Exclusieve groepsreis Montenegro i.s.m. Vrije Academie

Montenegro i.s.m. Vrije Academie • Bergen, kloosters en trotse bewoners

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Toen de Britse antrolopoge Mary Edith Durham in 1900 voet aan wal zette in de baai van Kotor en met een ezel het hoogland van Montenegro in trok, was ze direct gefascineerd. Sinds 1878 was Montenegro erkend als onafhankelijke staat, maar slechts weinig Europeanen hadden er voet aan wal gezet. Ze trof er een wereld aan van trotse hooglandstammen die onder leiding van Koning Nikola I en zijn voorgangers, de prins-bisschoppen van Cetinje, eeuwenlang weerstand hadden geboden aan Osmaanse overheersing. Deze Orthodoxe vrijstaat was de inspiratie voor het postcommunistische leiderschap van dit stukje Joegoslavië, om halfweg de jaren 90 weer voor onafhankelijkheid te gaan, ditmaal middels een referendum te verwerven. Drs. Ruud Peeten studeerde af op deze nieuwe politieke realiteit en groef zich in in de lokale cultuur en geschiedenis om de huidige realiteit beter te kunnen duiden. Tijdens deze reis deelt hij met u het grootse verhaal van het kleine Montenegro.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis wordt geleid door drs. Ruud Peeten. Op een paar momenten tijdens de reis zal hij worden bijgestaan door een lokale gids.

drs. Ruud Peeten

Antropoloog. Onderzocht de desintegratie van de zuidwestelijke Balkan. Bestudeerde de regio vanuit historisch, cultureel en politiek-economisch perspectief. Leidde al vele groepen op tochten door de Balkan met een jeugdig enthousiasme en een gedegen kennis.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De reis verschilt derhalve in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, ma 23-08

Indirecte lijnvlucht naar de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, het voormalige Titograd. Na aankomst in het hotel in Niksic volgt een inleidende lezing op de reis. Twee overnachtingen in Niksic.

dag 2, di 24-08

Na een lezing over de middeleeuwse Slavisch-orthodoxe staat der Nemanjici staan vandaag twee kloosters op het programma. We beginnen bij het twaalfde-eeuwse Ostrogklooster, tegen een steile rotswand gebouwd. In een prachtig groene omgeving ligt het klooster van Piva, een van de belangrijkste kloostercomplexen van Montenegro.

dag 3, wo 25-08

We starten de dag met een lezing over de hooglandculturen van Montenegro. Onderweg naar onze volgende pleisterplaats, Kolasin, komen we langs een veld met middeleeuwse stecci-grafstenen en langs het Zwarte Meer in het nationale park Durmitor. We houden ook halt bij de door Den Doolaard beschreven brug over de Tara-kloof en bij het middeleeuwse Dobrilovina-klooster. We dineren bij boeren thuis in de Lipovo-vallei, de mooiste vallei van Montenegro.

dag 4, do 26-08

Onderweg naar het Moraca-klooster hoort u over de Osmaanse invasie in Montenegro. Na een authentieke lunch aan het Meer van Skadar schepen we in voor een rondvaart over het meer naar Rijeka Crnojevica met onderweg het kloostereiland Kom. We bevaren de route waarlangs de Montenegrijnse stammen zich terugtrokken na de Osmaanse opmars in de Balkan. We verblijven twee nachten in een net hotel in de bergen van het oude Montenegro.

dag 5, vr 27-08

De gehele dag staat in het teken van het onafhankelijke Oude Montenegro ofwel Stara Crnagora, dat zich eeuwen heldhaftig weerde tegen buitenlandse invloeden en uiteindelijk in 1878 internationaal werd erkend. We zien de restanten van deze microstaat in de oude hoofdstad Cetinje en bezoeken er het koninklijk paleis en de residentie van Njegos. We lunchen in een fraai restaurant net buiten de stad. Lezing in het hotel en in situ over deze bijzonder episode. Op de terugweg bezoeken we het mausoleum van Njegos op de berg Lovcen en in een oud en typisch Montenegrijns dorpje en luisteren we onder genot van wat lokale schnapps en hapjes naar historische verhalen, gezongen door een oude guslar. In het avondlicht op weg terug naar het hotel hebben we het eerste zicht op de baai van Kotor.

dag 6, za 28-08

We rijden naar de kust, waar we de dag doorbrengen in Bar. In deze havenplaats bezoeken we de boerenmarkt, de oude citadel en het zeepaleis van Koning Nikola, de laatste heerser van Montenegro. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verliet hij het land in allerijl. We eindigen de dag al op tijd vandaag want we verblijven in een hotel met een prachtig uitzicht over de omgeving. Voorafgaand aan het diner een lezing over Montenegro in de twintigste eeuw, tijdens de Joegoslavische periode.

dag 7, zo 29-08

Lezing over Montenegro en de onafhankelijkheid (1995-20019), met daarin aandacht voor de premier Milo Djukanovic, de NAVO, de EU, Rusland en de Arabische investeerders. Ook is er aandacht voor de Venetiaanse periode als we een bezoek brengen aan de baai van Kotor. Met een lokale gids wandelen we door de oude centra van Kotor en Perast en bezoeken.

dag 8, ma 30-08

Vrije ochtend en rond het middaguur transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Podgorica met Austrian Airlines met zowel op de heen- als de terugreis een overstap in Wenen. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
23-08-2021: Amsterdam - Wenen, 09.45 – 11.45 uur en Wenen - Podgorica, 12.55 – 14.15 uur
30-08-2021: Podgorcia - Wenen, 15.00 – 16.25 uur en Wenen - Amsterdam, 17.20 – 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De reis door Montenegro wordt met name uitgevoerd per bus; af en toe kunnen er taxi’s worden ingezet. Tijdens de ritten kunt u genieten van mooie landschappen. Op dag 4 is er een boottocht over het Meer van Skadar.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Niksic (2 nachten) - Kolasin (1 nacht) - Lovcen (2 nachten) – Stari Bar (2 nachten).
Het viersterrenhotel in Niksic ligt op de Trebjesa-berg en wordt omgeven door dennenbossen.
Het hotel in Kolasin heeft vier sterren en ligt tussen de pijnboombosssen met een prachtig uitzicht op de berg Bjelasica.
Het hotel in Lovcen is een viersterrenhotel en bevindt zich in de rustige omgeving van een nationaal park.
Het hotel in Stari Bar beschikt over een mooie tuin en u kunt hier genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Maaltijden

Op deze reis zijn 6 lunches en alle diners inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in het hotel, in een lokaal restaurant (veelal op idyllische locaties) of bij een familie aan huis. De maaltijden zijn een prettige mix van lokale keuken en internationale cuisine.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Voor Montenegro zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen: vaccinatie tegen DTP en tegen Hepatitis A. Tevens wordt vaccinatie aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft gehad of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Overlegt u met uw huisarts voor een persoonlijk advies.
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door mineraalwater uit flessen te drinken.

Weer

Eind augustus is een mooie periode voor een cultuurreis door Montenegro. Het kan nog wel warm zijn, we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur rond de 29ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een mondkapjesplicht, verplichte PCR-tests, quarantaine of gezondheidsverklaringen. Op sommige bestemmingen worden gevaccineerden al uitgesloten van bijvoorbeeld een test- en/of quarantaineplicht. In de komende periode zullen deze maatregelen nog wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en uiteraard voeren wij onze reizen alleen uit indien dit met de dan geldende maatregelen mogelijk is. Wij informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Montenegro betaalt men gewoon met de euro. In de grote plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Creditcards zijn algemeen geaccepteerd.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
23 t/m 30 augustus 2021

Reissom

€ 1995
toeslag eenpersoonskamer: € 185
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottocht, logies met ontbijt, 6 lunches, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes, fooien, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Ruud Peeten

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling