Exclusieve groepsreis Wenen i.s.m. Vrije Academie

Wenen i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Eind negentiende eeuw wordt de Wiener Secession opgericht, een vereniging van Weense kunstenaars die zich afscheidt van de gevestigde kunststromingen. Het resulteert in een plaatselijke maar zeer invloedrijke vorm van Jugendstil met Gustav Klimt als belangrijkste vertegenwoordiger. Tijdens deze reis zult u kennismaken met toonaangevende kunstenaars uit deze periode en met de grote invloeden die de Weense kunstenaars, architecten en vormgevers van de Wiener Secession en Wiener Werkstätte hadden op de kunst en vormgeving van hun tijd.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert voornamelijk over moderne kunst. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en voorzitter van het AICA Committee on Censorship and Freedom of Expression. Leidde al vele kunstreizen en doceert voor de Vrije Academie.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, ma 09-08

Directe lijnvlucht naar Wenen. Na aankomst in het hotel beginnen we het programma met een verkennende wandeling over de Ring. Hier maken we kennis met de grootse architectuur van onder meer het Burgtheater, het parlement en de Hofburg. Met het Looshaus aan het Michaelerplatz schiep architect Adolf Loos in 1910 een ’huis zonder wenkbrauwen’, zo genoemd vanwege de afwezigheid van ornamenten. In het gezellige oude centrum lopen we over de Graben met de bizarre Pestzuil en zien we de gotische Stephansdom, de barokke Peterskirche en de American Bar uit 1908 van Adolf Loos.

dag 2, di 10-08

Vandaag bezoeken we Schloss Belvedere waar we de belangrijke collectie van vroeg twintigste-eeuwse schilderkunst bekijken. Behalve topstukken van Gustav Klimt met onder meer de beroemde Kus vinden we er werken van de expressionisten Egon Schiele, Richard Gerstl en Oskar Kokoschka. In de middag staan de hoogtepunten van de Weense Jugendstil-architectuur op het programma. In het Secessionsgebouw van Joseph Olbrich met zijn gouden koepel bevindt zich het beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt uit 1902. We wandelen vervolgens langs de markante gebouwen van Otto Wagner, waaronder het Majolikahaus en de Wagner-paviljoenen.

dag 3, wo 11-08

De ochtend is gewijd aan het imposante Kunsthistorisches Museum. We bezoeken uitgebreid de Gemäldegalerie met meesterwerken uit de Habsburgse kunstverzameling van onder meer Velázquez, Rubens en Titiaan. Een speciale zaal is gewijd aan de schilderijen van Pieter Breughel, ’s werelds grootste verzameling van deze zestiende-eeuwse meester. In de gerenoveerde Kunstkammer staat het wereldberoemde gouden zoutvat van Benvenuto Cellini. Bijzonder is ook het overweldigende trappenhuis, gedeeltelijk beschilderd door Klimt in een stijl die de aanzet vormde tot de schilderkunst van de Weense Secession. U kunt lunchen in het museum-restaurant onder de grote koepel. ‘s Middag bezoeken we in het aangename MuseumsQuartier het Leopold Museum met het meest complete overzicht van schilderijen en tekeningen van Egon Schiele ter wereld. Tevens zien we daar werk van Klimt en Kolo Moser alsook meubelkunst van de Wiener Werkstätte van onder meer Josef Hofmann.

dag 4, do 12-08

Het Museum voor Toegepaste Kunst (MAK) toont een groot overzicht van meubels en ontwerpen van de Wiener Werkstätte en architectuur van Otto Wagner en Adolf Loos . Een tijdelijke tentoonstelling besteedt aandacht aan het aandeel van vrouwelijke ontwerpers binnen de Wiener Werkstätte, die zich specialiseerden op terreinen als grafisch ontwerp, textiel- en modeontwerp en keramiek. Vervolgens bekijken we de naburige Österreichische Postsparkasse, de indrukwekkende late Jugendstilcreatie uit 1907 van Otto Wagner. ’s Middags maken we een uitstapje naar de Kirche am Steinhof, de in 1907 door Wagner ontworpen kerk op de heuvel van de gelijknamige psychiatrische kliniek. Naast het Secessionsgebouw is deze kerk één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Jugendstil in Wenen.

dag 5, vr 13-08

Op deze laatste Weense ochtend bezoeken we het Hofmobielendepot met een collectie van soms bizarre meubels en decoratieve kunstnijverheid uit de paleizen van de Habsburgers. We zien hier hoe de drie leidende architecten uit het Weens Modernisme – Otto Wagner, Adolf Loos en Josef Hoffmann – elk hun eigen kijk op binnenhuisarchitectuur en meubeldesign hadden. Aansluitend transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Wenen en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
09-08-2021: Amsterdam - Wenen, 11.45 - 13.30 uur
13-08-2021: Wenen - Amsterdam, 14.15 - 16.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever per trein? Vanaf Amsterdam Centraal bereikt u het station Wien Haubtbahnhof met één overstap in Frankfurt. Het traject neemt ongeveer 11 uur in beslag. Houdt u rekening met extra overnachtingen in Wenen voorafgaand en na afloop van de reis om geen programmaonderdelen te missen.Ook een nachttrein is mogelijk. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar. Ook voor enkele verder weg gelegen programmaonderdelen gebruiken we een touringcar. Veel musea zijn goed te voet te bereiken. Voor dag 1 (middag), dag 2 en dag 3 is er een OV-kaart bij de reissom inbegrepen.

Hotel

Overnachtingsplaats: Wenen (4 nachten)
We verblijven in Hotel Kaiserhof, dat gunstig is gelegen nabij de Secession en de Karlsplatz. Zowel de grote musea als het centrum zijn hierdoor te voet goed bereikbaar.

Maaltijden

De lunches en de diners zijn voor eigen rekening.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u in deze stad de reisleider overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Augustus is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Wenen. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Oostenrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

5-daagse vliegreis
9 t/m 13 augustus 2021
NB Op verzoek te boeken als 7-daagse treinreis (zie Vervoer en verblijf).

Reissom

€ 1250
toeslag eenpersoonskamer: € 205
toeslag treinreis: vanaf ca. € 40 (zie Vervoer en verblijf)
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, 72-uur geldende ov-kaart, logies met ontbijt, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, diners, fooien, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA