Exclusieve groepsreis Leipzig i.s.m. Vrije Academie

Leipzig i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Bach, Mendelssohn, Goethe en Schiller: slechts enkele grote Duitse namen die aan Leipzig verbonden zijn. Het is de stad die in 1497 van keizer Maximilian het Messerecht kreeg, waar Luther streed tegen de katholieken, waar Napoleon van de Russen en Pruisen verloor en waar in 1989 de val van de Muur werd voorbereid. Vanwege de bruisende kunstscene wordt Leipzig ook wel 'het nieuwe Berlijn' genoemd. Hoogste tijd voor een uitgebreid bezoek aan deze stad met vele gezichten. Van renaissance-architectuur tot wilhelministische architectuur, van Lucas Cranach tot DDR-kunst, van de kerk waar Bach het orgel bespeelde tot die waarin protesterende DDR-burgers Die Wende in gang zetten: Leipzig heeft het allemaal. En dan gaan er ook nog twee excursies naar Halle en Naumburg, waar docent Martijn Pieters u begeistert college zal geven over de plaatselijke kerkarchitectuur. Na een dag vol kunst en geschiedenis is het heerlijk bijkomen in de sfeervolle uitgaansbuurten van de hippe oude stad.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

drs. Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 26-10

Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Leipzig. Onderweg maken we een korte stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de Koude Oorlog en de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland. In de vroege avond bereiken we Leipzig.

dag 2, wo 27-10

We verkennen de stad vandaag te voet. Vanaf de markt zien we het zestiende-eeuwse Altes Rathaus, een van de mooiste voorbeelden van renaissance-architectuur in Europa, en de Alte Waage. Deze overleefde de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog niet, waardoor nu alleen de gereconstrueerde façade te zien is. Op de Augustusplatz werd in 1968 de Paulinerk opgeblazen om ruimte te maken voor de Karl-Marx Universität. Tussen 2007 en 2017 werd naar ontwerp van de Nederlandse architect Erick van Egeraat een nieuw universiteitsgebouw gebouwd, waarin de contouren van de kerk weer teruggebracht zijn. In het Universiteitsgebouw zien we Werner Tübke’s Arbeiterklasse und Intelligenz, een omstreden werk van DDR-kunst. De moderne tegenhanger Aufrecht stehen van Reinhard Minkewitz uit 2007 is hier ook te zien. Aansluitend lopen we langs een gedeelte van de ring rondom de binnenstad, waarbij we kijken naar na-oorlogse en moderne architectuur, en door het Hauptbahnhof, het grootste kopstation van Europa. In de middag is er tijd voor het Museum der bildenden Künste met werken vanaf de vijftiende eeuw tot nu. De nadruk ligt bij ons bezoek op Duitse kunst uit de twintigste eeuw en de schilders uit de Leipziger Schule, hoewel ook de belangrijke zestiende-eeuwse schilder Lucas Cranach, die voor het keurvorstelijke hof in Dresden, maar ook de Lutherse burgers van Leipzig werkte. Omdat het museum vandaag tot laat open is, hebben we ook tijd om aandacht te besteden aan de tentoonstelling over Caspar David Friedrich, die hier vanaf oktober te zien zal zijn.

dag 3, do 28-10

Aandacht voor de omgeving van Leipzig. In Naumburg, op circa een uur rijden van Leipzig, zien we de belangrijke Petrus- en Paulusdom. Door de lange bouwperiode, van de vroege dertiende tot de late veertiende eeuw, zien we in deze dom zowel laat-Romaanse als vroeg- gotische en gotische elementen. Beroemd zijn de twaalf stichtersfiguren in het westkoor uit circa 1250, met een voor die tijd ongekend realisme. Reden voor UNESCO om de kathedraal in 2018 op de lijst van Werelderfgoed te plaatsen. Terug in Leipzig is de rest van de middag ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld naar het Grassi Museum met een etnografisch museum en een museum voor toegepaste kunst, Ägyptischen Museums- Georg Steindorff van de Universität Leipzig in de Goethestrasse of de antiekenverzameling van dezelfde Universiteit naast de Nikolaikirche. Of wellicht bezoekt u de Spinnerei, een voormalig industrieel gebied buiten het centrum waar tegenwoordig ontwerpers, galeries en exposities zijn gevestigd.

dag 4, vr 29-10

We beginnen met het imposante Völkerschlachtdenkmal. Dit monument werd in het begin van de twintigste eeuw opgericht ter herdenking van de Slag bij Leipzig in 1813 tussen Napoleon en de Pruisische legers. Het wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van de wilhelministische architectuur. De metershoge sculpturen in de crypte en de Ruhmeshalle stellen de gevallen soldaten en de kwaliteiten van het Germaanse volk voor. Terug in Leipzig lopen we naar de belangrijkste kerken: de Nikolaikirche, startpunt van de vreedzame revolutie en de van Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten, en de Thomaskirche, waar de muzikale grootheid Johann Sebastian Bach als organist aan verbonden was. Tijdens onze wandeling ontdekken we ook passages, hofjes en voormalige beursgebouwen, ware architecturale pareltjes. Wie interesse heeft, kan deze avond facultatief de vespers bijwonen in de Thomaskirche, gezongen door het beroemde Thomanerchor.

dag 5, za 30-10

Uitstapje naar Halle, een belangrijke stad in de reformatieperiode. Hier zetelde de bisschop Albrecht von Brandenburg, mede door zijn handel in aflaten een van de belangrijkste tegenstanders van Maarten Luther. Daarnaast was hij een groot opdrachtgever voor Lucas Cranach, bij wie hij vele altaarstukken voor zijn Dom bestelde. Tijdens een stadwandeling zien we de Marktplatz met de vijf torens en de daarentegen torenloze Dom. In deze dertiende-eeuwse kathedraal ontbreekt eveneens een dwarsschip. Van de rijke inrichting uit de tijd van Kardinaal Albrecht zijn echter nog maar een paar kunstwerken overgebleven. In de historische Moritzburg, ooit residentie van de aartsbisschop van Maagdenburg, zetelt tegenwoordig een kunstmuseum met een grote collectie kunst uit de twintigste eeuw.

dag 6, zo 31-10

Terugreis naar Utrecht. Onderweg zien we in Bad Frankenhausen het Bauernschlachtpanorama van Werner Tübke, één van de belangrijkste schilders in de DDR-periode, aan wie Museum De Fundatie in Zwolle in 2017 een grote tentoonstelling wijdde. Dit monumentale werk is maar liefst 123 meter lang en 14 meter hoog en toont het verloop van Duitse Boerenoorlog in 1524-1525. De boeren en de lage edelen in het Zwarte Woud kwamen in opstand tegen het Heilige Roomse Rijk. Ze beriepen zich daarbij op de Bijbel en Maarten Luthers standpunt van de vrije christen. De opstand eindigde met de Slag bij Frankenhausen. De opstandelingen rekenenden op grond van Daniël 7 tevergeefs op hemelse bijstand en boden derhalve geen verzet tegen het vorstelijke leger. Naast het hoofdverhaal over de opstand zijn diverse historische figuren en allegorieën te zien van menselijke angsten, apocalyptische voorstellingen en Bijbelse thema's. Aankomst in Utrecht in de namiddag.

Vervoer

De reis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de exacte opstapplek.

Hotel

Overnachtingsplaats: Leipzig (5 nachten)
Het verblijf vindt plaats in een goed viersterrenhotel aan de rand van de oude binnenstad.

Maaltijden

De lunches en de diners zijn voor eigen rekening.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Oktober is nog een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Duitsland. We mogen in oktober rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
26 t/m 31 oktober 2021

Reissom

€ 995
toeslag eenpersoonskamer: € 100
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches en diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 30

Reisleiding

drs. Martijn Pieters

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA