De laatste reis van Otto I de Grote i.s.m. Vrije Academie
De laatste reis van Otto I de Grote i.s.m. Vrije Academie
De laatste reis van Otto I de Grote i.s.m. Vrije Academie

De laatste reis van Otto I de Grote i.s.m. Vrije Academie

 • Op 7 mei 973 stierf keizer Otto I de Grote, de aartsvader van het Heilige Roomse rijk, in het Duitse stadje Memleben. In 2023, precies 1050 jaar later, wordt het overlijden van deze belangrijke historische figuur herdacht met bijzondere tentoonstellingen onder de noemer ‘Des Kaisers letzte Reise’.
  Het Heilige Roomse Rijk begon in 962 toen Otto I de Grote, koning van het Oost-Duitse of Frankische koninkrijk, zich in Rome door Paus Johannes XII tot keizer liet kronen. In Maagdenburg, de vroege residentie van Otto I, werd een groot bouwprogramma opgestart om de stad te verfraaien. De Dom moest het mooiste bouwwerk uit zijn regeerperiode worden. Ook omliggende steden profiteerden van de macht van de keizers. Als residentiesteden en handelscentra genoten ze grote bekendheid en rijkdom.
  Tijdens deze reis vestigen we ons in Quedlinburg, residentiestad van Hendrik de Vogelaar, de vader van Otto I, en reizen van hieruit naar de omliggende steden Maagdenburg, Halberstadt, Hildesheim, Merseburg en natuurlijk Memleben. We besteden uitgebreid aandacht aan de indrukwekkende architectuur en beeldhouwkunst en zien prachtige kerken en kerkschatten.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, ma 08-05

  Vertrek per bus vanaf station Utrecht richting Quedlinburg. Onderweg maken we een stop in Helmstedt, waar we een bezoek brengen aan Kloster Marienberg. Abt Wolfram von Kirchberg stichtte het eerste klooster in 1176 en het grondplan dat toen gekozen werd is nog altijd duidelijk terug te vinden in het huidige klooster. Uit de latere middeleeuwen zien we nog gebrandschilderd glas, fresco’s en een prachtig altaarretabel. Het klooster stond echter vooral bekend om de hoge kwaliteit textiele liturgische voorwerpen, paramenten. In de schatkamer van het klooster zijn nog enkele kostbare textiele voorwerpen uit de middeleeuwen te bewonderen. In de namiddag bereiken met Quedlinburg, in de tiende eeuw gesticht als residentie voor Hendrik I de Vogelaar, hertog van Saksen en vader van Otto I. Na zijn kroning werd Quedlinburg de hoofdstad van het Oost-Frankische koninkrijk.

  dag 2, di 09-05

  Bezoek aan de stad Maagdenburg, eens de residentie van Otto I. In het Kulturhistorisches Museum vinden we Der Magdeburger Reiter, het oudste vrijstaande ruiterstandbeeld sinds de oudheid, dat mogelijk Otto I moet voorstellen. De speciale tentoonstelling in dit museum gaat over de nagedachtenis aan de keizer in latere jaren, met veel voorbeelden van beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen. Uiteraard brengen we een uitgebreid bezoek aan de Dom van Magdeburg. Het originele bouwwerk van Otto I wist helaas de stadsbrand van 1207 niet te overleven en de Dom werd in gotische stijl herbouwd. Van de oorspronkelijke dom resten alleen nog de kloostergang en de crypte waar Otto I en zijn vrouw Editha zijn bijgezet. Uit de dertiende eeuw zien we onder meer de beelden van de vijf dwaze en vijf wijze maagden, waarbij de emoties prachtig af te lezen zijn van hun gezichten, en een zestienhoekige kapel met het beeld van een onbekend heersersechtpaar, mogelijk Otto I en zijn echtgenote. Tot slot gaan we naar het Kloster Unser Lieben Frauen met een interessante kerk en kloostergang. Hier is ook een kleine collectie middeleeuwse beeldhouwkunst te zien.

  dag 3, wo 10-05

  Tijdens onze verkenning van Quedlinburg richten we ons op de oude stad en met name de Schlossberg. Hier bezoeken we de twaalfde-eeuwse stiftskerk van St. Servatius, gesticht door Otto I op verzoek van zijn moeder Mathilda als laatste rustplaats van Hendrik I. De merendeels in romaanse stijl gebouwde kerk staat vooral bekend om de omvangrijke kerkschat, samen met die van Halberstadt een van de meest belangrijke middeleeuwse kerkschatten. In de loop der jaren ontving de abdij vele giften, van bijzondere manuscripten tot liturgische voorwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enkele belangrijke schatten geroofd door een Amerikaans soldaat, waaronder de reliekschrijn van St. Servatius en het Karolingische Samuhel evangeliarium. De gestolen voorwerpen werden in 1987 weer teruggevonden en zijn sindsdien weer op hun plek in de kerk te bewonderen. In de middag rijden we naar het nabijgelegen Gernrode voor een bezoek aan de stiftskerk aldaar. De tiende-eeuwse St. Cyriakus is één van de best bewaard gebleven Ottoonse kerken. Van het rijke interieur uit deze tijd zijn echter slechts enkele resten overgebleven. Het merendeel werd door de calvinisten verwijderd na de opheffing van het stift. Het huidige interieur stamt uit de tijd van de negentiende-eeuwse restauratie door Ferdinand von Quast. Zo zijn de schilderingen naar zijn ontwerp, maar gebaseerd op het kleurenpalet van de fresco's uit de dertiende eeuw, waarvan hij de resten onder dikke stuclagen terugvond.

  dag 4, do 11-05

  Tijdens deze lange excursiedag rijden we naar Merseburg en Memleben. In het Kulturhistorisches Museum in Merseburg worden door middel van oorkonden en geschriften uit de tijd van Otto I de geschiedenis van het bisdom onderzocht. In Memleben staat het Museum Kloster und Kaiserpfalz op het programma. Het was in deze palts dat de keizer zijn laatste adem uitblies. Zijn opvolger Otto II stichtte er vervolgens een klooster om zijn vader al biddend te kunnen gedenken. Het klooster zou tot de zestiende eeuw in gebruik blijven. De overblijfselen van het keizerlijk paleis en het kloostercomplex geven een goed beeld van hoe indrukwekkend het destijds moest zijn geweest.

  dag 5, vr 12-05

  Een andere belangrijke domstad in het kerngebied van de Ottonen is Halberstadt. Gesticht door Karel de Grote in 804 behoort het tot de oudste bisdommen van Midden-Duitsland. Aan de Domplatz vinden we zowel de grote Dom St. Stephan, als de eveneens belangwekkende Liebfrauenkirche. De beide kerken beschikken tezamen over een uitgebreide hoeveelheid middeleeuwse kunstschatten. In de Liebfrauenkirche zien we de zeer bijzondere twaalfde-eeuwse koorscheidingen van stucwerk, met daarop afgebeeld de apostelen, Maria en Christus. De dom imponeert met een groot aantal schitterende glas-in-loodvensters, maar ook met een grote kerkschat van circa 650 voorwerpen. We zien onder meer reliekhouders, sculpturen en altaarbeelden, bronzen en gouden voorwerpen, en natuurlijk het Abraham-Engel-Tapijt uit de periode rond 1150. De middag is ter vrije besteding in Quedlinburg, voor bijvoorbeeld een bezoek aan het vakwerkmuseum of het glasschildermuseum. Liefhebbers van moderne kunst kunnen ook naar de Lyonel-Feininger-Galerie met schilderijen, grafiek en voorwerpen van Feininger, maar ook enkele werken van Wassily Kandinsky en Paul Klee.

  dag 6, za 13-05

  In de ochtend staat nog een andere belangrijke middeleeuwse stad op ons programma: Hildesheim. Deze bisschopsstad groeide tijdens het Ottoonse keizerrijk uit tot een belangrijk handelscentrum. We beginnen onze stadsverkenning bij de Dom, de zetel van de bisschoppen. Hoewel gesticht in 815 dateert haar huidige uiterlijk vooral uit de Ottoonse tijd. Het Dommuseum toont handschriften, reliekhouders en andere voorwerpen uit de voormalige inventaris van de Dom. Ook de Michaeliskirche wordt gekenmerkt door de Ottoonse architectuur. In de kerk trekt voornamelijk het beschilderde plafond de aandacht, met een immense voorstelling van de Boom van Jesse uit de dertiende eeuw. Ook de twaalfde-eeuwse stucwerken die de Acht Zaligheden verbeelden zijn zeer de moeite waard. In de middag rijden we terug naar Utrecht, waar we in de vroege avond zullen arriveren.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
  De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

  Hotels

  Overnachtingsplaats: Quedlinburg (6 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in een goed viersterrenhotel in het centrum van de stad. Het hotel is gevestigd in het voormalige stadsslot uit de zestiende eeuw.

  Maaltijden

  De lunches en diners zijn op eigen gelegenheid. Voor de lunch zal voldoende tijd gegeven worden tijdens het dagprogramma.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Op sommige kamers bevindt de douche zich mogelijk in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Omdat het hotel zich in de oude binnenstad bevindt, kan de bus mogelijk niet tot voor het hotel komen. U dient dan zelf nog een stukje uw koffer te kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Duitsland. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC. (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Op kleine locaties zijn niet altijd pinautomaten aanwezig. Het is daarom raadzaam om altijd een klein bedrag aan contant geld bij u te dragen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

  Duitsland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.

  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Op 7 mei 973 stierf keizer Otto I de Grote, de aartsvader van het Heilige Roomse rijk, in het Duitse stadje Memleben. In 2023, precies 1050 jaar later, wordt het overlijden van deze belangrijke historische figuur herdacht met bijzondere tentoonstellingen onder de noemer ‘Des Kaisers letzte Reise’.
  Het Heilige Roomse Rijk begon in 962 toen Otto I de Grote, koning van het Oost-Duitse of Frankische koninkrijk, zich in Rome door Paus Johannes XII tot keizer liet kronen. In Maagdenburg, de vroege residentie van Otto I, werd een groot bouwprogramma opgestart om de stad te verfraaien. De Dom moest het mooiste bouwwerk uit zijn regeerperiode worden. Ook omliggende steden profiteerden van de macht van de keizers. Als residentiesteden en handelscentra genoten ze grote bekendheid en rijkdom.
  Tijdens deze reis vestigen we ons in Quedlinburg, residentiestad van Hendrik de Vogelaar, de vader van Otto I, en reizen van hieruit naar de omliggende steden Maagdenburg, Halberstadt, Hildesheim, Merseburg en natuurlijk Memleben. We besteden uitgebreid aandacht aan de indrukwekkende architectuur en beeldhouwkunst en zien prachtige kerken en kerkschatten.

  NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, ma 08-05

  Vertrek per bus vanaf station Utrecht richting Quedlinburg. Onderweg maken we een stop in Helmstedt, waar we een bezoek brengen aan Kloster Marienberg. Abt Wolfram von Kirchberg stichtte het eerste klooster in 1176 en het grondplan dat toen gekozen werd is nog altijd duidelijk terug te vinden in het huidige klooster. Uit de latere middeleeuwen zien we nog gebrandschilderd glas, fresco’s en een prachtig altaarretabel. Het klooster stond echter vooral bekend om de hoge kwaliteit textiele liturgische voorwerpen, paramenten. In de schatkamer van het klooster zijn nog enkele kostbare textiele voorwerpen uit de middeleeuwen te bewonderen. In de namiddag bereiken met Quedlinburg, in de tiende eeuw gesticht als residentie voor Hendrik I de Vogelaar, hertog van Saksen en vader van Otto I. Na zijn kroning werd Quedlinburg de hoofdstad van het Oost-Frankische koninkrijk.

  dag 2, di 09-05

  Bezoek aan de stad Maagdenburg, eens de residentie van Otto I. In het Kulturhistorisches Museum vinden we Der Magdeburger Reiter, het oudste vrijstaande ruiterstandbeeld sinds de oudheid, dat mogelijk Otto I moet voorstellen. De speciale tentoonstelling in dit museum gaat over de nagedachtenis aan de keizer in latere jaren, met veel voorbeelden van beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen. Uiteraard brengen we een uitgebreid bezoek aan de Dom van Magdeburg. Het originele bouwwerk van Otto I wist helaas de stadsbrand van 1207 niet te overleven en de Dom werd in gotische stijl herbouwd. Van de oorspronkelijke dom resten alleen nog de kloostergang en de crypte waar Otto I en zijn vrouw Editha zijn bijgezet. Uit de dertiende eeuw zien we onder meer de beelden van de vijf dwaze en vijf wijze maagden, waarbij de emoties prachtig af te lezen zijn van hun gezichten, en een zestienhoekige kapel met het beeld van een onbekend heersersechtpaar, mogelijk Otto I en zijn echtgenote. Tot slot gaan we naar het Kloster Unser Lieben Frauen met een interessante kerk en kloostergang. Hier is ook een kleine collectie middeleeuwse beeldhouwkunst te zien.

  dag 3, wo 10-05

  Tijdens onze verkenning van Quedlinburg richten we ons op de oude stad en met name de Schlossberg. Hier bezoeken we de twaalfde-eeuwse stiftskerk van St. Servatius, gesticht door Otto I op verzoek van zijn moeder Mathilda als laatste rustplaats van Hendrik I. De merendeels in romaanse stijl gebouwde kerk staat vooral bekend om de omvangrijke kerkschat, samen met die van Halberstadt een van de meest belangrijke middeleeuwse kerkschatten. In de loop der jaren ontving de abdij vele giften, van bijzondere manuscripten tot liturgische voorwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enkele belangrijke schatten geroofd door een Amerikaans soldaat, waaronder de reliekschrijn van St. Servatius en het Karolingische Samuhel evangeliarium. De gestolen voorwerpen werden in 1987 weer teruggevonden en zijn sindsdien weer op hun plek in de kerk te bewonderen. In de middag rijden we naar het nabijgelegen Gernrode voor een bezoek aan de stiftskerk aldaar. De tiende-eeuwse St. Cyriakus is één van de best bewaard gebleven Ottoonse kerken. Van het rijke interieur uit deze tijd zijn echter slechts enkele resten overgebleven. Het merendeel werd door de calvinisten verwijderd na de opheffing van het stift. Het huidige interieur stamt uit de tijd van de negentiende-eeuwse restauratie door Ferdinand von Quast. Zo zijn de schilderingen naar zijn ontwerp, maar gebaseerd op het kleurenpalet van de fresco's uit de dertiende eeuw, waarvan hij de resten onder dikke stuclagen terugvond.

  dag 4, do 11-05

  Tijdens deze lange excursiedag rijden we naar Merseburg en Memleben. In het Kulturhistorisches Museum in Merseburg worden door middel van oorkonden en geschriften uit de tijd van Otto I de geschiedenis van het bisdom onderzocht. In Memleben staat het Museum Kloster und Kaiserpfalz op het programma. Het was in deze palts dat de keizer zijn laatste adem uitblies. Zijn opvolger Otto II stichtte er vervolgens een klooster om zijn vader al biddend te kunnen gedenken. Het klooster zou tot de zestiende eeuw in gebruik blijven. De overblijfselen van het keizerlijk paleis en het kloostercomplex geven een goed beeld van hoe indrukwekkend het destijds moest zijn geweest.

  dag 5, vr 12-05

  Een andere belangrijke domstad in het kerngebied van de Ottonen is Halberstadt. Gesticht door Karel de Grote in 804 behoort het tot de oudste bisdommen van Midden-Duitsland. Aan de Domplatz vinden we zowel de grote Dom St. Stephan, als de eveneens belangwekkende Liebfrauenkirche. De beide kerken beschikken tezamen over een uitgebreide hoeveelheid middeleeuwse kunstschatten. In de Liebfrauenkirche zien we de zeer bijzondere twaalfde-eeuwse koorscheidingen van stucwerk, met daarop afgebeeld de apostelen, Maria en Christus. De dom imponeert met een groot aantal schitterende glas-in-loodvensters, maar ook met een grote kerkschat van circa 650 voorwerpen. We zien onder meer reliekhouders, sculpturen en altaarbeelden, bronzen en gouden voorwerpen, en natuurlijk het Abraham-Engel-Tapijt uit de periode rond 1150. De middag is ter vrije besteding in Quedlinburg, voor bijvoorbeeld een bezoek aan het vakwerkmuseum of het glasschildermuseum. Liefhebbers van moderne kunst kunnen ook naar de Lyonel-Feininger-Galerie met schilderijen, grafiek en voorwerpen van Feininger, maar ook enkele werken van Wassily Kandinsky en Paul Klee.

  dag 6, za 13-05

  In de ochtend staat nog een andere belangrijke middeleeuwse stad op ons programma: Hildesheim. Deze bisschopsstad groeide tijdens het Ottoonse keizerrijk uit tot een belangrijk handelscentrum. We beginnen onze stadsverkenning bij de Dom, de zetel van de bisschoppen. Hoewel gesticht in 815 dateert haar huidige uiterlijk vooral uit de Ottoonse tijd. Het Dommuseum toont handschriften, reliekhouders en andere voorwerpen uit de voormalige inventaris van de Dom. Ook de Michaeliskirche wordt gekenmerkt door de Ottoonse architectuur. In de kerk trekt voornamelijk het beschilderde plafond de aandacht, met een immense voorstelling van de Boom van Jesse uit de dertiende eeuw. Ook de twaalfde-eeuwse stucwerken die de Acht Zaligheden verbeelden zijn zeer de moeite waard. In de middag rijden we terug naar Utrecht, waar we in de vroege avond zullen arriveren.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
  De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

  Hotels

  Overnachtingsplaats: Quedlinburg (6 nachten)
  Het verblijf vindt plaats in een goed viersterrenhotel in het centrum van de stad. Het hotel is gevestigd in het voormalige stadsslot uit de zestiende eeuw.

  Maaltijden

  De lunches en diners zijn op eigen gelegenheid. Voor de lunch zal voldoende tijd gegeven worden tijdens het dagprogramma.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Op sommige kamers bevindt de douche zich mogelijk in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Omdat het hotel zich in de oude binnenstad bevindt, kan de bus mogelijk niet tot voor het hotel komen. U dient dan zelf nog een stukje uw koffer te kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Duitsland. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC. (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. Op kleine locaties zijn niet altijd pinautomaten aanwezig. Het is daarom raadzaam om altijd een klein bedrag aan contant geld bij u te dragen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

  Duitsland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.

  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

drs. Martijn Pieters

drs. Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
8 t/m 13 mei 2023

Reissom

t/m 1 maart 2023: € 1250
vanaf 2 maart 2023: € 1300
toeslag eenpersoonskamer: € 145
NB De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches en diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen