Exclusieve groepsreis York en Leeds

York en Leeds

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Hoewel ze dicht bij elkaar liggen, is er een wereld van verschil tussen York en Leeds. In het middeleeuwse York kan de geschiedenisliefhebber zijn hart ophalen. In gezellige straatjes en tussen oude vakwerkhuizen horen we verhalen over Vikingen, Romeinen en Normandiërs. Leeds is daarentegen een moderne Engelse stad met een rauw randje. Ooit gekenmerkt door molens en industrie is het in de laatste decennia grondig opgeknapt. De elegante arcaden in het victoriaanse centrum geven de stad nu een chique aanblik, en opbloeiende culturele hotspots maken het tot een levendige stad. Ons programma toont het beste van beide steden, aangevuld met bijzondere plekken in de regio en omlijst door het fraaie landschap van Yorkshire

Reisleiding

drs. Roos Fokkema

Studeerde kunstgeschiedenis en heeft zich gespecialiseerd in Keltische kunst en cultuur en in vroegchristelijke Ierse kunst. Ze heeft zich toegelegd op het geven van lessen en lezingen en het leiden van kunstreizen en excursies.

dag 1, ma 08-06

Vertrek vanuit Rotterdam met de nachtboot naar Hull. Aan boord staan buitenhutten ter beschikking.

dag 2, di 09-06

In de vroege ochtend varen we de monding van de rivier de Humber op om zo de haven van Kingston upon Hull te bereiken. Na ontscheping rit naar Whitby, mooi gelegen aan de kust. De statige ruïnen van Whitby Abbey kijken uit over de Noordzeekust en zijn eeuwenlang een baken geweest voor zeevaarders. Na een prachtige rit door de heuvels en de hoogvlakten van het nationale park North York Moors bereiken we York, onze pleisterplaats voor de komende drie nachten. ’s Avonds, wanneer de meeste toeristen uit de stad zijn vertrokken, kunnen we een heerlijke wandeling over de stadsmuren maken met zicht op de kathedraal.

dag 3, wo 10-06

De kathedraal van York is na de Dom van Keulen de grootste gotische kathedraal van Europa. In de catacomben is de eeuwenlange geschiedenis van de kerk terug te zien in de resten van een Romeins fort en de Normandische kerk van Thomas van Bayeux. De huidige kathedraal stamt uit de dertiende eeuw en is de zetel van de aartsbisschop van York. Met name de gebrandschilderde ramen van glazenier John Thornton trekken van heinde en verre bezoekers naar de kerk. De middag is ter vrije besteding.

dag 4, do 11-06

Het charmante stadje Ripon werd gesticht door de later heilig verklaarde bisschop Wilfrid van York ten tijde van het Koninkrijk Northumbria. De huidige gotische kathedraal is, hoewel verschillende malen herbouwd, nog altijd aan hem gewijd. Nadat in 1450 de toren in was gestort, werd een ambitieus plan voor herbouw opgevat, dat later echter herzien moest worden. Als we goed kijken, zijn verkeerd geplaatste aanzetstenen te vinden en zuilen die niet helemaal passen. Newby Hall is een goed voorbeeld van Adamstijl, genoemd naar de Schotse gebroeders Adam. Zij pleitten in de achttiende eeuw al voor een samenhang tussen architectuur en interieur, een soort vroege voorloper van het Gesamtkunstwerk. Dit landhuis werd volledig ingericht in neoklassieke stijl en biedt een schitterende collectie meubels, schilderijen en kostbaarheden.

dag 5, vr 12-06

Excursie naar Wakefield, de geboorteplaats van de beeldend kunstenares Barbara Hepworth. Het Hepworth Wakefield werd ontworpen om een deel van haar collectie te huisvesten. Tegenwoordig vertoont dit kunstmuseum ook eigentijdse werken van andere kunstenaars, zoals tijdgenoot Henry Moore en David Hockney. Het Yorkshire Sculpture Park even buiten de stad werd opgezet als een galerie zonder muren. Op dit voormalige landgoed van Bretton Hall zijn nog diverse oude folly’s te zien, die weer als inspiratie dienden voor moderne kunstenaars. Sommige zijn zelfs opgenomen in nieuwe installaties. Aansluitend rit naar Leeds voor de laatste twee overnachtingen.

dag 6, za 13-06

Leeds. De Art Gallery bezit een uitmuntende collectie twintigste-eeuwse Britse kunst, die door de regering is aangemerkt als een verzameling van nationaal belang. Het Henry Moore Instituut werd door de man zelf opgericht en bezit hedendaagse kunst. Na een bezoek aan de Victoriaanse winkelgalerijen heeft u de rest van de middag vrij. Wellicht bekijkt u het Tetley – een museum voor hedendaagse kunst gevestigd in een voormalige art-decobrouwerij – of wandelt u langs de vele beelden en muurschilderingen in de stad.

dag 7, zo 14-06

Kirkstall Abbey moet eens een indrukwekkende cisterciënzer abdij zijn geweest. Tegenwoordig rest slechts een ruïne omgeven door een prachtig park. De pittoreske aanblik inspireerde diverse schilders tot meesterwerken, waaronder Thomas Girtin en Joseph Mallord William Turner. Het imposante Harewood House ligt te midden van uitgestrekte tuinen van de hand van Lancelot ‘Capability’ Brown, een waar genot om naar te kijken. Ook binnen valt genoeg te zien, van zeldzaam chippendalemeubilair tot adembenemende statiezalen. Aansluitend rit naar Hull voor de nachtboot naar Rotterdam.

dag 8, ma 15-06

Aankomst in de haven van Rotterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van de nachtboot van Rotterdam naar Hull en terug van P&O Ferries. De veertijden zijn:
08-06-2020: Rotterdam - Hull, 21.00 - 07.30 uur (aankomst 09-06)
14-06-2020: Hull - Rotterdam, 20.30 - 09.00 uur (aankomst 15-06)
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Engeland is het één uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Voor deelnemers die met het openbaar vervoer naar Rotterdam komen, kan een transfer bijgeboekt worden van station Rotterdam Centraal naar de terminal van P&O Ferries. Deelnemers ontvangen hierover meer informatie.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Engeland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: nachtboot (1 nacht) - York (3 nachten) - Leeds (2 nachten) - nachtboot (1 nacht)
Aan boord van de nachtboot zullen voor alle deelnemers buitenhutten gereserveerd worden. Deze zijn voorzien van douche en toilet. In York en Leeds maken we gebruik van comfortabele viersterrenhotels in het centrum van de stad.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners in York en Leeds vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Het eerste en het laatste diner vinden plaats aan boord van de veerboot. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u in de reisleidster overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Engeland. De temperaturen zijn dan doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Engelse munteenheid is de Britse pond. Pinautomaten zijn in Engeland in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Bij het opnemen van Britse ponden in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek.
Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse bootreis
8 t/m 15 juni 2020

Reissom

t/m 11 februari 2020: € 1845
vanaf 12 februari 2020: € 1920
toeslag eenpersoonskamer: € 360

Inclusief

bootovertochten, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Roos Fokkema

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA