Exclusieve groepsreis Met Horatius langs de Via Appia

Met Horatius langs de Via Appia

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Een unieke reis langs de oudste snelweg van Europa. Onderweg zien we fascinerende steden als Beneventum, heiligdommen als de spectaculair gelegen tempel van Iupiter Anxur in Terracina, opgravingen als Minturnae en natuurlijk prachtige stukken van de antieke Via Appia. We volgen grotendeels de route die de dichter Horatius aflegde. Hij heeft hiervan een humoristisch verslag nagelaten, dat we uitgebreid raadplegen. Ook de Romeinse Peutinger-kaart houden we bij de hand. De reis voert ons door de olijfgaarden van Apulië en het onherbergzame Lucanië naar de rijke kust van Campanië en via de kiwiplantages van Latium naar de muren van het oude Rome.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië, Griekenland en Frankrijk geleid. Rolf is classicus en leidt de reizen inhoudelijk; zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling.

dag 1, zo 02-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Bari. Overnachting in de omgeving van Bari.

dag 2, ma 03-10

Bij de opgraving van Egnazia bekijken we het antieke plaveisel. De route voert ons verder naar het eindpunt van de Via Appia in Brindisi, vanwaar vele beroemde Romeinen vertrokken naar het onbekende Oosten. Het archeologisch museum in Tarente heeft een imponerende collectie. Twee overnachtingen in de grottenstad Matera.

dag 3, di 04-10

In Matera dwalen we rond in ondergrondse woningen en kerken. De middag is vrij om zelf het moderne Matera te verkennen.

dag 4, wo 05-10

Rit naar Venosa, de geboorteplaats van Horatius, die ons een deel van deze reis vergezelt. We bezichtigen de abdij Santissima Trinità en het archeologisch park. Ook staat het Normandische kasteel van Melfi met de beroemde Rapolla-sarcofaag op het programma. We overnachten tweemaal in Beneventum.

dag 5, do 06-10

Wandelend verkennen we de prachtig bewaarde Boog van Trajanus. Deze markeert de plaats waar de Via Appia Traiana zich afsplitst van de Via Appia. Maar er is meer in Beneventum, zoals de kerk van Santa Sofia. Vrije middag in Beneventum.

dag 6, vr 07-10

In Capua Vetere zien we het Mithras-heiligdom en het indrukwekkende amfitheater. Hier vlakbij stond de gladiatorenschool waar ooit de beruchte opstand van Spartacus begon, die zijn einde zou vinden aan de Via Appia. In het antieke Minturnae, nabij het huidige Minturno, zien we het aquaduct met 150 bogen en bekijken we de opgraving rond het forum. Twee overnachtingen in Gaeta.

dag 7, za 08-10

We beginnen in Sperlonga met de beroemde Villa van Tiberius en het nabijgelegen archeologisch museum. Vanaf Terracina loopt de Via Appia vrijwel loodrecht naar Rome. Hoog boven de stad ligt de Tempel van Iupiter Anxur, die een schitterend uitzicht biedt. Ook wandelen we over een prachtig deel van de Via Appia.

dag 8, zo 09-10

We maken diverse korte stops langs de Via Appia tot aan de Villa van de Quintilii. Na de lunch zien we de Tombe van Caecilia Metella en rijden dan Rome in. De laatste twee nachten verblijven we in Rome.

dag 9, ma 10-10

We wandelen het laatste stuk van de Via Appia af tot aan de plek waar de weg ooit begon. Ook gaan we naar de plek van de Gouden Mijlsteen en eindigen we op het Capitool. Vrije middag in Rome.

dag 10, di 11-10

We bezoeken het Museo delle Mura en de Thermen van Caracalla. In de loop van de middag directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Bari met Transavia en van Rome naar Amsterdam met KLM. De vluchtgegevens zijn:
02-10-2022: Amsterdam - Bari, 11.55 - 14.25 uur
11-10-2022: Rome - Amsterdam, 17.40 - 20.15 uur
Voor elke deelnemer is tot 20 kg ruimbagage inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

De rondreis langs de Via Appia wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Bari (1 nachten) - Matera (2 nachten) - Beneventum (2 nachten) - Gaeta (2 nachten) - Rome (2 nachten)
We verblijven in comfortabele drie- en viersterrenhotels. De hotels zijn gekozen vanwege hun mooie of strategische ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Er worden een paar (korte) wandelingen over de Via Appia gemaakt; deze gaan over oneffen terrein. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door dit deel van Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; de zomerhitte is inmiddels voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
2 t/m 11 oktober 2022

Reissom

t/m 7 juni 2022: € 2895
vanaf 8 juni 2022: € 2995
toeslag eenpersoonskamer: € 460
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, proeverij, reisleiding, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Contact Labrys Reizen

Pien T'Jonck MA