Exclusieve groepsreis West-Siberië • Van Kazan naar Novosibirsk

West-Siberië • Van Kazan naar Novosibirsk i.s.m. HOVO Amsterdam en Hovo Rotterdam

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Voorbij de Wolga ligt het onmetelijke Siberië. We richten ons op het westelijk deel, waar de Russische expansie oostwaarts begon. Na herhaaldelijke invallen vanuit het kanaat Sibir, in de regio van het huidige Tobolsk, zette in de tweede helft van de vijftiende eeuw een kozakkenleger de tegenaanval in. Na hun overwinningen op de Sibir stichtten kleine groepen kozakken op strategische plaatsen aan de samenloop van rivieren ostrogi, forten. Deze ontwikkelden tot kleine dorpjes door de handel in bont tussen lokale bewoners en handelaren uit het westen. Vanaf de zestiende eeuw nam het aantal kolonisten toe. Dit waren zowel handelaren als oudgelovigen op zoek naar een veilige plek. Onder deze pioniers groeiden sommige ostrogi uit tot aangename, levendige stadjes. De aanleg van de eerste spoorlijnen leidde tot de stichting van nieuwe plaatsen en een grootschaligere ontginning van de natuurlijke rijkdommen door mijnbouw en industrie.
Tijdens deze reis bekijken we wat er over is van de oude handelsstadjes en besteden we aandacht aan hun rol als ballingsoord van dissidenten, schrijvers en – gedurende de Russische Revolutie – de tsarenfamilie tijdens hun laatste maanden in gevangenschap. Uiteraard nemen we meermaals de trein, bij uitstek de manier om de uitgestrekte West-Siberische steppe te bereizen. Onderweg leest onze reisleidster fragmenten voor uit de Russische literatuur. Zo verdiepen we ons in het minder tastbare, geestelijke Rusland en leren we hoe gebeurtenissen en tijdsgewrichten werden ervaren.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Judith Janssen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep. Tijdens sommige bezoeken worden de rondleidingen gegeven door aanvullende, verplichte gidsen.

drs. Judith Janssen

Studeerde Slavische taal- en letterkunde. Woonde in Moskou en heeft diverse groepen geleid naar Rusland, Oekraïne, Armenië en Georgië. Verzorgt voor HOVO lezingen en cursussen over Russische literatuur.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis i.s.m. HOVO Amsterdam en Hovo Rotterdam. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit goed aan bij de cursus ‘Achter de Wolga en Oeral’, die Judith Janssen dit cursusjaar bij beide HOVO’s geeft. Voor meer informatie over de cursus in Amsterdam klik hier en voor meer informatie over de cursus in Rotterdam klik hier.

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

dag 1, do 18-06

Lijnvlucht via Moskou naar Kazan. Aansluitend transfer naar ons centraal gelegen hotel.

dag 2, vr 19-06

Kazan, ooit de hoofdstad van het gelijknamige kanaat en nu van de autonome deelrepubliek Tatarstan, is meer dan duizend jaar oud en daarmee een van de oudste steden langs de Wolga. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot vóór de komst van de Turkse ruitervolken. Een eerste vesting werd hier gesticht door Wolga-Bulgaren. Ivan de Verschrikkelijke bouwde na zijn overwinning op het kanaat van Kazan een kremlin met een vestingmuur van 1800 meter lang en met dertien torens. Deze muur is zeer goed bewaard gebleven. Binnen de muren bevinden zich de grote Kul Sharifmoskee, de Maria Verkondigingskerk en het beeldmerk van Kazan, de Sjujumbiketoren. Deze zou zijn vernoemd naar een legendarische prinses die haar dood tegemoet sprong om aan een huwelijk met Ivan de Verschrikkelijke te ontkomen, maar werd waarschijnlijk pas zo’n honderd jaar na Ivans heerschappij gebouwd. De oudst bewaard gebleven moskee en de eerste van na de Russische verovering is de door Catharina de Grote gestichte Märcanimoskee. De middeleeuwse, Tataarse vormentaal is hier gecombineerd met barokke elementen. Het Tsjaktsjakmuseum is gewijd aan een beroemd Tataars dessert, dat we uiteraard ook proeven. De oriëntaalse uitstraling van kleurrijke huisjes en Tataarse winkels contrasteert met imposante tsaristische bouwwerken als de universiteit, waaraan Lev Tolstoj nog heeft gestudeerd. ’s Avonds transfer naar het station, vanwaar onze nachttrein naar Jekaterinenburg vertrekt.

dag 3 en 4, za 20 en zo 21-06

Na aankomst in Jekaterinenburg transfer naar ons hotel. Twee volle dagen voor Jekaterinenburg en de Romanovs, die hier hun laatste maanden doorbrachten. De stad werd in de achttiende eeuw als mijnbouw- en metallurgiecentrum aangelegd. We zien het schitterende koopmanshuis van Sevostyanov; de Kathedraal op het Bloed, gebouwd in herinnering aan de moord op de Romanovs; en enkele constructivistische gebouwen, zoals het postkantoor, het door Moisei Ginzburg ontworpen Unit F en het Uralmashstadion. We zien op de stad neer vanaf de naar Vysotski genoemde wolkenkrabber en leren er over deze immens populaire acteur, zanger en dichter. Het Museum voor Schone Kunsten toont een fraaie verzameling hoogwaardige en verfijnde gietijzeren beelden van de Kaslifabriek. Daarnaast bezit het een boeiende collectie schilderijen, van iconen tot avant-gardistische kunst. Buitend de stad ligt het Ganina Yamaklooster, gebouwd op de plek waar de lichamen van de laatste tsarenfamilie in een put, de yama, werden gegooid. Er is één kapel per familielid. Van een heel andere orde zijn de grafstenen van maffiosi, een echo uit de wilde jaren negentig, en de bijzondere gedenkplek voor de Grote Vaderlandse Oorlog op de Sjirokoretsjenskibegraafplaats.

dag 5, ma 22-06

Matineus vertrek voor de treinrit naar Tobolsk, die ons voert door een uitgestrekt landschap. Berken- en naaldbossen worden afgewisseld met grasland. De velden worden doorsneden door meanderende stroompjes. Na onze aankomst laat op de avond transfer naar ons centraal gelegen hotel.

dag 6, di 23-06

Het mooi aan de Irtysjrivier gelegen Tobolsk is een van de oudste stadjes van Siberië. Het hooggelegen kremlin is naar men zegt het meest authentieke van Rusland. De benedenstad is wat vervallen, maar schilderachtig. We bezoeken ook de villa van de gouverneur, waar de Romanovs opgesloten zaten voordat ze naar Jekaterinenburg werden overgebracht. Eerder al diende het meerdere dekabristen en hun echtgenotes als ballingsoord. Vijfentwintig jaar na de mislukte opstand van 1825 werd de pas verbannen Fjodor Dostojevski er ontvangen door enkele van deze echtgenotes, een gebeurtenis die grote indruk op hem maakte. ’s Avonds nemen we de nachttrein naar Omsk.

dag 7 en 8, wo 24 en do 25-06

Het fort van Omsk moest Rusland beschermen tegen de nomaden van de Siberische steppen. Met het opschuiven van de grens verloor de stad haar strategische belang. In plaats daarvan werd ze een ballingsoord, zoals onder anderen Dostojevski ondervond. Met de komst van de spoorlijn brak een nieuwe bloeiperiode aan. In deze periode werd de Oespenski Sobor, oftewel de Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods, gebouwd in navolging van de Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint-Petersburg. Ze overleefde de onstuimige jaren 1930 echter niet en is in haar huidige vorm een reconstructie uit het begin van deze eeuw. Het aan de landschapsschilder Kondrati Belov gewijde museum is in een van de fraaiste houten huizen van de stad gevestigd. Het Geschiedenismuseum is het oudste van Siberië en biedt een interessant inkijkje in de ontwikkeling van deze streek.

dag 9, vr 26-06

We bezichtigen het kleine museum dat aan Dostojevski’s gedwongen, vierjarige verblijf in Omsk is gewijd. Aansluitend vrije tijd om dit aangename stadje op eigen gelegenheid verder te verkennen. ’s Avonds nemen we de nachttrein naar Tomsk.

dag 10, za 27-06

Aankomst in de gemoedelijke studentenstad Tomsk, gesticht als handelspost in 1604. We proeven tijdens een stadswandeling de sfeer van het oude centrum, met een aantal goed bewaarde, traditionele houten Siberische huizen. De neoclassicistische universiteitsgebouwen met hun colonnaden liggen in een parkachtige omgeving, waardoor men wel liefdevol spreekt van het Oxford van Siberië.

dag 11, zo 28-06

’s Ochtends vrije tijd. ’s Middag nemen we de trein terug naar Novosibirsk, onze laatste pleisterplaats.

dag 12, ma 29-06

Novosibirsk is tegenwoordig de derde stad van Rusland en heeft een moderne skyline. De in Byzantijnse stijl gebouwde Alexander Nevskikathedraal met haar vergulde koepels en kleurrijke muurschilderingen contrasteert sterk met de omringende Sovjetarchitectuur. Het Leninplein vormt een passend decor voor het immense theater, dat ook wel het Colosseum van Siberië wordt genoemd, maar meer weg heeft van het Pantheon.

dag 13, di 30-06

Transfer naar de luchthaven van Novosibirsk en indirecte lijnvlucht naar Amsterdam via Moskou.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele, indirecte lijnvluchten van Amsterdam naar Kazan heen en van Novosibirsk naar Amsterdam retour per Aeroflot. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchttijden zijn:
18-06-2020: Amsterdam - Moskou, 13.15 - 17.45 uur
18-06-2020: Moskou - Kazan, 19.20 - 21.05 uur
30-06-2020: Novosibirsk - Moskou, 10.05 - 10.25 uur
30-06-2020: Moskou - Amsterdam, 14.35 - 17.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. We reizen door verschillende tijdzones: in Moskou en Kazan is het 1 uur later dan in Nederland, in Jekaterinenburg en Tobolsk is het 3 uur later, in Omsk 4 uur later en in Tomsk en Novosibirsk 5 uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning, en - uiteraard - de trein. De afstanden zijn groot. Op dag 5 betekent dit een vroeg vertrek vanuit Jekaterinenburg en een late aankomst te Tobolsk. Van Kazan naar Jekaterinenburg, van Tobolsk naar Omsk en vandaar naar Tomsk maken we gebruik van de o.i. meest comfortabele reismethode: de nachttrein.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Kazan (1 nacht) - nachttrein (1 nacht) - Jekaterinenburg (2 nachten) - Tobolsk (1 nacht) - nachttrein (1 nacht) - Omsk (2 nachten) - nachttrein (1 nacht) - Tomsk (1 nacht) – Novosibirsk (2 nachten)
We logeren onderweg in de ons inziens beste hotels ter plaatse, met drie of vier sterren. Houdt er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
In de nachttreinen gaan we uit van vierpersoonsslaapcoupés voor tweepersoonsgebruik. De cabines hebben geen eigen sanitaire voorzieningen; aan beide kanten van de wagon zijn toiletten en wasbekkens.

Maaltijden

Op deze reis zijn 5 lunchen en 10 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants of ons hotel. In de treinen wordt soms ook gebruik gemaakt van maaltijdpakketten. Op momenten dat de maaltijd niet inclusief is, krijgt u voldoende tijd om op eigen gelegenheid te eten. De maaltijden worden aangeboden in de vorm van een buffet of een vooraf bepaald menu.
Het grote Rusland kent vele volkeren, elk met zijn eigen tradities en karakteristieke gerechten. De Russische keuken is bovendien beïnvloed door vele Europese keukens, waaronder de Franse, de Duitse en de Zweedse. Ook de Russisch?orthodoxe Kerk heeft veel invloed gehad. Zij verbood het gebruik van ingrediënten als melk en vlees. Veel gerechten bestaan daarom voornamelijk uit groenten, vis en paddenstoelen. Deze eenvoud doet overigens niets af aan de smakelijkheid. Uiteraard proeven we onderweg typisch Siberische specialiteiten als pelmeni, gevulde deegtasjes, en pierogi, de zoete variant.
Het kraanwater is niet drinkbaar. Mineraalwater is overal verkrijgbaar.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kledingvoorschriften

Bij het betreden van een Russisch-orthodoxe kerk is decente kleding gewenst, dus geen blote armen of benen. Vrouwen dienen hun hoofd enigszins te bedekken.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor reizigers uit West-Europa, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden.
Tijdens onze reisperiode zouden we relatief weinig last van muggen moeten hebben, maar het is desalnietemin raadzaam om een deet-houdend middel mee te nemen en armen en benen tijdens de schemering te bedekken.
Raadpleeg ook uw huisarts of de GGD even over deze zaken; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.

Weer

Juni is een zeer geschikte periode voor een rondreis door dit deel van Rusland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 tot 24 ºC. Er kan af en toe een bui vallen. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor Rusland is een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 30 december 2020, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor reizen naar Rusland is een visum vereist (onder voorbehoud van wijzigingen € 65,- p.p. plus eventuele bemiddelings- en verzendkosten). Labrys Reizen assisteert u desgewenst bij uw aanvraag. U ontvangt in dat geval na verstrekking van het visum een aanvullende factuur. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor deze bestemming dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoons-gegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

De Russische munteenheid is de Russische Roebel (RUB). Er zijn pinautomaten, maar het komt voor dat deze buiten gebruik zijn. Zeker in kleinere plaatsen en op de trein moet u er rekening mee houden dat u geen geld kunt pinnen of met uw bank- of creditkaart kunt betalen. U kunt in de hotels of een wisselkantoor euro’s omwisselen. Bij grotere hotels, restaurants en sommige winkels wordt een creditcard ook geaccepteerd. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Rusland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

13-daagse vliegreis
18 t/m 30 juni 2020

Reissom

t/m 25 februari 2020: € 2995
vanaf 26 februari 2020: € 3095
toeslag eenpersoonskamer: € 400

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, treinritten, logies met ontbijt, 5 lunches, 10 diners, reisleiding, lokale gidsen, visumuitnodiging, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, visum, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Judith Janssen

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten