Skip to main content
West-Turkije
West-Turkije
West-Turkije

West-Turkije

 • West-Turkije bezit niet alleen een schat aan archeologische vondsten, maar geldt ook als de bakermat van de wijsbegeerte, het heldendicht en de geschiedschrijving. Van dit laatste genre is Herodotos de vader en in sommige opzichten de onbetwiste meester geweest. Aan de ongeëvenaarde verhalen uit zijn Historiën wordt tijdens deze tocht veel aandacht besteed, maar ook andere aspecten van de Griekse cultuur komen ruimschoots aan bod. Door het bezoek aan vermaarde sites als Troje, Pergamon, Ephesos, Sardes en Halikarnassos, de geboorteplaats van Herodotos, maakt u intensief kennis met deze zeer interessante streek. De reis wordt geleid door drs. Hein L. van Dolen, wiens vertaling van de Historiën alom lof heeft geoogst. De reis is binnen het aanbod van Labrys Reizen uitgegroeid tot een klassieker.

 • dag 1, zo 01-10

  Indirecte lijnvlucht Amsterdam – Izmir. Eén overnachting in Izmir.

  dag 2, ma 02-10

  Het archeologisch museum van Izmir vormt het beginpunt van deze reis. Vervolgens bezoeken we het antieke Pergamon, dat bestaat uit twee verschillende opgravingen. Met de kabelbaan gaan we naar boven. Onderwijl hebben we een mooi uitzicht over de helling met de ruïnen van de oude stad en het aan de voet van de heuvel gelegen stuwmeer. Op de top ligt de akropolis met het theater, de zalen van de befaamde bibliotheek en de witte Trajanus-tempel. Vervolgens dalen we af naar het net buiten de oude stad gelegen heiligdom van Asklepios, waar zieken hun heil zochten. Vanaf hier kunnen we de akropolis prachtig zien liggen. Twee overnachtingen in Ayvalik.

  dag 3, di 03-10

  Dagexcursie naar de opgravingen van het roemruchte Troje. Hier treffen we de resten van de oude stadsmuren aan, het odeon en de beruchte ’sleuf van Schliemann’. De reisleider vertelt de verhalen over de helden in de Trojaanse Oorlog: Ajax, Achilles, Agamemnon, Odysseus en Hektor. Op de terugreis brengt een omweg ons naar de Dorische tempel van Pallas Athene op de site van Assos.

  dag 4, wo 04-10

  Door het binnenland rijden we naar Sardes, de legendarische hoofdstad van de steenrijke Kroisos, de koning van de Lydiërs. Hier is de Griekse tempel van Artemis te bewonderen, fraai gelegen midden in de natuur. Ook bekijken we de resten van de synagoge en van het Romeinse gymnasium, een groots aangelegd complex, dat deels gereconstrueerd is. Vandaag of morgen bezoeken we in Pamukkale de antieke stad Hiërapolis. Tegen het vallen van de avond werpen we een blik op de befaamde kalkterrassen. Twee overnachtingen in Pamukkale.

  dag 5, do 05-10

  De uitgestrekte opgravingen van Aphrodisias herbergen intact gebleven Romeinse beelden en bouwwerken. Ook de plaatselijke musea zijn zeer de moeite waard.

  dag 6, vr 06-10

  Twee verstilde ruïnesteden roepen de romantiek van archeologische ontdekkingen in de natuur op: Nyssa, met juweeltjes van antieke overblijfselen in de olijfgaarden, en Alinda, met zijn prachtige vergezichten. Via een landschappelijk fraaie route bereiken we ons hotel in Bodrum, waar we twee nachten verblijven.

  dag 7, za 07-10

  Een ontspannen dag in Bodrum, het antieke Halikarnassos, de geboorteplaats van Herodotos. ’s Ochtends bekijken we het museum voor onderwaterarcheologie en de schaarse resten van het vermaarde mausoleum. De middag is vrij.

  dag 8, zo 08-10

  Op onze rit noordwaarts houden we halt bij Euromos, waar tussen de olijfgaarden de tempel van Zeus is te ontdekken. Vervolgens voert de route langs de megalomane orakeltempel van Didyma, het theater van Milete en de hellenistische stad Priëne. De laatste twee nachten brengen we door in Kusadasi.

  dag 9, ma 09-10

  We wandelen rond over de opgravingen van Ephesos, een uitmuntend bewaard gebleven Romeinse stad. Zo zien we onder meer de fraai gerestaureerde bibliotheek van Celsus en de toegangspoort naar het antieke marktplein. In Selçuk staan de Isa Bey-moskee, de Sint-Jansbasiliek en het museum met vondsten uit Ephesos op ons programma.

  dag 10, di 10-10

  Transfer naar de luchthaven van Izmir. Indirecte lijnvlucht Izmir – Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Izmir via Istanboel met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  01-10-2023 Amsterdam – Istanboel 11.30 - 15.50 uur
  01-10-2023 Istanboel – Izmir 18.00 - 19.10 uur
  10-10-2023 Izmir – Istanboel 10.40 - 12.00 uur
  10-10-2023 Istanboel – Amsterdam 14.10 - 16.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 30 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Turkije wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Aangezien de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden soms groot zijn, zult u op enkele dagen wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Op deze dagen is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan, hetgeen de langere busritten onderbreekt. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen.

  Hotels en maaltijden

  Overnachtingsplaatsen: Izmir (1 nacht) – Ayvalik (2 nachten) – Pamukkale (2 nachten) – Bodrum (2 nachten) – Kusadasi (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele vier- en vijfsterrenhotels. De meeste hotels hebben een zwembad. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. In Turkije zijn veel gerieflijke hotels die af en toe naar onze maatstaven misschien iets te ‘toeristisch’ zijn, maar kwalitatief prima. De diners vinden plaats in de restaurants van de hotels.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Volgens de meest recente informatie die we tot onze beschikking hebben, worden voor een bezoek aan Turkije inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken voor vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig de plaatselijke GGD voor meer details.
  Het wordt zeer aanbevolen om flessen mineraalwater te gebruiken als drinkwater.

  Reisperiode

  Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door West-Turkije. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen naar Turkije dient uw paspoort of identiteitskaart nog minimaal vijf maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Turkije.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  De Turkse munteenheid is de Turkse lira. Pinautomaten zijn in Turkije in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Turks geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Het verdient ook aanbeveling om wat (kleine) eurobiljetten mee te nemen, aangezien veel winkels de voorkeur geven aan betaling in euro.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Turkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • West-Turkije bezit niet alleen een schat aan archeologische vondsten, maar geldt ook als de bakermat van de wijsbegeerte, het heldendicht en de geschiedschrijving. Van dit laatste genre is Herodotos de vader en in sommige opzichten de onbetwiste meester geweest. Aan de ongeëvenaarde verhalen uit zijn Historiën wordt tijdens deze tocht veel aandacht besteed, maar ook andere aspecten van de Griekse cultuur komen ruimschoots aan bod. Door het bezoek aan vermaarde sites als Troje, Pergamon, Ephesos, Sardes en Halikarnassos, de geboorteplaats van Herodotos, maakt u intensief kennis met deze zeer interessante streek. De reis wordt geleid door drs. Hein L. van Dolen, wiens vertaling van de Historiën alom lof heeft geoogst. De reis is binnen het aanbod van Labrys Reizen uitgegroeid tot een klassieker.

 • dag 1, zo 01-10

  Indirecte lijnvlucht Amsterdam – Izmir. Eén overnachting in Izmir.

  dag 2, ma 02-10

  Het archeologisch museum van Izmir vormt het beginpunt van deze reis. Vervolgens bezoeken we het antieke Pergamon, dat bestaat uit twee verschillende opgravingen. Met de kabelbaan gaan we naar boven. Onderwijl hebben we een mooi uitzicht over de helling met de ruïnen van de oude stad en het aan de voet van de heuvel gelegen stuwmeer. Op de top ligt de akropolis met het theater, de zalen van de befaamde bibliotheek en de witte Trajanus-tempel. Vervolgens dalen we af naar het net buiten de oude stad gelegen heiligdom van Asklepios, waar zieken hun heil zochten. Vanaf hier kunnen we de akropolis prachtig zien liggen. Twee overnachtingen in Ayvalik.

  dag 3, di 03-10

  Dagexcursie naar de opgravingen van het roemruchte Troje. Hier treffen we de resten van de oude stadsmuren aan, het odeon en de beruchte ’sleuf van Schliemann’. De reisleider vertelt de verhalen over de helden in de Trojaanse Oorlog: Ajax, Achilles, Agamemnon, Odysseus en Hektor. Op de terugreis brengt een omweg ons naar de Dorische tempel van Pallas Athene op de site van Assos.

  dag 4, wo 04-10

  Door het binnenland rijden we naar Sardes, de legendarische hoofdstad van de steenrijke Kroisos, de koning van de Lydiërs. Hier is de Griekse tempel van Artemis te bewonderen, fraai gelegen midden in de natuur. Ook bekijken we de resten van de synagoge en van het Romeinse gymnasium, een groots aangelegd complex, dat deels gereconstrueerd is. Vandaag of morgen bezoeken we in Pamukkale de antieke stad Hiërapolis. Tegen het vallen van de avond werpen we een blik op de befaamde kalkterrassen. Twee overnachtingen in Pamukkale.

  dag 5, do 05-10

  De uitgestrekte opgravingen van Aphrodisias herbergen intact gebleven Romeinse beelden en bouwwerken. Ook de plaatselijke musea zijn zeer de moeite waard.

  dag 6, vr 06-10

  Twee verstilde ruïnesteden roepen de romantiek van archeologische ontdekkingen in de natuur op: Nyssa, met juweeltjes van antieke overblijfselen in de olijfgaarden, en Alinda, met zijn prachtige vergezichten. Via een landschappelijk fraaie route bereiken we ons hotel in Bodrum, waar we twee nachten verblijven.

  dag 7, za 07-10

  Een ontspannen dag in Bodrum, het antieke Halikarnassos, de geboorteplaats van Herodotos. ’s Ochtends bekijken we het museum voor onderwaterarcheologie en de schaarse resten van het vermaarde mausoleum. De middag is vrij.

  dag 8, zo 08-10

  Op onze rit noordwaarts houden we halt bij Euromos, waar tussen de olijfgaarden de tempel van Zeus is te ontdekken. Vervolgens voert de route langs de megalomane orakeltempel van Didyma, het theater van Milete en de hellenistische stad Priëne. De laatste twee nachten brengen we door in Kusadasi.

  dag 9, ma 09-10

  We wandelen rond over de opgravingen van Ephesos, een uitmuntend bewaard gebleven Romeinse stad. Zo zien we onder meer de fraai gerestaureerde bibliotheek van Celsus en de toegangspoort naar het antieke marktplein. In Selçuk staan de Isa Bey-moskee, de Sint-Jansbasiliek en het museum met vondsten uit Ephesos op ons programma.

  dag 10, di 10-10

  Transfer naar de luchthaven van Izmir. Indirecte lijnvlucht Izmir – Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Izmir via Istanboel met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  01-10-2023 Amsterdam – Istanboel 11.30 - 15.50 uur
  01-10-2023 Istanboel – Izmir 18.00 - 19.10 uur
  10-10-2023 Izmir – Istanboel 10.40 - 12.00 uur
  10-10-2023 Istanboel – Amsterdam 14.10 - 16.45 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 30 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Turkije wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Aangezien de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden soms groot zijn, zult u op enkele dagen wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Op deze dagen is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan, hetgeen de langere busritten onderbreekt. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen.

  Hotels en maaltijden

  Overnachtingsplaatsen: Izmir (1 nacht) – Ayvalik (2 nachten) – Pamukkale (2 nachten) – Bodrum (2 nachten) – Kusadasi (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele vier- en vijfsterrenhotels. De meeste hotels hebben een zwembad. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. In Turkije zijn veel gerieflijke hotels die af en toe naar onze maatstaven misschien iets te ‘toeristisch’ zijn, maar kwalitatief prima. De diners vinden plaats in de restaurants van de hotels.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Volgens de meest recente informatie die we tot onze beschikking hebben, worden voor een bezoek aan Turkije inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken voor vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig de plaatselijke GGD voor meer details.
  Het wordt zeer aanbevolen om flessen mineraalwater te gebruiken als drinkwater.

  Reisperiode

  Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door West-Turkije. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen naar Turkije dient uw paspoort of identiteitskaart nog minimaal vijf maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Turkije.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  De Turkse munteenheid is de Turkse lira. Pinautomaten zijn in Turkije in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Turks geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Het verdient ook aanbeveling om wat (kleine) eurobiljetten mee te nemen, aangezien veel winkels de voorkeur geven aan betaling in euro.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Turkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
1 t/m 10 oktober 2023

Reissom

t/m 6 juni 2023: € 2595
vanaf 7 juni 2023: € 2745
toeslag eenpersoonskamer: € 405

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Manuel Chiou