Picasso in Madrid i.s.m. Vrije Academie
Picasso in Madrid i.s.m. Vrije Academie
Picasso in Madrid i.s.m. Vrije Academie

Picasso in Madrid i.s.m. Vrije Academie

 • Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso overleed. Onder de noemer ‘Picasso Célébration – 1973.2023’ worden zijn artistieke nalatenschap en bijdragen aan de kunstwereld groots gevierd met tentoonstellingen in Spanje, Frankrijk en wereldwijd. Tijdens deze zesdaagse reis naar Madrid zullen we Picasso op meerdere plekken tegenkomen: in het Casa de Velázquez, het Centro de Arte de Reina Sofía en het Museum Thyssen-Bornemisza. Ook reizen we naar Toledo om ons in het voetspoor van El Greco te begeven. Picasso liet zich graag inspireren door het werk van deze oude meester. Daarnaast maken we tijd voor andere hoogtepunten als het Prado en het Escorial. Dit alles onder de zeer deskundige en bezielende leiding van kunsthistoricus Robert-Jan Muller.

 • dag 1, di 14-11

  In de ochtend vertrek per directe lijnvlucht van Amsterdam naar Madrid met aansluitend een transfer naar het hotel. Na de lunch een verkennende stadwandeling door het oude centrum. Aangename straatjes brengen ons van het ene plein naar het andere: Puerta del Sol, Plaza Mayor en Plaza de la Villa.

  dag 2, wo 15-11

  We beginnen met een bezoek aan het Museum Sorolla, een voor velen onbekende parel. Schilder Joaquín Sorolla’s traditioneel Madrileense huis hangt van boven tot onder vol met zijn werk: uitbundige voorstellingen van het Spaanse leven. Middagbezoek aan het Museum Thyssen-Bornemisza, waar de tentoonstelling ‘Picasso. Lo sagrado y lo profano’ te zien is. Door de schilderijen van Picasso naast die van oude meesters te plaatsen wordt getoond hoe Picasso omging met de grote thema’s in de Europese oude kunst. De vaste museumcollectie is imposant met een rijke verzameling schilderijen: van Frans Hals tot de Amerikaanse negentiende eeuw en van de renaissance tot Mondriaan.

  dag 3, do 16-11

  Dagexcursie per touringcar naar Spanje’s voormalige hoofdstad Toledo. We zien er de rijke sporen van de joodse, christelijke en islamitische cultuur. Vooral volgen we het spoor van El Greco, door wie Picasso zich graag liet inspireren: we zien zijn voormalige woonhuis met het fascinerende schilderij Gezicht op Toledo en zijn beroemde wandschildering Begrafenis van hertog Orgaz (1586) in de Iglesia de Santo Tomé. De kathedraal biedt eveneens een mooie collectie schilderijen van El Greco. Achter het altaar zien we het controversiële barokke retabel El Transparente. Met een bezoek aan de Colección Roberto Polo maken we een kleine uitstap naar de moderne en hedendaagse kunst.

  dag 4, vr 17-11

  Per touringcar naar El Escorial, het befaamde kloosterpaleis van Filips II. De rondleiding wordt hier gegeven door een verplichte museumgids. We besteden aandacht aan de architectuur van Juan Herrera en aan de meesterwerken van El Greco en Titiaan. Bijzonder is de monnikencel van Filips II, die hem uitzicht gaf op het interieur van de basiliek. Terug in Madrid gaan we naar het Casa de Velázquez, waar de tentoonstelling ‘Picasso vs. Velázquez’ te zien is. Wanneer Picasso een foto ontdekt van het werk Meninas van Velázquez, sluit hij zich in 1957 vier maanden op om in afzondering maar liefst 58 schilderijen te vervaardigen, geïnspireerd op Velázquez’ werk. Door middel van Picasso’s grafische werken en met foto’s, brieven en audiovisuele fragmenten wordt ingegaan op de relatie tussen de beide kunstenaars.

  dag 5, za 18-11

  Tijd voor een van de hoogtepunten van Madrid: het Prado Museum, met meesterwerken van El Greco, Titiaan, Zurbarán, Jeroen Bosch' Tuin der lusten en Goya's Derde mei 1808. De middag is ter vrije besteding, dus wie wil kan ook langer in het Prado blijven.

  dag 6, vr 19-11

  Op deze laatste dag staat het Centro de Arte Reina Sofía op het programma. Dit prachtig gerestaureerde voormalige hospitaal is nu een museum en herbergt een magistrale collectie twintigste-eeuwse kunst. We zien er natuurlijk Picasso’s wereldberoemde Guernica en tevens schilderijen van twintigste-eeuwse Spaanse kunstenaars als Juan Miró, Dalí en Julio González. Ook is er de tentoonstelling ‘Picasso 1906: La gran transformación’ te zien, waar wordt ingegaan op de bijdrage van Picasso aan de geboorte van de moderne kunst. In de middag directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  14-11-2023: Amsterdam - Madrid, 09.45 - 12.15 uur
  19-11-2023: Madrid - Amsterdam, 16.50 – 19.35 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
  NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om via Valence en Barcelona naar Madrid te reizen. Afhankelijk van het treinschema in november dient u rekening te houden met een reistijd van minimaal 20 uur en met minimaal 2 keer overstappen.
  Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfers tussen de luchthaven en het hotel en de ritten naar Toledo en El Escorial worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Voor het vervoer in de stad is gekozen voor het openbaar vervoer. Ter plaatse ontvangt u een ov-kaart voor zeven dagen.

  Hotel

  overnachtingsplaats: Madrid (5 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in een modern viersterrenhotel in het centrum van Madrid, op de beroemde Gran Via. De mooiste plekken in de binnenstad en leuke restaurantjes zijn vanaf hier goed te voet bereikbaar.

  Maaltijden

  De lunches en de diners zijn niet bij de reissom inbegrepen.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel en vice versa kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

  Reisperiode

  November is een zeer geschikte periode voor reis een naar Madrid en Toledo. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een groot voordeel van reizen in maart is dat het in Madrid en Toledo relatief rustig is.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso overleed. Onder de noemer ‘Picasso Célébration – 1973.2023’ worden zijn artistieke nalatenschap en bijdragen aan de kunstwereld groots gevierd met tentoonstellingen in Spanje, Frankrijk en wereldwijd. Tijdens deze zesdaagse reis naar Madrid zullen we Picasso op meerdere plekken tegenkomen: in het Casa de Velázquez, het Centro de Arte de Reina Sofía en het Museum Thyssen-Bornemisza. Ook reizen we naar Toledo om ons in het voetspoor van El Greco te begeven. Picasso liet zich graag inspireren door het werk van deze oude meester. Daarnaast maken we tijd voor andere hoogtepunten als het Prado en het Escorial. Dit alles onder de zeer deskundige en bezielende leiding van kunsthistoricus Robert-Jan Muller.

 • dag 1, di 14-11

  In de ochtend vertrek per directe lijnvlucht van Amsterdam naar Madrid met aansluitend een transfer naar het hotel. Na de lunch een verkennende stadwandeling door het oude centrum. Aangename straatjes brengen ons van het ene plein naar het andere: Puerta del Sol, Plaza Mayor en Plaza de la Villa.

  dag 2, wo 15-11

  We beginnen met een bezoek aan het Museum Sorolla, een voor velen onbekende parel. Schilder Joaquín Sorolla’s traditioneel Madrileense huis hangt van boven tot onder vol met zijn werk: uitbundige voorstellingen van het Spaanse leven. Middagbezoek aan het Museum Thyssen-Bornemisza, waar de tentoonstelling ‘Picasso. Lo sagrado y lo profano’ te zien is. Door de schilderijen van Picasso naast die van oude meesters te plaatsen wordt getoond hoe Picasso omging met de grote thema’s in de Europese oude kunst. De vaste museumcollectie is imposant met een rijke verzameling schilderijen: van Frans Hals tot de Amerikaanse negentiende eeuw en van de renaissance tot Mondriaan.

  dag 3, do 16-11

  Dagexcursie per touringcar naar Spanje’s voormalige hoofdstad Toledo. We zien er de rijke sporen van de joodse, christelijke en islamitische cultuur. Vooral volgen we het spoor van El Greco, door wie Picasso zich graag liet inspireren: we zien zijn voormalige woonhuis met het fascinerende schilderij Gezicht op Toledo en zijn beroemde wandschildering Begrafenis van hertog Orgaz (1586) in de Iglesia de Santo Tomé. De kathedraal biedt eveneens een mooie collectie schilderijen van El Greco. Achter het altaar zien we het controversiële barokke retabel El Transparente. Met een bezoek aan de Colección Roberto Polo maken we een kleine uitstap naar de moderne en hedendaagse kunst.

  dag 4, vr 17-11

  Per touringcar naar El Escorial, het befaamde kloosterpaleis van Filips II. De rondleiding wordt hier gegeven door een verplichte museumgids. We besteden aandacht aan de architectuur van Juan Herrera en aan de meesterwerken van El Greco en Titiaan. Bijzonder is de monnikencel van Filips II, die hem uitzicht gaf op het interieur van de basiliek. Terug in Madrid gaan we naar het Casa de Velázquez, waar de tentoonstelling ‘Picasso vs. Velázquez’ te zien is. Wanneer Picasso een foto ontdekt van het werk Meninas van Velázquez, sluit hij zich in 1957 vier maanden op om in afzondering maar liefst 58 schilderijen te vervaardigen, geïnspireerd op Velázquez’ werk. Door middel van Picasso’s grafische werken en met foto’s, brieven en audiovisuele fragmenten wordt ingegaan op de relatie tussen de beide kunstenaars.

  dag 5, za 18-11

  Tijd voor een van de hoogtepunten van Madrid: het Prado Museum, met meesterwerken van El Greco, Titiaan, Zurbarán, Jeroen Bosch' Tuin der lusten en Goya's Derde mei 1808. De middag is ter vrije besteding, dus wie wil kan ook langer in het Prado blijven.

  dag 6, vr 19-11

  Op deze laatste dag staat het Centro de Arte Reina Sofía op het programma. Dit prachtig gerestaureerde voormalige hospitaal is nu een museum en herbergt een magistrale collectie twintigste-eeuwse kunst. We zien er natuurlijk Picasso’s wereldberoemde Guernica en tevens schilderijen van twintigste-eeuwse Spaanse kunstenaars als Juan Miró, Dalí en Julio González. Ook is er de tentoonstelling ‘Picasso 1906: La gran transformación’ te zien, waar wordt ingegaan op de bijdrage van Picasso aan de geboorte van de moderne kunst. In de middag directe lijnvlucht naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
  14-11-2023: Amsterdam - Madrid, 09.45 - 12.15 uur
  19-11-2023: Madrid - Amsterdam, 16.50 – 19.35 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).
  NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om via Valence en Barcelona naar Madrid te reizen. Afhankelijk van het treinschema in november dient u rekening te houden met een reistijd van minimaal 20 uur en met minimaal 2 keer overstappen.
  Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

  Vervoer ter plaatse

  De transfers tussen de luchthaven en het hotel en de ritten naar Toledo en El Escorial worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Voor het vervoer in de stad is gekozen voor het openbaar vervoer. Ter plaatse ontvangt u een ov-kaart voor zeven dagen.

  Hotel

  overnachtingsplaats: Madrid (5 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in een modern viersterrenhotel in het centrum van Madrid, op de beroemde Gran Via. De mooiste plekken in de binnenstad en leuke restaurantjes zijn vanaf hier goed te voet bereikbaar.

  Maaltijden

  De lunches en de diners zijn niet bij de reissom inbegrepen.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo is deze overal goed te verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel en vice versa kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

  Reisperiode

  November is een zeer geschikte periode voor reis een naar Madrid en Toledo. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een groot voordeel van reizen in maart is dat het in Madrid en Toledo relatief rustig is.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door kunsthistoricus drs. Robert-Jan Muller. Enkele rondleidingen zullen uitgevoerd worden door verplichte lokale gidsen.

drs. Robert-Jan Muller

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- dan wel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
14 t/m 19 november 2023
NB Op verzoek te boeken als treinreis. Zie onder ‘Vervoer’.

Reissom

t/m 1 september 2023: € 1795
vanaf 2 september 2023: € 1850
toeslag eenpersoonskamer: € 415
NB 1 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, ov-kaart, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches en diners, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen