Exclusieve groepsreis Zuid-Afrika en Botswana

Zuid-Afrika en Botswana • Bijzondere natuur en ‘the cradle of mankind’ in Limpopo en Koro

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Tijdens deze bijzondere reis maken we kennis met de rijke flora en fauna van de provincie Limpopo en het zuiden van Botswana én ‘ontmoeten’ we een aantal van onze verste voorouders. Geen reis over platgetreden paden, maar langs een kralensnoer van unieke locaties.
Zuid-Afrika wordt wel een wereld in één land genoemd. Het is ook de plek waar onze verste voorouders thuis waren. Australopitheci en vroege Homo-soorten jaagden er op de savannen; afsplitsingen van de eerste Sapiens-groepen hebben er hun rotstekeningen achtergelaten. Reisleider Kees Boele, docent en natuurpresentator, neemt ons mee naar ‘the cradle of mankind’, het bezoekerscentrum op de plek waar zowel Australopithecus africanus als Homo naledi gevonden werden.
Het grootste deel van de reis zal echter besteed worden aan de rijke flora en fauna van de provincie Limpopo en het zuiden van Botswana. Na een introductie in het Ditsong Natural History Museum en de bekende botanische tuin van Pretoria bezoeken we enkele bijzondere parken in Limpopo en het aangrenzende Botswana. Game drives worden afgewisseld met enkele safari’s te voet.
Leidraad is het ecologische kader waarin planten, insecten, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren met elkaar samenleven. Tijdens onze excursies wordt zo veel mogelijk benoemd en – voor degenen die dat willen –in de avonduren verwerkt tot excursielijsten.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Kees Boele. Hij wordt ter plekke bijgestaan door zijn vrouw, Annelies van Laarhoven, en door gespecialiseerde lokale gidsen – tevens game spotters.

drs. Kees Boele

Bioloog, geografie docent, natuurpresentator. Zijn passie is alles wat groeit, bloeit, zwemt, kruipt, loopt en vliegt. Door zijn vele reizen heeft hij een bijna mondiale kennis van flora en fauna opgebouwd, maar zijn grote interesse ligt toch in zuidelijk Afrika. Sinds 2011 werkt hij freelance en verzorgt hij naast reizen voor Labrys o.a. cursussen paleontologie, evolutie en ecologie.

dag 1, di 22-11

Directe lijnvlucht Amsterdam-Johannesburg en transfer naar onze nabijgelegen Outlook Lodge, waar een welkomstdrankje op ons wacht.

dag 2, wo 23-11

In Pretoria beginnen we onze reis met een bezoek aan het Ditsong Natural History Museum voor een introductie in zowel de biologie als de paleontologie van zuidelijk Afrika. Ook de verschillende locaties die we tijdens onze reis bezoeken, komen aan bod. Aansluitend kunt u zelfstandig de collecties bekijken. We lunchen bij Tswaing Meteorite Crater, een na een inslag ontstaan zoutmeer dat zeker sinds het mesolithicum door mensen wordt bezocht om zout te verzamelen. Aansluitend leren we in de botanische tuin van Pretoria de belangrijkste plantengroepen van het Hoogveld, de noordelijke uitlopers van de Drakensbergen en het oosten van de Kalahari kennen. De tuin is ook rijk aan vogels; we zullen verschillende soorten honingzuigers, lijsters en reigers zien, naast diverse soorten skinken en andere hagedissen.

dag 3, do 24-11

Rit naar Kololo aan de oostkant van het Waterberggebied. Onderweg bezoeken we het Maropeng Visitor Centre, waar de bijzondere paleontologische vondsten worden getoond van deze ‘cradle of mankind’. Raymond Dart vond hier in 1925 de allereerste Australopithecus africanus, de alleroudste voorouder van de mens tot dan toe gevonden. Nergens werden zoveel fossielen van mensachtigen ontdekt als in de nabijgelegen Sterkfonteingrotten, waaronder dat van Homo naledi, met een gebit, voorhoofd en benen als een moderne mens, maar handen en een bekken als een Australopithecus. Onze aangename Kololo Lodge is door Nederlanders gesticht, maar wordt inmiddels geleid door een volledig Afrikaans team. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Welgevonden Game Reserve, dat slechts beperkt toegankelijk is en met zijn gevarieerde landschap en flora een thuis biedt aan vele soorten dieren en vogels. Tijdens onze zoektocht naar de big five zien we ongetwijfeld ook Zuid-Afrikaanse antilopen, diverse roofvogels en prachtvinken.

dag 4, vr 25-11

Nog voor het ontbijt maken we een tweede game drive. Vroeg opstaan is geen probleem, want diverse ijsvogels zorgen al vóór het krieken van de dag voor een luidruchtige ochtendshow. Na het ontbijt maken we een wandeling in de uitgestrekt savanne rondom onze lodge, die doorkruist wordt door goed gemarkeerde paden. Het is een paradijs voor vogels, meer in het bijzonder koekoeksoorten als de diederikkoekoek met zijn prachtige groene veren, Klaas’ koekkoek en de heremietkoekoek, die in het Afrikaans ook Piet-My-Vrouw wordt genoemd naar de kenmerkende roep. De rest van de dag kunt u genieten van de faciliteiten van de lodge, die onder meer beschikt over een zwembad. Na zonsondergang gaan we op zoek naar nachtdieren als genetkatten en Afrikaanse wilde katten.

dag 5, za 26-11

We steken de grens over met Botswana. Het Koro River Camp ligt aan de oevers van de Limpoporivier. Het gebied kent een van de hoogste concentraties luipaarden in Afrika en is zowel de habitat van de gevlekte hyena als van de zeer zeldzame bruine hyena of strandwolf. We horen over het bijzondere onderzoek naar het gedrag van de hier wonende luipaarden en hyena’s door Nederlandse onderzoekers. Tegen het eind van de middag kunnen we onder het genot van een sundowner op een ‘koppie’ (heuveltje) vanonder een oude Baobab de overweldigende omgeving en de uitgestrektheid op ons in laten werken.

dag 6, zo 27-11

We gaan te voet op zoek naar sporen van luipaarden en hyena’s, zoals geurmarkeringen, uitwerpselen en misschien zelfs een kill van een luipaard. Onze tocht voert ons naar een aantal eilanden midden in de Limpoporivier met een dichte begroeiing, eeuwenoude bomen en wilde orchideeën. Ze zitten vol wild en kennen een grote diversiteit aan vogelsoorten, waaronder de zeldzame Pels visuil. Na de lunch bezoeken we een aantal cameratraps en krijgen we uitleg over de uitgelezen foto’s. Na een vroeg diner volgt een nachtsafari. We hopen niet alleen een luipaard of hyena’s te kunnen vinden, maar ook andere nachtdieren als de grootoorvos, het aardvarken en kleinere katachtigen.

dag 7, ma 28-11

Vanuit Botswana keren we terug naar Zuid-Afrika. In het nabijgelegen nationale park Mapungubwe vloeien de Limpopo- en de Shasherivier samen. Dit park maakt deel uit van een groter, grensoverschrijvend park dat ook delen van Botswana en Zimbabwe omvat. In de middeleeuwen lag hier de hoofdstad van een belangrijk koninkrijk, dat handel dreef met Oost-Afrika, Egypte en Azië. Veel ouder zijn de rotstekeningen die de San hier achterlieten. We overnachten in de gezellige Mopane Bush Lodge, in een totaal andere omgeving dan de savannen die we in Waterberg en Mapungubwe zagen.

dag 8, di 29-11

We verkennen Mapungubwe tijdens een game drive en te voet. Tientallen vierkante kilometers zijn hier begroeid met mopanestruikjes, die ons het zicht ontnemen. Achter elke bocht kunnen weer nieuwe soorten zoogdieren, schildpadden, hagedissen en vogels opduiken. We maken een goede kans op het spotten van grote groepen olifanten, leeuwen, zadelbekooievaars en andere dieren bij de Maloutswa Zoutpan.

dag 9, wo 30-11

Vandaag vertrekken we naar een van de mooiste locaties van deze reis: Leshiba. Hoog in de Soutpansbergen ligt hier een gigantisch particulier natuurreservaat. Eens werkten hier Engelssprekende boeren, maar het land werd al decennia geleden door de eigenaars teruggegeven aan de natuur. In samenwerking met de lokale bevolking is een aangenaam gastenverblijf gecreëerd, een paradijs waar comfort en buitenleven hand in hand gaan. Het is alleen bereikbaar via een zeer steile en bewust niet verharde en dus slecht berijdbare weg. Desondanks heeft men ook hier last van stropers, die het met name voorzien hebben op de neushoorns die hier eens een veilig thuis hadden. Vandaar ook het zwaar beveiligde en onzichtbaar bewaakte hek bij de ingang van het reservaat.

dag 10 en 11, do 01 en vr 02-12

Leshiba torent letterlijk boven het Hoogveld uit. Omdat hier van de grote katachtigen alleen schuwe luipaarden voorkomen kunnen we overal lopen – en dat gaan we dan ook twee dagen doen! We verkennen de feeërieke Hamashakloof, die in deze tijd vol in bloei staat, wandelen over rotspaden naar San-rotsschilderingen en dwalen over de uitgestrekte savannne, waarbij we steeds al te nieuwsgierige bavianen, grazende neushoorns, giraffen en gnoes in het oog houden.

dag 12, za 03-12

We rijden naar de Magoebaskloof, ‘het land van de zilveren mist’. De valleien hier lenen zich uitstekend voor de cultivatie van thee, avocado’s, kiwi’s en ander fruit. We nemen er onze intrek in het gelijknamige hotel met uitzicht op de groene, beboste bergen.

dag 13, zo 04-12

We verkennen het groenblijvende, subtropische bos met zijn vele watervallen te voet. De vroege ochtend is gevuld met het gezang van de vele vogelsoorten die hier leven, waaronder Reichenows bosklauwier en de bedreigde Kaapse papegaai. Met wat geluk zien we ook de diadeemmeerkat. Na het ontbijt kunt u genieten van de faciliteiten van ons hotel. ’s Middags maken we een tweede wandeling.

