Exclusieve groepsreis Kunst en kerst aan de Côte d'Azur i.s.m. Vrije Academie

Kunst en kerst aan de Côte d'Azur i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Met haar azuurblauwe water en schilderachtige baaien spreekt de Côte d’Azur tot de verbeelding. Daarachter ligt een heuvelachtig landschap, dat varieert van lieflijk tot woest: van weelderige bloementuinen tot ruige bergtoppen, met daartussen smalle, diepe valleien.

De mooie kustplaatsen werden al in de negentiende eeuw door kunstenaars ontdekt die hiernaartoe trokken om het Parijse stadsleven te ontvluchten. In de twintigste eeuw vestigden Picasso en Matisse zich aan de Côte d’Azur. Mede dankzij hen groeide de streek uit tot een mekka voor de moderne kunstliefhebber.

Gedurende deze kerstreis vol moderne kunst leidt Robert-Jan Muller u rond in bijzondere musea en unieke villa’s en kunstenaarshuizen. Voor de feestdagen verzorgen we een gezellig Frans diner. Verder geniet u deze kerst mee van het landschap dat al zo vele briljante schilders en revolutionaire architecten inspireerde, en nemen we uitgebreid de tijd om hun scheppingen aan de Côte d’Azur te bewonderen.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Op dit moment geldt voor reizen naar Frankrijk, dat indien u minimaal twee weken voor aankomst volledig bent gevaccineerd tegen corona, of in geval van het Janssen-vaccin minimaal vier weken tevoren, u geen coronatest hoeft te doen voor aankomst of tijdens de reis. Meer informatie over de door Labrys genomen maatregelen vindt u hier.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat een aantal diners en de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 21-12

We arriveren in de late ochtend op de luchthaven van Nice en rijden per touringcar naar ons hotel in het centrum van de stad. Na de check-in en een lunch op eigen gelegenheid beginnen we in de middag aan een stadswandeling langs de beroemde boulevards van de stad naar het oude centrum. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner in het oude centrum van Nice.

dag 2, wo 22-12

De dag staat in het teken van twee grote kunstenaars die zich beiden op latere leeftijd aan de Côte d’Azur vestigden: Fernand Léger en Pablo Picasso. We beginnen in Biot, waar in 1960 het eerste monografische museum aan de Côte d’Azur werd geopend ter nagedachtenis van de moderne schilder Fernand Léger werd geopend. Het werk van Léger leidt ons rechtstreeks naar zijn vriend Pablo Picasso, die in Vallauris vanaf de zomer van 1947 werkte in een keramisch atelier. Picasso vervaardigde hier duizenden objecten in keramiek, die we in het intieme Musée Picasso de Vallauris bezichtigen. Vallauris behalve om zijn keramiek ook bekend om Picasso’s monumentale schildering Oorlog en Vrede in de Église Sainte-Anne die we tevens bezoeken.
We zetten de reis voort naar het nabijgelegen Antibes. In het oude centrum van het havenstadje is gelegenheid voor een lunch. Vervolgens wandelen we samen naar Chateau Grimaldi, waar Picasso tevens een productieve periode beleefde en het pittoreske kuststadje een bijzondere collectie schonk. Inmiddels toont het museum een grote en gevarieerde collectie van Picasso’s schilder- en tekenwerk.
In de middag keren we terug naar Nice waar de avond vrij is en het diner op eigen gelegenheid.

dag 3, do 23-12

We vertrekken per touringcar richting Menton. Op verschillende plekken in dit stadje maakte de dichter en beeldend kunstenaar Jean Cocteau belangrijke werken. Na de schenking van een groot aantal van zijn werken door de verzamelaar Severin Wundermann, opende in 2011 een nieuw museum ontworpen door de Franse architect Rudy Riciotti zijn deuren. Het adembenemende gebouw liep echter in 2018 hevige waterschade op en een datum voor de heropening is nog niet bekend. De werken van Cocteau zijn tijdelijk te zien in het oude bolwerk in de haven, het Bastion Jean Cocteau, dat oorspronkelijk door de kunstenaar werd ingericht als museum.
Na een lunchpauze in Menton vertrekken we naar Cap Moderne, een plek die toonaangevend is in de geschiedenis van de modernistische architectuur. Op een klif met een panoramisch uitzicht op zee lieten Eileen Gray en Le Corbusier bouwwerken verrijzen waar ze zelf een deel van hun leven doorbrachten. De iconische E-1027 staat wereldwijd bekend als de eerste modernistische villa. De Ierse ontwerpster en architecte Eileen Gray ontwierp het huis samen met haar partner Jean Badovici. Het strakke lijnenspel van het exterieur en de inrichting van de woning zijn volledig op elkaar afgestemd. Le Corbusier liet vlakbij zijn Cabanon bouwen, een eenvoudige vakantiewoning die zijn toevluchtsoord aan de door hem zo geliefde zuidkust werd. We worden op Cap Moderne rondgeleid door plaatselijke gidsen. Na het bezoek reizen we terug naar Nice. Diner op eigen gelegenheid.

dag 4, vr 24-12

We beginnen de dag met een bezoek aan de net buiten Saint-Paul-de-Vence gelegen Fondation Maeght, waar in de jaren zestig schilders en beeldhouwers samen met de Catalaanse architect Josep Lluís Sert werkten aan de realisatie van deze ontmoetings- en expositieplek. De in situ kunstwerken van toen vormen de kern van de huidige collectie: het droomlabyrint van Miró, de Giacometti-hof, de muurschilderingen van Chagall en het bassin van Braque.
Aansluitend bezoeken we het betoverende kunstenaarsstadje Saint-Paul-de-Vence. Al lopend over de stadsmuren heeft u een prachtig uitzicht over de omringende heuvels, de zee en de bergen. In het nabijgelegen Vence bezoeken we de bekende Chapelle du Rosaire, die werd ontworpen en beschilderd door Matisse. Aan het eind van de middag keren we terug naar Nice, waar we de dag afsluiten met een gezellig diner.

dag 5, za 25-12

We rijden in de ochtend naar het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat. We bezoeken de Villa Ephrussi de Rothschild, een statige villa die omringd wordt door negen thematisch aangelegde tuinen. De bouw werd in 1907 in gang gezet door opdrachtgeefster Béatrice Rothschild. De villa kenmerkt zich door meerdere stijlen. Toscaanse renaissancepaleizen vormden een inspiratie voor het interieur en de façaden, maar ook Moorse invloeden zijn in het ontwerp te herleiden. Gelegen op het hoogste punt van het schiereiland bieden de tuinen van de villa een prachtig panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee. In de tearoom van de villa lunchen we gezamenlijk. We keren in de loop van de middag terug naar Nice en sluiten de laatste avond af met een gezamenlijk diner.

dag 6, zo 26-12

Op de laatste ochtend bezoeken we het Musée Matisse in de historische wijk Cimiez. De rijke collectie van de kunstenaar, die door hem zelf en zijn erfgenamen aan de stad Nice werd geschonken, is sinds 1963 in de historische Villa des Arènes gehuisvest en in de loop der jaren continu uitgebreid. Naast het nagenoeg grootste aantal werken van de kunstenaar bevat de collectie ook meubels en objecten die Matisse in zijn atelier gebruikte als inspiratie of decor. Aansluitend aan het museumbezoek is er vrije tijd om een van de andere bekende musea in de stad te bezoeken, zoals Musée Chagall, Musée des Beaux-Arts of Musée de l’Art Naïf, of om een laatste wandeling te maken en te lunchen. Halverwege de middag vertrekken we per touringcar naar de luchthaven van Nice voor de directe terugvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Nice v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
21-12-2021: Amsterdam - Nice, 09.35-11.30 uur
26-12-2021: Nice - Amsterdam, 16.55-19.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van KLM.
NB 2 Reist u liever met de trein? Houdt u dan rekening met een reistijd van minimaal 12 uur en één extra overnachting in Nice. Evt. bestaat de mogelijkheid om met de nachttrein te reizen Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De excursies aan de Côte d’Azur worden uitgevoerd door een lokale busmaatschappij met een moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning.

Hotel

Overnachtingsplaats is Nice. We verblijven gedurende de hele reis in een comfortabel en centraal gelegen 4-sterrenhotel in Nice.

Maaltijden

Op deze reis zijn drie diners en één lunch inbegrepen bij de reissom. De diners vinden indien mogelijk plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat een aantal bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt iedere dag gebruik gemaakt van de touringcar voor excursies; het overslaan van een programmaonderdeel is daardoor niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

December is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis in het zuiden van Frankrijk. De temperatuur is doorgaans zacht; sneeuw en vrieskou komen weinig voor. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek.
Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
21 t/m 26 december 2021
NB Op verzoek te boeken als 7-daagse treinreis

Reissom

€ 1750
toeslag eenpersoonskamer: € 230
toeslag treinreis: ca. € 150 (zie Vervoer en verblijf) NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, vliegbelasting, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 1 lunch, 3 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten