Exclusieve groepsreis Introductie kunstgeschiedenis in Nederland • i.s.m. Vrije Academie

Introductie kunstgeschiedenis in Nederland • i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

We reizen door relatief onbekend Nederland om een overzicht van de kunstgeschiedenis ter plekke te beleven. We starten de reis nabij Utrecht bij de Romeinen in Castellum Hoge Woerd, bekijken de kunsten van de Middeleeuwen in Rijksmuseum Twente, leren meer over de Hanzesteden in Deventer en bewonderen de kunst vanaf de 20e eeuw in Museum MORE en het Kröller Müller Museum. In de bus zijn er momenten om de bezoeken voor te bereiden en ze in (kunst)historisch perspectief te plaatsen. Ook bezoeken we het atelier van een kunstenares en een kunsthandel gespecialiseerd in Nederlandse 19e eeuw kunst om een inkijk te krijgen in de huidige kunstmarkt.
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen op basis van de dan geldende bezoekersregelingen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Frederike Upmeijer

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit nauw aan bij de cursus 'Introductie kunstgeschiedenis'.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 22-09

We starten bij de Romeinen. Tacitus beschreef de Lage Landen als ‘waar je niet weet of er kikkers of landdieren wonen’. Toch zijn de Romeinen tot het stroomgebied van de Grote Rivieren gekomen. We bezoeken Castellum Hoge Woerd waar zij vanuit een fort de rivier bewaakten. Van het antieke fort is niets meer te zien, maar de moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog is zeker de moeite waard. In Rijksmuseum Twenthe krijgen we in de middag een mooi overzicht van de kunst van de Middeleeuwen tot de moderne tijden. Bovendien gaan we onder leiding van de conservator de depots van het museum in om te bevatten hoeveel er op zaal en hoeveel er níet op zalen van musea te zien is.
De gehele reis overnachten we in een centraal gelegen hotel te Zwolle.

dag 2, wo 23-09

In Hanzestad Deventer maken we een wandeling door een van de oudste steden van Nederland met een prachtige historische kern. Zo komen we in aanraking met de Hanzehandel rondom de Bergkerk (Sint-Nicolaas kerk) en de Brink (het marktplein) en de oude bisschopszetel rondom de Lebuinuskerk. Die kerk is meteen een goed voorbeeld van gotische architectuur. Na de lunch zetten we onze tocht voort in een van de nieuwere musea van Nederland: Museum MORE in Gorssel, met een collectie figuratieve kunst uit de 20e en 21e eeuw.

dag 3 do 24-09

In de noordelijke provincies zijn de middeleeuwen soms letterlijk voelbaar en zichtbaar in het landschap, daar waar monniken land wonnen en kloosters stichtten. Een oud Romaans kerkje in Midwolde geeft een goed beeld van de vele romaanse kerken in Noord-Nederland. De kerk bevat bovendien een barok grafmonument, wat ons weelderige barok-beeldhouwkunst oplevert. We bezoeken deze dag ook het atelier van kunstenares Anke Roder en horen over haar werkwijzen en inspiratiebronnen.

dag 4, vr 25-09

In een van de beroemdste beeldentuinen, die van het Kröller Müller Museum te Otterlo, gaan we de driedimensionale kunst van de 20e en 21e eeuw bekijken. Een bezoek aan kunsthandel Simonis en Buunk in Ede zal ons uiteindelijk een inkijkje geven in de handel en wandel van de kunstmarkt en we zien meteen de collectie 19e eeuwse Nederlandse schilderkunst.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Station Leidsche Rijn). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotel

Gedurende de gehele reis verblijven we in 4-sterrenhotel Hotel Ter Borch te Zwolle, gevestigd in een oude villa op loopafstand van het centrum.

Maaltijden

Alle lunches en diners zijn op eigen gelegenheid. Het hotel bevindt zich nabij het centrum van Zwolle waar voldoende keus aan eetgelegenheden is.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de reisleidster overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft en het programma het toelaat.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

De tweede helft van september is een zeer geschikte periode voor een reisje in Nederland. De temperatuur is doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Ook op reis in Nederland dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer. U dient een identiteitsbewijs mee te nemen onderweg voor onder andere de incheck bij de hotels.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Indien u een Museumkaart hebt kunt u in enkele musea gratis of met korting naar binnen. Gelieve dit te vermelden op het inschrijfformulier bij ‘overige wensen’. U krijgt dan een korting op de reissom van € 26,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
22 t/m 25 september 2020

Reissom

€ 895
toeslag eenpersoonskamer: € 195
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per luxe touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, rondleiding conservator Rijksmuseum Twenthe, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Frederike Upmeijer

Contact Labrys Reizen

Sandra Verlinden MA