Exclusieve groepsreis Exclusieve Volkskrant-reis • De VS van Frank Lloyd Wright

Exclusieve Volkskrant-reis • De VS van Frank Lloyd Wright

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Frank Lloyd Wright is de belangrijkste architect van de Verenigde Staten. Hij ontwierp ‘het ware Amerikaanse huis’, waarin hij radicaal afstand deed van Europese invloeden die tot dan toe dominant waren, en ontwikkelde een geheel eigen stijl die internationaal navolging zou vinden.
 
Zijn gebouwen worden wereldwijd bewonderd: van Fallingwater, de spectaculaire villa die is gebouwd boven een waterval, tot het Guggenheim in New York, het museum dat zélf een kunstwerk is. En toch werd Frank Lloyd Wright (1867-1959) een groot deel van zijn leven verguisd, vergeten - dood gewaand zelfs.
 
Op deze reis leren we Wright kennen, niet alleen als een visionair architect, maar ook als een slimme pr-man. En als een non-conformist met een onstuimig privé-leven. We bezoeken een keur aan gebouwen die een goede indruk geven van Wright’s onconventionele ideeën en zijn veelzijdigheid als architect. Van de acht - door heel Amerika verspreidde - Wright-gebouwen die onlangs zijn voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst, zien wij er zes van binnen.
 
We beginnen in Chicago, waar Wright zijn carrière als architect begon. Daarna voert onze tocht door het noordoosten van de VS, waar we een kijkje nemen in Wright’s beroemdste kantoorgebouw (Johnson Wax Building), het studiocomplex waar hij ook architecten opleidde (Taliesin West) en een voorbeeld van zijn beroemde Usonian Houses. Uiteraard bezichtigen we ook de iconische villa Fallingwater. We besluiten onze reis in New York, onder meer met een rondleiding door Wright’s Guggenheim Museum.

Reisleiding

De reis wordt inhoudelijk geleid door Anne van Driel. Onderweg wordt ze bijgestaan door een Engelstalige, organisatorisch begeleider.

Anne van Driel

Kunsthistoricus, verslaggever en voormalig chef van de kunstredactie van de Volkskrant in New York. Zij verzorgt inleidingen bij de gebouwen, lezingen en een architectuurwandeling. De rondleidingen in de gebouwen worden grotendeels uitgevoerd door Engelstalige gidsen. 

Samenwerking

de Volkskrant

Onafhankelijk, betrouwbaar, toegankelijk: volg De Volkskrant voor actualiteit, opinie, cultuur en meer.

dag 1, ma 18-05

Directe lijnvlucht Amsterdam-Chicago. Transfer naar ons centraal gelegen hotel. Drie overnachtingen. ’s Avonds gezamenlijk diner.

dag 2, di 19-05

Na een inleiding op de reis bezoeken we het Charnley-Persky House (uit 1892), een voorbeeld van de samenwerking van Wright met zijn leermeester Louis Sullivan. Tijdens onze wandeling hiernaartoe via Wooden Alley zien we wat voor architectuur gangbaar was ten tijde van de bouw en hoe enorm het Charnley-Persky House hiermee contrasteerde.
‘s Middags nemen we een kijkje in Frank Lloyd Wright’s spectaculaire Rookery Lobby. Voor wie wil: een architectuurroute vanaf het Rookery door de stad naar het Millenium Park. Daar kan men twee beroemde sculpturen bezichtigen, de Cloud Gate van Anish Kapoor en de Crown Fountain van Jaume Plensa. Vervolgens kan men op eigen gelegenheid naar het Chicago Art Institute of The Loop, het centrum van de stad, verder verkennen.

dag 3, wo 20-05

We maken een excursie naar Oak Park, waarop vele architecten hun stempel hebben gedrukt, maar niemand zozeer als Frank Lloyd Wright. We bezoeken het woonhuis en de studio van deze architect. Tijdens een wandeling zien we diverse van zijn nog altijd bewoonde particuliere huizen van buiten.
Na de gezamenlijke lunch bezoeken we de Unity Temple. Vervolgens keren we terug naar ons hotel. U kunt ook besluiten later op de dag met het openbaar vervoer terug te keren en nog wat meer in deze fraaie omgeving te wandelen en te genieten van de sfeer en de mooie architectuur.

dag 4, do 21-05

Vanochtend zien we in het Robie House (1909/1910), een hoogtepunt van de Prairie House Style, hoe Wright zijn kenmerkende eigen stijl vond. Vervolgens rijden we naar Madison, waar we het Herbert and Katherine Jacobs First House bekijken, een voorbeeld van wat Wright Usonian Houses noemde: kleine, in het groen gelegen huizen voor de middenklasse. Een overnachting in Spring Green.

dag 5, vr 22-05

We brengen een bezoek aan Taliesin East. Dit was tussen 1911 en 1959 de voornaamste residentie van Wright en we vinden er gebouwen uit zijn hele werkzame leven. We bezichtigen de campus met Wright's woonhuis en - indien mogelijk - de FLW School of Architecture. Gezamenlijke lunch in het Riverside Terrace staat op het programma. Aansluitend gaan we naar Racine, onze volgende overnachtingsplaats.

dag 6, za 23-05

In Racine bezichtigen we de gebouwen die Wright ontwierp voor de industrieel Johnson. Het Johnson Wax Headquarters is een indrukwekkend industrieel gebouw, waarin strenge, gesloten bakstenen muren worden afgewisseld met een speels lichtspel. We rijden terug naar Chicago, vanwaar in de namiddag onze vlucht naar Pittsburg gaat, waar twee overnachtingen.

dag 7, zo 24-05

Dagexcursie. In Fallingwater bezichtigen we de iconische, boven een waterval gebouwde villa. Het gebouw werd in 1938 in één klap beroemd, toen het op de cover van Times Magazine belandde.
In Kentuck Knob zien we een van de laatste woonhuizen van Wright, een fraai voorbeeld van organische architectuur. Rondom het huis werd een mooi sculptuurpark aangelegd, met zo’n dertig werken van onder meer Andy Goldsworthy, Claes Oldenburgh en Philip King.

dag 8, ma 25-05

Rond het middaguur vlucht naar New York. Na aankomst transfer naar ons hotel.

dag 9, di 26-05

We gaan we naar een van de grootste musea ter wereld, het Metropolitan Museum, gesticht door een aantal rijke New Yorkers. Ook bekijken we de reconstructie van de woonkamer van het Francis Little House (1912-14), een fraai voorbeeld van organische architectuur. De namiddag is vrij om te genieten van alles wat The Big Apple nog meer te bieden heeft. Gemeenschappelijk afscheidsdiner.

dag 10, wo 27-05

We beginnen de dag met een bezoek het Guggenheim Museum, wederom een privaat begonnen culturele instelling. Niet zozeer de collectie als wel de architectuur is zeer de moeite waard! De route architecturale van Frank Lloyd Wright verbindt alle verdiepingen op uiterst logische wijze. Vervolgens vrije tijd tot ons vertrek naar de luchthaven New York JFK in de vroege avond en directe lijnvlucht per KLM naar Amsterdam.

dag 11, do 28-05

Rond het middaguur aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Chicago en van New York naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
18-05-2020: Amsterdam - Chicago, 12.25 - 14.10 uur
27-05-2020: New York - Amsterdam, 22.00 - 11.20 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In dit deel van de VS is het zeven tot zes uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer ter plekke wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Om de reistijd te beperken maken we tweemaal gebruik van een lokale vlucht.
We maken in de grote steden ook gebruik van het openbaar vervoer. Hiervoor wordt voor iedereen een OV-kaart aangeschaft. Uiteraard zullen we ook de nodige wandelingen maken.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Chicago (3 nachten) - Spring Green (1 nacht) - Racine (1 nacht) - Pittsburg (2 nachten) - New York (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis vindt plaats in gunstig gelegen driesterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

We dineren 5 keer gezamenlijk in het hotel of een lokaal restaurant. Ook de lunches op dag 3 en dag 5 zijn inbegrepen en vinden plaats in een lokaal restaurant. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Vaccinaties e.d. zijn niet nodig voor een reis naar de VS.

Weer

Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door dit deel van de VS. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen naar de VS dient uw paspoort geldig te zijn t/m de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig, maar reizigers dienen vooraf wel de zogenaamde ESTA-goedkeuring aan te vragen. De kosten bedragen USD 14 (onder voorbehoud van wijzigingen). Deelnemers ontvangen hierover nadere informatie.
NB 1 Eind januari 2016 hebben de VS bepaald dat wie (o.m.) in Iran is geweest na 11 maart 2011 en daarna naar de VS wil reizen niet langer kan volstaan met een ESTA-verklaring. Een visum is dan vereist.
NB 2 Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In de VS is de dollar (USD) het betaalmiddel. De bekende creditcards zijn vrijwel bij alle aankopen bruikbaar. U kunt met uw creditcard of met pinpassen met het Cirrus- of Maestro-logo ook contant geld opnemen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in de VS. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn niet de reissom inbegrepen. Houdt u rekening met ca. $ 300,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
18 t/m 28 mei 2020

Reissom

€ 4995
toeslag eenpersoonskamer: € 695
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer is verschuldigd wanneer er geen medereizig(st)er zou zijn om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 2 lunches, 5 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem

Exclusief

overige maaltijden, drankjes bij maaltijden, ESTA, entrees, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 20

Reisleiding

Anne van Driel

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten