Exclusieve groepsreis Griekenland Academiereis i.s.m. Vrije Academie

Griekenland Academiereis i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Gelegen aan de kust van de Egeïsche zee is Thessaloniki een bloeiende havenstad vol kunst en cultuur. Met maar liefst vier Vrije Academie-docenten maken we kennis met de bijzondere omgeving van dit rijke gebied.

In Thessaloniki zelf zien we het standbeeld van Alexander de Grote, unieke mozaïeken en kleurrijke muurschilderingen in de Byzantijnse kerkjes, het geboortehuis van Atatürk en een rijke joodse geschiedenis. Maar ook gaan we naar de voet van de Olympos, het ‘Huis van de Goden’, en naar de unieke opgraving van Vergina. Het plaatsje Veroia is rijk aan Byzantijnse kerken en een prachtig museum. Helemaal bijzonder is onze boottocht langs het bijzondere monastieke schiereiland Athos. Colleges geschiedenis, kunstgeschiedenis en filosofie maken dat u iedere dag beslagen ten ijs komt en volop kunt genieten van de excursies naar opgravingen, stadjes en kerken.

Alvast een voorproefje? Bekijk hier de artbite van Frederike Upmeijer over Hiëronymus en de leeuw!

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

Op deze reis zullen Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer u overladen met hun kennis en enthousiasme. Op dag 5 krijgt u een college van Fréderique Petit, filosofiedocente van de Vrije Academie. Gedurende het dagprogramma is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij elke groep.

drs. Karin Braamhorst

Kunsthistorica. Zij geeft lezingen, colleges, rondleidingen in musea en begeleidt reizen. De kunstgeschiedenis is voor haar een schatkamer met schitterende pareltjes. Als reisleider belicht zij de lokale kunst en architectuur door die van een relevante context te voorzien.

drs. Saskia Poelman

Historica. Ze geeft voor de Vrije Academie cursussen in Groningen, waar zij ook werkt als docent geschiedenis op een school in het voortgezet onderwijs. Saskia Poelman deelt de visie van Rudyard Kipling, die betoogde dat geschiedenis het beste wordt onthouden, wanneer deze onderwezen wordt in de vorm van een verhaal.

drs. Frederike Upmeijer

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de fooien en niet alle diners zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 16-03

Directe lijnvlucht Amsterdam-Thessaloniki. Docenten Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer geven tijdens een eerste college een inleiding op de (kunst)geschiedenis van de regio en op alles wat we deze week gaan zien. Aansluitend volgt een gezamenlijk diner in een lokaal restaurant.

dag 2, wo 17-03

Vandaag brengen we door in Thessaloniki en krijgen we direct een goed beeld van de rijke geschiedenis van deze hippe havenstad. We zullen deze dag in 3 subgroepen onder leiding van een lokale gids te voet door Thessaloniki trekken. Van Karin Braamhorst krijgen we een eerste proefje van de Byzantijnse geschiedenis en kunst in een van de vele kerkjes. Frederike Upmeijer neemt ons mee naar de oudheid bij de Rotonda en de triomfboog opgedragen aan de laatste heidense keizer Galerius. Saskia Poelman vertelt ons meer over de rijke joodse geschiedenis van de stad. Ook de Osmaanse tijd komt aan bod tijdens de wandeling. Aan het eind van de dag horen we tijdens een college meer over de oudheid, zodat we morgen goed beslagen ten ijs komen.

dag 3, do 18-03

Vandaag maken we een dagexcursie per touringcar naar Pella en Dion. De 3 subgroepen reizen in afzonderlijke touringcars met een gids en een reisleider. Pella is vooral bekend als de geboorteplaats van Alexander de Grote. We horen de verhalen over deze roemrijke Macedonische koning, veroveraar én leerling van Aristoteles. In het museum is een schitterende mozaïek van (vermoedelijk) Alexander op leeuwenjacht te zien. Na de lunch bezoeken we Dion. De grote archeologische site aldaar laat de resten van verscheidene tempels en twee amphitheaters zien. Het bijbehorende museum is modern opgezet en toont onder andere een bijzonder waterorgel. Terug in Thessaloniki krijgen we een college ter voorbereiding op de dagexcursie van morgen.

dag 4, vr 19-03

Vandaag staat een langere excursie op het programma naar Philippi en Kavala ten oosten van Thessaloniki. Ook vandaag maken we de reis per touringcar in de 3 verschillende subgroepen met een gids en een reisleider. De stad Philippi is gesticht door Philippos II, de vader van Alexander de Grote. De stad lag strategisch aan de Via Egnatia, de hoofdweg van Rome naar Constantinopel. In Philippi heeft Paulus bovendien gevangen gezeten. Op de archeologische opgraving en in het museum zijn nog de sporen te zien van de rijke geschiedenis van de stad. De nabijgelegen havenstad Kavala heeft een al net zo rijk verleden. In Kavala zette Paulus voor het eerst voet op Europese bodem, staat een Romeins aquaduct en vinden we sporen van de Osmaanse overheersers. Er zijn gezellige cafés en tavernes waarvoor we ook even de tijd hebben. Aan het begin van de avond keren we weer terug bij het hotel in Thessaloniki.

dag 5, za 20-03

Ochtendprogramma in Thessaloniki: we zien het Archeologisch Museum en het Byzantijns Museum. In de 3 subgroepen beleven we de hoogtepunten uit beide musea onder leiding van de gidsen en de reisleiders. De middag is ter vrije besteding. Aan het begin van de avond krijgen we een college over Aristoteles, de vermeende leermeester van Alexander de Grote door filosofiedocente Fréderique Petit.

dag 6, zo 21-03

We haken nog even kort aan bij het college van gisteren met een bezoek aan Stageira, de geboorteplaats van Aristoteles. Vervolgens maken we in 2 groepen met onze eigen boot een tocht langs het bijzondere schiereiland Athos, een monastieke staat waar vrouwen niet mogen komen. Het verbod geldt ook voor vrouwelijke dieren, al wordt een uitzondering gemaakt voor poezen en kippen. Vanaf onze boot hebben we uitzicht op de kloosters en proberen we een glimp op te vangen van de monniken.

dag 7, ma 22-03

De dagexcursie van vandaag staat in het teken van twee bijzondere plaatsen: Vergina en Veroia. De 3 subgroepen reizen weer in afzonderlijke touringcars, met gids en reisleider. In Vergina zijn koninklijke graftomben ontdekt, waaronder naar verluidt die van Philippos II. De vondsten uit deze graven zijn van groot archeologisch belang. In Veroia staat een mooi Byzantijns Museum. In de oude kathedraal getuigen de fresco’s van de welvaart van de stad tijdens de Byzantijnse periode. We zien ook de plaats waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken en de Joodse wijk. We sluiten deze intensieve week af met een laatste college met een terugblik op de reis en een gezamenlijk diner.

dag 8, di 23-03

In de ochtend is er nog wat vrije tijd alvorens we naar de luchthaven van Thessaloniki worden gebracht voor de rechtstreekse lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
16-03-2021: Amsterdam - Thessaloniki, 09.10 - 13.05 uur
23-03-2021: Thessaloniki - Amsterdam, 13.50 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers en excursies ter plaatse worden uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning.

Hotel en maaltijden

Het verblijf en de colleges zullen plaatsvinden in een comfortabel en centraal gelegen driesterrenhotel in Thessaloniki. De bezienswaardigheden en vele restaurants liggen op loopafstand van het hotel. Op de eerste en laatste avond dineren we indien mogelijk gezamenlijk. Op de dagen 3, 6 en 7 is ook de lunch in een lokaal restaurant inbegrepen.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de reisleiding overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De archeologische sites die worden bezocht zijn niet alle goed geplaveid. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
16 t/m 23 maart 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 2 februari 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

€ 1895
toeslag eenpersoonskamer: € 203
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 2 diners, reisleiding en colleges door Karin Braamhorst, Saskia Poelman en Frederike Upmeijer, filosofiecollege, reisbegeleiding door lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 45 / maximum: 75
NB 1 De colleges, de twee inbegrepen diners en de vaartocht langs Athos zijn indien mogelijk gezamenlijk. De rest van het programma wordt uitgevoerd in 3 separate groepen van maximaal 25 personen.
NB 2 Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Karin Braamhorst
drs. Saskia Poelman
drs. Frederike Upmeijer

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA