Exclusieve groepsreis Exclusieve Volkskrant-reis • Geschiedenis en actualiteiten in het hart van Spanje

Exclusieve Volkskrant-reis • Geschiedenis en actualiteiten in het hart van Spanje

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Op deze exclusieve Volkskrant-reis naar het hart van Spanje verdiepen we ons in de geschiedenis, kunst en actualiteiten. Historische stadswandelingen en bezoeken aan de belangrijkste kunstmusea worden aangevuld met lezingen van Volkskrant-correspondente Maartje Bakker. In Madrid passeren een aantal bekende hoogtepunten de revue, maar ook is er aandacht voor de periode tijdens en na de Spaanse burgeroorlog. Ook bezoeken we het mooie Castiliaanse stadje Segovia, onder meer bekend van het indrukwekkende Romeinse aquaduct. In Castilië-La Mancha staat Toledo in de schijnwerpers, als stad waar drie culturen samenkomen.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Twan van Lieshout. Drie themalezingen worden verzorgd door Maartje Bakker.

Maartje Bakker

Spanje-correspondent voor de Volkskrant. Maartje is reeds geruime tijd werkzaam voor de Volkskrant, eerst voor de parlementaire redactie in Den Haag en in 2016 maakte zij de oversteek naar Madrid en doet vanuit daar verslag over Spanje, Portugal en Marokko.

drs. Twan van Lieshout

Historicus. Woont in Madrid en is werkzaam als reisleider, freelance onderzoeker en (reis)journalist, met een sterke focus op sociale en historische onderwerpen. Twan heeft daarnaast zijn eigen blog, Hartje Spanje, waarin hij onder meer schrijft over de Spaanse cultuur en politiek.

Samenwerking

Het betreft een lezersreis van dagblad de Volkskrant die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij deze reis zijn niet alle diners inbegrepen en ook de fooien zijn exclusief.

de Volkskrant

Onafhankelijk, betrouwbaar, toegankelijk: volg De Volkskrant voor actualiteit, opinie, cultuur en meer.

dag 1, zo 26-04

In de ochtend vertrek per directe lijnvlucht van Amsterdam naar Madrid met na aankomst een transfer naar het hotel. In de namiddag staat een historische stadwandeling op het programma, ‘Madrid de los Austrias’, door het oude centrum. Na de wandeling wordt door Volkskrant-correspondent Maartje Bakker de eerste lezing verzorgd. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner.

dag 2, ma 27-04

In de ochtend wordt een bezoek gebracht aan één van de hoogtepunten van Madrid: het Prado Museum, met meesterwerken van El Greco, Titiaan, Zurbarán, Jeroen Bosch, Velázquez en Goya. Aansluitend een wandeling door stadspark Retiro en tijd voor lunch. In de middag is er de mogelijkheid om het Museum Thyssen-Bornemisza te bezoeken, met een rijke collectie schilderijen: van Frans Hals tot de Amerikaanse negentiende eeuw en van renaissance tot Mondriaan. 

dag 3, di 28-04

We beginnen de ochtend met een lezing over de actualiteit van de verwerking van de Spaanse burgeroorlog – als voorbereiding op het bezoek aan de Valle de los Caídos. Aansluitend brengen we een bezoek aan dit controversiële bouwwerk, een imposant maar ter discussie staand oorlogsmonument. Daarna rijden we door naar El Escorial, het befaamde kloosterpaleis van Filips II. Hier volgt een rondleiding door een museumgids, met onder meer aandacht voor de architectuur van Juan Herrera en de meesterwerken van Rogier van der Weyden, El Greco en Titiaan.

dag 4, wo 29-04

Vandaag staat in het teken van Toledo, smeltkroes van culturen en enkele eeuwen een van de belangrijkste steden van Spanje. Bij aankomst zien we de mooiste panorama-uitzichten in het land over de oude stad aan de Taag. Via de Puente San Martín starten we met een rondleiding onder leiding van een lokale gids, die ons door de oude Joodse wijk leidt, met de ‘Moorse’ synagoge Santa Maria la Blanca. Ook bezoeken we de San Tomé met het meesterwerk ‘De begrafenis van de heer van Orgaz’ van El Greco en we sluiten het gezamenlijke deel af in één van de mooiste kathedralen van Spanje. Lunch en middaginvulling ter vrije besteding. Optioneel kan het El Greco museum worden bezocht.

dag 5, do 30-04

We beginnen de dag met een lezing over immigratie en Spanje. Aansluitend een wandeling door de moderne studenten-/ immigrantenwijk Lavapiés, bolwerk van links radicaal Madrid en van de politieke partij Podemos. Na de lunch op eigen gelegenheid brengen we een bezoek aan het Centro de Arte Reina Sofía. Dit gerestaureerde voormalige hospitaal is nu een museum en herbergt een collectie twintigste-eeuwse kunst. We zien er Picasso’s wereldberoemde Guernica en tevens schilderijen van twintigste-eeuwse Spaanse kunstenaars als Juan Miró, Dalí en Gris. In de namiddag brengt een gezamenlijke tapastour ons langs smakelijke plekken in de stad.

dag 6, vr 01-05

Vandaag gaan we naar Segovia. Na aankomst voert een stadswandeling ons vanaf het 2000 jaar oude Romeinse aquaduct via de Joodse wijk naar de Plaza Mayor. Aansluitend naar het Alcazar, het mooie ‘sprookjeskasteel’ dat model stond voor Walt Disney’s Sneeuwwitje. Na de lunch op eigen gelegenheid is in de middag een optioneel programma, met bijvoorbeeld een bezoek aan de oude kathedraal. In de namiddag terug naar Madrid, waar een gezamenlijk slotdiner wordt genuttigd.

dag 7, za 02-05

We sluiten de reis af met een ontspannen fietstocht over vlakke paden, via het prachtig nieuw aangelegde rivier-stadspark Madrid Río, richting stadsbos Casa de Campo en het ‘geheime’ kapelletje van Goya (San Antonio de la Florida). Na een vroege lunch op eigen gelegenheid transfer naar de luchthaven van Madrid en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid met Air Europa. De vluchttijden zijn:
26-04-2020: Amsterdam - Madrid, 11.05 - 13.45 uur
02-05-2020: Madrid - Amsterdam, 15.00 - 17.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers tussen de luchthaven en het hotel en de excursies worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel

Het verblijf vindt plaats in een modern viersterrenhotel in het centrum van de stad, van waaruit u de stad goed te voet kunt verkennen.

Maaltijden

Op deze reis zijn het diner op de eerste en de laatste avond inbegrepen bij de reissom. Deze diners vinden plaats in een lokaal restaurant. Op dag 5 staat in de namiddag een gezamenlijke tapastour op het programma. De lunches en de overige diners zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u in deze stad de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Weer

Eind april, begin mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door het hart van Spanje. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
26 april t/m 2 mei 2020

Reissom

€ 1895
toeslag eenpersoonskamer: € 345
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, twee diners, een tapastour, reisleiding, 3 themalezingen, een fietstocht, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, overige diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

Maartje Bakker
drs. Twan van Lieshout

Contact Labrys Reizen

Simone Cremers MA