Exclusieve groepsreis Oud en nieuw in West-Griekenland en op Korfoe

Oud en nieuw in West-Griekenland en op Korfoe

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Voor de traditionele oud- en nieuw-reis is dit jaar gekozen voor Epiros en het eiland Korfoe. Het wordt een rijkgeschakeerde rondreis in West-Griekenland met bezoeken aan archeologische sites, interessante musea met oude én moderne kunst, karakteristieke dorpjes, fraaie natuur en Byzantijnse kloosters en kerken. Een pluspunt vormt de uitstap naar Korfoe met een busrit langs prachtige locaties op dit eiland, maar ook een kennismaking met de oude hoofdstad.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, di 28-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki in Noord-Griekenland. Na de landing rijden we per touringcar door West-Macedonië naar Ioannina, een mooie landschappelijke route. Onderweg wordt gestopt in het schilderachtige bergdorpje Metsovo in het Pindos-gebergte. Twee overnachtingen in Ioannina.

dag 2, wo 29-12

Dodona, de orakelplaats van Zeus, staat ’s ochtends op het programma. Zeus gaf door het ruisen van de bladeren van de aan hem gewijde eik antwoord op vragen van pelgrims. We maken een wandeling langs de fundamenten van zijn tempelhof en bekijken ook het indrukwekkende theater en het raadhuis. In Ioannina is er tijd voor een aantal interessante musea waaronder het Archeologisch Museum. Maar ook de citadel, waar het Zilvermuseum zich bevindt, is zeker een bezoek waard. In de namiddag maken we een boottochtje naar het eilandje in het meer, dat een aantal Byzantijnse kloosters met bijzondere fresco's rijk is.

dag 3, do 30-12

Rit naar de haven van Igoumenitsa om de boot te nemen naar Korfoe, het eiland waar de Phaiaken hebben gewoond. Odysseus is hier aangespoeld na een barre tocht op zee en als eerste heeft prinses Nausikaä hem aangetroffen. We bekijken het strand waar hun ontmoeting zou hebben plaatsgevonden. In zee ligt het versteende ‘schip van de Phaiaken’. Het Archeologisch Museum in Korfoe-stad en het Museum van Palaiopolis-Mon Repos staan eveneens op het programma. Overnachting op Korfoe.

dag 4, vr 31-12

’s Ochtends varen we terug naar het vasteland. In een oude olijffabriek in het kustplaatje Parga krijgen we een rondleiding. De familie die het fabriekje bezit laat ons hun olijfolie en lekkere gerechten proeven. Daarna volgt een bezoek aan het Dodenorakel of Nekromanteion. Hier zou Odysseus verschillende schimmen hebben gesproken, onder andere die van zijn moeder. Homeros vertelt er meer van. We sluiten het jaar af met een feestelijk oudejaarsdiner. Drie overnachtingen in Ioannina.

dag 5, za 01-01

Een dag vol afwisseling. In het Zagoria-gebied komen de liefhebbers van natuurmonumenten aan hun trekken. De rit gaat door deze fascinerende streek, waar ook enkele dorpjes met buitengewoon interessante architectuur te bezichtigen zijn. We lopen over een paar oude stenen bruggen, bezichtigen kerkjes en na een gezamenlijke lunch met streekgerechten genieten we van adembenemende uitzichten op de Vikos-kloof.

dag 6, zo 02-01

In de ochtend brengt de touringcar ons naar het dorpje Elliniko, ten zuiden van Ioannina. Daar bevindt zich een bijzonder museum voor moderne kunst, het Theodoros Papagiannis Museum. Arta is een stad die al in de oudheid als hoofdstad van koning Pyrrhos – die van de zogenaamde overwinning – bekend was, maar die vooral naam heeft gekregen toen de uit Konstantinopel gevluchte keizerlijke familie van Komninos Doukas zich hier vestigde aan het begin van de dertiende eeuw. Een aantal Byzantijnse kerkjes herinnert aan die periode. Een extra bezienswaardigheid vormt de 142 meter lange, veelbezongen brug met acht bogen uit de zeventiende eeuw.

dag 7, ma 03-01

Vertrek naar het vliegveld van Thessaloniki voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en vice versa met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
28-12-2021: Amsterdam - Thessaloniki, 09.10 - 13.05 uur
03-01-2022: Thessaloniki - Amsterdam, 13.50 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Een boottocht in het meer van Ioannina en de boottocht Igoumenitsa – Korfoe v.v. is ook in de reis opgenomen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Ioannina (2 nachten) – Korfoe (1 nacht) – Ioannina (3 nachten). Het vijfsterrenhotel in Ioannina is gekozen om zijn strategische locatie, sfeer en luxe. Het viersterrenhotel op Korfoe ligt dicht bij het centrum van de oude stad, op loopafstand van de zee en biedt mooi uitzicht over de Ionische zee en de oude burcht. Alle kamers van beide hotels zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners en 2 lunches inbegrepen bij de reissom. De diners vinden afwisselend plaats in lokale restaurants en in de hotels. De lunch op dag 4 vindt plaats in een oud olijffabriekje in Parga en op dag 5 in een restaurantje in de bergen met een authentieke keuken.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bovendien is het bronwater in het Zagoria-gebied heel zuiver. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

De jaarwisseling is geschikt voor een culturele reis in West-Griekenland. In deze periode is de temperatuur voor Nederlandse begrippen vaak aangenaam. Wel is er kans op een regenbui of sneeuw in de bergen. Een warme jas en een paraplu zijn dan ook zeker aan te raden. We mogen rekenen op een gemiddelde dagtemperatuur rond 13˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk twee weken vóór vertrek.
Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
28 december 2021 t/m 3 januari 2022

Reissom

t/m 14 september 2021: € 2275
vanaf 15 september 2021: € 2375
toeslag eenpersoonskamer: € 280
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, logies met ontbijt, 2 lunches, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn