Palermo i.s.m. Vrije Academie
Palermo i.s.m. Vrije Academie
Palermo i.s.m. Vrije Academie

Palermo i.s.m. Vrije Academie

 • Palermo, de hoofdstad van het eiland Sicilië, is door de eeuwen heen een ware smeltkroes geworden. Wie goed kijkt, ziet in het straatbeeld elementen van de vele culturen en stijlen terug: van oude Griekse monumenten tot art deco en fascistische architectuur. We zien Arabische invloeden en een paleis van de Noormannen, maar ook de eigen Siciliaanse Barok. Deze reis naar Palermo laat u intensief kennismaken met de stad en toont u hoogtepunten uit alle tijden.

 • dag 1, vr 05-05

  Net na het middaguur vliegen we met een indirecte vlucht vanaf Amsterdam naar Palermo, waar we de gehele reis zullen verblijven. Ons hotel ligt in de oude binnenstad. We genieten van een welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, za 06-05

  Vandaag staat een uitgebreide stadswandeling op het programma. De San Giovanni degli Eremiti en het Palazzo dei Normanni herinneren aan de tijd van de Normandische overheersing. In het paleis nemen we een kijkje in de twaalfde-eeuwse hofkapel, de Capella Palatina, met schitterende mozaïekkunst. In de omgeving zien we ook de Porta Nuova met haar sierlijke loggia en de kathedraal van Palermo. Bij deze laatste proberen we de verschillende bouwstijlen te herkennen waaruit kathedraal in opgebouwd. Via de Quattro Canti en de Fontein van de Schaamte bereiken we het Palazzo Abatellis, waarin nu een museum is gevestigd. Hier zijn enkele collecties te zien die werden samengebracht op het moment dat in 1866 diverse religieuze orden werden opgeheven. Een van de hoogtepunten is het fresco ‘De triomf van de dood’ uit ca. 1446.

  dag 3, zo 07-05

  We beginnen in het Archeologisch Museum Antonino Salinas. Hier is een mooie verzameling oudheidkundige vondsten te zien uit de tijd dat het eiland overheerst werd door de Carthagers en de Grieken. Een tweede stadswandeling leidt ons vervolgens langs enkele fraaie kerken en theaters, waaronder het Teatro Politeama en het Teatro Massimo. Het Oratorio del Rosario di Santa Cita is een barokke kapel met prachtig stucco-werk van Giacomo Serpotta. De panelen verbeelden de vijftien geheimen van de rozenkrans.

  dag 4, ma 08-05

  Een dagexcursie naar de westelijke punt van het eiland. Eerst brengen we een uitgebreid bezoek aan de tempel en het theater van de oude Hellenistische stad Segesta, hoog ingebed in het ruige landschap. Vervolgens rijden we door naar het kuststadje Trapani. Tijdens een wandelingen ontdekken we hier diverse prachtige art-decogevels. De kabelbaan brengt ons naar het hooggelegen, middeleeuwse dorpje Erice, waar we door de oude straatjes kunnen slenteren en kunnen genieten van het spectaculair uitzicht .

  dag 5, di 09-05

  Hoog boven Palermo ligt Monreale met de befaamde Dom, een hoogtepunt van mozaïekkunst. Ook de kloostertuin is prachtig om te zien. Voor de lunch gaan we richting het kustplaatsje Cefalù. De naam betekent ‘hoed’, naar de opvallende rots waarnaast het stadje is gebouwd. Op de terugweg naar Palermo stoppen we nog in Bagheria, waar we een kijkje nemen bij de Villa Palagonia. De achttiende-eeuwse villa toont juist haar schoonheid in het verval. We eindigen de reis met een gezamenlijk afscheidsdiner.

  dag 6, wo 10-05

  Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Palermo naar Rotterdam.

 • Vervoer naar de bestemming 

  We maken gebruik van een indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Palermo met ITA en een directe lijnvlucht van Palermo naar Rotterdam/Den Haag met Transavia. Op de heenvlucht wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  05-05-2023: Amsterdam - Milaan, 12.05 - 13.40 uur en Milaan - Palermo, 14.45 - 16.20 uur
  10-05-2023: Palermo - Rotterdam/Den Haag, 10.15 - 13.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen. 
  NB 1 Houdt u er rekening de verschillende luchthavens van vertrek (Amsterdam) en van aankomst (Rotterdam/Den Haag).
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
  NB 3 Reist u liever met de trein? Palermo is bereisbaar per trein, maar houdt u rekening met een lang traject met meerdere overstappen. U kunt bijvoorbeeld op 3 mei per dagtrein naar München, van daar per nachttrein naar Rome en van daar per dagtrein naar Palermo, waar u dan zeer laat in de avond aankomt. U kunt dan alvast in Palermo overnachten, de groep komt de volgende dag eind van de middag aan. Alternatief is dat u vanuit Amsterdam de nachttrein naar Basel neemt en van daar met dagtreinen richting Palermo. U zult dan onderweg in Italië ergens moeten overnachten aangezien Basel-Palermo niet in 1 dag te bereizen is per trein. Ook bij die route moet u al op 3 mei vertrekken. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op. 

  Vervoer ter plaatse

  De transfers van de luchthaven naar het hotel en vice versa en de excursies op dag 4 en 5 worden uitgevoerd met een comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. Het programma in Palermo wordt volledig te voet afgelegd.

  Hotels 

  De gehele reis wordt verbleven in een centraal gelegen en comfortabel driesterrenhotel in Palermo. 

  Maaltijden 

  Op deze reis zijn 2 diners inbegrepen bij de reissom. De overige diners en de lunches zijn op eigen gelegenheid.
 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren. NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. Vooral in Palermo lopen we veel. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis op Sicilië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 oC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Entrees De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Palermo, de hoofdstad van het eiland Sicilië, is door de eeuwen heen een ware smeltkroes geworden. Wie goed kijkt, ziet in het straatbeeld elementen van de vele culturen en stijlen terug: van oude Griekse monumenten tot art deco en fascistische architectuur. We zien Arabische invloeden en een paleis van de Noormannen, maar ook de eigen Siciliaanse Barok. Deze reis naar Palermo laat u intensief kennismaken met de stad en toont u hoogtepunten uit alle tijden.

 • dag 1, vr 05-05

  Net na het middaguur vliegen we met een indirecte vlucht vanaf Amsterdam naar Palermo, waar we de gehele reis zullen verblijven. Ons hotel ligt in de oude binnenstad. We genieten van een welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, za 06-05

  Vandaag staat een uitgebreide stadswandeling op het programma. De San Giovanni degli Eremiti en het Palazzo dei Normanni herinneren aan de tijd van de Normandische overheersing. In het paleis nemen we een kijkje in de twaalfde-eeuwse hofkapel, de Capella Palatina, met schitterende mozaïekkunst. In de omgeving zien we ook de Porta Nuova met haar sierlijke loggia en de kathedraal van Palermo. Bij deze laatste proberen we de verschillende bouwstijlen te herkennen waaruit kathedraal in opgebouwd. Via de Quattro Canti en de Fontein van de Schaamte bereiken we het Palazzo Abatellis, waarin nu een museum is gevestigd. Hier zijn enkele collecties te zien die werden samengebracht op het moment dat in 1866 diverse religieuze orden werden opgeheven. Een van de hoogtepunten is het fresco ‘De triomf van de dood’ uit ca. 1446.

  dag 3, zo 07-05

  We beginnen in het Archeologisch Museum Antonino Salinas. Hier is een mooie verzameling oudheidkundige vondsten te zien uit de tijd dat het eiland overheerst werd door de Carthagers en de Grieken. Een tweede stadswandeling leidt ons vervolgens langs enkele fraaie kerken en theaters, waaronder het Teatro Politeama en het Teatro Massimo. Het Oratorio del Rosario di Santa Cita is een barokke kapel met prachtig stucco-werk van Giacomo Serpotta. De panelen verbeelden de vijftien geheimen van de rozenkrans.

  dag 4, ma 08-05

  Een dagexcursie naar de westelijke punt van het eiland. Eerst brengen we een uitgebreid bezoek aan de tempel en het theater van de oude Hellenistische stad Segesta, hoog ingebed in het ruige landschap. Vervolgens rijden we door naar het kuststadje Trapani. Tijdens een wandelingen ontdekken we hier diverse prachtige art-decogevels. De kabelbaan brengt ons naar het hooggelegen, middeleeuwse dorpje Erice, waar we door de oude straatjes kunnen slenteren en kunnen genieten van het spectaculair uitzicht .

  dag 5, di 09-05

  Hoog boven Palermo ligt Monreale met de befaamde Dom, een hoogtepunt van mozaïekkunst. Ook de kloostertuin is prachtig om te zien. Voor de lunch gaan we richting het kustplaatsje Cefalù. De naam betekent ‘hoed’, naar de opvallende rots waarnaast het stadje is gebouwd. Op de terugweg naar Palermo stoppen we nog in Bagheria, waar we een kijkje nemen bij de Villa Palagonia. De achttiende-eeuwse villa toont juist haar schoonheid in het verval. We eindigen de reis met een gezamenlijk afscheidsdiner.

  dag 6, wo 10-05

  Transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Palermo naar Rotterdam.

 • Vervoer naar de bestemming 

  We maken gebruik van een indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Palermo met ITA en een directe lijnvlucht van Palermo naar Rotterdam/Den Haag met Transavia. Op de heenvlucht wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  05-05-2023: Amsterdam - Milaan, 12.05 - 13.40 uur en Milaan - Palermo, 14.45 - 16.20 uur
  10-05-2023: Palermo - Rotterdam/Den Haag, 10.15 - 13.00 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen. 
  NB 1 Houdt u er rekening de verschillende luchthavens van vertrek (Amsterdam) en van aankomst (Rotterdam/Den Haag).
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
  NB 3 Reist u liever met de trein? Palermo is bereisbaar per trein, maar houdt u rekening met een lang traject met meerdere overstappen. U kunt bijvoorbeeld op 3 mei per dagtrein naar München, van daar per nachttrein naar Rome en van daar per dagtrein naar Palermo, waar u dan zeer laat in de avond aankomt. U kunt dan alvast in Palermo overnachten, de groep komt de volgende dag eind van de middag aan. Alternatief is dat u vanuit Amsterdam de nachttrein naar Basel neemt en van daar met dagtreinen richting Palermo. U zult dan onderweg in Italië ergens moeten overnachten aangezien Basel-Palermo niet in 1 dag te bereizen is per trein. Ook bij die route moet u al op 3 mei vertrekken. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op. 

  Vervoer ter plaatse

  De transfers van de luchthaven naar het hotel en vice versa en de excursies op dag 4 en 5 worden uitgevoerd met een comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. Het programma in Palermo wordt volledig te voet afgelegd.

  Hotels 

  De gehele reis wordt verbleven in een centraal gelegen en comfortabel driesterrenhotel in Palermo. 

  Maaltijden 

  Op deze reis zijn 2 diners inbegrepen bij de reissom. De overige diners en de lunches zijn op eigen gelegenheid.
 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren. NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. Vooral in Palermo lopen we veel. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis op Sicilië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 oC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Entrees De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door kunsthistoricus drs. Aldwin Kroeze. Hij legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd. Tijdens de reis wordt hij organisatorisch begeleid door Tineke Tooi.

drs. Aldwin Kroeze

drs. Aldwin Kroeze

Kunsthistoricus. Legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
5 t/m 10 mei 2023

Reissom

t/m 15 februari 2023: € 1845
vanaf 16 februari 2023: € 1895
toeslag eenpersoonskamer: € 375
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 2 diners, reisleiding, organisatorische begeleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen