Exclusieve groepsreis West-Turkije i.s.m. Vrije Academie

West-Turkije i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De westkust van Turkije bevat een schat aan archeologische opgravingen. Deze reis voert langs absolute hoogtepunten als het wereldberoemde Ephesos en de kalkterrassen van Pamukkale, maar ook minder bekende pareltjes staan op ons programma. In Nyssa zien we prachtige antieke overblijfselen tussen de olijfgaarden en Alinda biedt schitterende vergezichten. De verhalen gaan over Lydiërs, Grieken en Romeinen. Onder meer de steenrijke koning Kroisos, de roemruchte Alexander de Grote en de apostel Paulus passeren de revue.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Karin Braamhorst. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Karin Braamhorst

Kunsthistorica. Zij geeft lezingen, colleges, rondleidingen in musea en begeleidt reizen. De kunstgeschiedenis is voor haar een schatkamer met schitterende pareltjes. Als reisleider belicht zij de lokale kunst en architectuur door die van een relevante context te voorzien.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en meeste diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, ma 04-10

Indirecte lijnvlucht Amsterdam-Izmir. Eén overnachting in Izmir.

dag 2, di 05-10

Door het binnenland rijden we naar Sardes, de legendarische hoofdstad van de steenrijke Kroisos, de koning van de Lydiërs. Hier is de Griekse tempel van Artemis te bewonderen, fraai gelegen midden in de natuur. Ook bekijken we de resten van de synagoge en van het Romeinse gymnasium, een groots aangelegd complex, dat deels gereconstrueerd is. Vandaag of morgen bezoeken we in Pamukkale de antieke stad Hiërapolis, befaamd om de thermen. Tegen het vallen van de avond werpen we een blik op de beroemde kalkterrassen. Twee overnachtingen bij Pamukkale.

dag 3, wo 06-10

De uitgestrekte opgravingen van Aphrodisias herbergen intact gebleven Romeinse beelden en bouwwerken. We vinden er de zeer goed bewaarde resten van de monumentale poort, het theater en de tempel van Aphrodite. Van de antieke stad weten we relatief veel door teksten die er gevonden zijn. De opgraving is lieflijk en het is er zelden druk. Ook de plaatselijke musea zijn zeer de moeite waard.

dag 4, do 07-10

Onderweg naar Bodrum bezoeken we twee prachtige archeologische opgravingen: Nyssa en Alinda. Nyssa werd gesticht door Peloponnesiërs en bleef ook na zijn bloeiperiode van de eerste eeuw vóór Christus tot de derde eeuw na Christus een belangrijke Griekse gemeenschap. De geschiedenis van Alinda is nauw verbonden met Alexander de Grote. Via een landschappelijk fraaie route bereiken we ons hotel in Bodrum, waar we twee nachten verblijven.

dag 5, vr 08-10

Een ontspannen dag in Bodrum, het antieke Halikarnassos, de geboorteplaats van Herodotos. ’s Ochtends bekijken we het museum voor onderwaterarcheologie en de schaarse resten van het vermaarde mausoleum, een van de zeven antieke wereldwonderen. De middag is vrij.

dag 6, za 09-10

Op onze rit noordwaarts houden we halt bij Euromos, waar tussen de olijfgaarden de tempel van Zeus is te ontdekken. Vervolgens voert de route langs de megalomane orakeltempel van Didyma, het theater van Milete en de hellenistische stad Priëne. De laatste twee nachten brengen we door in Kusadasi.

dag 7, zo 10-10

We wandelen rond over de opgravingen van Ephesos, een uitmuntend bewaard gebleven Romeinse stad. Zo zien we onder meer de fraai gerestaureerde bibliotheek van Celsus en de toegangspoort naar het antieke marktplein. In Selçuk staan de Isa Bey-moskee, de Sint-Jansbasiliek en het onlangs gerestaureerde museum met vondsten uit Ephesos op ons programma.

dag 8, ma 11-10

Het archeologisch museum van Izmir vormt het sluitstuk van deze reis. Na de lunch transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Izmir en vice versa met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchtgegevens zijn:
04-10-2021: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.55 uur
04-10-2021: Istanboel - Izmir, 19.00 - 20.20 uur
11-10-2021: Izmir - Istanboel, 16.10 - 17.25 uur
11-10-2021: Istanboel - Amsterdam, 19.10 - 21.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door West-Turkije wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Aangezien de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden soms groot zijn, zult u op enkele dagen wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Op deze dagen is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan, hetgeen langere busritten onderbreekt. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Izmir (1 nacht) - Pamukkale (2 nachten) - Bodrum (2 nachten) - Kusadasi (2 nachten)
In Izmir verblijft u in een vijfsterrenhotel vlakbij de promenade. In Pamukkale ligt het hotel decentraal; dit vijfsterrenhotel beschikt over zwembaden en een spa. In Bodrum en Kusadasi verblijft u in een centraal gelegen viersterrenhotel, beide met zwembad.

Maaltijden

In Pamukkale zijn de diners inbegrepen. Deze zullen plaatsvinden in het hotel. De overige diners en lunches zijn voor eigen rekening. Voor de lunches wordt overdag voldoende tijd ingeruimd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster en lokale gids spreken rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hun uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Bij archelogische opgravingen kan sprake zijn van ongelijk terrein.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Turkije worden inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken voor vertrek te geschieden. Raadpleegt u daarom tijdig de plaatselijke GGD voor meer details.
Het wordt zeer aanbevolen om mineraalwater uit flessen te gebruiken als drinkwater.

Weer

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door West-Turkije. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met 6 maanden na aankomst in Turkije, dus t/m 4 april 2022. Sinds maart 2020 is voor een toeristisch verblijf in Turkije van minder dan 90 dagen geen visum meer nodig voor Nederlanders.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Turkse munteenheid is de Turkse lira. Pinautomaten zijn in Turkije in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Turks geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Het wordt aanbevolen wat (kleine) eurobiljetten mee te nemen, aangezien veel winkels de voorkeur geven aan betaling in euro.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen inTurkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
4 t/m 11 oktober 2021

Reissom

€ 1750
toeslag eenpersoonskamer: € 265
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, fooien, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Karin Braamhorst

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA