Exclusieve groepsreis Zuidelijk India • een eyeopener

Zuidelijk India • een eyeopener

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is een echte aanrader voor wie een heel afwisselende reis in een aangenaam klimaat overweegt. Het zuiden van India biedt een scala aan bezienswaardigheden en belevenissen. Geen wonder dat het zich in een snel toenemende populariteit mag verheugen.  Toonaangevende IT-bedrijven zorgen voor welvaartsgroei, veel wegen en faciliteiten zijn gemoderniseerd en dorpen verklaren zichzelf 'rookvrij'. In deze zin is de reis een ware eyeopener. De door ons geselecteerde hotels bieden uitstekend comfort; sommige zijn op zich al bezienswaardig. Tijdens het eerste deel van de reis gaat het ons om het kleurrijke hindoeïstische leven rond de monumentale tempels, de opmerkelijke dorpen van Chettinad en de beeldende kunst van Tamil Nadu. Daarna vliegen we naar Kerala aan de Malabarkust. Onder zijn myriaden kokospalmen is dit een heel andere wereld. We rijden de groene bergen in en ontdekken een van de mooiste natuurreservaten van het land. Weer een geheel andere sfeer beleven we bij een der rijke Tibetaanse gemeenschappen, die hier hun cultuur in stand houden met scholen en grote gebedshallen. Na kennismaking met de voorname stad Mysore vormen kleine, stervormige tempeltjes een hoogtepunt. Zij kwamen tot stand tussen de elfde en de veertiende eeuw en worden niet meer gebruikt. Overwoekerd door het fijnste beeldhouwwerk hebben ze een grote cultuurhistorische waarde.

NB deze reis is gewijzigd ten opzichte van de eerste publicatie. De reis is een dag langer met bovendien rechtstreekse vluchten per KLM. De reissom kon gelijk blijven.

Reisleiding

De reis wordt geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Hier en daar wordt hij bijgestaan door lokale gidsen.

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.

dag 1, vr 27-12

’s Ochtends vertrek van onze rechtstreekse vlucht per KLM van Amsterdam naar Bengaluru, waar aankomst rond middernacht. We overnachten in de buurt van de luchthaven.

dag 2, za 28-12

Na een laat ontbijt vliegen we door naar Madurai voor twee overnachtingen in het bijzondere resort The Heritage. Dit hotel werd ontworpen door de eminente architect Geoffrey Bawa. Inleiding op de reis aan de rand van het zwembad, waarvan het ontwerp is geïnspireerd door de tempelkunst.

dag 3, zo 29-12

In Madurai culmineerde de Tamil-bouwkunst in de beroemde tweelingtempel voor de goden Sundareshwar en Meenakshi. Deze enorme tempel met zijn bonte torens in de buitenmuur bruist van activiteit. Er is veel te zien, u zult uw ogen uitkijken. Men vereert er de goden op velerlei manier. Zo krijgen grote bronzen beelden kleine boterballetjes toegeworpen. In de middag kunt u met ons mee naar een naburig plaatsje of op eigen gelegenheid de winkelstraatjes in het centrum verkennen. Er is prachtige zijde te koop. Na het diner wonen we in de grote tempel bij het licht van fakkels een kort, maar opmerkelijk ritueel bij. De god Sundareshwar wordt voor de nacht naar zijn gemalin gebracht.

dag 4, ma 30-12

We rijden circa 80 kilometer naar de streek Chettinad. Wat u daar ziet zal volkomen onverwacht zijn. De gemeenschap der Chettiars bouwde, met hun in de zeehandel verdiend geld, hier in de negentiende eeuw haar lustwoningen. In deze juweeltjes zijn kostbare materialen zoals Italiaans marmer, Birmees teak, Spaanse tegels en binnenmuren met een unieke en bijzonder fraaie witte pleisterlaag tot een schitterende synthese gebracht. We bekijken enkele woningen en logeren vannacht in een van de fraaiste. Merkwaardig is dat de dorpen wat ontvolkt zijn geraakt: de Chettiars zijn inmiddels over de hele wereld werkzaam in de financiële sector.

dag 5, di 31-12

In een der stille dorpen bezoeken we het kleine museum gewijd aan de Chettiars. Daarna rijden we de 100 kilometer naar Thanjavur, waar twee overnachtingen. Wij zijn nu in het gebied van de Chola-dynastie, die hier vele eeuwen de macht had en zijn invloed tot ver in Zuidoost-Azië deed gelden. ’s Middags bezoek aan de niet meer in gebruik zijnde Brihadeshwara-tempel. Deze beeldschone tempel werd binnen twaalf jaar voltooid. Een ongelooflijke prestatie van de tiende-eeuwse Chola-bouwmeesters, zeker gelet op de afmetingen en de middelen die men voor de bouw ter beschikking had. In ons landelijk gelegen hotel Ideal River View besteden we op bescheiden wijze aandacht aan de jaarwisseling.

dag 6, wo 01-01

Excursie naar Tiruchirappalli. Op een eiland in de Cauvery-rivier liggen twee complexen, waarvan we er één bezoeken: Srirangam. Het is de grootste functionerende hindoetempel ter wereld; er wordt nog steeds aan gebouwd. Rondom de schrijnen liggen zeven processiepaden tussen hoge muren. In elke muur zijn vier reusachtige toegangspoorten opgenomen. De bijdrage van beeldhouwers aan deze tempel is uitzonderlijk. Zij vindt haar bekroning in de schitterende Paardenhof, waar de pijlers de vorm hebben van steigerende paarden, waarmee ook menige ceremoniële tempelwagen is bespannen. Terug in Thanjavur bekijken we topstukken van Indiase kunst. Dat zijn de elegante en wereldberoemde Chola-bronzen, waaronder de in een aureool van vlammen dansende Shiva van Nataraja.

dag 7, do 02-01

We rijden ongeveer 275 kilometer over goede wegen noordwaarts naar Mahabalipuram, waar we tweemaal overnachten in Ideal Beach Resort. Onze eerste stop geldt een dorp waar al sinds de bouw van de Brihadeshwara op traditionele wijze bronzen beelden tot stand komen. Tegenwoordig exporteert men ze over de gehele wereld. We rijden nu door een vlak gebied met dorpjes, rijstvelden, palmen en waterbuffels. Onderweg is de serene Darasuram-tempel in Kumbakonam onze fotostop meer dan waard. Zijn verschijning is een onvergetelijk voorbeeld van Chola-architectuur uit de elfde eeuw.

dag 8, vr 03-01

Mahabalipuram is een gezellig plaatsje aan de Coromandelkust. U kunt kiezen voor tuin en zwembad, een ayurvedische massage of een strandwandeling, maar ook met ons ontdekken waarom dit dorp beroemd is. We dwalen door de straatjes en zien hoe ook tegenwoordig nog de beeldhouwers de tradities voortzetten en hun beelden op kundige wijze houwen uit groen graniet, marmer of kadappa, een zwarte kalksteensoort. Dat de bouwmeesters en beeldhouwers ten tijde van de Pallava-dynastie (tweede tot negende eeuw) ook al hun vak verstonden, bewijzen de reliëfs in nissen in de rotswand, maar vooral ook het bekende, dertig meter lange, rotsreliëf. Er zijn prachtige uit één rotsblok gehouwen dieren en tempeltjes. Ook is er de magistrale kusttempel op het strand. Aan de hand van dit alles zal u duidelijk worden hoe de Dravidische bouwstijl zich heeft ontwikkeld.

dag 9, za 04-01

We rijden naar Kanchipuram. De zogenaamde Zilveren Stad is een van de zeven heilige steden van de hindoes. Via kleine straatjes bereiken we de drie mooiste complexen waar van alles te zien is. Binnen de muren vinden we gebouwen, waaronder grote vereringshallen vol beelden. Ook is er een zogenaamde tank, een grote vijver waarin kinderen spelen en die is bedoeld voor rituele reiniging. De eerste twee tempels stammen uit de achtste eeuw. Ze hebben tot de verbeelding sprekende namen: Kailashanatha en Vaikuntha-Perumal. In de huwelijkshal van het derde complex ziet u 96 barokke pijlers met o.m. de tien verschijningsvormen van Vishnu, de liefdesgod Kama en zijn echtgenote Rati op haar papegaai. Het is niet ver naar de luchthaven van Chennai, vanwaar we een korte vlucht maken naar de Malabarkust voor twee overnachtingen in het fraaie Raviz Kudavu Resort bij Kozhikode (Calicut).

dag 10, zo 05-01

Vlak bij het strand bekijken we - van onder de kokospalmen - enkele monumentale middeleeuwse moskeeën in de stijl van Keralese hindoetempels. Vervolgens bezoeken we het Pazhassi Raja-museum met muurschilderingen, miniaturen en parafernalia. ’s Middags kunt u genieten van de faciliteiten van het hotel, waaronder zwembad en spa. ’s Avonds organiseren wij in het hotel een indrukwekkende voorstelling van Kalaripayattu. Dit is een al eeuwen bestaande krijgskunst die gebaseerd is op uiterste lichaamsbeheersing. Deze kunst zou de oorsprong zijn van het uit China bekende kungfu.

dag 11, ma 06-01

We reizen oostwaarts de bergen in en bereiken na een prachtige rit van ongeveer 150 kilometer de mooi aan een meer gelegen lodge, grenzend aan het Nagarhole National Park, de vroegere jachtgronden van de maharadja van Mysore. Twee overnachtingen aan het meer, in de gerieflijke cottages van Serai Kabini.

dag 12, di 07-01

Rustige dag. In dit park leeft naar men zegt de grootste kudde olifanten van Azië. Er zijn ruim 300 soorten vogels gespot. We maken ’s morgens en ’s middags met de voertuigen van de lodge game drives in het park. We maken een goede kans op olifanten, herten, Indiase bisons of gaur, dholi's (wilde honden), apen en zelfs op het zien van een luipaard. Voor een tijger hebben we echter veel geluk nodig.

dag 13, wo 08-01

Vanuit Nagarhole vertrekken we naar een van de plaatsen in Zuid-India die Tibetaanse vluchtelingen succesvol tot hun thuis hebben gemaakt. Men waant zich daar in Tibet. Tenslotte rijden we naar Mysore voor twee overnachtingen in de ambiance van het Royal Orchid Metropole Hotel.

dag 14, do 09-01

Mysore was eens de zetel van de maharadja’s en hun paleis spreekt zeer tot de verbeelding. Onder leiding van een speciale gids maken we vanmorgen een stadsrondrit door deze rustige stad met een prettig klimaat en veel groen en daartussen veel prachtige koloniale gebouwen in diverse stijlen - waaronder uw hotel! In de middag kunt u kiezen voor de tuin en het zwembad, maar ook voor een excursie buiten de stad. In Somnathpur bevindt zich een klein maar schitterend tempeltje. De stijl is ontwikkeld tijdens de Hoyshala-dynastie uit de elfde tot veertiende eeuw. Op een eilandje in de Cauvery-rivier ligt het zomerpaleisje van Tipu Sultan, de laatste islamitische heerser in dit gebied.

dag 15, vr 10-01

's Ochtends rijden we Chamundi Hill op voor het uitzicht, maar ook voor een der grootste Nandi’s van India. Het is een prachtig beeld van een liggende stier, het rijdier van de god Shiva. Daarna gaan we door naar Hassan, waar we driemaal overnachten in het prachtige Hoysala Resort. Onderweg zien we onder andere de verlaten Rozenkrans-kerk die een boeiend beeld oplevert.

dag 16, za 11-01

Vanuit Hassan excursie naar dorpjes in de omgeving, waaronder Halebid en Belur. Voor velen is dit een absoluut hoogtepunt van de reis. We vinden er kleine maar zeer goed bewaarde Hoyshala-tempels van ongeëvenaarde schoonheid. Ze zijn stervormig en overwoekerd met beeldhouwwerk. Afgebeeld zijn hele verhalen, afgewisseld met panelen met bijzonder fijn uitgesneden beelden.

dag 17, zo 12-01

We verblijven nog een dag in ons resort en verkennen de omgeving. U kunt wandelen, een ritje maken met een ossenkar, een yogaclass volgen of een duik in het zwembad nemen.

dag 18, ma 13-01

Op onze laatste dag in India wacht ons nog een verrassing: op een granieten heuvel staat een enorm beeld van de jaïn-heilige Gomateswara. De heilige trotseert de eeuwen in ascese, terwijl boomranken zijn benen omstrengelen. In Bengaluru dineren we in een hotel. Er staan enkele kamers ter beschikking voor opfrissen en omkleden.

dag 19, di 14-01

’s Ochtends vertrek van onze rechtstreekse vlucht per KLM van Bengaluru naar Amsterdam, waar aankomst dezelfde dag.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, rechtstreekse lijnvluchten per KLM. De vluchttijden zijn:
27-12-2019: Amsterdam - Bengaluru, 11.05 - 00.50 uur (aankomst 28-12)
14-01-2020: Bengaluru - Amsterdam, 02.45 - 08.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In India is het 4,5 uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken voor de gehele rondreis gebruik van airconditioned touringcars met meer dan voldoende zitplaatsen. In het natuurreservaat Nagarhole gebruiken we speciale voertuigen. De doorgaande wegen zijn vaak van het type snelweg of autoweg. De andere wegen zijn vrij smal en hier en daar druk waardoor de gemiddelde snelheid vrij laag ligt.

Hotels en maaltijden

De hotels in Madurai, Chettinad, Kozhikode, Mysore en Hassan zijn onderdeel van de reis, in de zin dat zij zijn gevestigd in bezienswaardige gebouwen. Alle kamers hebben privé-toilet en bad of douche. Verschillende hotels hebben een zwembad. De laatste avond in Bengaluru staan ons enkele kamers ter beschikking om op te kunnen frissen / om te kleden voor ons vertrek naar de luchthaven.
De maaltijden zijn vaak als buffet opgezet met een ruime keuze, doorgaans uit qua scherpte aangepaste Indiase en ‘westerse’ gerechten.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. In tempels moeten de schoenen soms uit. De deelnemers ontvangen nadere informatie, maar u kunt ons hierover ook bellen.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. U dient om alles goed te kunnen bezoeken een normaal, kalm wandeltempo te kunnen bijhouden, want er worden hier en daar stukjes (tot een kilometer) gelopen. Zuid-India heeft comfortabele hotels en uitstekend eten, maar op straat in de stad is het druk, met name op de dagen 2, 3 en 6. Wij logeren vaak juist buiten de stad. In zeven hotels verblijven wij twee nachten of meer. Daar is het mogelijk eens een programmaonderdeel over te slaan.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor India zijn geen vaccinaties verplicht, maar u kunt vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Nivaquine (chloroquine) en paludrine (proguanil) worden meestal aangegeven als malariaprofylaxe voor dit deel van India. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

De periode rond de jaarwisseling leent zich uitstekend voor deze reis door zuidelijk India. Het is er met max. zo’n 30 graden niet heel warm en er zal weinig neerslag zijn.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus tenminste t/m 13 juli 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor India moet van tevoren een e-Tourist Visa worden aangevraagd. Labrys Reizen voorziet de reiziger hierbij van advies en assisteert desgewenst. De kosten voor het visum bedragen circa USD 82 (wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

De munt is de Indiase rupee (INR). De bekende creditcards worden geaccepteerd in de grotere winkels en in hotels. Met uw pinpas met het maestro/cirrus logo kunt u bij geldautomaten terecht. U heeft onderweg geld nodig voor twee lunches en voor persoonlijke uitgaven zoals drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. Het prijsniveau van consumpties in de hotels ligt ongeveer op dat in Nederland. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisgegevens

19-daagse vliegreis
27 december 2019 t/m 14 januari 2020

Reissom

t/m 3 september 2019: € 5395
vanaf 4 september 2019: € 5545
toeslag eenpersoonskamer: € 875

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies op basis van volpension minus 2 lunches, reisleiding, lokale gids, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

2 lunches, drankjes, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à
€ 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
drs. Dafne Oosten