Exclusieve groepsreis Het Zuid-Limburgse heuvelland

Het Zuid-Limburgse heuvelland • Een culturele en culinaire verrassing

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

We genieten tijdens deze reis van de culturele en culinaire genoegens die het Zuid-Limburgse heuvelland ons te bieden heeft. We verkennen eeuwenoude kerken en kloosters, ontdekken de hernieuwde bloei die het negentiende- en twintigste-eeuwse fin-de-siècle met zich meebracht, en maken kennis met Cuypers en het Rijke Roomsche Leven en met het Limburgs Reveil. In Luik besteden we bijzondere aandacht aan een van de wonderen van België, en in Aken aan wellicht de beroemdste keizer van het Avondland en de bijzondere tentoonstelling over Albrecht Dürer’s ontdekking van de Nederlanden.
We verblijven in Château Sint-Gerlach, een oud klooster, gelegen in een uitgestrekt park en met een eigen heilige. ’s Avonds genieten we van de uitstekende keuken van het hotel-restaurant. Eén avond dineren we in Château Neercanne met zijn terrassen en baroktuinen. Uiteraard proeven we ook van de lokale wijnen en bieren, waar deze streek zo bekend om is.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Yvette de Groot. Gedurende de hele reis is er bovendien een organisatorisch begeleid(st)er bij de groep. Op sommige plekken wordt de rondleiding verzorgd door een verplichte, lokale gids. Deze zal Nederlands- of Engelstalig zijn.

dr. Yvette de Groot

Kunsthistorica en voormalig adjunct-directeur van Museum Flehite te Amersfoort. Na haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is ze door HOVO gevraagd om als museumdocent toptentoonstellingen in binnen- en buitenland toe te lichten. Heeft haar eigen bedrijf, Museumtopics.

dag 1, di 24-08

Vanaf Den Haag en een tweede opstapplek centraal in het land rijden we naar Zuid-Limburg. We lunchen in Roermond en zien er het voormalige woonhuis en atelier van de beroemde architect Pierre Cuypers in Roermond, thans een museum. Ook bezichtigen we de achthonderd jaar oude Onze-Lieve-Vrouwe-Munsterkerk, waar Cuypers zijn eerste ingrijpende restauratie heeft uitgevoerd. De Sint-Hubertuskerk van Groot Genhout ontstond in het Interbellum tijdens het zogenaamde Limburgs Reveil en wordt wel de ‘kerk van de Limburgse kunstenaars’ genoemd, vanwege de bijdragen van onder anderen Charles Eyck, Joep Nicolas en Gisèle Waterschoot van der Gracht. Vier overnachtingen in het hotel-kasteel van Sint-Gerlach.

dag 2, wo 25-08

We maken een korte stop bij de bijzondere toren Eben-Ezer in Bassenge. Deze massieve vuurstenen toren is ontworpen en eigenhandig gebouwd door de autodidactische kunstenaar en filosoof Robert Garcet en biedt een wijds uitzicht over de Jekervallei. Hij liet zich voor dit ‘monument voor de vrede’ inspireren door de Bijbel en zijn zelfgecreëerde, door het pacifisme geïnspireerde mythologie. We vervolgen onze weg naar Luik, dat vóór 1789 lang de zetel van een autonoom prinsbisdom was. Daarna ging het de stad voor de wind als centrum van zware industrie, getuige ook vele fraaie woonhuizen in eclectische fin-de-siècle- en art-nouveaustijl. En hoewel de sporen van de neergang die inzette na de teloorgang van de mijnbouw en de staalindustrie, nog steeds zichtbaar zijn, is Luik de laatste jaren aan het opbloeien. Het in de Sint-Bartholomeuskerk bewaarde bronzen doopvont werd rond 1110 gegoten door Reinier van Hoei en heeft een bijna klassieke vormentaal – een hoogtepunt in de gietkunst! In Museum Grand Curtius zien we meer middeleeuwse kunst uit het Maasland. Op een eiland in de Maas bekijken we Museum Boverie. De oude vleugel werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1905. Het door Calatrava ontworpen treinstation van Luik-Guillemin wordt gekenmerkt door een golvend lijnenspel van staal en glas. We verlaten de stad en rijden naar de dertiende-eeuwse cisterziënzer abdij Val-Dieu, of in fraai Nederlands: Godsdal. Branden, oorlogen en revolutie hebben niet veel overgelaten van de oude gebouwen, maar het is nog steeds een aangename plek met een mooi park en een brasserie. Uiteraard proeven we ook van de lokale bieren.

dag 3, do 26-08

De Ronald McDonald Kindervallei, van de hand van Friedensreich Hundertwasser, heeft de voor deze Oostenrijkse architect kenmerkende organische vormen en kleurrijke beschilderingen. We bekijken het gebouw tijdens een rondleiding, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de vakantiemogelijkheden die het gebouw biedt aan kinderen met een beperking en hun familie. In Maastricht is er vrije tijd voor de lunch. We ontmoeten elkaar weer in Ceramique voor de rondleiding in het atelier van SRAL. Hun restauratie-experts werkten onder meer aan de door Pierre Cuypers ontworpen schilderingen in het Rijksmuseum Amsterdam. In de voormalige Sphinxfabriek wandelen we door de 120 meter lange gang van het Eiffelgebouw, waar een tegeltableau van 30.000 tegels de geschiedenis van de fabriek vertelt. Op het oudste wijngoed van Nederland, de Apostelhoeve, wacht ons een rondleiding met wijnproeverij. We besluiten de dag met een diner in het nabijgelegen Château Neercanne, bij goed weer op het terras van de baroktuinen.

dag 4, vr 27-08

We brengen de dag door in Aken. In het Akener Suermondt-Ludwig-Museum is een bijzondere tentoonstelling gewijd aan Albrecht Dürer’s door raadselen omgeven reis naar Aken en de Nederlanden. De getoonde werken werden door de meester onderweg gemaakt of door kunstenaars die hij trof, leidend tot wederzijdse inspiratie. Aken is uiteraard ook de stad van Karel de Grote. We bezoeken de beroemde Dom, voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote. Deze Paltskapel bevat elementen van Romeinse en Byzantijnse bouwstijlen. De schatkamer van de Dom herbergt, dankzij zijn eeuwenlange rol als kroningskerk, een van de belangrijkste kerkschatten van Europa. We keren in de loop van de middag terug naar ons hotel, zodat u nog wat kunt genieten van de aangename omgeving, alvorens we elkaar weer treffen voor het diner.

dag 5, za 28-08

We genieten op de zeventiende-eeuwse buitenplaats bij Wijlre aan de Geul van de prachtige tuinen en de moderne kunst in het kunstpaviljoen. Daarna is het tijd voor het twaalfde-eeuwse Sint-Cunibertuskerkje van Wahlwiller, met schilderingen van Aad de Haas. We lunchen in het witte stadje Thorn en besteden aandacht aan het interessante verleden van dit ooit voorname damesstift. Vervolgens rijden we via een uitstapplek centraal in het land terug naar Den Haag, waar we in de namiddag aankomen.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Den Haag en stopt ook bij Breda Prinsenbeek. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

Hotel

We verblijven gedurende de hele reis in viersterrenhotel Château Sint-Gerlach. Dit oude klooster met pachthof ligt in een uitgestrekt park met baroktuinen, een rozen- en een kruidentuin. In de kapel bevindt zich nog altijd het praalgraf van de naamgever, de heilige Gerlach. Het hotel heeft een lounge-bar, een wellnesscentrum en een binnenzwembad.
De hotelkamers hebben alle een eigen aankleding en zijn voorzien van een (gratis) minibar en eigen thee- en koffiefaciliteiten.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in het uitstekende hotel-restaurant, m.u.v. dag 3, wanneer we dineren in het nabijgelegen Château Neercanne. De inbegrepen lunches gebruiken we in lokale restaurants. Verder zijn een wijnproeverij en een bierproeverij inclusief.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

Eind augustus is een zeer geschikte periode voor een reisje naar Zuid-Limburg en omstreken. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De bezochte landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
Indien u een Museumjaarkaart of Rembrandtkaart hebt, kunt u in enkele musea gratis naar binnen. Gelieve dit te vermelden op het inschrijfformulier bij ‘overige wensen’. U krijgt met een Museumjaarkaart een korting op de reissom van € 26,50 en met de Rembrandtkaart een korting van € 14,-.
Indien u geen van beide kaarten hebt, maar wel 65+ bent, krijgt u € 7,- korting op de reissom.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

5-daagse touringcarreis
24 t/m 28 augustus 2021

Reissom

t/m 18 mei 2021: € 1995
vanaf 19 mei 2021: € 2070
toeslag eenpersoonskamer: € 350
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, 1 wijnproeverij, 1 bierproeverij, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

dr. Yvette de Groot

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten