Exclusieve groepsreis Voorjaar in Andalusië

Voorjaar in Andalusië • Paradijstuinen en natuurparken

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Vanwege zijn ligging aan de zuidgrens van Europa kenmerkt Andalusië zich door een eeuwenlange uitwisseling van culturen en religies. De hieruit voortvloeiende diversiteit komt duidelijk naar voren in de prachtige steden Sevilla en Córdoba en het verrassende Malaga, dat veel meer is dan een toeristische kustplaats. We bezoeken bekende en minder bekende paleizen, stuk voor stuk parels met schitterende tuinen en patio’s. De tuinen zijn in onze reisperiode op hun mooist. Verschillende stijlen komen aan de orde: romantiek, barok, renaissance en natuurlijk de mozarabische stijl. Tussendoor maken we kennis met de mooiste en afwisselendste landschappen en met een ongerepte natuur. Machtige gebergten bieden diverse microklimaten en een grote biodiversiteit. Doñana staat in maart volop in bloei. Dit nationale park heeft een belangrijke functie in de vogeltrek en herbergt de zeldzame lynx. In het bijzondere kalksteenlandschap van El Torcal is het mogelijk de Spaanse ibex te spotten.

NB 1 Enkele beroemde, maar drukke monumenten zijn niet opgenomen in het programma. Op verzoek assisteren we echter graag bij het inplannen van een bezoek op eigen gelegenheid aan de Mezquita van Córdoba of van het bijwonen van een flamencovoorstelling in Sevilla.

NB 2 Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Giel Rutten

Bioloog en beëdigd gids in Andalusië. Hij studeerde in Utrecht en Sevilla. In de meer dan 25 jaar dat hij in Spanje woonachtig is heeft hij een grote kennis van en veel liefde voor de regio ontwikkeld.

 

dag 1, ma 21-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Sevilla. Reisleider Giel Rutten verwelkomt ons op de luchthaven van Sevilla. We rijden naar de ecologische olijfoliefabriek Basilippo en gebruiken daar een lichte lunch. Aansluitend transfer naar ons centraal gelegen hotel, waar we de komende twee nachten verblijven. Op weg naar ons restaurant wandelen we door de oude joodse wijk Santa Cruz, langs de kathedraal en door de Jardines de Murillo.

dag 2, di 22-03

’s Ochtends excursie naar de Dehesa de Abajo, gelegen tussen Doñana en de rijstvelden van de Guadalquivir. Dit is een vogelrijk gebied met flamingo’s, knobbelmeerkoeten, zwarte wouwen en een van de grootste ooievaarskolonies van Europa. Ook de zeldzame Iberische lynx komt er voor. Terug in Sevilla is er vrije tijd voor de lunch. Daarna bezoeken we het Koninklijk Paleis, het Alcázar, beroemd vanwege de vele Moorse invloeden die in de zeven hectaren tuinen zo goed zichtbaar zijn. De namiddag is ter vrije besteding. ‘s Avonds wandelen we via het moderne project Metropol Parasol naar ons restaurant.

dag 3, wo 23-03

De Casa de Pilatos is een mix van renaissance- en mudejarstijl, met patio’s vol azulejo’s en strak aangelegde, maar weelderig bloeiende tuinen. Vanaf het terrein van de Ibero-Amerikaanse-tentoonstelling van 1929 wandelen we door het schitterende park María Luisa en langs de bekende pleinen Plaza de España en Plaza de América. Op weg naar Córdoba stoppen we in het witte stadje Carmona voor een korte wandeling en een lunch op eigen gelegenheid. ‘s Avonds alvast korte wandeling door het centrum van Córdoba en bezoek aan de patiotuin van de Mezquita. We besluiten de dag met een diner in een uitstekend restaurant.

dag 4, do 24-03

Vanochtend genieten we van de schitterende tuinen van Córdoba behorend bij het veertiende-eeuwse Alcázar van de christelijke koningen. Het paleis is gebouwd op de resten van bouwwerken van eerdere heersers en heeft ruim vijf hectare aan prachtige tuinen. Wandelend door de kronkelige straatjes van de judería van Córdoba, de oude Joodse wijk, en via het monumentale plein Plaza de la Corredera bereiken we het Paleis van Viana. Dit was eeuwenlang het verblijf van de adellijke families van de stad en kenmerkt zich door twaalf bloemrijke en welriekende patio’s. De rest van de dag is ter vrije besteding. Wie wil kan vanmiddag op eigen gelegenheid de Mezquita bezoeken, de mystieke moskee-kathedraal. U kunt ook een blik werpen in de kleine veertiende-eeuwse synagoge in de oude Joodse wijk, of gaan wandelen over de oude Romeinse brug. Vandaag zijn zowel de lunch als het diner op eigen gelegenheid.

dag 5, vr 25-03

We laten de stad Córdoba achter ons en volgen een mooie landschappelijke route door de olijfboomgaarden naar het natuurgebied El Torcal, een spectaculair karstlandschap met grillige rotsformaties en een indrukwekkende flora en fauna. Zo nemen we hier wellicht de vale gier waar. ’s Middags bezichtigen we de botanische tuinen van Málaga. Vervolgens rijden we door naar ons centraal gelegen hotel. We gaan te voet naar ons restaurant om alvast een eerste indruk te krijgen van het centrum.

dag 6, za 26-03

Uitgebreidere kennismaking met Málaga. Onze wandeling voert ons via de Atarazanas-markthal en de schaduwrijke boulevard Paseo del Parque naar het Alcabaza. Deze negende-eeuwse Moorse vesting werd in de elfde eeuw verder uitgebouwd, met gebruikmaking van spolia uit het ernaast gelegen Romeinse theater. Vanuit de tuinen en de patio’s, met hun karakteristieke Moorse irrigatiesystemen, vijvers en fonteinen, hebben we een fraai uitzicht op de stad en de haven. Terug beneden in het centrum wandelen we langs het Romeinse theater. De middag is ter vrije besteding om het aangename centrum zelf verder te verkennen. We doen enkele suggesties: het Picasso-museum of een wandeling over de prachtige, moderne havenkade met een drankje op een van de vele terrassen na een bezoek aan de moderne kunstcollectie van de Spaanse dependance van het Centre Pompidou. Of misschien zelfs een wandeling over het Malagueta-strand. We treffen elkaar weer voor het afscheidsdiner.

dag 7, zo 27-03

Transfer naar de luchthaven van Málaga, vanwaar in de loop van de ochtend onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Sevilla en van Málaga naar Amsterdam per Transavia. De vluchtgegevens zijn:
21-03-2022: Amsterdam - Sevilla, 09.00 - 11.55 uur
27-03-2022: Málaga - Amsterdam, 10.10 - 13.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Andalusië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. In de steden zullen we veel bezienswaardigheden te voet bereiken. Voor grotere afstanden staat de touringcar ter beschikking.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Sevilla (2 nachten) - Córdoba (2 nachten) - Málaga (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis vindt plaats in luxe en comfortabele viersterrenhotels of gelijkwaardig. Alle kamers zijn ruim en voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege hun mooie locatie of vanwege hun strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden.

Maaltijden

De inclusieve diners vinden plaats in nabij de hotels gelegen restaurants. Op dag 4 is het diner exclusief, opdat u optimaal van uw vrije tijd in Córdoba kunt profiteren. Alle lunches behalve een lichte lunch op dag 1 zijn op eigen gelegenheid. De reisleider doet uiteraard graag suggesties.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Geschikte, gemakkelijke schoenen zijn vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. In de natuurgebieden maken we een aantal wandelingen van circa 1,5 uur op - over het algemeen - goed begaanbare paden. In El Torcal moet men bedacht zijn op wat licht klauterwerk over rotsachtige paden. Zowel in de Dehesa de Abajo als in El Torcal geldt dat wie niet wil wandelen vanuit het bezoekerscentrum op eigen gelegenheid de omgeving kan verkennen en kan genieten van de omgeving vanaf een uitzichtpunt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Weer

Maart is een zeer geschikte periode voor een rondreis door Andalusië. We mogen rekenen op zachte voorjaarstemperaturen, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 tot 18 ºC. ’s Ochtends en in de avond kan het wat fris zijn, en er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Facultatieve bezoeken

Desgewenst kunt u op dag 2 om 19.00 uur een flamencovoorstelling van een uur bijwonen. Aansluitend kunt u met de rest van de groep dineren. Tijdens de vrije middagen in Cordoba en Málaga is het mogelijk de Mezquita resp. het Picasso-museum te bezoeken. Zowel de voorstelling als de musea moeten vooraf gereserveerd worden. U kunt bij ‘overige wensen’ opgeven of u interesse hebt in een of meer bezoeken. De tarieven voor 2022 worden naar verwachting in januari a.s. gepubliceerd. We informeren u tijdig over de kosten en zullen, na uw akkoord, de tickets boeken zodra de reis met zekerheid door kan gaan.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Spanje is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
21 t/m 27 maart 2022

Reissom

t/m 30 november 2021: € 1995
vanaf 1 december 2021: € 2070
toeslag eenpersoonskamer: € 372
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 5 diners, 1 lunch-proeverij (olijfoliefabriek), reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, optionele flamencovoorstelling, optionele entree Mezquita Cordoba en/of Picasso-museum, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Giel Rutten

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten