Skip to main content
Bremen en Worpswede i.s.m. Vrije Academie
Bremen en Worpswede i.s.m. Vrije Academie
Bremen en Worpswede i.s.m. Vrije Academie

Bremen en Worpswede i.s.m. Vrije Academie

 • Nabij Bremen ligt de kunstenaarskolonie Worpswede, een thuishaven voor belangrijke kunstenaars van het Duitse impressionisme en expressionisme. In de diverse huizen van het dorp zijn nu exposities ingericht met werken van Heinrich Vogeler, Bernhard Hoetger, Otto Modersohn en Paula Modersohn-Becker. Kunstenaars en ambachtslieden tonen hun werk in galerieën en winkeltjes. Behalve een prachtig landschap biedt de omgeving tal van expressionistische beelden en architectuur.
  Tijdens onze korte reis bezoeken we uitgebreid dit romantische dorp vol artistieke inspiratie, dat voor zovelen een bedevaartsoord was en is. In Bremen zelf bezoeken we plaatsen die met Paula Modersohn-Becker en het expressionisme verbonden zijn, maar ook enkele monumentale gebouwen als het Rathaus.

 • dag 1, di 09-07

  Vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Bremen, waar we gedurende de hele reis verblijven. Tijdens een stadswandeling verkennen we alvast kort de oude binnenstad van deze Hanzestad. Bij het oude raadhuis vinden we twee beroemde stadssymbolen: de Bremer stadsmuzikanten en het Rolandstandbeeld. In de Böttcherstraße zien we de huizen die de Duitse beeldhouwer Bernhard Hoetger voor Paula Modersohn-Becker ontwierp, nadat hij haar had leren kennen in Parijs. De huizen zijn een mooi voorbeeld van expressionistische architectuur. In een daarvan is een museum voor deze schilderes gevestigd, het eerste ter wereld dat gewijd is aan een kunstenares. Paula Modersohn-Becker was een vooraanstaand lid van de kunstenaarskolonie Worpswede en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme. Het museum toont de belangrijkste werken uit haar carrière, van haar Berlijnse studietijd tot haar laatste jaren in Parijs.

  dag 2, wo 10-07

  De kunstenaarskolonie Worpswede werd in 1889 opgericht als leef- en werkgemeenschap voor lokale kunstenaars, maar zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een belangrijke basis van het Duitse impressionisme en expressionisme. Oprichters Fritz Mackensen, Hans am Ende en Otto Modersohn kregen al snel gezelschap van Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler en Paula Becker, die met Otto Modersohn zou trouwen. Het woonhuis van Vogeler, de Barkenhoff, groeide uit tot het middelpunt van de kolonie. Vandaag de dag woont er nog altijd een bloeiende kunstenaarsgemeenschap in Worpswede, van schilders en beeldhouwers tot schrijvers en componisten. Tijdens ons bezoek proberen we zo veel mogelijk van dit unieke dorp te zien. We bezichtigen de Große Kunstschau, het Museum am Modersohn Haus – het voormalige woonhuis van Otto en Paula – en de Barkenhoff. 

  dag 3, do 11-07

  De Kunsthalle van Bremen kent een zeer omvangrijke collectie van de middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst. Het zwaartepunt ligt echter op de Franse en natuurlijke de Duitse schilderkunst van de negentiende en vroege twintigste eeuw. We gaan hier op zoek naar de werken van de Worpsweder kunstenaarskolonie, maar ook naar de kunstenaars die hen inspireerden. Vlakbij de Kunsthalle ligt het Gerhardt Marcks House, een museum voor moderne en hedendaagse beeldhouwkusnt. Werk van beeldhouwer en graficus Gerhardt Marcks maakt natuurlijk deel uit van de collectie. ’s Middags krijgen we een rondleiding het prachtige Rathaus. Hier komt de geschiedenis van Bremen als Hanzestad tot leven in de statige hallen en de beroemde Güldenkammer.

  dag 4, vr 12-07

  Indien het niet in gebruik is voor een bijeenkomst of evenement proberen we nog een kijkje te nemen in Haus Atlantis, tegenwoordig onderdeel van het Radisson Blu Hotel in de Böttcherstraße. Net als de andere gebouwen in deze straat werd het ontworpen door Berhard Hoetger. Met name het trappenhuis en de Himmelssaal zijn de moeite waard, waarbij veel gebruik is gemaakt van witte en blauwe glazen blokken. Voor we terugrijden naar Utrecht brengen we vlakbij Bremen nog een bezoek aan het Overbeck Museum. Hier hangen werken van het kunstenaarsechtpaar Fritz en Hermine Overbeck, die deel uitmaakten van de Worpsweder kunstenaarsgemeenschap. Aansluitend terugrit naar Utrecht.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
  De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotel

  We verblijven van een goed viersterrenhotel dat rustig is gelegen bij het park en de gracht rondom de oude stad van Bremen. Het centrale marktplein en de pittoreske Böttcherstraße zijn in circa 10 minuten te voet bereikbaar.

  Maaltijden

  Bij deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond en de lunch op dag 2 in Worpswede inbegrepen. De overige maaltijden zijn voor eigen rekening.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Geschikt schoeisel is vereist, omdat in de oude binnenstad van Bremen en in Worpswede veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  In juli rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC. Er kan net als in Nederland regelmatig een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

 • Nabij Bremen ligt de kunstenaarskolonie Worpswede, een thuishaven voor belangrijke kunstenaars van het Duitse impressionisme en expressionisme. In de diverse huizen van het dorp zijn nu exposities ingericht met werken van Heinrich Vogeler, Bernhard Hoetger, Otto Modersohn en Paula Modersohn-Becker. Kunstenaars en ambachtslieden tonen hun werk in galerieën en winkeltjes. Behalve een prachtig landschap biedt de omgeving tal van expressionistische beelden en architectuur.
  Tijdens onze korte reis bezoeken we uitgebreid dit romantische dorp vol artistieke inspiratie, dat voor zovelen een bedevaartsoord was en is. In Bremen zelf bezoeken we plaatsen die met Paula Modersohn-Becker en het expressionisme verbonden zijn, maar ook enkele monumentale gebouwen als het Rathaus.

 • dag 1, di 09-07

  Vertrek per touringcar vanuit Utrecht naar Bremen, waar we gedurende de hele reis verblijven. Tijdens een stadswandeling verkennen we alvast kort de oude binnenstad van deze Hanzestad. Bij het oude raadhuis vinden we twee beroemde stadssymbolen: de Bremer stadsmuzikanten en het Rolandstandbeeld. In de Böttcherstraße zien we de huizen die de Duitse beeldhouwer Bernhard Hoetger voor Paula Modersohn-Becker ontwierp, nadat hij haar had leren kennen in Parijs. De huizen zijn een mooi voorbeeld van expressionistische architectuur. In een daarvan is een museum voor deze schilderes gevestigd, het eerste ter wereld dat gewijd is aan een kunstenares. Paula Modersohn-Becker was een vooraanstaand lid van de kunstenaarskolonie Worpswede en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme. Het museum toont de belangrijkste werken uit haar carrière, van haar Berlijnse studietijd tot haar laatste jaren in Parijs.

  dag 2, wo 10-07

  De kunstenaarskolonie Worpswede werd in 1889 opgericht als leef- en werkgemeenschap voor lokale kunstenaars, maar zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een belangrijke basis van het Duitse impressionisme en expressionisme. Oprichters Fritz Mackensen, Hans am Ende en Otto Modersohn kregen al snel gezelschap van Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler en Paula Becker, die met Otto Modersohn zou trouwen. Het woonhuis van Vogeler, de Barkenhoff, groeide uit tot het middelpunt van de kolonie. Vandaag de dag woont er nog altijd een bloeiende kunstenaarsgemeenschap in Worpswede, van schilders en beeldhouwers tot schrijvers en componisten. Tijdens ons bezoek proberen we zo veel mogelijk van dit unieke dorp te zien. We bezichtigen de Große Kunstschau, het Museum am Modersohn Haus – het voormalige woonhuis van Otto en Paula – en de Barkenhoff. 

  dag 3, do 11-07

  De Kunsthalle van Bremen kent een zeer omvangrijke collectie van de middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst. Het zwaartepunt ligt echter op de Franse en natuurlijke de Duitse schilderkunst van de negentiende en vroege twintigste eeuw. We gaan hier op zoek naar de werken van de Worpsweder kunstenaarskolonie, maar ook naar de kunstenaars die hen inspireerden. Vlakbij de Kunsthalle ligt het Gerhardt Marcks House, een museum voor moderne en hedendaagse beeldhouwkusnt. Werk van beeldhouwer en graficus Gerhardt Marcks maakt natuurlijk deel uit van de collectie. ’s Middags krijgen we een rondleiding het prachtige Rathaus. Hier komt de geschiedenis van Bremen als Hanzestad tot leven in de statige hallen en de beroemde Güldenkammer.

  dag 4, vr 12-07

  Indien het niet in gebruik is voor een bijeenkomst of evenement proberen we nog een kijkje te nemen in Haus Atlantis, tegenwoordig onderdeel van het Radisson Blu Hotel in de Böttcherstraße. Net als de andere gebouwen in deze straat werd het ontworpen door Berhard Hoetger. Met name het trappenhuis en de Himmelssaal zijn de moeite waard, waarbij veel gebruik is gemaakt van witte en blauwe glazen blokken. Voor we terugrijden naar Utrecht brengen we vlakbij Bremen nog een bezoek aan het Overbeck Museum. Hier hangen werken van het kunstenaarsechtpaar Fritz en Hermine Overbeck, die deel uitmaakten van de Worpsweder kunstenaarsgemeenschap. Aansluitend terugrit naar Utrecht.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
  De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotel

  We verblijven van een goed viersterrenhotel dat rustig is gelegen bij het park en de gracht rondom de oude stad van Bremen. Het centrale marktplein en de pittoreske Böttcherstraße zijn in circa 10 minuten te voet bereikbaar.

  Maaltijden

  Bij deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond en de lunch op dag 2 in Worpswede inbegrepen. De overige maaltijden zijn voor eigen rekening.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Geschikt schoeisel is vereist, omdat in de oude binnenstad van Bremen en in Worpswede veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  In juli rekenen we op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC. Er kan net als in Nederland regelmatig een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  Privacy

  Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen; de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe.
  Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Alleen waar dat verplicht is, wordt gebruikgemaakt van lokale gidsen.

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis.

Samenwerking

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) en de fooien niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie.

Reisgegevens

4-daagse touringcarreis
9 t/m 12 juli 2024

Reissom

€ 1195
toeslag eenpersoonskamer: € 145
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch en 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 24

Contact Labrys Reizen

drs. Hans Offereins

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.