dag 14, ma 05-12

We keren terug naar onze eerste lodge. Na de lunch maken we nog een mooie wandeling door het vogelreservaat. Er staan ons enkele kamers ter beschikking ter opfrissing. Na een afsluitend diner transfer naar de luchthaven van Johannesburg en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 15, di 06-12

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Johannesburg v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
22-11-2022: Amsterdam - Johannesburg, 10.20 - 22.05 uur
05-12-2022: Johannesburg - Amsterdam, 23.55 - 10.10 uur (op 06-12)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Zuid-Afrika en Botswana is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Voor het vervoer tussen de lodges maken we gebruik van een comfortabele, niet al te grote touringcar. Vanuit de lodges gebruiken we de eigen uitstekende, open safari-auto’s.
De afstanden tussen de meeste parken zijn niet al te groot; de wegen zijn over het algemeen redelijk, maar dat is niet overal het geval. Zo is de weg naar Leshiba bewust onverhard en slecht om ongenode gasten weg te houden. De rit naar Welgevonden op dag 3 is een kleine 300 kilometer lang, met bezoeken en route. Vandaar naar Koro en van Magoebaskloof terug naar Johannesburg is het ongeveer een halve dag rijden.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Benoni (2 nachten) – Kololo (2 nachten) – Koro (2 nachten) – Mapungubwe (2 nachten) – Leshiba (3 nachten) – Magoebaskloof (2 nachten)
U logeert in uitstekende accommodaties die van alle gemakken voorzien zijn. Meerdere lodges zijn ecologisch van opzet; enkele hebben een zwembad.
Outlook Lodge kent een koloniale sfeer en ligt prachtig op een heuvel tussen de pijnbomen. In Kololo Lodge liggen de chalets gegroepeerd rondom het hoofdgebouw met restaurant, bar en uitkijkplatform. In het Koro River Camp en Mopane Bush Lodge logeert u in een luxe tentenkamp, waar u in gewone bedden slaapt; alle tenten zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet. De kamers van Leshiba bevinden zich in ronde gebouwtjes in traditionele stijl. Sommige hebben een eigen terras. Het Magoebaskloof Hotel biedt een prachtig uitzicht op de omringende bergen en is perfect gelegen voor onze verkenning van de omgeving. We verblijven er in deluxe kamers.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn inclusief. De maaltijden zijn internationaal met Afrikaanse accenten. In Koro is een selectie aan drankjes inbegrepen. In Leshiba zijn de hele dag koffie, thee, vers fruit en zelfgebakken cake verkrijgbaar. Enkele malen wordt – om praktische en logistieke redenen – een lunchpakket gebruikt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen.
Ook buiten de grenzen van de natuurgebieden ziet u onderweg al het nodige wild en prachtige landschappen. Safari’s beginnen meestal vroeg op de dag. Na een ruime middagpauze trekken we er nogmaals op uit, deels ook te voet.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
We maken meerdere wandelingen door de natuur, zowel in de savanne als in het regenwoud. In meerdere parken is het terrein heuvelachtig.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, op dagen dat er geen transfers zijn. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A worden aangeraden. De meeste bezochte parken zijn malariavrij, maar er is een zeer geringe kans op malaria in een deel van Limpopo. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
In stedelijke gebieden is kraanwater in de regel veilig te drinken. In de natuurparken wordt vaak water aangeboden uit veilige bronnen of drinkwater in flessen. We raden u aan een bidon mee te nemen om water bij te vullen.

Reisperiode

Eind november, begin december is een zeer geschikte periode voor een reis naar Zuid-Afrika en Botswana. We mogen rekenen op een gemiddelde temperatuur van 26 tot 28 ºC. Er is niet veel vocht in de lucht, dus ‘s nachts koelt het wat af. Er zou nauwelijks regen moeten vallen, hoewel de kans daarop in Magoebaskloof wat hoger is (bron: www.klimaatinfo.nl).
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding voor de excursies. In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om ’s avonds informeel maar wel netjes aan tafel te verschijnen. Wel is het noodzakelijk om goed ingelopen bergwandelschoenen mee te nemen voor de diverse excursies. Tip: neem ook een paar gemakkelijke schoenen mee voor tijdens de verplaatsingen of in de lodges. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Grensdocumenten

Voor Zuid-Afrika is geen visum nodig. Uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot en met 30 dagen na vertrek, dus tot en met 6 januari 2023, en minstens twee lege pagina’s naast elkaar hebben.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

In Zuid-Afrika is de munteenheid de rand (ZAR), in Botswana de pula (BWP). U heeft geld nodig voor drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. De prijzen van consumpties in de hotels liggen ongeveer op het Nederlandse niveau. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Zuid-Afrika. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Zuid-Afrika en Botswana zijn geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
22 november t/m 6 december 2022

Reissom

t/m 16 augustus 2022: € 7795
vanaf 17 augustus 2022: € 7945
toeslag eenpersoonskamer: € 640
NB 1 Er zijn slechts 3 eenpersoonskamers beschikbaar.
NB 2 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 18

Reisleiding

drs. Kees Boele

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten