Exclusieve groepsreis documenta 15 i.s.m. Vrije Academie

documenta 15 i.s.m. Vrije Academie • Ontmoet onverwachte kunstwerelden in Kassel

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De documenta geldt als de meest spraakmakende wereldwijde manifestatie van hedendaagse kunst. Toen de Kasselse hoogleraar Arnold Bode in 1955 de eerste documenta organiseerde, zou niemand dat hebben kunnen voorspellen. Illustere opvolgers als Harald Szeemann en Rudi Fuchs maakten documenta tot de grootse manifestatie op het gebied van hedendaagse kunst.

In 2022 wordt documenta 15 samengesteld door een collectief van tien kunstenaars/curatoren uit Indonesië, dat opereert onder de naam Ruangrupa, dat letterlijk ‘ruimte voor kunst’ betekent. Hun kernwaarden zijn vriendschap, collectiviteiten en duurzaamheid. Leidraad voor het collectief om documenta 15 samen te stellen is het begrip ‘lumbung’, ofwel de gemeenschappelijk beheerde rijstschuur in Indonesische dorpsgemeenschappen.
Het idee dat je voor elkaars welzijn verantwoordelijk bent ziet Ruangrupa als een belangrijk gegeven in de huidige tijd: ‘Collectiviteit en solidariteit zijn actueel en springlevend als nooit tevoren’, zeggen de curatoren.
Ruangrupa werkt dan ook in documenta 15 samen met andere collectieven en organisaties, van Kopenhagen tot Nairobi en van Havana tot Ramallah. Allen vinden ze in 2022 een platform in Kassel en omgeving, waar documenta 15 kunstenaars uit de hele wereld verwelkomt.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Kunsthistoricus. Hij publiceert over moderne en hedendaagse kunst in onder meer Museumtijdschrift. Hij is erelid van AICA Nederland, de Internationale Vereniging van Kunstcritici en internationaal actief in het AICA Fellowship fund Committee. Leidde al vele kunstreizen.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de diners en de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, zo 28-08

Vertrek per touringcar vanuit Utrecht richting Kassel. Onderweg maken we een stop in Essen om een bezoek te brengen aan het Museum Folkwang, met zijn prachtige collectie negentiende-eeuwse kunst, onder meer van C.D. Friedrich, Gauguin en Cézanne; de collectie modernen onder wie Beckmann en Matisse; en de collectie van kunst na 1945, zoals het Abstract Expressionisme. De collectie fotografie, een uitgebreide prentenverzameling en de affichecollectie van het Deutsche Plakat Museum complementeren de collectie.
Na de gezamenlijke lunch bij het museum rijden we door naar het in het centrum gelegen hotel in Kassel waar we in de loop van de middag aankomen. Voorafgaand aan het diner maken we een eerste oriënterende wandeling en zien we al enkele kunstwerken van deze en voorgaande documenta’s.

dag 2, ma 29-08

Ons eerste bezoek begint in het hart van documenta 15 rond het Fridericianum op de Friedrichsplatz. We bezoeken kunstprojecten in het Ottoneum, de documentahalle en het Gewächshaus op de Karlsaue.
In de middag bezoeken we andere locaties waar documentaprojecten plaatsvinden, zoals het Hessisches Landesmuseum, Hotel Hessenland, het Museum für Sepulkralkultur en het museum Grimmwelt Kassel.

dag 3, di 30-08

In de ochtend rijden we met de touringcar naar documenta 15 kunstprojecten buiten het centrum, waaronder die in het uit 1929 daterende Hallenbad Ost en in de St. Kunigundis kerk.
De middag is ter vrije besteding: er is volop gelegenheid om nog niet bezochte documenta 15 projecten naar eigen keuze te bezoeken, zoals de Gloria Kino, met videovoorstellingen, of het Ruruhaus (een voormalig warenhuis uit de jaren vijftig), waar de Lumbung-geest van documenta 15 ten volle geabsorbeerd kan worden. Bij ‘Bootsverleih Ahoi’ aan de Fulda kan zowel een kunstwerk van de Taiwanese Chang En-Man worden ervaren, als een bootje worden gehuurd voor een tochtje over het water.

dag 4, wo 31-08

Op de laatste dag van de reis staat oude kunst op het programma. Met de touringcar rijden we van het hotel naar de rand van Kassel. In een prachtige omgeving ligt hier het geheel gerestaureerde Schloss Wilhelmshöhe met hierin de beroemde Gemäldegalerie Alte Meister. De fraaie collectie omvat onder meer Titiaan, Vouet, Poussin en Ribera. Hoogtepunt vormt de wereldvermaarde verzameling Hollandse meesters, waaronder Rembrandts ‘Jakob zegent Efraim en Manasse’, enkele schitterende portretten van Frans Hals en een ongebruikelijk strandgezicht van Adriaen van de Velde. Na het bezoek verlaten we Kassel voor de terugreis. We maken een stop voor de lunch en rijden vervolgens door naar Utrecht, waar we in de avond arriveren.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotel

Overnachtingsplaats: Kassel (3 nachten)
We verblijven in een centraal gelegen middenklassehotel op loopafstand van de documenta 15 locaties in het centrum van Kassel.

Maaltijden

De lunches op de beide reisdagen zijn inbegrepen bij de reissom. De overige lunches en de diners zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Eind augustus rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In Duitsland kan op sommige plekken echter alleen met contant geld worden betaald. Het is daarom raadzaam om altijd wat contant geld op zak te hebben.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 2 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Duitsland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Wereldwijd kunnen regels en verplichtingen gelden voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
28 t/m 31 augustus 2022

Reissom

€ 1050
toeslag eenpersoonskamer: € 150
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Robert-Jan Muller

Contact Labrys Reizen

drs. Hans Offereins