Exclusieve groepsreis Zuid-Afrika • De Nederlandse Kaapkolonie

Zuid-Afrika • De Nederlandse Kaapkolonie (1652-1806)

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Nergens ter wereld zijn de sporen die Nederlandse kolonisten hebben achtergelaten nog zo duidelijk te zien als in Zuid-Afrika. In taal, cultuur en samenleving openbaart zich een erfenis die zijn wortels heeft in de zeventiende eeuw, toen de Verenigde Oostindische Compagnie zich vestigde aan de Kaap de Goede Hoop. Tijdens deze reis maakt u kennis met de fascinerende geschiedenis van de Kaapkolonie, onder begeleiding van historicus Bas Kromhout en lokale deskundigen. Zij nemen u mee naar tal van bekende, maar ook minder bekende plekken waar geschiedenis is geschreven. U hoort er verhalen over handelslieden en slaven, missionarissen en rebellen, trekboeren en Khoi-vrouwen, avonturiers en Xhosa-strijders. Daarnaast kunt u genieten van de indrukwekkende Afrikaanse natuur dankzij twee verschillende wildsafari’s.
De reis begint in het bruisende Kaapstad, waar het begin van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Zuid-Afrika wordt belicht. Natuurlijk ontbreekt ook een bezoek aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela achttien jaar gevangen zat, en de Kaap de Goede Hoop niet. Daarna verkennen we de wijnstreek met haar veelbezongen landschap en Kaaps-Hollandse huizen. Via de aangenaam groene Tuinroute rijden we naar oude buitenposten van de VOC zoals Stellenbosch, Swellendam en Graaff-Reinet. Onderweg bezoekt u onder meer de missiepost Genadendal en het graf van Saartjie Baartman. Ook verblijft u in het Addo Elephant National Park, waar u grote kans maakt de Big 5 te zien. Via de indrukwekkende Groot Karoo gaat de reis ten slotte terug naar Kaapstad.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Bas Kromhout. Onder meer de volgende specialisten zullen hem terzijde staan, in het Afrikaans of Engels:

Historicus en schrijver dr. Dan Sleigh is o.a. auteur van Stemmen uit zee en De opstand op het slavenschip Meermin. Hij verzorgt de rondleiding in het Kasteel van Kaapstad

Neerlandicus prof. dr. Wium van Zyl is verbonden aan de Universiteit van West-Kaapland. Hij leidt ons rond door het historische centrum van Kaapstad.

Prof. dr. Mohamed Adhikari is als historicus verbonden aan de Universiteit van Kaapstad. Hij geeft een lezing over de Nederlandse expansie in de achttiende eeuw en de confrontatie met de inheemse San en Khoikhoi.

Daarnaast is er tijens de reis een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

dr. Bas Kromhout

Historicus en redacteur van Historisch Nieuwsblad. Zuid-Afrika is een van zijn specialismen. In 2017 publiceerde hij het boek Goede Hoop. 400 jaar Nederland en Zuid-Afrika en was hij te zien in de gelijknamige NPO-serie met Hans Goedkoop.

Samenwerking

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

dag 1, wo 16-09

Non-stoplijnvlucht Amsterdam-Kaapstad, waar we tweemaal overnachten.

dag 2, do 17-09

Verkenning van de oudere, in rasterpatroon gebouwde delen van de stad, beginnend met een uitgebreide rondleiding in het zeventiende-eeuwse Kasteel de Goede Hoop. Niet ver van het kasteel ligt het Groentemarktplein, ooit begonnen als boerenmarkt. De nog steeds bestaande Compagniestuin leverde primair groente en fruit leverde aan de VOC-schepen. In de Slavenloge leren we meer over de slavernij in Zuid-Afrika. In ons hotel krijgt u ’s avonds college over de lokale geschiedenis. Vrije lunch en diner.

dag 3, vr 18-09

‘s Morgens excursie per boot naar Robbeneiland, berucht vanwege de detentie van politieke gevangenen, waaronder Nelson Mandela onder het apartheidsbewind. Het is weinig bekend dat het eiland al vanaf Van Riebeecks komst gebruikt werd als verbanningsoord voor ‘bandieten’. ’s Middags rijden we naar Kaap de Goede Hoop. Onze picknicklunch gebruiken we op de spectaculaire kaap zelf, waar we genieten van een fabuleus maar winderig uitzicht over de Atlantische en de Indische Oceaan. Op het beschutte Boulders Beach bekijken we de kolonie zwartvoetpinguïns, die zich hier sinds begin jaren ’80 ophoudt. Het eeuwenoude wijngoed Groot Constantia is onze eerste kennismaking met de Kaaps-Hollandse bouwstijl. In de namiddag komen we aan in het universiteitsstadje Stellenbosch, waar twee overnachtingen.

dag 4, za 19-09

Verkenning van het Boland. In Paarl staat het intrigerende taalmonument, in 1975 opgericht ter ere van het 100-jarig bestaan van het Genootskap van Regte Afrikaners, dat zich beijverde voor de erkenning van het Afrikaans als lees- en schrijftaal. Tegenwoordig is het Afrikaans een van de elf officiële talen. Op het wijngoed Solms Delta Estate hebben we een wijnproeverij en een lunch. Ook is er een rondleiding door het Museum van de Caab, waar de menselijke geschiedenis vanaf de steentijd tot aan de slavernij in dit deel van de wereld wordt belicht. In Franschhoek kregen Franse Hugenoten land van de Nederlandse gouverneur. Zij grepen deze kans aan en ontwikkelden de streek op hun geheel eigen manier. We bezoeken hun museum. Eenmaal terug in Stellenbosch maken we een wandeling door het pittoreske centrum met zijn 300 jaar oude kamferbomen en bekijken we het Dorpsmuseum.

dag 5, zo 20-09

We rijden naar Genadendal, een achttiende-eeuwse missiepost van de Hernhutters. We rijden door naar ons hotel in aan de voet van de Langebergen gelegen Swellendam, met onderweg een lunch.

dag 6, ma 21-09

Mooie tocht door het interessante landschap naar Knysna in het midden van de bekende Tuinroute. De kustlijn hier is aangenaam groen. We stoppen in het plaatje Oudtshoorn, hoofdstad van de struisvogel, voor een lunch op eigen gelegenheid. Knysna zelf ligt aan een lagune, afgeschermd van de oceaan door de robuuste Knysna Heads.

dag 7, di 22-09

We rijden verder langs de Tuinroute naar Hankey, waar het Saartjie Baartman Memorial het tragische verhaal van deze ‘Hottentot Venus’ levend houdt. Op weg naar onze volgende pleisterplaats, in/bij het Addo Elephant National Park, stoppen we voor een gezamenlijke lunch.

dag 8, wo 23-09

We maken een safari in het Addo Elephant National Park. Hier leven veel van de in Zuid-Afrika bekende soorten wild, waaronder zo'n 350 olifanten en de rest van de Big Five. Tussen de dichte bosschage is het spotten van wilde dieren niet altijd even makkelijk, maar bij de waterholes zijn vaak hele families olifanten en andere dieren te vinden.

dag 9, do 24-09

In Cookhouse bezoeken we het Slagtersnek Monument, dat herinnert aan een boerenopstand tegen het Britse bewind in 1815. De weg naar Graaff-Reinet, waar we de komende nacht verblijven, leidt ons door een weerbarstig landschap. We stoppen onderweg voor een gezamenlijke lunch.

dag 10, vr 25-09

Graaff-Reinet wordt met zijn 220 erfgoederen beschouwd als de mooiste achttiende-eeuwse Kaaps-Hollandse plaats, gesticht om de Nederlandse kolonisatie van deze streken goed van de grond te krijgen. Vervolgens rijden we de Grote Karoo binnen, de uitgestrekte doornige halfwoestijn die het noorden van de Kaapkolonie omvat. Twee overnachtingen in Beaufort-West.

dag 11, za 26-09

De Grote Karoo is met zijn 400.000 km2 een enorm maar kwetsbaar ecosysteem, dat unieke flora en fauna herbergt. Dit gebied zullen we vandaag leren kennen. We maken een wandeling in de Valley of Desolation. Dit is een diepe kloof in het ruwe land, met onbeschrijflijk mooie uitzichten vanaf de hoge kliffen eromheen.

dag 12, zo 27-09

We rijden van Beaufort-West terug naar Kaapstad, vanwaar laat op de avond onze lijnvlucht terug naar Amsterdam vertrekt. Gezamenlijke lunch en diner en-route.

dag 13, ma 28-09

Aankomst in Amsterdam tegen het middaguur.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Kaapstad v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
16-09-2020: Amsterdam - Kaapstad, 10.00 - 21.15 uur
27-09-2020: Kaapstad - Amsterdam, 23.00 - 10.45 uur ( de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Zuid-Afrika is het een uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De wegen zijn in Zuid-Afrika goed onderhouden.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Kaapstad (3 nachten) - Stellenbosch (2 nachten) - Swellendam (1 nacht) - Knysna (1 nacht) - Addo (2 nachten) - Graaff-Reinet (1 nacht) - Beaufort-West (2 nachten)
De hotellerie in Zuid-Afrika is schoon en in orde. Uiteraard hebben alle kamers eigen sanitaire voorzieningen.

Maaltijden

Op deze reis zijn 6 lunches en 9 diners inbegrepen bij de reissom. De maaltijden vinden plaats in lokale restaurants of het hotel. Wanneer de maaltijden op eigen gelegenheid zijn wordt er voldoende vrije tijd ingeruimd.
In Zuid-Afrika is de braai fameus, maar ook vegetariërs kunnen er terecht. De grotere hotels bieden de internationale keuken. De meeste maaltijden worden als buffet geboden.

Boek Goede Hoop

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van Goede Hoop. 400 jaar Nederland en Zuid-Afrika van de hand van de reisleider, dr. Bas Kromhout. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Audiosysteem

Tijdens het verblijf in Kaapstad wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of specialist spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Vaccinaties e.d. zijn niet nodig. Malaria komt niet voor in de gebieden die wij bereizen.

Weer

In september loopt de winter op zijn einde. We mogen rekenen op temperaturen overdag tussen de 17 en de 19 ºC; in het binnenland met een grotere amplitude dan aan de kust. Een regenbui valt niet uit te sluiten. Zoals begin 2018 met de droogte in Kaapstad bleek, komen ook in Zuid-Afrika forse afwijkingen van de statistische waarden voor het weer voor.

Grensdocumenten

Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 28 maart 2021, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De munteenheid is de rand (ZAR). Pinautomaten zijn in Zuid-Afrika in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Zuid-Afrika. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

13-daagse vliegreis
16 t/m 28 september 2020

Reissom

voor abonnees van Historisch Nieuwsblad: € 4390
indien u geen abonnee bent: € 4460
toeslag eenpersoonskamer: € 425
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 6 lunches, 9 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem in Kaapstad, entrees, fooien, boek Goede Hoop, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

dr. Bas Kromhout

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten