Exclusieve groepsreis Cyprus i.s.m. Vrije Academie

Cyprus i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De geschiedenis van Cyprus, van de eerste prehistorische nederzettingen tot het lidmaatschap van de Europese Unie, is zeer indrukwekkend. Feniciërs, Grieken en Romeinen, Byzantijnen en Frankische koningen, Turken en Britten, ze hebben allemaal hun sporen op het eiland achtergelaten. De bezienswaardigheden lopen uiteen van antieke opgravingen tot kruisvaarderskastelen en van gotische kathedralen tot Byzantijnse kerkjes. Het landschap schijnt bij die gevarieerdheid niet achter te willen blijven: beboste bergen, rotsige baaien, brede stranden en vruchtbare vlaktes wisselen elkaar af. Om van al die aspecten te kunnen genieten, verblijven we in verschillende regio’s en maken we tweemaal een dagexcursie naar het noordelijk deel van het eiland.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Frederike Upmeijer. Tijdens de reis wordt zij begeleid door een lokale, Engelstalige gids.

drs. Frederike Upmeijer

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, wo 12-04

Na aankomst op de luchthaven van Pafos transfer naar het hotel in Pafos. Gezamenlijk diner in een plaatselijk restaurant.

dag 2, do 13-04

Het was bij Pafos dat de mythische godin Aphrodite werd geboren uit het schuim van de zee. In Pafos bekijken we de koningsgraven, die dateren uit de derde eeuw vóór Christus en het archeologisch park aan het haventje. Vlakbij liggen de resten van het heiligdom van Aphrodite in Palea Pafos en het kerkje van Agia Paraskevi. Onderweg naar ons hotel in het Troödos-gebergte brengen we een bezoek aan het kasteel van Kolossi en de Romeinse opgravingen van Kourion. Deze laatste liggen over een groot terrein verspreid. We zien in elk geval het theater, een huis met mooie vloermozaïeken en het Apollo-heiligdom.

dag 3, vr 14-04

Vandaag staat in het teken van enkele bijzondere kerkjes in de bergen. Deze staan alle op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We zien de kerk van Asinou en de kerk van Panagia Podithou. Na een kleine wandeling door Kakopetria bezoeken we nog de kerk van Lagoudera. Ze mogen alle drie klein zijn, de muurschilderingen zijn de mooiste in hun soort en de ligging is zeer pittoresk. Indien de tijd het toelaat, proberen we nog de kerk van Agios Nikolaos tis Stegis en het klooster van Agios Ioannis Lampadistis te bezoeken. Het is vandaag Goede Vrijdag (voor het orthodoxe Pasen) en na aankomst in Lefkosia kan eenieder die dit wenst de Epitafios-processie in een kerk bijwonen. Vier overnachtingen in Lefkosia.

dag 4, za 15-04

In Lefkosia beginnen we in het Cyprus Museum met zijn interessante archeologische collectie. We bezoeken de kleine kerk van Agios Ioannis, waar de aartsbisschoppen van Cyprus worden gewijd, en de in oude sfeer herstelde volksbuurt Laïki Geitonia. We steken de Groene Lijn over en wandelen aan de noordkant van Lefkosia naar de Agia Sophia; nu een moskee, maar oorspronkelijk een rooms-katholieke kathedraal.

dag 5, zo 16-04

Vandaag is het Paaszondag. Dagexcursie naar het noordelijke deel van Cyprus. We zetten koers naar het Kyrenia-gebergte voor een bezoek aan het kasteel van Hilarion. We lunchen in de havenstad Kyrenia en zien hier het kasteel. De dag wordt afgesloten met de abdij van Bellapaïs, een gotisch meesterwerk.

dag 6, ma 17-04

Tweede dagexcursie naar het noordelijke deel van Cyprus. Via het klooster van de heilige Barnabas bereiken we de Romeinse opgravingen van Salamis en de stad Famagusta met de Lala Mustafa Pasha Moskee. Hier lunchen we en maken we een stadswandeling.

dag 7, di 18-04

Transfer naar de luchthaven van Larnaka voor directe lijnvlucht terug naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Pafos en van Larnaka naar Amsterdam met Transavia. De vluchtgegevens zijn:
12-04-2023: Amsterdam - Pafos, 14.10 - 19.15 uur
18-04-2023: Larnaka - Amsterdam, 12.25 - 16.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 15 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Cyprus is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis op Cyprus wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Pafos (1 nacht) - Troödos-gebergte (1 nacht) - Lefkosia (4 nachten).
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis is het diner op de eerste avond inbegrepen bij de reissom. Dit zullen we reserveren in een sfeervol restaurants met authentiek Cypriotische gerechten. Tijdens de beide dagexcursies naar Noord-Cyprus lunchen we gezamenlijk in plaatselijke restaurants.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Er is geen kofferservice bij de hotels. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Alhoewel het kraanwater drinkbaar is, is het verstandig om flessen water te kopen. Indien u een eigen herbruikbare fles meeneemt kunt u grotere containers water delen en uw eigen fles hiermee vullen.

Reisperiode

Deze periode is geschikt voor een culturele rondreis over het eiland. De temperatuur is doorgaans aangenaam: we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Zuid-Cyprus is lid van de EU en op dit deel van het eiland is op 1 januari 2008 de euro ingevoerd. Ook op Noord-Cyprus kunt u met de euro betalen. Pinautomaten zijn op een groot aantal plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen. In kleinere winkels en tavernes kunt u alleen contant betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Cyprus is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft;
dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

7-daagse vliegreis
12 t/m 18 april 2023

Reissom

t/m 1 februari 2023: € 1650
vanaf 2 februari 2023: € 1700
toeslag eenpersoonskamer: € 175
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, welkomstdiner, 2 lunches, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Frederike Upmeijer

Contact Labrys Reizen

drs. Reinie Teeling