Exclusieve groepsreis Sicilië i.s.m. Vrije Academie

Sicilië i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Griekse tempels, Noormannenpaleizen en barokke kerken. Sicilië heeft het allemaal. Van Amsterdam gaat u per directe lijnvlucht naar Catania, waar uw rondreis over dit grote eiland start. De eerste dagen nemen we de tijd voor de oostkant met onder andere het centrum van Catania, het Griekse theater te Syracuse en het schiereiland Ortygia. Op dag vier bezoekt u de uitstekend bewaarde mozaïeken te Piazza Armerina. Daarna reist u door naar Agrigento voor een wandeling door het imposante tempeldal en een bezoek aan Segesta, hoog ingebed in het ruige Siciliaanse landschap. De laatste dagen spelen zich af in en rond Palermo. Hoogtepunten zijn onder meer de kathedraal met sarcofaag van Frederik II en het Noormannenpaleis met in de Cappella Palatina weergaloze twaalfde-eeuwse mozaïeken van Rogier II, koning van Sicilië. Meer mozaïekkunst zien we in Monreale, waar we de dom en de aangrenzende kloostertuin bekijken. Naast een overvloed aan kunst en cultuur valt tijdens deze reis te genieten van het eilandgevoel. Achter adembenemende landschappen ligt de zee, die zo bepalend voor Sicilië is geweest.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat niet alle diners zijn inbegrepen; ook de fooien zijn exclusief bij de reissom. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 13-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Catania en aansluitend transfer naar het hotel in Catania.

dag 2, wo 14-09

In het centrum van Catania bekijken we de aan de heilige Agatha gewijde kathedraal en de beroemde Fontein van de Olifant, het symbool van de stad. Aansluitend rit naar Syracuse voor een verkennende stadswandeling in het stadsdeel Ortygia, gesticht in de Griekse oudheid, met onder andere de tempel van Apollo en de heilige ‘bron van Arethusa’. De uitbundig barokke façade van de dom herbergt een nagenoeg volledige Athena-tempel uit de Griekse tijd. Twee overnachtingen in Syracuse.

dag 3, do 15-09

We beginnen de dag met het archeologisch park Neapolis, waar we een van de mooiste voorbeelden van een Grieks theater zien en het Oor van Dionysos, een imposante grot in de voormalige antieke steengroeve. Ook nemen we de tijd voor het Archeologisch Museum. ’s Middags brengen we een bezoek aan Noto, dé barokstad van Sicilië.

dag 4, vr 16-09

In de Villa Romana del Casale in Piazza Armerina zijn de Romeinse mozaïeken, onder meer de beroemde 'meisjes in bikini', uitstekend bewaard gebleven. Rit naar Agrigento en wandeling door het imposante tempeldal te Agrigento, met zijn schitterende uitzicht op de Middellandse Zee. Eén overnachting in Agrigento.

dag 5, za 17-09

We bekijken Cretto di Burri bij Gibellina. Dit landschapskunstwerk van Alberto Burri is gebaseerd op het in 1968 door een aardbeving vernietigde stadsplan van de oude stad Gibellina. Vervolgens rit naar Segesta. De Dorische tempel is nagenoeg perfect bewaard gebleven en het Romeinse theater, hoog ingebed in het ruige landschap, biedt een weidse blik over de baai van Castellammare. Onze overnachtingsplaats is Castellammare del Golfo.

dag 6, zo 18-09

In Monreale bewonderen we in de ochtend de imposante mozaïeken van de dom, gebouwd in de twaalfde eeuw door Noormannenkoning Willem II. Na aankomst in Palermo maken we een stadswandeling, waarbij we onder andere de zeventiende-eeuwse Quattro Canti en de Piazza Pretoria zien. Drie overnachtingen in Palermo.

dag 7, ma 19-09

We bekijken de kathedraal met de sarcofagen van Frederik II en twee koningen van Sicilië. In het Noormannenpaleis zien we de Cappella Palatina met overweldigende mozaïeken. ’s Middags bezoeken we Palazzo Butera, een mooi gerestaureerd achttiende-eeuws pand met hedendaagse kunst.

dag 8, di 20-09

In de ochtend staan de San Cataldo, de Santa Maria dell'Ammiraglio (La Martorana) en de Galleria Regionale di Palazzo Abatellis op het programma. Het Palazzo Abatellis werd in de jaren zestig verbouwd door de bekende architect Carlo Scarpa. Hoogtepunt is hier de vijftiende-eeuwse Annunciatie van Antonello da Messina. Vrije middag in Palermo.

dag 9, wo 21-09

Transfer naar de luchthaven van Palermo en directe lijnvlucht naar Rotterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Catania en van Palermo naar Rotterdam/Den Haag met Transavia. Deze maatschappij biedt op zowel Catania als Palermo directe vluchten en is daarmee o.i. de beste optie voor deze reis.
De vluchtgegevens zijn:
13-09-2022: Amsterdam - Catania, 17.50 - 20.40 uur
21-09-2022: Palermo - Rotterdam/Den Haag, 10.20 - 12.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis op Sicilië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Catania (1 nacht) – Syracuse (2 nachten) – Agrigento (1 nacht) – Castellammare del Golfo (1 nacht) – Palermo (3 nachten)
Op deze reis wordt afwisselend in drie- en viersterrenhotels verbleven.

Maaltijden

Op deze reis zijn het diner in Agrigento en het diner op de laatste avond in Palermo inbegrepen bij de reissom. De overige diners en de lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en de archeologische terreinen vaak oneffen zijn.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

In september is de temperatuur doorgaans zeer aangenaam; het kan nog warm zijn, maar de zomerhitte is voorbij. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal 5 werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Italië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

9-daagse vliegreis
13 t/m 21 september 2022

Reissom

€ 1795
toeslag eenpersoonskamer: € 295
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn