Exclusieve groepsreis Bremen en Worpswede i.s.m. Vrije Academie

Bremen en Worpswede i.s.m. Vrije Academie

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Nabij Bremen ligt de kunstenaarskolonie Worpswede, een thuishaven voor belangrijke kunstenaars van het Duitse impressionisme en expressionisme. In de diverse huizen van het dorp zijn nu exposities ingericht met werken van Heinrich Vogeler, Bernhard Hoetger, Otto Modersohn en Paula Modersohn-Becker. Kunstenaars en ambachtslieden tonen hun werk in galerieën en winkeltjes. Behalve een prachtig landschap biedt de omgeving tal van expressionistische beelden en architectuur.
Tijdens onze korte reis bezoeken we uitgebreid dit romantische dorp vol artistieke inspiratie, dat voor zovelen een bedevaartsoord was en is. In Bremen zelf bezoeken we plaatsen die met Paula Modersohn-Becker en het expressionisme verbonden zijn, maar ook enkele monumentale gebouwen als het Rathaus en het Nordwollehaus.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Alleen waar dat verplicht is, wordt gebruikgemaakt van lokale gidsen.

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

dag 1, di 18-10

Vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Bremen, waar we gedurende de hele reis verblijven. Tijdens een stadswandeling verkennen we alvast kort de oude binnenstad van deze Hanzestad. Bij het oude raadhuis vinden we twee beroemde stadssymbolen: de Bremer stadsmuzikanten en het Rolandstandbeeld. In de Böttcherstraße zien we de huizen die de Duitse beeldhouwer Bernhard Hoetger voor Paula Modersohn-Becker ontwierp, nadat hij haar had leren kennen in Parijs. De huizen zijn een mooi voorbeeld van expressionistische architectuur. In een daarvan is een museum voor deze schilderes gevestigd, het eerste ter wereld dat gewijd is aan een kunstenares. Paula Modersohn-Becker was een vooraanstaand lid van de kunstenaarskolonie Worpswede en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme. Het museum toont de belangrijkste werken uit haar carrière, van haar Berlijnse studietijd tot haar laatste jaren in Parijs.

dag 2, wo 19-10

De kunstenaarskolonie Worpswede werd in 1889 opgericht als leef- en werkgemeenschap voor lokale kunstenaars, maar zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een belangrijke basis van het Duitse impressionisme en expressionisme. Oprichters Fritz Mackensen, Hans am Ende en Otto Modersohn kregen al snel gezelschap van Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler en Paula Becker, die met Otto Modersohn zou trouwen. Het woonhuis van Vogeler, de Barkenhoff, groeide uit tot het middelpunt van de kolonie. Vandaag de dag woont er nog altijd een bloeiende kunstenaarsgemeenschap in Worpswede, van schilders en beeldhouwers tot schrijvers en componisten. Tijdens ons bezoek proberen we zo veel mogelijk van dit unieke dorp te zien. We bezichtigen in ieder geval de het Museum am Modersohn Haus – het voormalige woonhuis van Otto en Paula – en de Barkenhoff. Verder maken we een keuze uit de overige bezienswaardigheden en musea.

dag 3, do 20-10

De Kunsthalle van Bremen kent een zeer omvangrijke collectie van de middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst. Het zwaartepunt ligt echter op de Franse en natuurlijke de Duitse schilderkunst van de negentiende en vroege twintigste eeuw. We gaan hier op zoek naar de werken van de Worpsweder kunstenaarskolonie, maar ook naar de kunstenaars die hen inspireerden. ’s Middags krijgen we een rondleiding door het Nordwollehaus, later ook wel Haus des Reichs genoemd. In het werd in de periode 1928-1931 gebouwd als nieuwe hoofdkantoor van het wolimperium Nordwolle. Het bijzondere is dat de architect een eigen stijl creëerde waarin functionaliteit met een hoog detailniveau gecombineerd werd. Hierin zijn elementen uit het Nieuwe Bouwen, het expressionisme en art deco verenigd. Helaas ging Nordwolle als gevolg van de Grote Depressie failliet nog voor zij het gebouw in gebruik konden nemen. Het Duitse Rijk nam het gebouw daarna over, waardoor het bekend kwam te staan als Haus des Reichs.
Tijdens een rondgang langs prachtig versierde gevels, marmeren zalen en weelderige trappenhuizen komt de glamour van de late jaren twintig echter weer tot leven.

dag 4, vr 21-10

Indien het niet in gebruik is voor officiële functies proberen we ook een rondleiding te krijgen door het prachtige Rathaus. Hier komt de geschiedenis van Bremen als Hanzestad tot leven in de statige hallen en de beroemde Güldenkammer.Voor we terugrijden naar Utrecht brengen we vlakbij Bremen nog een bezoek aan het Overbeck Museum. Hier hangen werken van het kunstenaarsechtpaar Fritz en Hermine Overbeck, die deel uitmaakten van de Worpsweder kunstenaarsgemeenschap. Aansluitend terugrit naar Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotel

Overnachtingsplaats: Bremen (3 nachten)
Voor deze reis maken we gebruik van een zeer goed viersterrenhotel dat rustig is gelegen bij het park en de gracht rondom de oude stad van Bremen. Het centrale marktplein en de pittoreske Böttcherstraße zijn in circa 10 minuten te voet bereikbaar.

Maaltijden

Bij deze reis is de lunch in een lokaal restaurant in Worpswede inbegrepen. De overige lunches en de diners zijn voor eigen rekening.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat de oude binnenstad van Bremen en in Worpswede veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Oktober is een geschikte periode voor een cultuurreis naar Duitsland. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 13 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Net als in Nederland kan er wel af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.

Duitsland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.

De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
18 t/m 21 oktober 2022

Reissom

€ 925,-
toeslag eenpersoonskamer: € 125,-
NB 1 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.
NB 2 De eenpersoonskamers zijn tweepersoonskamers voor alleengebruik.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 24

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA