Exclusieve groepsreis Zuid-Armenië

Zuid-Armenië • Verstild erfgoed in onherbergzame natuur

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Het bergachtige zuiden van Armenië is prachtig. Onherbergzaam hooggebergte wordt afgewisseld met bosrijke hellingen en grasrijke hoogvlakten. Glooiende heuvels worden doorsneden door steile rotswanden en kloven met snelstromende riviertjes. Op goed verdedigbare, strategische plekken vinden we oude forten en Armeens-apostolische kloosters. Het zijn stille getuigen van christelijke koninkrijken die continu leefden met de dreiging van invasies. De moderne geschiedenis is zichtbaar in soms wat desolate stadjes, die hun hoogtijdagen kenden tijdens de Sovjetperiode.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden begeleid door drs. Karel Onwijn. Gedurende de gehele reis wordt hij geassisteerd door Engelstalige gidsen.

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht. Het programma van de reis sluit goed aan bij de cursus ‘Zuidelijke Kaukasus ontleed‘. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, ma 28-09

Indirecte lijnvlucht naar Jerevan via Parijs. Aansluitend transfer naar ons hotel.

dag 2, di 29-09

We verkennen deze mediterraan aandoende stad met ook sterke oriëntaalse invloeden. Tijdens een rondleiding in het Nationaal Museum voor Armeense Geschiedenis richten we ons op de middeleeuwse geschiedenis. Aansluitend is er tijd om de interessante collectie van dit museum verder te bekijken of om op eigen gelegenheid de in hetzelfde gebouw gevestigde Nationale Galerie van Armenië te bezoeken.

dag 3, wo 30-09

Matineus vertrek naar het Sevanmeer en vervolgens via de oude Zijderoute over de Selimpas, waar we stoppen bij de oudste, goed bewaarde karavanserai. In Yeghegis bezichtigen we de Joodse begraafplaats met zijn karakteristieke tomben, het enige bewijs van Joodse aanwezigheid in deze streken in de middeleeuwen. In ons guesthouse in Hermon overnachten we drie keer.

dag 4, do 01-10

Per fourwheeldrive rijden we naar het hooggelegen fort Smbataberd met nog steeds indrukwekkende borstweringen en een dito uitzicht op de omringende bergen. Het fort werd voorzien van water via een aardewerken pijpleiding uit het nabijgelegen klooster van Tsaghats Kar. Volgens legenden leidde dit tot zijn ondergang, toen aanvallende troepen de pijp met dank aan een dorstig paard ontdekten en de watertoevoer afsloten. We verkennen ook dit ruïneuze klooster, waarvan het kerkje verfijnde reliëfs heeft, en maken een wandelingetje door een vallei op zoek naar bezoargeiten.

dag 5, vr 02-10

Vandaag staan de kloosters Spitakavor en Gladzor op het programma. Dit laatste herbergde ooit een van de belangrijkste universiteiten van Armenië en werd geroemd als het ‘tweede Athene’.

dag 6, za 03-10

Via een rivierdal, omgeven door rotsformaties, en de Voratanpas rijden we naar Sisian voor een bezoek aan de elegante Johanneskerk. Het Historisch Museum geeft een indruk van de geschiedenis van deze streek. Op een heuvelrug buiten het stadje ligt het klooster van Vorotnavank met enkele zeldzame fragmenten van schilderkunst. Vlakbij liggen een grafmonument uit de vroege middeleeuwen en het fort van Vorotan, waarop we vanaf de Melik Tangibrug goed zicht hebben. Een aangename wandeling van ongeveer een uur voert ons door de Vorotankloof naar de waaiervormige Shakiwaterval. We besluiten de dag met een stop bij Zorats Karer, het Armeense Stonehenge. Twee overnachtingen in Goris.

dag 7, zo 04-10

We maken een excursie naar Tatev. Vanuit de kabelbaan ernaartoe zien we de adembenemende ligging van het klooster boven een kloof met diverse bronnen. We lunchen nabij het klooster en lopen naar een natuurlijke rotsformatie, bekend als de Duivelsbrug. Terug in Goris verkennen we de oude stad met haar rotswoningen en de nieuwe stad met haar regelmatige stratenpatroon. Het geheel ligt in een fraai karstlandschap.

dag 8, ma 05-10

Vanuit het dorp Gndevaz gaan we te voet via een glooiende weg naar het Gndevankklooster. Dit werd in de tiende eeuw gesticht door een lokale prinses als ‘juweel in de ring’ van deze mooie streek. In de goed bewaarde kerk ontdekken we schilderingen en reliëfs. Jermoek, op 2800 meter hoogte, is het bekendste spa-resort van het land met warme bronnen en mineraalwater waaraan een medicinale werking wordt toegeschreven. In de neoclassicistische Watergalerij is het naar metaal smakende water op verschillende temperaturen te proeven.

dag 9, di 06-10

Het is gerieflijk kuieren in het bosrijke park met zijn vijvers en waterval. De natuur rondom Jermoek leent zich uitstekend voor een wat langere wandeling. ’s Middags maken we nader kennis met de wereld van de Sovjetkuuroorden, die nog zichtbaar is in een deel van de monumentale sanatoria en nog voelbaar in de behandelingen die hier worden aangeboden.

dag 10, wo 07-10

We rijden terug naar Jerevan met onderweg een korte pauze bij een boerenfamilie. In Areni genieten we van de lunch en proeven we van de uitstekende lokale wijnen. Het schitterend gelegen klooster Noravank was eens toonaangevend in de boekverluchting en biedt een fenomenaal panorama op de omringende bergen.

dag 11, do 08-10

Rondleiding door het Matenadaran, dat een uitnemende collectie middeleeuwse Armeense manuscripten en miniaturen bezit. De oudste stammen uit de vierde eeuw. De rest van de dag is vrij. Afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 12, vr 09-10

Matineus vertrek naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht naar Amsterdam via Parijs.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jerevan v.v. via Parijs met Air France. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
28-09-2020: Amsterdam - Parijs, 08.00 - 09.25 uur en Parijs - Jerevan, 13.40 - 20.35 uur
05-10-2020: Jerevan - Parijs, 09.00 - 12.10 uur en Parijs - Amsterdam, 14.30 - 15.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Armenië is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken de rondreis met goede touringcars. Op dag 4 en 5 maken we gebruik van fourwheeldrives. De hoofdwegen in Armenië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig en soms met spectaculaire haarspeldbochten, maar bieden vaak fraaie vergezichten. Bovendien is het daar relatief rustig rijden.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Jerevan (2 nachten) - Hermon (3 nachten) - Goris (2 nachten) - Jermoek (2 nachten) - Jerevan (2 nachten)
U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels en elders in de o.i. beste hotels ter plaatse. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn 8 lunches en 9 diners inbegrepen bij de reissom. De inclusieve vinden plaats in het hotel of en lokaal restaurant. Waarschijnlijk worden enkele lunches aangeboden in de vorm van een lunchpakket.
De Armeense keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie, en produceert daarnaast een befaamde cognac.

Boek Georgië en Armenië

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominicusreisgids Georgië en Armenië van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
We maken tijdens deze reis meerdere wandelingen, ook over geaccidenteerd terrein. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist. Denkt u aan niet al te zware wandelschoenen met een goed profiel.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen wanneer er niet van hotel wordt gewisseld, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.
Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.

Weer

Eind september, begin oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Armenië. De temperatuur is doorgaans nog zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Armenië is een paspoort nodig. Dit dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 9 april 2021, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Armeense munt is de dram. Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen.
Geld heeft u nodig voor de niet-inclusieve maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Armenië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

12-daagse vliegreis
28 september t/m 9 oktober 2020

Reissom

t/m 2 juni 2020: € 2950
vanaf 3 juni 2020: € 3050
toeslag eenpersoonskamer: € 395
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, rit per kabelbaan, logies met ontbijt, 8 lunches, 9 diners, reisleiding, lokale gidsen, boek Georgië en Armenië, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 18

Reisleiding

drs. Karel Onwijn

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten