Exclusieve groepsreis Zuid-Tirol

Zuid-Tirol • Middeleeuwse kunst tussen Alpen en Dolomieten

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Zuid-Tirol. Dit bergland ten zuiden van de Brenner heeft niet alleen 5000 jaar lang de ijsmummie Ötzi goed geconserveerd, ook is nergens anders zo’n rijke schat aan kwetsbare muurschilderingen bewaard gebleven, daterend van de vroege middeleeuwen tot de late gotiek. Ze zijn nog steeds te bewonderen in de bouwwerken en ruimtes waarvoor ze werden gemaakt.
In een indrukwekkend Alpendecor bezoeken we aangename stadjes, imposante kastelen en eeuwenoude, maar nog altijd bedrijvige kloosters. In afgelegen kerkjes treffen we te midden van religieuze voorstellingen soms onverwachte wereldlijke motieven aan. In de feestzaal van een romaans slot vinden we de oudste monumentale uitbeelding van een ridderroman, terwijl in een gotisch kasteel op alle wanden het elegante hoofse leven wordt gevierd. Vanouds werden artistieke invloeden uit noord en zuid hier opgenomen en verwerkt tot een eigen Tiroolse stijl.
We verkennen deze boeiende streek op de grens van het Duitse en het Italiaanse cultuurgebied vanuit twee comfortabele hotels.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

dr. Lia Couwenberg

Kunsthistorica. Studeerde middeleeuwse en oosterse kunst in Utrecht en islamitische kunst in Edinburgh. Ze was docent aan de universiteiten van Utrecht en Leiden, maar geeft ook lezingen voor een algemeen publiek. Heeft na haar promotie het reisleiden weer opgepakt en verkent graag grensgebieden.

dag 1, wo 08-06

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Innsbruck. Transfer naar Italië, naar de oude bisschopsstad Brixen, waar we tweemaal overnachten. We maken een eerste verkennende stadswandeling en bezichtigen de in barokstijl verbouwde Dom met haar romaans-gotische kruisgang. De goed bewaarde fresco’s in de gewelven vormen een ware galerij van de gotische schilderkunst in Tirol.

dag 2, do 09-06

We maken een excursie naar het onneembare Schloss Rodenegg, beschermd door de steile wanden van de Rienzschlucht. De romaanse feestzaal is gedecoreerd met levendig geschilderde ridderavonturen uit de hoofse Iwein-roman. De rijke geschiedenis van het door wijn- en boomgaarden omgeven augustijner klooster Neustift gaat terug tot in de romaanse periode. De gebouwen en fraai gerestaureerde tuinen getuigen daarvan. Terug in Brixen bezoeken we de residentie van de prins-bisschoppen, die hun middeleeuwse stadsburcht ombouwden tot een vorstelijk paleis. Ondanks aanpassingen uit de baroktijd wordt de Hofburg gerekend tot de meest indrukwekkende renaissancegebouwen van Tirol. In het hier gehuisveste Diocesaanmuseum krijgen we een goede indruk van de Zuid-Tiroolse sacrale kunst.

dag 3, vr 10-06

We rijden naar de huidige hoofdstad van Zuid-Tirol, Bozen of Bolzano, waar de Duitse en de Italiaanse cultuur samenkomen. We bekijken er het historisch handelscentrum met de uit roze zandsteen opgetrokken gotische Dom, voltooid door Zuid-Duitse ateliers, en de dominicaner kerk met de door leerlingen van Giotto beschilderde Johanneskapel. De twee belangrijkste musea bevinden zich tegenover elkaar: het Archeologisch Museum met de beroemde ijsmummie Ötzi en het Stadsmuseum met kunst vanaf de Karolingische tijd. U kunt kiezen voor een van beide. ’s Middags is het tijd voor het spectaculair boven de Talfer gelegen Schloss Runkelstein. In deze gotische ‘frescoburcht’ vinden we de grootste bewaard gebleven profane beeldcyclus uit de middeleeuwen, met scènes van jachtpartijen en het hoofse leven. In de late namiddag aankomst bij ons aangename hotel in Meran of Merano, waar we de resterende nachten verblijven.

dag 4, za 11-06

Dagexcursie naar de Vinschgau. We bezichtigen de Sankt-Benedikt te Mals, met zeldzame stichters-portretten van een bisschop en een edelman uit de Karolingische tijd. De hemelse fresco’s van engelen in de hooggelegen benedictijnenabdij Marienberg bij Burgeis vormen het beginpunt van de romaanse schilderkunst in Zuid-Tirol. Na wat vrije tijd voor de lunch in het vestingstadje Glurns vervolgen we onze weg naar de hospitiumkerk Sankt-Johann in Taufers, waar pelgrims en reizigers konden overnachten. Behalve koorfresco’s zien we hier een enorme Christoffel aan de buitenmuur en in het gastenverblijf een zeldzaam zelfportret van de schilder. Net over de grens met Zwitserland ligt in Müstair het klooster Sankt-Johann, volgens de overlevering gesticht door Karel de Grote zelf. Uit deze tijd stammen nog de kerk en de Heilig-Kruis-kapel. De kloosterkerk bevat de grootste en best bewaarde Karolingische frescocyclus; de decoratie van de apsiden werd in de twaalfde eeuw vernieuwd in romaanse stijl, toen het voormalige mannenklooster een nonnenconvent werd.

dag 5, zo 12-06

We rijden naar Naturns. In het oudste nog bestaande kerkje van de streek, de Sankt-Prokulus, zien we unieke schilderingen uit de achtste eeuw. Vervolgens voert de weg langzaam omhoog langs de Etsch, of Adige, waaraan Zuid-Tirol haar Italiaanse naam te danken heeft, met zicht op enkele van de vele burchten die de streek rijk is. In Grissian wandelen we naar het romaanse bergkerkje Sankt-Jakob, gelegen aan de aloude pelgrimsweg naar Compostela. Binnen ontdekken we op de oostwand een verbluffend tafereel: Abraham die met Isaac en een ezeldrijver de berg Moria beklimt tegen een achtergrond van grillige Dolomieten! Terug in de kuurstad Meran bewonderen we de bloemenpracht in de beroemde botanische tuinen van Schloss Trauttmansdorff, de voormalige vakantieresidentie van keizerin Sissi. Wie wil kan langs haar pad terugwandelen naar het centrum. De namiddag en avond zijn ter vrije besteding.

dag 6, ma 13-06

In Missian staat de nog altijd indrukwekkende ruïne van de burcht Hocheppan, ooit een van de belangrijkste verdedigingswerken in het Tiroler land. De slotkapel is een bijzonder goed bewaard kunsthistorisch schatkistje. Op de laat-romaanse fresco’s zijn in levendige kleuren Bijbelse taferelen afgebeeld, met soms eigentijdse elementen, zoals de zeer modieuze Dwaze Maagden en de bekende Tiroolse knödeleetster. We volgen de wijnroute langs het meer van Kaltern tot aan het wijndorp Tramin, plek van oorsprong van de Gewürztraminer. We bekijken de gotische Pfarrkirche met haar fraaie koorfresco’s. Een wandeling door de wijngaarden brengt ons naar de op een heuvel gelegen voormalige burchtkapel Sankt-Jakob in Kastelaz, waar de onderwand van de apsis bevolkt wordt door fabelwezens en vechtende demonen in een energieke laat-romaanse stijl. Een gotisch nevenschip bevat fresco’s uit 1441 over het leven van Jacobus en een pelgrimslegende.

dag 7, di 14-06

Een kort busritje brengt ons omhoog naar het machtige Schloss Tirol, ooit de thuisbasis van de graven van Tirol en naamgever van hun hele gebied. Over een voetpad met fraai uitzicht wandelen we naar hun voormalige slot, nu het Tiroler cultuurhistorisch museum. We bewonderen de prachtige romaanse portaalreliëfs en de romaans-gotische dubbelkapel en komen meer te weten over de bewogen geschiedenis en de cultuur van deze streek. Weer aangekomen in Meran nemen we uitgebreid de tijd voor de Altstadt met haar kerken en de kleine Landesfürstliche Burg.

dag 8, wo 15-06

We voltooien onze reis met een rit via het Passeiertal en de Jaufenpas naar het noordelijke stadje Sterzing. Hier verbindt de 46 meter hoge Zwölferturm sinds de vijftiende eeuw de oude met de nieuwe stad. Na een korte koffiestop rijden we via de Brennerpas terug naar Innsbruck voor onze directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Innsbruck v.v. met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
08-06-2022: Amsterdam - Innsbruck, 12.20 - 13.50 uur
15-06-2022: Innsbruck - Amsterdam, 14.40 - 16.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Oostenrijk en Italië is het even laat als in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 3
Reist u liever met de trein? Met vertrek vanuit Amsterdam bedraagt de reisduur naar Brixen iets meer dan 12 uur; de terugreis van Meran naar Amsterdam bedraagt ruim 12 uur. Houdt u rekening met ten minste twee overstappen op de heenweg en ten minste drie overstappen op de terugreis en een extra overnachting in Brixen en Meran om geen programmaonderdeel van de laatste dag te missen. Op dit moment zijn de treinschema’s en tarieven voor de zomer van 2022 nog niet vrijgegeven. Neemt u gerust contact met ons op indien u t.z.t. meer informatie en een offerte voor de meerprijs wenst te ontvangen.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De weg naar de burcht Hocheppan is stijl, hier zullen we een shuttlebusje regelen. Ook voor het bezoek aan Runkelstein is het gebruik van een shuttlebusje mogelijk.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Brixen (2 nachten) - Meran (5 nachten)
We verblijven in twee comfortabele, centraal gelegen viersterrenhotels. Het historische hotel Goldener Adler is gevestigd in een oud gebouw, maar biedt alle comfort. Het door tuinen omringde Meranerhof ademt nog de elegante sfeer van het fin de siècle. Uiteraard zijn alle kamers voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Drie lunches en vier diners zijn inbegrepen. De lunches vinden plaats in lokale restaurants, de diners op een na in de hotels. Voor de niet-inclusieve maaltijden wordt voldoende tijd ingeruimd.
De Tiroler keuken is een smakelijke combinatie van stevige boerenkost met Italiaans raffinement.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. We zijn in de bergen; enkele kastelen en kerkjes zijn alleen te bereiken na een wandeling heuvelop.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt een keer van hotel gewisseld; op die dag is het overslaan van een programmaonderdeel niet mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Het kraanwater in Italië is licht gechloreerd en kan veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

Juni is een goede periode voor een culturele reis naar Noord-Italië. De zomervakantie is nog niet begonnen en het weer is in de regel aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/coronavirus/maatregelen.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/praktische-informatie/reisvoorwaarden.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

 

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
8 t/m 15 juni 2022
NB Op verzoek te boeken als 10-daagse treinreis

Reissom

t/m 8 maart 2022: € 2695
vanaf 9 maart 2022: € 2795
toeslag eenpersoonskamer: € 380
toeslag treinreis: op aanvraag (zie Vervoer en verblijf)
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 4 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches en diners, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Lia Couwenberg

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten