Wonderen langs de Nijl
Wonderen langs de Nijl
Wonderen langs de Nijl

Wonderen langs de Nijl

  • Gedurende drie weken leidt egyptoloog Huub Pragt een bijzondere cruisereis door Egypte. Tijdens deze comfortabele reis maakt u kennis met de monumentale hoogtepunten van de faraonische beschaving. In vijftien dagen varen we van Caïro naar Aswan aan boord van het luxe cruiseschip Mövenpick Darakum. Tijdens de lange vaartochten die overdag plaatsvinden verzorgt Huub Pragt een zevental lezingen. Voor alle verplaatsingen over land staat ons een luxe touringcar ter beschikking. Naast de grafvelden van Gizeh en Sakkara maakt u kennis met de twee piramiden te Dasjoer. De rode piramide van farao Snofroe bekijken we ook aan de binnenkant. In Midden-Egypte bewonderen we de rotsgraven van de gouwvorsten te Beni Hassan en ook de door Achnaton en Nefertiti nieuw gestichte hoofdstad Achetaton, het huidige Tell el-Amarna, wordt bezocht. Via Abydos – met de schitterende tempel van Sethy I – en de tempel van Hathor te Dendera komen we in Luxor. Het accent ligt nu op de bloeiperiode die bekend staat als het Nieuwe Rijk. We bezichtigen onder andere de tempel van Hatsjepsoet en brengen een bezoek aan het Dal der Koningen. Een hoogtepunt vormt het bezoek aan het schitterend gedecoreerde graf van Nefertari in het Dal der Koninginnen. Wanneer wij via Edfoe en Kom Ombo na enkele dagen in Aswan aankomen, maken we een dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel.

  • dag 1, zo 18-02

    In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro met Egyptair. Per luxe touringcar begeven we ons naar het vijfsterrenhotel Steigenberger Cairo Pyramids Hotel, waar we drie nachten verblijven.

    dag 2, ma 19-02

    In de ochtend begeven we ons naar het plateau van Gizeh. We brengen een bezoek aan de Grote Piramide van Choefoe. Daarna bezichtigen we de mastaba van koningin Meresanch. We lopen door het woestijnzand naar het panoramische punt. Na de lunch lopen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh.

    dag 3, di 20-02

    Deze dag wordt in zijn geheel besteed aan een bezoek aan het Grand Egyptian Museum. De bouw en inrichting van het grootste archeologische museum ter wereld heeft vele jaren geduurd. Het officiële startsein voor de bouw naar het ontwerp van de Ierse architectenbureau Heneghan Peng is reeds in 2002 gegeven. Het museumterrein bevindt zich twee kilometer ten noorden van de piramiden van Gizeh en neemt in totaal een oppervlakte van 50 hectare in. De façade van het museum bestaat uit lichtdoorlatend albast. In het centrale deel bevinden zich de tentoonstellingszalen. Rondom bevindt zich een netwerk van straten, pleinen en bruggen.

    dag 4, wo 21-02

    In de ochtend bezichtigen we het National Museum of Egyptian Civilization. Dit museum ligt in de wijk Fustat en vormt tegenwoordig het onderkomen van de koningsmummies. De farao’s werden op zaterdag 3 april 2021 in parade verplaats van het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein naar het nieuwe museum. Deze bijzondere gebeurtenis kreeg de titel ‘Gouden Parade van de Farao’s’. Het gaat om de verplaatsing van de mummies van 18 farao’s en van vier koninginnen. Na de lunch in het El-Azhar park schepen we in voor veertien nachten aan boord van het cruiseschip Mövenpick MS Darakum.

    dag 5, do 22-02

    We begeven ons vandaag naar Sakkara en beginnen de dag met een bezoek aan het Imhotep Museum. De trappiramide van Djoser bekijken we alleen van buiten. De piramide van Oenas bewonderen we echter ook van binnen. Op het opgravingsterrein waar de Nederlandse missie sinds 1975 actief is, bezichtigen we de graven van Maya en Merit, Horemheb en Meryneith.

    dag 6, vr 23-02

    Opnieuw rijden we naar Sakkara. Nu beginnen we met een bezoek aan het Serapeum. In deze onderaardse catacomben bevinden zich de enorme basalten sarcofagen voor de Apis-stieren. Ook brengen we een bezoek aan de mastaba's van Ti en Mereroeka en de piramide van Teti. Na de lunch bij Sakkara Palm Club rijden we naar Dasjoer. We maken een wandeling rondom de knikpiramide. De rode piramide ligt een kilometer naar het noorden en wordt aan de binnenzijde bezocht.

    dag 7, za 24-02

    Vandaag varen we naar Beni Soeëf. Tijdens deze ontspannen dag zien we het Egyptische landschap aan ons voorbij glijden. In een ochtendlezing van een uur legt Huub Pragt uit hoe de Egyptenaren de piramides bouwden. In de middag vertelt hij over de farao’s van het Middenrijk.

    dag 8, zo 25-02

    Tijdens de vaartocht naar El-Minya spreekt Huub Pragt over de macht van de gouwvorsten in Egypte. In de middag wordt een voorbeschouwing gegeven op ons bezoek aan Tell el-Amarna. Daarbij zal worden gesproken over de religieuze hervormingen die Achnaton en Nefertiti hebben doorgevoerd. Gekeken wordt naar de prachtige voorwerpen die bij opgravingen aan het licht zijn gekomen. Ook zal worden ingegaan op de familiebanden. Wat was de rol van koningin-moeder Teje?

    dag 9, ma 26-02

    In de ochtend gaan we van boord voor een bezoek aan Toena el- Gebel en het oude Hermopolis. Na de lunch begeven we ons naar Beni Hassan. Daar bezoeken we vier graven van gouwvorsten. Deze regionale machthebbers zwaaiden de scepter over de Oryx-gouw. De decoratie op de grafwanden is in schildering aangebracht. Vooral het thema worstelen als militaire training was bijzonder populair. Ook is te zien hoe de grafeigenaar vergezeld door familieleden op vogels jaagt vanaf een papyrusboot.

    dag 10, di 27-02

    In Tell el-Amarna bezoeken we het koningsgraf van Achnaton in de oostelijke wadi. Vervolgens bezichtigen we twee noordelijke graven. Ahmose was de waaierdrager ter rechterzijde van de farao en Meryra I was de Hogepriester van Aton. We rijden vervolgens richting het in het zuiden van de stad gelegen graf van Godsvader Eje. Hier treffen we de beroemde Atonhymne aan. Tot slot brengen we in het centrale gedeelte van het vroegere Achetaton een bezoek aan de kleine Atontempel en bezichtigen we de privévertrekken van de koninklijke familie. We meren ’s avonds aan ter hoogte van Assioet.

    dag 11, wo 28-02

    Aan het begin van de middag bezoeken we het Sohag National Museum. Het museumgebouw heeft de vorm van een tempel en kijkt uit over de Nijl. Het museum toont niet alleen de geschiedenis van Egypte als land, maar onthult ook de geschiedenis van de oude steden Sohag, Abydos en Achmim. Een zaal is gewijd aan de rol van Egyptische vrouwen door de geschiedenis heen. Vervolgens bezichtigen we het beeld van Meritamon te Achmim. In de avond geeft Huub Pragt een inleidende lezing over Sethy I.

    dag 12, do 29-02

    In de ochtend bezoeken we de tempel van Sethy I te Abydos. Het bouwwerk is afgebouwd door zijn zoon Ramses II. Het allerheiligste is gewijd aan de god Osiris en de overleden farao Sethy I. Hier maakt de tempel een hoek van negentig graden met het voorste deel van de tempel. De reden voor deze afwijking is dat direct achter de tempel zich het Osireion bevindt. Dit oudere bouwwerk werd beschouwd als de mythische begraafplaats van Osiris, de god van het Dodenrijk. In de middag geeft Huub Pragt een lezing over de tempel van Dendera en de cultus voor de koegodin Hathor.

    dag 13, vr 01-03

    In de ochtend bezoeken we de tempel van Hathor te Dendera. Dit beroemde heiligdom dateert uit de Ptolemaeëntijd en Romeinse Tijd. De tempel staat bekend om zijn typische zuilen en astronomische voorstellingen op de plafonds. Een zijkapel van de tempel toont de hemelgodin Noet met de dagelijks ondergaande en nieuwgeboren zon. Op de achterwand van de tempel staat een afbeelding van Cleopatra VII samen met haar zoon Caesarion. Naast de tempel bevindt zich een pittoresk heilig meer. In de middag geeft Huub Pragt een lezing over Ramses III. In de avond bereiken we Luxor.

    dag 14, za 02-03

    We bezoeken vandaag de Thebaans westoever. We maken een korte stop bij de kolossen van Memnon en begeven ons daarna naar het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bezoeken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem en Inherchaoe. Daarna bezoeken we het tempelcomplex van Ramses III te Medinet Haboe. Na de lunch in de tuin van pension Marsam bezoeken we de graven van Nacht, Menna en Amenemope. In het Dal der Koningen worden drie graven bezocht.

    dag 15, zo 03-03

    De tempel van Karnak vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. Aan het begin van de middag bezoeken we de tempel van Luxor. Speciale aandacht gaat uit naar de uitbundige reliëfvoorstellingen die het Thebaanse Opetfestival tonen ten tijde van Toetanchamon.

    dag 16, ma 04-03

    Na het ontbijt verlaten we Luxor en varen we naar Edfoe. Daar bezoeken we de tempel van de valkgod Horus. Op de binnenwanden van de tempel van Horus staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. We varen door naar het zuiden en na de lunch bezoeken we in Kom Ombo de dubbele tempel die is gewijd aan de goden Sobek met de krokodillenkop en Harweris met de valkenkop. Hier zien we een kalender voor de rituele festivals en bijzondere chirurgische instrumenten op de tempelwanden uitgebeeld. We meren aan in Aswan.

    dag 17, di 05-03

    In de ochtend bezichtigen we een enorme onvoltooide obelisk. Nadat een breuk in het gesteente werd geconstateerd is het gevaarte achtergelaten in de granietgroeve. Bij opgravingen aan de steengroeve is een door puin bedolven havenbekken teruggevonden. Duidelijk is nu te zien hoe de enorme blokken graniet naar de Nijl konden worden verscheept. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de Isistempel op het eiland Philae. Op hetzelfde eiland staat ook het ‘Bed van de farao’, de beroemde kiosk van de keizer Trajanus. Na de lunch bezoeken we het Nubian Museum. Vanavond hebben we een afscheidsdiner aan boord van Darakum.

    dag 18, wo 06-03

    We varen we in een feloeka door een gedeelte van de eerste cataract naar het eiland Elefantine. Hier bevinden zich de tempels van de ramgod Chnoem en zijn godinnen Satet en Anoeket. Ook een kleine graftempel van de gouwvorst Hekaib is hier te zien. Op het eiland is ook een prachtige Nilometer te bewonderen. We gebruiken voor het laatst de lunch aan boord van het cruiseschip Darakum. We nemen daarna voor twee nachten onze intrek in het vijfsterrenhotel Mövenpick Aswan Resort.

    dag 19, do 07-03

    We maken een dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel. De indrukwekkende façade van de grote tempel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tempel is 63 meter diep in de rotsen uitgehakt. De wanden zijn voorzien van scènes waarbij de farao in het gezelschap verkeert van de belangrijkste goden van Egypte. Ook laat Ramses zich als machtig veldheer afbeelden in de slag bij Kadesj. In het allerheiligste van de tempel vertoont zich de vergoddelijkte Ramses, zittend tussen de goden Ra-Horachte, Amon-Ra en Ptah. De tweede tempel van het complex is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn scènes afgebeeld van koningin Nefertari.

    dag 20, vr 08-03

    In de ochtend varen we opnieuw in een feloeka naar de rotsgraven van de gouwvorsten op de heuvel Qoebbet el-Hawa op de westoever van de Nijl. Tijdens het Oude Rijk en Middenrijk lieten de heersers van de eerste Opper-Egyptische gouw zich hier bijzetten. Op de façade van zijn graf heeft de gouwvorst Harchoef de inhoud van een brief van koning Pepi II weergegeven. De nog jonge koning heeft vernomen dat Harchoef een dwerg heeft gevonden tijdens een expeditie naar Nubië. De koning wil niets liever dan dat deze bij hem wordt gebracht. We vliegen in de namiddag van Aswan naar Caïro en overnachten in Le Meridien Cairo Airport Hotel waar ook het afscheidsdiner plaatsvindt.

    dag 21, za 09-03

    Terugvlucht van Caïro naar Amsterdam.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air. De vluchttijden zijn:
    18-02-2024: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.20 uur
    09-03-2024: Caïro - Amsterdam, 10.10 - 14.00 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we eenmaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Caïro (3 nachten) – MS Darakum (14 nachten) – Aswan (2 nachten) – Caïro (1 nacht)
    Het verblijf vindt grotendeels plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. Tijdens de cruise over de Nijl beschikken we over standaardhutten aan boord van het MS Darakum. Ook het cruiseschip beschikt over een klein zwembad. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.

    Maaltijden

    Naast het afscheidsdiner zijn ook de lunches en diners aan boord van het MS Darakum inbegrepen. Op dag 6 en op dag 14 lunchen we in een lokaal restaurant en niet aan boord van het schip. Op deze dagen is de lunch niet inbegrepen. De overige lunches en diners zijn voor eigen rekening.
    De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details. Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.

    Reisperiode

    De maand februari is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen die vaak aan het einde van het voorjaar (april) kunnen voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 26 ºC in Aboe Simbel. ‘s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 9 september 2024.
    NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

    Visum

    Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

    Geld

    De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (september 2022) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-compensatie

    Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

     

  • Gedurende drie weken leidt egyptoloog Huub Pragt een bijzondere cruisereis door Egypte. Tijdens deze comfortabele reis maakt u kennis met de monumentale hoogtepunten van de faraonische beschaving. In vijftien dagen varen we van Caïro naar Aswan aan boord van het luxe cruiseschip Mövenpick Darakum. Tijdens de lange vaartochten die overdag plaatsvinden verzorgt Huub Pragt een zevental lezingen. Voor alle verplaatsingen over land staat ons een luxe touringcar ter beschikking. Naast de grafvelden van Gizeh en Sakkara maakt u kennis met de twee piramiden te Dasjoer. De rode piramide van farao Snofroe bekijken we ook aan de binnenkant. In Midden-Egypte bewonderen we de rotsgraven van de gouwvorsten te Beni Hassan en ook de door Achnaton en Nefertiti nieuw gestichte hoofdstad Achetaton, het huidige Tell el-Amarna, wordt bezocht. Via Abydos – met de schitterende tempel van Sethy I – en de tempel van Hathor te Dendera komen we in Luxor. Het accent ligt nu op de bloeiperiode die bekend staat als het Nieuwe Rijk. We bezichtigen onder andere de tempel van Hatsjepsoet en brengen een bezoek aan het Dal der Koningen. Een hoogtepunt vormt het bezoek aan het schitterend gedecoreerde graf van Nefertari in het Dal der Koninginnen. Wanneer wij via Edfoe en Kom Ombo na enkele dagen in Aswan aankomen, maken we een dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel.

  • dag 1, zo 18-02

    In de namiddag vliegen we rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Caïro met Egyptair. Per luxe touringcar begeven we ons naar het vijfsterrenhotel Steigenberger Cairo Pyramids Hotel, waar we drie nachten verblijven.

    dag 2, ma 19-02

    In de ochtend begeven we ons naar het plateau van Gizeh. We brengen een bezoek aan de Grote Piramide van Choefoe. Daarna bezichtigen we de mastaba van koningin Meresanch. We lopen door het woestijnzand naar het panoramische punt. Na de lunch lopen we langs de mastaba van koningin Chentkaoes richting de daltempel van Chafra. Het biedt een prachtig uitzicht op de beroemde sfinx van Gizeh.

    dag 3, di 20-02

    Deze dag wordt in zijn geheel besteed aan een bezoek aan het Grand Egyptian Museum. De bouw en inrichting van het grootste archeologische museum ter wereld heeft vele jaren geduurd. Het officiële startsein voor de bouw naar het ontwerp van de Ierse architectenbureau Heneghan Peng is reeds in 2002 gegeven. Het museumterrein bevindt zich twee kilometer ten noorden van de piramiden van Gizeh en neemt in totaal een oppervlakte van 50 hectare in. De façade van het museum bestaat uit lichtdoorlatend albast. In het centrale deel bevinden zich de tentoonstellingszalen. Rondom bevindt zich een netwerk van straten, pleinen en bruggen.

    dag 4, wo 21-02

    In de ochtend bezichtigen we het National Museum of Egyptian Civilization. Dit museum ligt in de wijk Fustat en vormt tegenwoordig het onderkomen van de koningsmummies. De farao’s werden op zaterdag 3 april 2021 in parade verplaats van het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein naar het nieuwe museum. Deze bijzondere gebeurtenis kreeg de titel ‘Gouden Parade van de Farao’s’. Het gaat om de verplaatsing van de mummies van 18 farao’s en van vier koninginnen. Na de lunch in het El-Azhar park schepen we in voor veertien nachten aan boord van het cruiseschip Mövenpick MS Darakum.

    dag 5, do 22-02

    We begeven ons vandaag naar Sakkara en beginnen de dag met een bezoek aan het Imhotep Museum. De trappiramide van Djoser bekijken we alleen van buiten. De piramide van Oenas bewonderen we echter ook van binnen. Op het opgravingsterrein waar de Nederlandse missie sinds 1975 actief is, bezichtigen we de graven van Maya en Merit, Horemheb en Meryneith.

    dag 6, vr 23-02

    Opnieuw rijden we naar Sakkara. Nu beginnen we met een bezoek aan het Serapeum. In deze onderaardse catacomben bevinden zich de enorme basalten sarcofagen voor de Apis-stieren. Ook brengen we een bezoek aan de mastaba's van Ti en Mereroeka en de piramide van Teti. Na de lunch bij Sakkara Palm Club rijden we naar Dasjoer. We maken een wandeling rondom de knikpiramide. De rode piramide ligt een kilometer naar het noorden en wordt aan de binnenzijde bezocht.

    dag 7, za 24-02

    Vandaag varen we naar Beni Soeëf. Tijdens deze ontspannen dag zien we het Egyptische landschap aan ons voorbij glijden. In een ochtendlezing van een uur legt Huub Pragt uit hoe de Egyptenaren de piramides bouwden. In de middag vertelt hij over de farao’s van het Middenrijk.

    dag 8, zo 25-02

    Tijdens de vaartocht naar El-Minya spreekt Huub Pragt over de macht van de gouwvorsten in Egypte. In de middag wordt een voorbeschouwing gegeven op ons bezoek aan Tell el-Amarna. Daarbij zal worden gesproken over de religieuze hervormingen die Achnaton en Nefertiti hebben doorgevoerd. Gekeken wordt naar de prachtige voorwerpen die bij opgravingen aan het licht zijn gekomen. Ook zal worden ingegaan op de familiebanden. Wat was de rol van koningin-moeder Teje?

    dag 9, ma 26-02

    In de ochtend gaan we van boord voor een bezoek aan Toena el- Gebel en het oude Hermopolis. Na de lunch begeven we ons naar Beni Hassan. Daar bezoeken we vier graven van gouwvorsten. Deze regionale machthebbers zwaaiden de scepter over de Oryx-gouw. De decoratie op de grafwanden is in schildering aangebracht. Vooral het thema worstelen als militaire training was bijzonder populair. Ook is te zien hoe de grafeigenaar vergezeld door familieleden op vogels jaagt vanaf een papyrusboot.

    dag 10, di 27-02

    In Tell el-Amarna bezoeken we het koningsgraf van Achnaton in de oostelijke wadi. Vervolgens bezichtigen we twee noordelijke graven. Ahmose was de waaierdrager ter rechterzijde van de farao en Meryra I was de Hogepriester van Aton. We rijden vervolgens richting het in het zuiden van de stad gelegen graf van Godsvader Eje. Hier treffen we de beroemde Atonhymne aan. Tot slot brengen we in het centrale gedeelte van het vroegere Achetaton een bezoek aan de kleine Atontempel en bezichtigen we de privévertrekken van de koninklijke familie. We meren ’s avonds aan ter hoogte van Assioet.

    dag 11, wo 28-02

    Aan het begin van de middag bezoeken we het Sohag National Museum. Het museumgebouw heeft de vorm van een tempel en kijkt uit over de Nijl. Het museum toont niet alleen de geschiedenis van Egypte als land, maar onthult ook de geschiedenis van de oude steden Sohag, Abydos en Achmim. Een zaal is gewijd aan de rol van Egyptische vrouwen door de geschiedenis heen. Vervolgens bezichtigen we het beeld van Meritamon te Achmim. In de avond geeft Huub Pragt een inleidende lezing over Sethy I.

    dag 12, do 29-02

    In de ochtend bezoeken we de tempel van Sethy I te Abydos. Het bouwwerk is afgebouwd door zijn zoon Ramses II. Het allerheiligste is gewijd aan de god Osiris en de overleden farao Sethy I. Hier maakt de tempel een hoek van negentig graden met het voorste deel van de tempel. De reden voor deze afwijking is dat direct achter de tempel zich het Osireion bevindt. Dit oudere bouwwerk werd beschouwd als de mythische begraafplaats van Osiris, de god van het Dodenrijk. In de middag geeft Huub Pragt een lezing over de tempel van Dendera en de cultus voor de koegodin Hathor.

    dag 13, vr 01-03

    In de ochtend bezoeken we de tempel van Hathor te Dendera. Dit beroemde heiligdom dateert uit de Ptolemaeëntijd en Romeinse Tijd. De tempel staat bekend om zijn typische zuilen en astronomische voorstellingen op de plafonds. Een zijkapel van de tempel toont de hemelgodin Noet met de dagelijks ondergaande en nieuwgeboren zon. Op de achterwand van de tempel staat een afbeelding van Cleopatra VII samen met haar zoon Caesarion. Naast de tempel bevindt zich een pittoresk heilig meer. In de middag geeft Huub Pragt een lezing over Ramses III. In de avond bereiken we Luxor.

    dag 14, za 02-03

    We bezoeken vandaag de Thebaans westoever. We maken een korte stop bij de kolossen van Memnon en begeven ons daarna naar het arbeidersdorp Deir el-Medina. Hier bezoeken we de schitterend gedecoreerde graven van Sennedjem en Inherchaoe. Daarna bezoeken we het tempelcomplex van Ramses III te Medinet Haboe. Na de lunch in de tuin van pension Marsam bezoeken we de graven van Nacht, Menna en Amenemope. In het Dal der Koningen worden drie graven bezocht.

    dag 15, zo 03-03

    De tempel van Karnak vormt het grootste tempelcomplex van Egypte. Aan het aan de god Amon-Ra gewijde heiligdom hebben vrijwel alle grote farao's bouwwerken toegevoegd. Zo liet Hatsjepsoet een pyloon verrijzen en richtte zij er twee enorme obelisken uit graniet op. Aan het begin van de middag bezoeken we de tempel van Luxor. Speciale aandacht gaat uit naar de uitbundige reliëfvoorstellingen die het Thebaanse Opetfestival tonen ten tijde van Toetanchamon.

    dag 16, ma 04-03

    Na het ontbijt verlaten we Luxor en varen we naar Edfoe. Daar bezoeken we de tempel van de valkgod Horus. Op de binnenwanden van de tempel van Horus staat de mythologische strijd tussen Horus en Seth weergegeven. We varen door naar het zuiden en na de lunch bezoeken we in Kom Ombo de dubbele tempel die is gewijd aan de goden Sobek met de krokodillenkop en Harweris met de valkenkop. Hier zien we een kalender voor de rituele festivals en bijzondere chirurgische instrumenten op de tempelwanden uitgebeeld. We meren aan in Aswan.

    dag 17, di 05-03

    In de ochtend bezichtigen we een enorme onvoltooide obelisk. Nadat een breuk in het gesteente werd geconstateerd is het gevaarte achtergelaten in de granietgroeve. Bij opgravingen aan de steengroeve is een door puin bedolven havenbekken teruggevonden. Duidelijk is nu te zien hoe de enorme blokken graniet naar de Nijl konden worden verscheept. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de Isistempel op het eiland Philae. Op hetzelfde eiland staat ook het ‘Bed van de farao’, de beroemde kiosk van de keizer Trajanus. Na de lunch bezoeken we het Nubian Museum. Vanavond hebben we een afscheidsdiner aan boord van Darakum.

    dag 18, wo 06-03

    We varen we in een feloeka door een gedeelte van de eerste cataract naar het eiland Elefantine. Hier bevinden zich de tempels van de ramgod Chnoem en zijn godinnen Satet en Anoeket. Ook een kleine graftempel van de gouwvorst Hekaib is hier te zien. Op het eiland is ook een prachtige Nilometer te bewonderen. We gebruiken voor het laatst de lunch aan boord van het cruiseschip Darakum. We nemen daarna voor twee nachten onze intrek in het vijfsterrenhotel Mövenpick Aswan Resort.

    dag 19, do 07-03

    We maken een dagexcursie naar de tempels van Aboe Simbel. De indrukwekkende façade van de grote tempel toont overduidelijk de persoonsverheerlijking van Ramses II. De tempel is 63 meter diep in de rotsen uitgehakt. De wanden zijn voorzien van scènes waarbij de farao in het gezelschap verkeert van de belangrijkste goden van Egypte. Ook laat Ramses zich als machtig veldheer afbeelden in de slag bij Kadesj. In het allerheiligste van de tempel vertoont zich de vergoddelijkte Ramses, zittend tussen de goden Ra-Horachte, Amon-Ra en Ptah. De tweede tempel van het complex is gewijd aan de godin Hathor. Hier zijn scènes afgebeeld van koningin Nefertari.

    dag 20, vr 08-03

    In de ochtend varen we opnieuw in een feloeka naar de rotsgraven van de gouwvorsten op de heuvel Qoebbet el-Hawa op de westoever van de Nijl. Tijdens het Oude Rijk en Middenrijk lieten de heersers van de eerste Opper-Egyptische gouw zich hier bijzetten. Op de façade van zijn graf heeft de gouwvorst Harchoef de inhoud van een brief van koning Pepi II weergegeven. De nog jonge koning heeft vernomen dat Harchoef een dwerg heeft gevonden tijdens een expeditie naar Nubië. De koning wil niets liever dan dat deze bij hem wordt gebracht. We vliegen in de namiddag van Aswan naar Caïro en overnachten in Le Meridien Cairo Airport Hotel waar ook het afscheidsdiner plaatsvindt.

    dag 21, za 09-03

    Terugvlucht van Caïro naar Amsterdam.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Caïro en vice versa met Egypt Air. De vluchttijden zijn:
    18-02-2024: Amsterdam - Caïro, 15.00 - 20.20 uur
    09-03-2024: Caïro - Amsterdam, 10.10 - 14.00 uur
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we eenmaal gebruik van een binnenlandse vlucht per Egypt Air.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Caïro (3 nachten) – MS Darakum (14 nachten) – Aswan (2 nachten) – Caïro (1 nacht)
    Het verblijf vindt grotendeels plaats in comfortabele vijfsterrenhotels met zwembad. Tijdens de cruise over de Nijl beschikken we over standaardhutten aan boord van het MS Darakum. Ook het cruiseschip beschikt over een klein zwembad. Alle kamers beschikken over douche/bad, toilet en airconditioning.

    Maaltijden

    Naast het afscheidsdiner zijn ook de lunches en diners aan boord van het MS Darakum inbegrepen. Op dag 6 en op dag 14 lunchen we in een lokaal restaurant en niet aan boord van het schip. Op deze dagen is de lunch niet inbegrepen. De overige lunches en diners zijn voor eigen rekening.
    De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren. De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. De traditionele keuken bevat veelal groenten, bonen en rijst.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
    Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. De tempels, graven en opgravingsterreinen kennen vaak een ongelijk terrein en trappen en nauwe doorgangen kunnen aanwezig zijn. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Voor een bezoek aan Egypte worden bepaalde vaccinaties sterk aangeraden. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details. Kraanwater kunt u beter niet drinken maar mineraalwater is overal gemakkelijk te verkrijgen.

    Reisperiode

    De maand februari is zeer geschikt voor een culturele rondreis door Egypte. Het is er dan al aangenaam warm en we zitten nog ruim voor de stofstormen die vaak aan het einde van het voorjaar (april) kunnen voorkomen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van circa 21 ºC in Caïro tot 26 ºC in Aboe Simbel. ‘s Nachts kan het afkoelen tot circa 10 ºC. De kans op neerslag is vrijwel nihil.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort moet ten minste geldig zijn tot zes maanden na de datum van terugkeer, dus tot en met 9 september 2024.
    NB Een identiteitskaart is niet voldoende! Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

    Visum

    Voor Egypte is een visum nodig, dat verkrijgbaar is op de luchthaven van Caïro. Een lokale vertegenwoordiger zal dit visum voor onze groep regelen. De kosten zijn reeds inbegrepen in de reissom.

    Geld

    De Egyptische munteenheid is de pond. Op dit moment (september 2022) is 1 Egyptische pond ongeveer € 0,05 waard. Op de meeste plaatsen worden ook euro's geaccepteerd. In of bij de hotels zijn pinautomaten aanwezig. Ook kunt u euro's, Amerikaanse dollars en traveller cheques inwisselen bij banken. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Egypte. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-compensatie

    Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

     

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Huub Pragt. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Huub Pragt

drs. Huub Pragt

Studeerde egyptologie en was werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Hij richtte zijn eigen scholingsinstituut Huub Pragt Egyptoloog op, verzorgt cursussen en lezingen en heeft twee romans geschreven.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Huub Pragt Egyptoloog. Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte. De inhoudelijke expertise van Huub Pragt komt ook op deze reis goed tot uiting. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat in Caïro en Aswan de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt Egyptoloog

Huub Pragt geeft lezingen en cursussen en leidt reizen en korte excursies met als thema het oude Egypte.

Reisgegevens

21-daagse vliegreis
18 februari t/m 9 maart 2024

Reissom

€ 8970
toeslag eenpersoonskamer: € 2445
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat iemand die een tweepersoonskamer wil delen, de toeslag eenpersoonskamer alsnog verschuldigd is indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 13 lunches, 15 diners, reisleiding, lokale gidsen, vademecum, visum, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Huub Pragt

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen