Skip to main content
Via Flaminia
Via Flaminia
Via Flaminia

Via Flaminia

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u ook voor deze reis in juli op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  De Via Flaminia was voor de Romeinen de belangrijkste weg naar het noorden. De route voerde van hartje Rome door Latium, Umbrië, de Apennijnen en Le Marche naar Fano en Rimini. We beginnen deze reis bij het Altare della Patria in Rome en trekken vandaar langs de oude weg noordwaarts. Onderweg passeren we diverse landschappen rond de Apennijnen en bekijken we Romeinse opgravingen en prachtige cultuursteden als Narni en Spoleto. Ook doen we onbekende en verrassende plaatsen aan, zoals het versteende oerbos Dunarobba en het Romeinse legerkamp Carsulae. Vroeger eindigde de Via Flaminia bij de Poort van Augustus in Fano, later werd de weg verlengd tot Rimini, dat ook voor ons het eindpunt van de reis vormt.

 • dag 1, zo 17-09 

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome en transfer naar het hotel in het centrum, waar we twee nachten verblijven. Gezamenlijke lunch rond Campo dei Fiori. Te voet naar het begin van de Corso voor een wandeling langs het eerste stuk van de antieke Via Flaminia. We beginnen boven op het Altare della Patria en bekijken tijdens de wandeling onder andere de Ara Pacis en het Mausoleum van Augustus. Voorafgaand aan het diner genieten we op het dakterras van het hotel van een welkomstdrankje.

  dag 2, ma 18-09 

  Nadat we de Ponte Milvio gepasseerd zijn, bezoeken we het sportcomplex Foro Italico, dat tijdens de fascistische regering van Mussolini werd gebouwd. We keren terug naar Rome, waar u de gelegenheid krijgt om te lunchen, alvorens we het Museo Nazionale Romano bezoeken en uitgebreid de tijd nemen voor de schitterende collectie van het Palazzo Massimo alle Terme.

  dag 3, di 19-09 

  We verlaten Rome en vervolgen onze reis langs de Via Flaminia. Net buiten de stad passeren we de Soracte, die door Horatius in een ode werd bezongen. Onze volgende stop is de opgraving van Ocriculum. In Narni bekijken we de Ponte di Agosto en maken we een stadswandeling, zowel boven als onder de grond. Ook staat het woud van Dunarobba op het programma. Dit versteende woud, met overblijfselen van soms wel twee miljoen jaar oud, is uniek in zijn soort. Diner in de binnenstad van Spoleto, waar we de komende drie nachten verblijven.

  dag 4, wo 20-09 

  Spoleto biedt een overvloed aan oudheden: het Romeinse theater, de Boog van Drusus, de Casa Romana en nog veel meer. Na de lunch bent u vrij om zelf van het prachtige centrum te genieten. Een tip is een bezoek aan het fort Rocca Albornoziana, gebouwd in de veertiende eeuw in opdracht van de Spaanse kardinaal Gil Àlvarez de Albornoz. Vanaf hier is er een spectaculair uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Diner in het centrum van Spoleto.

  dag 5, do 21-09 

  ’s Ochtends brengen we een bezoek aan het Romeinse legerkamp Carsulae. In Spello zijn prachtige Romeinse mozaïeken te zien uit een villa, die we door middel van computeranimaties ook op een andere manier kunnen ervaren. Wandeling langs middeleeuwse en Romeinse monumenten. De bronnen van de rivier de Clitunno werden al in de oudheid bezongen. We genieten ter plekke van de uitzonderlijk mooi bewaarde tempietto en de bronnen.

  dag 6, vr 22-09

   Tocht dwars door de Apennijnen met langs de route diverse resten van de Via Flaminia. Zo bewonderen we nog intacte Romeinse bruggen en een tweeduizend jaar oude tunnel in de imposante Gola del Furlo. De natuur zorgt voor een spectaculaire omlijsting. Onderweg passeren we Cagli, waar we ook lunchen, en wandelen we langs een prachtig theater en de Torrione. Verderop bezoeken we een oude pelgrimsabdij. In Fossombrone bezichtigen we een klein maar bijzonder archeologisch museum. Twee overnachtingen in Fano.

  dag 7, za 23-09 

  In Fano zijn de Romeinse muren met daarin de Poort van Augustus nog grotendeels bewaard. Hier speelde zich een beroemde episode uit de Punische Oorlogen af, de strijd tussen de Carthagers en de Romeinse Republiek om de hegemonie in het westelijke deel van de Middellandse Zee. Verder maken we een stadswandeling langs de kathedraal, een kerk met werk van Perugino en Rafaël, en de graven van de familie Malatesta. Op zaterdag is er ook een grote openluchtmarkt die u kunt bezoeken. ‘s Middags vertrekken we naar Pesaro, waar we een stadwandeling maken met als extra een ondergrondse verrassing in de Duomo. Diner in het centrum van Pesaro.

  dag 8, zo 24-09

  Het Forum in Rimini was het eindpunt van de Via Flaminia. We zien het Huis van de Chirurg inclusief diens spreek- en behandelkamer, die in het ernaast gelegen museum zijn gereconstrueerd. De prachtige Templum Malatestianum vormt het sluitstuk van onze reis. Na de lunch transfer naar Bologna voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Bologna naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  17-09-2023 Amsterdam - Rome 09.35 - 11.50 uur
  24-09-2023 Bologna - Amsterdam 17.25 - 19.35 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Op de heenreis kunt u per trein naar Rome reizen met minimaal 2 overstappen, inclusief traject per nachttrein. Op de terugreis kunt u vanuit Bologna met minimaal 2 overstappen naar Nederland reizen, inclusief traject per nachttrein. Houd dan dus rekening met een 10-daagse reis van 16 t/m 25 september 2023. Uiteraard zijn er ook andere routes mogelijk. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Rome (2 nachten) - Spoleto (3 nachten) - Fano (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 2 lunches en alle diners inbegrepen bij de reissom. Deze maaltijden vinden plaats in lokale restaurants, die met zorg door de reisleiding zijn uitgezocht. De overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het kraanwater in Italië is licht gechloreerd en kan veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  September is een geschikte periode voor een cultuurreis door Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam, al kan het in deze periode warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u ook voor deze reis in juli op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  De Via Flaminia was voor de Romeinen de belangrijkste weg naar het noorden. De route voerde van hartje Rome door Latium, Umbrië, de Apennijnen en Le Marche naar Fano en Rimini. We beginnen deze reis bij het Altare della Patria in Rome en trekken vandaar langs de oude weg noordwaarts. Onderweg passeren we diverse landschappen rond de Apennijnen en bekijken we Romeinse opgravingen en prachtige cultuursteden als Narni en Spoleto. Ook doen we onbekende en verrassende plaatsen aan, zoals het versteende oerbos Dunarobba en het Romeinse legerkamp Carsulae. Vroeger eindigde de Via Flaminia bij de Poort van Augustus in Fano, later werd de weg verlengd tot Rimini, dat ook voor ons het eindpunt van de reis vormt.

 • dag 1, zo 17-09 

  Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome en transfer naar het hotel in het centrum, waar we twee nachten verblijven. Gezamenlijke lunch rond Campo dei Fiori. Te voet naar het begin van de Corso voor een wandeling langs het eerste stuk van de antieke Via Flaminia. We beginnen boven op het Altare della Patria en bekijken tijdens de wandeling onder andere de Ara Pacis en het Mausoleum van Augustus. Voorafgaand aan het diner genieten we op het dakterras van het hotel van een welkomstdrankje.

  dag 2, ma 18-09 

  Nadat we de Ponte Milvio gepasseerd zijn, bezoeken we het sportcomplex Foro Italico, dat tijdens de fascistische regering van Mussolini werd gebouwd. We keren terug naar Rome, waar u de gelegenheid krijgt om te lunchen, alvorens we het Museo Nazionale Romano bezoeken en uitgebreid de tijd nemen voor de schitterende collectie van het Palazzo Massimo alle Terme.

  dag 3, di 19-09 

  We verlaten Rome en vervolgen onze reis langs de Via Flaminia. Net buiten de stad passeren we de Soracte, die door Horatius in een ode werd bezongen. Onze volgende stop is de opgraving van Ocriculum. In Narni bekijken we de Ponte di Agosto en maken we een stadswandeling, zowel boven als onder de grond. Ook staat het woud van Dunarobba op het programma. Dit versteende woud, met overblijfselen van soms wel twee miljoen jaar oud, is uniek in zijn soort. Diner in de binnenstad van Spoleto, waar we de komende drie nachten verblijven.

  dag 4, wo 20-09 

  Spoleto biedt een overvloed aan oudheden: het Romeinse theater, de Boog van Drusus, de Casa Romana en nog veel meer. Na de lunch bent u vrij om zelf van het prachtige centrum te genieten. Een tip is een bezoek aan het fort Rocca Albornoziana, gebouwd in de veertiende eeuw in opdracht van de Spaanse kardinaal Gil Àlvarez de Albornoz. Vanaf hier is er een spectaculair uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Diner in het centrum van Spoleto.

  dag 5, do 21-09 

  ’s Ochtends brengen we een bezoek aan het Romeinse legerkamp Carsulae. In Spello zijn prachtige Romeinse mozaïeken te zien uit een villa, die we door middel van computeranimaties ook op een andere manier kunnen ervaren. Wandeling langs middeleeuwse en Romeinse monumenten. De bronnen van de rivier de Clitunno werden al in de oudheid bezongen. We genieten ter plekke van de uitzonderlijk mooi bewaarde tempietto en de bronnen.

  dag 6, vr 22-09

   Tocht dwars door de Apennijnen met langs de route diverse resten van de Via Flaminia. Zo bewonderen we nog intacte Romeinse bruggen en een tweeduizend jaar oude tunnel in de imposante Gola del Furlo. De natuur zorgt voor een spectaculaire omlijsting. Onderweg passeren we Cagli, waar we ook lunchen, en wandelen we langs een prachtig theater en de Torrione. Verderop bezoeken we een oude pelgrimsabdij. In Fossombrone bezichtigen we een klein maar bijzonder archeologisch museum. Twee overnachtingen in Fano.

  dag 7, za 23-09 

  In Fano zijn de Romeinse muren met daarin de Poort van Augustus nog grotendeels bewaard. Hier speelde zich een beroemde episode uit de Punische Oorlogen af, de strijd tussen de Carthagers en de Romeinse Republiek om de hegemonie in het westelijke deel van de Middellandse Zee. Verder maken we een stadswandeling langs de kathedraal, een kerk met werk van Perugino en Rafaël, en de graven van de familie Malatesta. Op zaterdag is er ook een grote openluchtmarkt die u kunt bezoeken. ‘s Middags vertrekken we naar Pesaro, waar we een stadwandeling maken met als extra een ondergrondse verrassing in de Duomo. Diner in het centrum van Pesaro.

  dag 8, zo 24-09

  Het Forum in Rimini was het eindpunt van de Via Flaminia. We zien het Huis van de Chirurg inclusief diens spreek- en behandelkamer, die in het ernaast gelegen museum zijn gereconstrueerd. De prachtige Templum Malatestianum vormt het sluitstuk van onze reis. Na de lunch transfer naar Bologna voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Bologna naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  17-09-2023 Amsterdam - Rome 09.35 - 11.50 uur
  24-09-2023 Bologna - Amsterdam 17.25 - 19.35 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 2 Reist u liever met de trein? Op de heenreis kunt u per trein naar Rome reizen met minimaal 2 overstappen, inclusief traject per nachttrein. Op de terugreis kunt u vanuit Bologna met minimaal 2 overstappen naar Nederland reizen, inclusief traject per nachttrein. Houd dan dus rekening met een 10-daagse reis van 16 t/m 25 september 2023. Uiteraard zijn er ook andere routes mogelijk. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Rome (2 nachten) - Spoleto (3 nachten) - Fano (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 2 lunches en alle diners inbegrepen bij de reissom. Deze maaltijden vinden plaats in lokale restaurants, die met zorg door de reisleiding zijn uitgezocht. De overige lunches zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het kraanwater in Italië is licht gechloreerd en kan veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  September is een geschikte periode voor een cultuurreis door Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam, al kan het in deze periode warm zijn. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië, Griekenland en Frankrijk geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
17 t/m 24 september 2023
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer en verblijf’.

Reissom

t/m 13 juni 2023: € 2875
vanaf 14 juni 2023: € 3025
toeslag eenpersoonskamer: € 300,-

Inclusief

Lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, 2 lunches, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie.

Exclusief

Overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking.

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Tes van der Zee MA