Dresden i.s.m. Vrije Academie
Dresden i.s.m. Vrije Academie
Dresden i.s.m. Vrije Academie

Dresden i.s.m. Vrije Academie

 • Dresden, het Florence aan de Elbe, is een ware architectonische parel in Oost-Duitsland. De prachtige gebouwen in de oude binnenstad en de charmante terrassen langs de Elbe kunnen menig reizigershart bekoren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Dresden echter zwaar te lijden gehad; in februari 1945 werd de historische binnenstad bijna volledig verwoest door een bombardement van de geallieerden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon de wederopbouw en inmiddels is de stad hersteld in haar barokke pracht en praal. Het verblijf in Dresden wordt afgewisseld met uitstapjes naar omliggende steden als Meissen en Leipzig. Op de eerste en de laatste dag van onze reis worden de busritten onderbroken door uitstapjes in Maagdenburg en Hannover.

 • dag 1, ma 09-10

  Vroeg vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Dresden. Onderweg maken we een stop in de stad Maagdenburg, eens de residentie van Otto I. Een korte stadswandeling leidt ons langs de Liebfrauenkirche en het Hundertwasserhaus. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Dom. In de vroege avond bereiken we Dresden.

  dag 2, di 10-10

  Vandaag maken we voor het eerst kennis met de stad en haar geschiedenis, te beginnen bij de Zwinger, een imposant barok paleiscomplex. Rond de binnenplaats staan verschillende paviljoenen, die nu dienstdoen als museum. Hoogtepunt is de Semperbau met de Gemäldegalerie Alte Meister. Dit museum bevat een grote schilderijencollectie, waaronder de beroemde Sixtijnse Madonna van Rafaël. We bezichtigen vandaag ook de beroemde Frauenkirche. Bij de restauratie van de kerk is veel materiaal van de oorspronkelijke kerk uit de achttiende eeuw gebruikt.

  dag 3, wo 11-10

  In de ochtend rijden we naar het nabijgelegen Meissen, bekend om het beroemde porselein. Op de kenmerkende burchtheuvel vinden we de Albrechtsburcht en de meer dan duizend jaar oude Dom, uitkijkend over de oude binnenstad en de rivier de Elbe. Terug in Dresden bezoeken we het Residenzschloss. In deze voormalige residentie van de keurvorsten en koningen van Saksen bewonderen we de beroemde schatkamer, het Neues Grünes Gewölbe.

  dag 4, do 12-10

  Dagexcursie naar Leipzig. We maken een uitgebreide stadswandeling om deze veelzijdige stad te leren kennen. Vanaf de markt zien we het zestiende-eeuwse Altes Rathaus, een van de mooiste voorbeelden van renaissancearchitectuur in Europa, en de Alte Waage. Vervolgens lopen we naar de belangrijkste kerken: de Nikolaikirche, het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten, en de Thomaskirche, waar de muzikale grootheid Johann Sebastian Bach als organist aan verbonden was. Tijdens onze wandeling ontdekken we ook passages, hofjes en het voormalige beursgebouw, ware architecturale pareltjes. In de middag is er tijd voor het Museum der bildenden Künste met kunst vanaf de vijftiende eeuw tot nu. We zien werken van onder anderen Frans Hals, Caspar David Friedrich, Max Liebermann en Max Klinger.

  dag 5, vr 13-10

  We maken een boottocht over de Elbe naar het slot Pillnitz, een voormalig keurvorstelijk zomerverblijf. Het paleis is omgeven door een prachtig slotpark met onder meer een Engelse en een Chinese tuin. Na de lunch rit per touringcar terug naar Dresden. Na een bezoekje aan de Brühlsche Terrassen gaan we naar de Galerie Neue Meister, met een collectie negentiende- en twintigste-eeuwse kunst.

  dag 6, za 14-10

  In de ochtend bezoeken we de middeleeuwse Festung Königstein, spectaculair gelegen boven de oevers van de Elbe. Naast een belangrijke militaire vesting deed de burcht in de loop der jaren ook dienst als toevluchtsoord voor het hof van Dresden en als schatkamer voor de staat. De middag is ter vrije besteding in Dresden zelf.

  dag 7, zo 15-10

  Op onze weg terug naar Utrecht stoppen we voor de middagpauze in Hannover, een stad die in de middeleeuwen tot bloei kwam, maar vooral bekend werd als de zetel van het Huis Hannover, het Koninklijk Huis van Groot-Brittannië en Ierland in de achttiende en de negentiende eeuw. De stad werd echter in de Tweede Wereldoorlog net als Dresden zwaar verwoest. Na de oorlog wierp de stad zich op als bevorderaar van moderne kunst en architectuur. Het Sprengel-Museum, gelegen aan de oevers van de Maschsee, wordt inmiddels tot een van de belangrijkste centra voor moderne kunst in Duitsland gerekend. U kunt ook kiezen voor een ontspannen wandeling door het Maschpark, een bezoek aan het Nieuwe Raadhuis of het Niedersächsische Landesmuseum. Dit laatste museum bevat onder meer een collectie schilderijen en beeldhouwwerken daterend uit de middeleeuwen tot de vroege twintigste eeuw. In de avond bereiken we Utrecht.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotel

  We verblijven de hele reis in een zeer centraal gelegen viersterrenhotel in Dresden.

  Maaltijden

  Alle lunches en diners zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren. NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  In oktober rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 13 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Dresden, het Florence aan de Elbe, is een ware architectonische parel in Oost-Duitsland. De prachtige gebouwen in de oude binnenstad en de charmante terrassen langs de Elbe kunnen menig reizigershart bekoren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Dresden echter zwaar te lijden gehad; in februari 1945 werd de historische binnenstad bijna volledig verwoest door een bombardement van de geallieerden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon de wederopbouw en inmiddels is de stad hersteld in haar barokke pracht en praal. Het verblijf in Dresden wordt afgewisseld met uitstapjes naar omliggende steden als Meissen en Leipzig. Op de eerste en de laatste dag van onze reis worden de busritten onderbroken door uitstapjes in Maagdenburg en Hannover.

 • dag 1, ma 09-10

  Vroeg vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Dresden. Onderweg maken we een stop in de stad Maagdenburg, eens de residentie van Otto I. Een korte stadswandeling leidt ons langs de Liebfrauenkirche en het Hundertwasserhaus. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Dom. In de vroege avond bereiken we Dresden.

  dag 2, di 10-10

  Vandaag maken we voor het eerst kennis met de stad en haar geschiedenis, te beginnen bij de Zwinger, een imposant barok paleiscomplex. Rond de binnenplaats staan verschillende paviljoenen, die nu dienstdoen als museum. Hoogtepunt is de Semperbau met de Gemäldegalerie Alte Meister. Dit museum bevat een grote schilderijencollectie, waaronder de beroemde Sixtijnse Madonna van Rafaël. We bezichtigen vandaag ook de beroemde Frauenkirche. Bij de restauratie van de kerk is veel materiaal van de oorspronkelijke kerk uit de achttiende eeuw gebruikt.

  dag 3, wo 11-10

  In de ochtend rijden we naar het nabijgelegen Meissen, bekend om het beroemde porselein. Op de kenmerkende burchtheuvel vinden we de Albrechtsburcht en de meer dan duizend jaar oude Dom, uitkijkend over de oude binnenstad en de rivier de Elbe. Terug in Dresden bezoeken we het Residenzschloss. In deze voormalige residentie van de keurvorsten en koningen van Saksen bewonderen we de beroemde schatkamer, het Neues Grünes Gewölbe.

  dag 4, do 12-10

  Dagexcursie naar Leipzig. We maken een uitgebreide stadswandeling om deze veelzijdige stad te leren kennen. Vanaf de markt zien we het zestiende-eeuwse Altes Rathaus, een van de mooiste voorbeelden van renaissancearchitectuur in Europa, en de Alte Waage. Vervolgens lopen we naar de belangrijkste kerken: de Nikolaikirche, het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten, en de Thomaskirche, waar de muzikale grootheid Johann Sebastian Bach als organist aan verbonden was. Tijdens onze wandeling ontdekken we ook passages, hofjes en het voormalige beursgebouw, ware architecturale pareltjes. In de middag is er tijd voor het Museum der bildenden Künste met kunst vanaf de vijftiende eeuw tot nu. We zien werken van onder anderen Frans Hals, Caspar David Friedrich, Max Liebermann en Max Klinger.

  dag 5, vr 13-10

  We maken een boottocht over de Elbe naar het slot Pillnitz, een voormalig keurvorstelijk zomerverblijf. Het paleis is omgeven door een prachtig slotpark met onder meer een Engelse en een Chinese tuin. Na de lunch rit per touringcar terug naar Dresden. Na een bezoekje aan de Brühlsche Terrassen gaan we naar de Galerie Neue Meister, met een collectie negentiende- en twintigste-eeuwse kunst.

  dag 6, za 14-10

  In de ochtend bezoeken we de middeleeuwse Festung Königstein, spectaculair gelegen boven de oevers van de Elbe. Naast een belangrijke militaire vesting deed de burcht in de loop der jaren ook dienst als toevluchtsoord voor het hof van Dresden en als schatkamer voor de staat. De middag is ter vrije besteding in Dresden zelf.

  dag 7, zo 15-10

  Op onze weg terug naar Utrecht stoppen we voor de middagpauze in Hannover, een stad die in de middeleeuwen tot bloei kwam, maar vooral bekend werd als de zetel van het Huis Hannover, het Koninklijk Huis van Groot-Brittannië en Ierland in de achttiende en de negentiende eeuw. De stad werd echter in de Tweede Wereldoorlog net als Dresden zwaar verwoest. Na de oorlog wierp de stad zich op als bevorderaar van moderne kunst en architectuur. Het Sprengel-Museum, gelegen aan de oevers van de Maschsee, wordt inmiddels tot een van de belangrijkste centra voor moderne kunst in Duitsland gerekend. U kunt ook kiezen voor een ontspannen wandeling door het Maschpark, een bezoek aan het Nieuwe Raadhuis of het Niedersächsische Landesmuseum. Dit laatste museum bevat onder meer een collectie schilderijen en beeldhouwwerken daterend uit de middeleeuwen tot de vroege twintigste eeuw. In de avond bereiken we Utrecht.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotel

  We verblijven de hele reis in een zeer centraal gelegen viersterrenhotel in Dresden.

  Maaltijden

  Alle lunches en diners zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren. NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  In oktober rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 13 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u op labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/over-labrys-reizen/duurzaam-reizen.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

drs. Martijn Pieters

drs. Martijn Pieters

Studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in middeleeuwse kunst. Zijn interesse breidde zich in loop der jaren uit naar de geschiedenis van de oude kunst in een breder Europees perspectief en de kunst van de Europese vorstenhoven. Ook verzorgt hij cursussen, rondleidingen en lezingen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
9 t/m 15 oktober 2023

Reissom

t/m 1 augustus 2023: € 1695
vanaf 2 augustus 2023: € 1750
toeslag eenpersoonskamer: € 330

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, reisleiding, gebruik audiosysteem, boottocht, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

lunches en diners, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen