De Veneto van Palladio
De Veneto van Palladio
De Veneto van Palladio

De Veneto van Palladio

 • Veneto is het achterland van het ooit steenrijke Venetië, en dat is nog altijd te zien aan de vele schitterende villa’s en palazzi. Vele zijn van de hand van de beroemde architect Andrea Palladio, de belangrijkste architect van de renaissance, wiens onvermoeibare zoektocht naar tijdloze schoonheid door heel Europa en de VS sporen heeft achtergelaten. Vicenza is de Palladio-stad bij uitstek, vol mooie stadspaleizen en het fameuze Teatro Olimpico. Net buiten de stad ontdekken we de adembenemende Villa Rotonda en verderop enkele ‘agrische’ villa’s met klassieke zuilenfronten, bordessen en rijke fresco’s. In Venetië zien we prachtige kerken van Palladio. De manier waarop we de stad benaderen, is uniek: vanaf Padua varen we over de Brenta de lagune op. In de verte ligt de stad, een aanblik om nooit meer te vergeten!

 • dag 1, di 16-05

  In de loop van de avond vertrekt onze trein vanuit Amsterdam naar Vicenza, met een overstap in Zürich.

  dag 2, wo 17-05

  ’s Middags na aankomst in Vicenza brengt een korte wandeling ons naar ons hotel. Vervolgens verkenning te voet van het aangename historisch centrum. Uiteraard staan de gebouwen van Palladio centraal: de Basilica, het Palazzo Chiericati en natuurlijk het Teatro Olimpico, het oudste renaissancetheater, waar de culturele elite klassieke tragedies liet opvoeren. Ook bezoeken we het Palladio-museum. We besluiten de dag met een gezamenlijk diner.

  dag 3, do 18-05

  Dagexcursie in het spoor van Palladio, wiens villa’s verspreid liggen in een cirkel van 50 kilometer rond Vicenza. Enkele van de agrarische villa's zijn prachtig gerestaureerd, met de originele fresco's er nog in, en goed te bezoeken. Andere zijn half overwoekerd met onkruid en moeilijk te betreden. Op het programma staan Villa Maser, Villa Emo, Villa Cornaro en Villa Gazotti Grimani. Deze laatste wordt momenteel gerestaureerd door een nazaat van de oorspronkelijke eigenaar. Gezamenlijke lunch.

  dag 4, vr 19-05

  Er zijn twee Villa's Pisani in Bagnolo di Lonigo, een van Palladio, de Villa Bonetti, en een van Vicenzo Scamozzi, Palladio's 'erfopvolger'. Deze Rocca Pisani is geïnspireerd op Villa Rotonda. Er is vrije tijd voor de lunch in het aardige vestingstadje Montagnana. De nabijgelegen Villa Pojana en Villa Saraceno zijn ons bezoek ook meer dan waard.

  dag 5, za 20-05

  ‘s Ochtends staat La Rotonda op het programma, de villa die beschouwd wordt als een hoogtepunt van renaissancearchitectuur. Vandaar is het een korte wandeling naar de Villa Valmarana ai Nani, waar Tiepolo de vertrekken decoreerde. Na terugkeer in Vicenza is de rest van de dag ter vrije besteding.

  dag 6, zo 21-05

  Boottocht over het Brentakanaal naar Venetië: een heerlijke tocht langs de villa’s waar rijke Venetianen de zomer doorbrachten. De Villa Pisani in Stra is ontworpen naar het voorbeeld van Versailles. We passeren meerdere sluizen en bezoeken de Barchessa di Villa Valmarana of de ertegenover gelegen Villa Widmann bij Mira. Ten slotte bezichtigen we Palladio’s Villa Foscari, La Malcontenta. Bij Fusina varen we de lagune op en komt Venetië langzaam in zicht. Een mooiere entree is nauwelijks denkbaar. Twee overnachtingen in Venetië.

  dag 7, ma 22-05

  In Venetië heeft Palladio twee kerken gebouwd. De San Giorgio Maggiore is uniek gelegen op een eiland tegenover de San Marco. De hoge toren biedt een fantastisch uitzicht. Het klooster van Palladio is perfect gerestaureerd. Op Giudecca ligt Il Redentore, de kerk die de driedeling van een Romeins badhuis heeft. Hier bevinden zich enkele grote doeken van Tintoretto. De rest van de dag is vrij om op eigen gelegenheid de magische stad in het water verder te verkennen. 's Avonds afscheidsdiner in een gezellig restaurant.

  dag 8, di 23-05

  Vrije dag in Venetië tot ons vertrek naar het station van Santa Lucia, vanwaar om 21.05 uur onze nachttrein vertrekt. De reisleiding doet graag suggesties.

  dag 9, wo 24-05

  Via Stuttgart en Keulen reizen we terug naar Amsterdam, waar we in de loop van de middag aankomen.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Vicenza en van Venetië naar Amsterdam terug. In de Nightjet gaan we uit van tweepersoonsslaapcoupés. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):

  16-05-2023: Amsterdam - Zürich Hbf, 20.28 - 08.05 uur (aankomst 17-05)
  17-05-2023: Zürich Hbf - Vicenza, 08.33 - 13.55 uur
  23-05-2023: Venetië Santa Lucia - Stuttgart Hbf, 21.05 - 08.37 uur (aankomst 24-05)
  24-05-2023: Stuttgart Hbf - Keulen Hbf, 09.51 - 12.05 uur
  24-05-2023: Keulen Hbf - Amsterdam, 12.39 - 15.53 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen in Utrecht Centraal of Arnhem. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben in de dagtreinen tickets gereserveerd in de tweede klasse. Tickets in de eerste klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar tegen een toeslag. Geef deze wens bij boeking aan.
  NB 3 We gaan uit van tweepersoonsslaapcoupés die zijn gereserveerd voor onze groep; alleenreizenden delen een slaapcoupé. Een slaapcoupé voor alleengebruik is tegen een toeslag op aanvraag mogelijk (max. 2 beschikbaar).
  NB 4 Op verzoek te boeken als vliegreis. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 6 maken we een ontspannen boottocht met de Burchiello over het Brentakanaal, waaraan verschillende historische villa’s liggen. De boottocht eindigt in Venetië. In Venetië maken we gebruik van de vaporetto (de lijnboot) en watertaxi. U krijgt hier na aankomst een ov-kaart die 48 uur geldig is.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Vicenza (4 nachten) - Venetië (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie of strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden.

  Maaltijden

  Het diner op de dag 2 en 7 en de lunch op dag 3 vinden plaats in sfeervolle lokale restaurants. De lunch op dag 6 zal plaatsvinden tijdens de boottocht over het Brentakanaal. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is u deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het kraanwater in Italië is licht gechloreerd en kan veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  De tweede helft van mei is een geschikte periode voor een cultuurreis door Noord-Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC. ’s Avonds kan het behoorlijk afkoelen. Een regenbui valt in dit seizoen niet uit te sluiten (bron: www.klimaatinfo.nl).
  Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • Veneto is het achterland van het ooit steenrijke Venetië, en dat is nog altijd te zien aan de vele schitterende villa’s en palazzi. Vele zijn van de hand van de beroemde architect Andrea Palladio, de belangrijkste architect van de renaissance, wiens onvermoeibare zoektocht naar tijdloze schoonheid door heel Europa en de VS sporen heeft achtergelaten. Vicenza is de Palladio-stad bij uitstek, vol mooie stadspaleizen en het fameuze Teatro Olimpico. Net buiten de stad ontdekken we de adembenemende Villa Rotonda en verderop enkele ‘agrische’ villa’s met klassieke zuilenfronten, bordessen en rijke fresco’s. In Venetië zien we prachtige kerken van Palladio. De manier waarop we de stad benaderen, is uniek: vanaf Padua varen we over de Brenta de lagune op. In de verte ligt de stad, een aanblik om nooit meer te vergeten!

 • dag 1, di 16-05

  In de loop van de avond vertrekt onze trein vanuit Amsterdam naar Vicenza, met een overstap in Zürich.

  dag 2, wo 17-05

  ’s Middags na aankomst in Vicenza brengt een korte wandeling ons naar ons hotel. Vervolgens verkenning te voet van het aangename historisch centrum. Uiteraard staan de gebouwen van Palladio centraal: de Basilica, het Palazzo Chiericati en natuurlijk het Teatro Olimpico, het oudste renaissancetheater, waar de culturele elite klassieke tragedies liet opvoeren. Ook bezoeken we het Palladio-museum. We besluiten de dag met een gezamenlijk diner.

  dag 3, do 18-05

  Dagexcursie in het spoor van Palladio, wiens villa’s verspreid liggen in een cirkel van 50 kilometer rond Vicenza. Enkele van de agrarische villa's zijn prachtig gerestaureerd, met de originele fresco's er nog in, en goed te bezoeken. Andere zijn half overwoekerd met onkruid en moeilijk te betreden. Op het programma staan Villa Maser, Villa Emo, Villa Cornaro en Villa Gazotti Grimani. Deze laatste wordt momenteel gerestaureerd door een nazaat van de oorspronkelijke eigenaar. Gezamenlijke lunch.

  dag 4, vr 19-05

  Er zijn twee Villa's Pisani in Bagnolo di Lonigo, een van Palladio, de Villa Bonetti, en een van Vicenzo Scamozzi, Palladio's 'erfopvolger'. Deze Rocca Pisani is geïnspireerd op Villa Rotonda. Er is vrije tijd voor de lunch in het aardige vestingstadje Montagnana. De nabijgelegen Villa Pojana en Villa Saraceno zijn ons bezoek ook meer dan waard.

  dag 5, za 20-05

  ‘s Ochtends staat La Rotonda op het programma, de villa die beschouwd wordt als een hoogtepunt van renaissancearchitectuur. Vandaar is het een korte wandeling naar de Villa Valmarana ai Nani, waar Tiepolo de vertrekken decoreerde. Na terugkeer in Vicenza is de rest van de dag ter vrije besteding.

  dag 6, zo 21-05

  Boottocht over het Brentakanaal naar Venetië: een heerlijke tocht langs de villa’s waar rijke Venetianen de zomer doorbrachten. De Villa Pisani in Stra is ontworpen naar het voorbeeld van Versailles. We passeren meerdere sluizen en bezoeken de Barchessa di Villa Valmarana of de ertegenover gelegen Villa Widmann bij Mira. Ten slotte bezichtigen we Palladio’s Villa Foscari, La Malcontenta. Bij Fusina varen we de lagune op en komt Venetië langzaam in zicht. Een mooiere entree is nauwelijks denkbaar. Twee overnachtingen in Venetië.

  dag 7, ma 22-05

  In Venetië heeft Palladio twee kerken gebouwd. De San Giorgio Maggiore is uniek gelegen op een eiland tegenover de San Marco. De hoge toren biedt een fantastisch uitzicht. Het klooster van Palladio is perfect gerestaureerd. Op Giudecca ligt Il Redentore, de kerk die de driedeling van een Romeins badhuis heeft. Hier bevinden zich enkele grote doeken van Tintoretto. De rest van de dag is vrij om op eigen gelegenheid de magische stad in het water verder te verkennen. 's Avonds afscheidsdiner in een gezellig restaurant.

  dag 8, di 23-05

  Vrije dag in Venetië tot ons vertrek naar het station van Santa Lucia, vanwaar om 21.05 uur onze nachttrein vertrekt. De reisleiding doet graag suggesties.

  dag 9, wo 24-05

  Via Stuttgart en Keulen reizen we terug naar Amsterdam, waar we in de loop van de middag aankomen.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Vicenza en van Venetië naar Amsterdam terug. In de Nightjet gaan we uit van tweepersoonsslaapcoupés. De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):

  16-05-2023: Amsterdam - Zürich Hbf, 20.28 - 08.05 uur (aankomst 17-05)
  17-05-2023: Zürich Hbf - Vicenza, 08.33 - 13.55 uur
  23-05-2023: Venetië Santa Lucia - Stuttgart Hbf, 21.05 - 08.37 uur (aankomst 24-05)
  24-05-2023: Stuttgart Hbf - Keulen Hbf, 09.51 - 12.05 uur
  24-05-2023: Keulen Hbf - Amsterdam, 12.39 - 15.53 uur
  NB 1 U kunt ook opstappen in Utrecht Centraal of Arnhem. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
  NB 2 We hebben in de dagtreinen tickets gereserveerd in de tweede klasse. Tickets in de eerste klasse zijn op aanvraag ook beschikbaar tegen een toeslag. Geef deze wens bij boeking aan.
  NB 3 We gaan uit van tweepersoonsslaapcoupés die zijn gereserveerd voor onze groep; alleenreizenden delen een slaapcoupé. Een slaapcoupé voor alleengebruik is tegen een toeslag op aanvraag mogelijk (max. 2 beschikbaar).
  NB 4 Op verzoek te boeken als vliegreis. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  Het vervoer ter plaatse wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 6 maken we een ontspannen boottocht met de Burchiello over het Brentakanaal, waaraan verschillende historische villa’s liggen. De boottocht eindigt in Venetië. In Venetië maken we gebruik van de vaporetto (de lijnboot) en watertaxi. U krijgt hier na aankomst een ov-kaart die 48 uur geldig is.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Vicenza (4 nachten) - Venetië (2 nachten)
  Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie of strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden.

  Maaltijden

  Het diner op de dag 2 en 7 en de lunch op dag 3 vinden plaats in sfeervolle lokale restaurants. De lunch op dag 6 zal plaatsvinden tijdens de boottocht over het Brentakanaal. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is u deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Het kraanwater in Italië is licht gechloreerd en kan veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

  Reisperiode

  De tweede helft van mei is een geschikte periode voor een cultuurreis door Noord-Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC. ’s Avonds kan het behoorlijk afkoelen. Een regenbui valt in dit seizoen niet uit te sluiten (bron: www.klimaatinfo.nl).
  Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis staat onder leiding van Bob Witman. Gedurende de reis wordt hij bijgestaan door een organisatorisch begeleid(st)er. Op sommige plekken wordt de rondleiding verzorgd door een lokale, Engelstalige gids.

Bob Witman

Bob Witman

Hij schrijft voor de Volkskrant en was jarenlang chef van de kunstredactie en lid van de hoofdredactie. Hij publiceert sinds 1998 over architectuur en design in de Volkskrant en vakbladen. Zijn interessegebied richt zich op kantelmomenten in de architectuurgeschiedenis, zoals de renaissancearchitectuur in Italië in de zestiende eeuw en de opkomst van het modernisme in Europa in de twintigste eeuw. Hij is verbonden aan het platform What Design Can Do, dat zich bezig houdt met de maatschappelijk impact van design, en geeft les aan de kunstacademie in Utrecht.

Samenwerking

Het betreft een lezersreis van dagblad de Volkskrant die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij deze reis zijn slechts enkele lunches en diners inbegrepen en zijn ook de fooien exclusief.

de Volkskrant

de Volkskrant

Onafhankelijk, betrouwbaar, toegankelijk: volg de Volkskrant voor actualiteit, opinie, cultuur en meer.

Reisgegevens

9-daagse treinreis
16 t/m 24 mei 2023
NB Op verzoek te boeken als vliegreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

€ 3395
toeslag eenpersoonskamer: € 540
aanvullende toeslag eenpersoonscoupé in de nachttrein: € 300,- (max. 2 beschikbaar)

Inclusief

treinreis op basis van tweepersoonsslaapcoupés, vervoer ter plaatse, ov-kaart Venetië voor 48 uur, logies met ontbijt, 2 lunches, 2 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20
(het exacte aantal is afhankelijk van de indeling van de slaapcoupés)

Reisleiding

Bob Witman

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen