeuwse wandschilderingen bleven gespaard. We rijden via de vallei van de Yarlung Tsangpo, de bovenloop van de Brahmaputra, naar Shigatse, waar we tweemaal overnachten.

dag 8, zo 15-08

Shigatse is de tweede stad van Tibet en vroeger de hoofdstad van het onafhankelijke rijk Tsang. Er zijn brede avenues en nieuwbouw, maar de stad kent ook een heel aardige oude Tibetaanse kern met een levendige markt. De dzong Samdrubtse werd in de jaren zestig grotendeels verwoest, maar is vaardig herbouwd. We bekijken er het museum van Tibetaanse cultuur. Het gigantische Tashi Lhunpo-klooster is de zetel van de pänchen lama’s, over wie u ter plaatse meer hoort. Er woonden ooit duizenden monniken. Het is redelijk intact uit de Culturele Revolutie tevoorschijn gekomen en geeft een goed beeld van het kloosterleven, met de grote, schilderachtige kloosterkeuken en de school voor jonge monniken.

dag 9, ma 16-08

Rit naar het eenzame Sakya-klooster, ooit het machtscentrum van Tibet. De weg voert door een mooi landschap naar een verborgen vallei, waar de grotendeels intacte vesting in Mongoolse stijl opdoemt. Die maakt een ongenaakbare indruk met haar grijze, massieve muur en wachttorens. Haar binnenste herbergt een schitterende bibliotheek.

dag 10, di 17-08

Lange maar fraaie rit. We volgen de loop van de rivier Trum Chu tot waar deze in de Yarlung Tsangpo stroomt. In Lhatse Chöde bezoeken we het kleine, gelijknamige klooster aan de voet van een ruïneuze dzong. Vervolgens rijden we door droge, met erosiekanalen doorsneden valleien verder naar Saga.

dag 11, wo 18-08

Lange rit naar Darchen ofwel Lhara, het startpunt voor pelgrimages naar de heilige berg Kailash. We zijn in het brongebied van de Indus, de ons inmiddels welbekende Yarlung Tsangpo ofwel Brahmaputra, en een van de belangrijkste zijrivieren van de Ganges, de Karnali.

dag 12, do 19-08

De Kailash is heilig voor zowel hindoes, bön, boeddhisten en jaïns als centrum van de wereld, piramide van de negen swastika’s, goddelijke woonplaats of plek van verlichting. Al duizenden jaren komen pelgrims naar hier voor een ommegang rond de berg – hindoes en boeddhisten met de klok mee, bön en jaïns in omgekeerde richting. De grote hoogte, met passen tot ruim boven 5000 meter, en de lengte van 52 kilometer maken deze kora tot een intense ervaring. We rijden naar het dorpje Sarshung en vandaar door de vallei naar het Drirapuk-klooster, met een magnifiek uitzicht op de Kailash. Deelnemers met een topconditie kunnen opteren voor een zware, driedaagse ommegang onder leiding van een lokale gids (zie ook onder 'Praktisch' bij ‘Facultatieve excursie’). De anderen kunnen het kora-gevoel ervaren door een stukje te wandelen naar het Drirapuk-klooster, samen met de pelgrims die zich na elke paar stappen in devotie neervlijen op de grond.

dag 13, vr 20-08

Dagexcursie naar Tholing, gelegen in een droog en woest landschap, hoog boven de kloof waardoor de Olifantsbronrivier richting de Indus stroomt. Het nu ruïneuze klooster werd net voor het jaar 1000 gebouwd door een van de koningen van het Guga-rijk. Hier vertaalde Rinchen Zangpo boeddhistische teksten uit het Sanskriet in het Tibetaans. Hij liet er ook zijn voetafdruk achter. De tempels hebben nog steeds indrukwekkende wandschilderingen, deels gemaakt door schilders uit Kashmir. We vertrekken vroeg en keren laat terug, maar zowel het landschap als Tholing zijn de moeite waard. Wie opteert voor een rustige dag, kan de omgeving van Darchen verder verkennen met haar vele kloosters, manistenen en andere religieuze kenmerken, maar ook met winkeltjes en restaurantjes.

dag 14, za 21-08

Ontspannen dag met bezoek aan het niet ver van Darchen gelegen heilige meer van Manasarovar. Het wordt gevoed door de gletsjers van de Kailash en is een van de weinige zoetwatermeren op de Tibetaanse hoogvlakte. Berg en meer vormen samen vader en moeder der aarde. Pelgrims uit Tibet en omringende landen komen hier voor rituele baden en om het water te drinken, vaak nadat ze de kora voltooid hebben.

dag 15, zo 22-08

We keren terug naar Saga, waar één overnachting is. Onderweg genieten we van het indrukwekkende schouwspel dat de landschappen en de wisselende belichting steeds weer bieden.

dag 16, ma 23-08

We passeren het diepblauwe gletsjermeer Pelkhu Tso en dalen af naar Gyirong na een laatste hoge pas met spectaculaire haarspeldbochten. Het aangename, milde microklimaat en de uitbundige moessonregens zorgen in deze zuidelijk georiënteerde valleien voor een weelderige begroeiing.

dag 17, di 24-08

Bezichtiging van Gyirong, met de overblijfselen van het Gongtang-rijk en het Phakba-klooster, ooit door een Nepalese vorst en in Nepalese stijl gebouwd. Op de buitenmuren van de pagode zien we schilderingen van de belangrijkste kloosters van Lhasa. De rest van de dag is ter vrije besteding. De touringcar staat ons ter beschikking voor uitstapjes in de omgeving.

dag 18, wo 25-08

Na een vroeg ontbijt rijden we over een uitstekende weg in korte tijd naar de grens met Nepal. We krijgen een lunchpakket mee. Zodra we de grens met Nepal zijn gepasseerd, verslechtert de weg dramatisch en hebben we nog zes uur naar Kathmandu voor de boeg door een voor ons nieuw landschap. We volgen de loop van de woeste rivier Trishuli, die uitmondt in de Ganges, voordat we afbuigen naar het oosten om via groene valleien in Kathmandu aan te komen, onze laatste pleisterplaats.

dag 19, do 26-08

Komend vanuit de rust van de Himalaya-valleien zal opvallen hoe groot, modern en druk de Kathmandu-vallei is. Aan de voet van een heuvel ontdekken we in de eeuwenoude Buddhanilkantha-tempel een ‘drijvend’ Vishnu-beeld, rustend op de slang Ananta-Shesha in een waterbekken dat de kosmische oceaan symboliseert. In Bhaktapur verkennen we het Durbar Square met zijn hindoetempels in pagode- en shikhara-stijl, het ‘paleis van de vijfenvijftig ramen’ en zijn monolieten met koningsbeelden. U waant zich in een sprookje! Ook bezoeken we twee enorme stoepa’s. Swayambhunath ligt fraai op een heuvel te schitteren in de zon. De stoepa van Bodnath is tegenwoordig de focus van de vele Tibetanen die als balling in Nepal wonen.

dag 20, vr 27-08

In Patan, nu bijna een voorstad van Kathmandu, is het museum gehuisvest in het voormalige paleis. Ook hier is een sfeervol Durbar Square. Het tempelcomplex van Pashupathinath ligt verspreid langs de oevers van de heilige rivier Bagmati. We bezichtigen het centrale, ommuurde plein met de belangrijkste tempels. Na een laatste, gezamenlijke lunch dwalen nog even over Kathmandu’s eigen luisterrijke Durbar Square en door de wijk Thamel. Overal in de nauwe straatjes zijn marktjes en offerandes. Aansluitend vertrekken we naar de luchthaven voor onze lijnvlucht via Dubai naar Amsterdam.

dag 21, za 28-08

Aankomst in Amsterdam vroeg in de ochtend.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Chengdu met KLM en van Kathmandu naar Amsterdam via Dubai terug met KLM in codesharing met Emirates. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
08-08-2021: Amsterdam - Chengdu, 21.00 - 12.50 uur (aankomst op 09-08)
27-08-2021: Kathmandu - Dubai, 19.30 - 22.35 uur
28-08-2021: Dubai - Amsterdam, 00.50 - 05.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In China is het zes uur later dan in Nederland, in Nepal drie uur en 45 minuten later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

We maken eenmaal gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Chinese luchtvaartmaatschappij. De reis over land wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In Tibet zijn bussen met meer dan 29 zitplaatsen niet toegestaan, dus dat is de maximale grootte die we zullen gebruiken. Op dag 12 maken we gebruik van een eco friendly touringcar. De Tibetaanse wegen zijn tegenwoordig uitstekend en worden prima onderhouden. Die in de Kathmandu-vallei zijn ook goed. De weg vanaf de Nepalese grens naar Kathmandu is echter aanzienlijk slechter. Daarom maken we hier gebruik van auto’s, waarbij voor alle deelnemers een raamplaats is voorzien.
Op dag 7, 10, 11, 15, 16 en 18 zijn we een flink deel van de dag onderweg, verschillende fotostops meegerekend. Ook de dagexcursie naar Tholing neemt de nodige tijd in beslag. De afstanden zijn verder heel redelijk, maar bergwegen vragen tijd. Andere ritten duren maximaal een uur of drie. Daarvoor krijgt u schitterende landschappen en vergezichten in ruil.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Chengdu (2 nachten) - Lhasa (3 nachten) - Shigatse (2 nachten) - Sakya (1 nacht) - Saga (1 nacht) - Darchen (4 nachten) - Saga (1 nacht) - Gyirong (2 nachten) - Kathmandu (2 nachten)
We logeren in Chengdu, Lhasa en Kathmandu in uitstekende hotels. In de overige plaatsen gebruiken we de ons inziens beste hotels ter plaatse.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom, inclusief koffie of thee. De maaltijden vinden plaats in lokale restaurants of ons hotel.
In de steden Chengdu en Lhasa zijn de maaltijden zeer gevarieerd en welvoorzien. De traditionele maaltijden in Tibet zijn sober en eenvoudig. De Chinese invloed in Tibet is echter groot en de restaurants serveren vaak prima Chinese maaltijden, soms met Tibetaanse accenten. U zult merken dat die anders zijn dan in een doorsnee Chinees restaurant in Nederland. In de Nepalese keuken is rijst veelal de basis, geserveerd met verse groenten of vlees en een yoghurt- of linzensaus. Ook currygerechten en gevulde noedels, de momo, zijn populair. Vegetarisme staat in Nepal in hoog aanzien; in Tibet niet, maar ook daar zijn vegetarische maaltijden goed verkrijgbaar. Overal worden vastgestelde maaltijden geboden, vaak als buffet.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is wezenlijk u – in de eerste plaats in uw eigen belang u – dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Hoewel we niet nodeloos klimmen, zijn er hier en daar toch trappen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, op dagen dat er geen transfers zijn.
Wie van plan is de Kailash-kora (dag 12 t/m 14) te lopen, dient hierover van tevoren even contact met ons te hebben.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

We beginnen ons bezoek aan Tibet in Lhasa, op circa 3650 meter hoogte. De eerste dagen daar doen we het rustig aan. De hoogstgelegen overnachtingsplaatsen zijn Saga en Darchen, op circa 4600 meter hoogte, die we stapsgewijs bereiken via Shigatse, op circa 3800 meter hoogte, en Sakya, op circa 4300 meter hoogte. Daarna dalen we weer in etappen af.
Het gaat bij hoogte altijd om de overnachtingsplaatsen. Rijdend in een bus heeft vrijwel niemand last van de hoogte. Bij wandelingen, hoewel we die rustig houden, kan hoogte wel een rol spelen. In voorkomend geval kunt u eventueel rustiger aan doen of in de buurt van de bus blijven. De ervaring bij vorige reizen leert dat een geleidelijke stijging goed werkt. In elk geval hadden de deelnemers toen weinig tot geen last. Het is bij deze route overigens gebruikelijk dat er zuurstof meegaat, voor het geval iemand iets meer zuurstof nodig heeft.
Voor mensen met een normale gezondheid vormen deze hoogten geen bezwaar. Leeftijd is geen factor, hart- of longproblemen kunnen dat wel zijn. Wanneer u twijfelt of u deze reis fysiek aankunt, raadpleeg dan uw arts. 
Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar (hernieuwde) inentingen tegen DTP en hepatitis-A zijn te overwegen. Er is geen malaria. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Kleding

Neem naast normale zomerkleding in ieder geval een dunne en een dikke trui en een warm windjack mee plus een sjaal en muts, en eventueel een kleine opvouwbare paraplu.
Ouderwetse zware bergschoenen zijn niet handig, maar schoeisel met een goed profiel en waarop u gemakkelijk loopt, is wel nodig. U moet bedacht zijn op onregelmatige straatjes, stenige paden en af en toe een klim of trappetje. De schoenen hoeven in tempels meestal niet uit.

Weer

De reis speelt zich grotendeels af in het hooggebergte. In subtropisch Chengdu en Kathmandu mogen we rekenen op een maximumtemperatuur van 28 ºC tot 30 ºC, aflopend tot maxima van rond de 19 ºC in Lhasa en 13 ºC in Darchen. In de zon kan het warmer aanvoelen. Op de Tibetaanse hoogvlakte kan het ’s nachts sterk afkoelen, tot minima beneden nul in Darchen.
Het weer is in het hooggebergte vaak zeer veranderlijk. Op de hoog gelegen passen kan het zelfs in de zomer vriezen. Na een - stormachtig - buitje kan de zon zeer intens schijnen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Tibet is een autonome regio in China en voor dit land is een visum nodig, evenals voor Nepal. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 28 februari 2022, met minstens drie keer twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visa

Voor zowel China als Nepal moet tevoren in Nederland door de reiziger een visum worden aangevraagd. Na afgifte van het Chinese visum wordt door Labrys Reizen bovendien een permit voor Tibet aangevraagd; de kosten van dit permit zijn inclusief in de reissom. De kosten voor het Chinese en het Nepalese visum zijn niet inbegrepen in de reissom.
Labrys Reizen voorziet de reiziger bij de visumaanvraag van advies en assisteert desgewenst, voor zover mogelijk: sinds 2020 is het verplicht voor iedere reiziger om het visum persoonlijk aan te vragen bij het Chinese Visumcentrum in Den Haag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor China dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

In China en Tibet is de munteenheid de yuan, ook wel renminbi genoemd. Contant geld verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Mensen betalen met hun mobieltje. Geld opnemen bij een geldautomaat lukt niet altijd meer, maar de bekende creditcards (met pin) en pinpassen met het maestro/cirrus-logo worden doorgaans geaccepteerd.
De Nepalese munteenheid is de rupee. De bekende creditcards en pinpassen met het maestro/cirrus-logo worden in principe in Kathmandu geaccepteerd, maar soms werken de automaten niet. Verder kunt u contant geld wisselen bij banken of hotels.
Geld heeft u nodig voor persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 10,- à € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Facultatieve excursie

Deelnemers met een topconditie kunnen desgewenst de traditionele, driedaagse kora rondom de berg Kailash maken onder leiding van een lokale gids. Het programma is als volgt:

dag 12, do 19-08 (13 kilometer) Vertrek uit Sarshung voor een wandeling door de vallei naar het Drirapuk-klooster. Bezoek aan het klooster en overnachting in een slaapzaal van het eenvoudige guesthouse. Zowel dit verblijf als dat van morgen hebben gedeelde sanitaire voorzieningen en beschikken slechts beperkt over elektriciteit. Op een heldere nacht met maanlicht is het zicht op de Kailash ook ’s nachts spectaculair.

dag 13, vr 20-08 (18 kilometer) Matineus vertrek. Het pad voert over 6,4 kilometer en 742 hoogtemeters naar de hoogste pas van de kora, de Dolma La-pas (5630 meter). Onderweg ziet u de knekelhoop Silwutsel, een plek waar pelgrims persoonlijke kleding en gebruiksvoorwerpen achterlaten, maar ook haar en tanden. Hiermee nemen ze symbolisch afstand van het aardse leven. Bij de grote rots boven aan de pas ziet u naast gebedsvlaggetjes persoonlijke offergaven van pelgrims. Op sommige steile stukken van het rotsachtige pad zijn trappetjes aangelegd, maar elders moet u van rots naar rots klauteren. De ijle lucht op deze hoogte maakt het noodzakelijk uw tijd te nemen en regelmatig te pauzeren. De laatste kilometers naar uw volgende pleisterplaats, het klooster Dzutrpuk, voeren door een vallei en zijn dus gemakkelijker.

dag 14, za 21-08 (7 kilometer) Dzutrpuk is ontstaan rondom de grot die de yogi Milarepa volgens de legende met handen, voeten en schouders de gewenste vorm gaf om er aangenaam in te kunnen mediteren. Langs gestapelde manistenen volgt u de rivier door de vallei naar Zongto, waar u tegen het middaguur aankomt. Vanhier brengt de bus u terug naar Darchen.

Indicatieve meerprijs voor deze tocht, inclusief lokale, Engelstalige gids, dragers, overnachtingen op basis van volpension, zuurstofflessen, bedraagt € 795,- p.p. op voorwaarde van minimaal twee deelnemers.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

21-daagse vliegreis
8 t/m 28 augustus 2021

Indicatieve reissom

tussen € 5700 en € 6200
toeslag eenpersoonskamer: € 684
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, verblijf op basis van volpension m.u.v. het diner op dag 20, reisleiding, lokale gidsen, visumuitnodigingen, permit Tibet, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

diner op dag 20, drankjes, facultatieve excursie, visa, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten