Exclusieve groepsreis Dresden • i.s.m. Vrije Academie

Dresden • i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Dresden, het Florence aan de Elbe, is een ware architectonische parel in Oost-Duitsland. De prachtige gebouwen in de oude binnenstad en de charmante terrassen langs de Elbe kunnen menig reizigershart bekoren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Dresden echter zwaar te lijden gehad; in februari 1945 werd de historische binnenstad bijna volledig verwoest door een bombardement van de geallieerden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon de wederopbouw en inmiddels is de stad hersteld in haar barokke pracht en praal.
Het verblijf in Dresden wordt afgewisseld met uitstapjes naar omliggende steden als Meissen en Leipzig. Op de eerste en de laatste dag van onze reis worden de busritten onderbroken door uitstapjes in Maagdenburg en Hannover.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, ma 21-09

Vroeg vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Dresden. Onderweg maken we een stop in de stad Maagdenburg, eens de residentie van Otto I. Een korte stadswandeling leidt ons langs de Liebfrauenkirche en het Hundertwasserhaus. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Dom. In de vroege avond bereiken we Dresden.

dag 2, di 22-09

Vandaag maken we voor het eerst kennis met de stad en haar geschiedenis, te beginnen bij de Zwinger, een imposant barok paleiscomplex. Rond de binnenplaats staan verschillende paviljoenen, die nu dienstdoen als museum. Hoogtepunt is de Semperbau met de Gemäldegalerie Alte Meister. Dit museum bevat een grote schilderijencollectie, waaronder de beroemde Sixtijnse Madonna van Rafaël. We bezichtigen vandaag ook de beroemde Frauenkirche. Bij de restauratie van de kerk is veel materiaal van de oorspronkelijke kerk uit de achttiende eeuw gebruikt.

dag 3, wo 23-09

In de ochtend rijden we naar het nabijgelegen Meissen, bekend om het beroemde porselein. Op de kenmerkende burchtheuvel vinden we de Albrechtsburcht en de meer dan duizend jaar oude Dom, uitkijkend over de oude binnenstad en de rivier de Elbe. Terug in Dresden bezoeken we het Residenzschloss. In deze voormalige residentie van de keurvorsten en koningen van Saksen bewonderen we de beroemde schatkamer, het Neues Grünes Gewölbe.

dag 4, do 24-09

Dagexcursie naar Leipzig. We maken een uitgebreide stadswandeling om deze veelzijdige stad te leren kennen. Vanaf de markt zien we het zestiende-eeuwse Altes Rathaus, een van de mooiste voorbeelden van renaissancearchitectuur in Europa, en de Alte Waage. Vervolgens lopen we naar de belangrijkste kerken: de Nikolaikirche, het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten, en de Thomaskirche, waar de muzikale grootheid Johann Sebastian Bach als organist aan verbonden was. Tijdens onze wandeling ontdekken we ook passages, hofjes en het voormalige beursgebouw, ware architecturale pareltjes. In de middag is er tijd voor het Museum der bildenden Künste met kunst vanaf de vijftiende eeuw tot nu. We zien werken van onder anderen Frans Hals, Caspar David Friedrich, Max Liebermann en Max Klinger.

dag 5, vr 25-09

We maken een boottocht over de Elbe naar het slot Pillnitz, een voormalig keurvorstelijk zomerverblijf. Het paleis is omgeven door een prachtig slotpark met onder meer een Engelse en een Chinese tuin. Na de lunch rit per touringcar terug naar Dresden. Na een bezoekje aan de Brühlsche Terrassen gaan we naar de Galerie Neue Meister, met een collectie negentiende- en twintigste-eeuwse kunst.

dag 6, za 26-09

In het middeleeuwse stadje Freiberg staat de beroemde Dom, gewijd aan Maria. Het laatromaanse stenen portaal wordt ook wel de Gouden Poort genoemd en behoort tot de hoofdwerken van de dertiende-eeuwse Duitse beeldhouwkunst. In het middenschip vinden we een zeldzame combinatie van twee kansels, de zogenaamde Tulpenkansel en de Mijnwerkerskansel. Het rijkversierde koor kent een indrukwekkend plafond in de stijl van het Italiaanse maniërisme. In de middag bezoeken we de middeleeuwse Festung Königstein, spectaculair gelegen boven de oevers van de Elbe. Naast een belangrijke militaire vesting deed de burcht in de loop der jaren ook dienst als toevluchtsoord voor het hof van Dresden en als schatkamer voor de staat.

dag 7, zo 27-09

Op onze weg terug naar Utrecht stoppen we voor de middagpauze in Hannover, een stad die in de middeleeuwen tot bloei kwam, maar vooral bekend werd als de zetel van het Huis Hannover, het Koninklijk Huis van Groot-Brittannië en Ierland in de achttiende en de negentiende eeuw. De stad werd echter in de Tweede Wereldoorlog net als Dresden zwaar verwoest. Na de oorlog wierp de stad zich op als bevorderaar van moderne kunst en architectuur. Het Sprengel-Museum, gelegen aan de oevers van de Maschsee, wordt inmiddels tot een van de belangrijkste centra voor moderne kunst in Duitsland gerekend. U kunt ook kiezen voor een ontspannen wandeling door het Maschpark, een bezoek aan het Nieuwe Raadhuis of het Niedersächsische Landesmuseum. Dit laatste museum bevat onder meer een collectie schilderijen en beeldhouwwerken daterend uit de middeleeuwen tot de vroege twintigste eeuw. In de avond bereiken we Utrecht.

Vervoer

De reis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (nabij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de exacte opstapplek.

Hotel

Overnachtingsplaats: Dresden (6 nachten)
Het verblijf vindt plaats in een goed viersterrenhotel in het centrum van de stad.

Maaltijden

De lunches en de diners zijn voor eigen rekening.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; we mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is in deze streek van Duitsland niet uit te sluiten.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u op hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
21 t/m 27 september 2020

Reissom

€ 1150
toeslag eenpersoonskamer: € 275
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, lokale gidsen, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, diners, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 30
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

drs. Martijn Pieters

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA